Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@alifie Ty jsi odborník, máš tento způsob matematiky nastudovaný nebo na základě čeho považuješ tento způsob výuky za předstírání matematiky?
@alifie píše:
@Inam U nás se podle Hejnýho nejede - nicméně podle mě Hejný není matematika, ale zábava předstírající, že jde o matematiku.
@alifie píše:
@Inam U nás se podle Hejnýho nejede - nicméně podle mě Hejný není matematika, ale zábava předstírající, že jde o matematiku.
tak hlavně když se při té zábavě děti naučí to, se naučit mají, ne? ![]()
Viděla jsem pár příkladů - podle mě jsou to logické hlavolamy = zábava pro jedince s logickým myšlením. Nevěřím, že díky řešení hlavolamů se člověk naučí malou násobilku natolik, aby byl schopný ji použít bleskově třeba v obchodě bez používání kalkulačky. ![]()
A ano přijde mi to jako zábava, protože mě by to bavilo. ![]()
@sagina píše:
tak hlavně když se při té zábavě děti naučí to, se naučit mají, ne?
@alifie Víš, že už se to učí delší dobu, a přechází na to víc a víc škol, a že jsou studie, ze kterých vyplývá, že na matematických olympiádách vyšších ročníků se v na prvních místech pravidelně objevují děti odchované na téhle herní matematice? A já na rozdíl od tebe mám srovnání čtyř souběžných dětí, dvě klasika, dvě Hejna. Jedno chytré, který má Hejnu v malíčku a strčí do kapsy v počítání i ty dvě z klasiky, jedno krapet horší, které trochu s Hejnou bojuje, nicméně viditelně ovládá logiku matematiky mnohem lépe, než obě chytré děti z běžné matematiky. Mají za sebou první třídu, sčítají a odčítají naprosto totožně, obě děti z Hejny během deseti minut pochopily, co je násobení, díky rozvoji logiského myšlení nikoliv biflování čísel, takže aniž by s tím přišly do styku, stačí říct že je to 5*4 je ložení pěti čtyřek dohromady a děti okamžitě chápou a násobí, s dělením totéž, zatím´co velmi chytré děti z klasiky an mě vejraly s otevřenou pusou. A budou se muset naučit násobilku klasicky.
Koukala jsem na tu matematiku podle prof. Hejného a moc se mi líbí
Nějak podobně se právě synátor učí počítat. Třeba základní zlomky zvládnul, když musel rozdělit koláč pro celou rodinu
apod. A přijde mi mnohem důležitější umět logicky myslet, než umět malou násobilku nazpaměť (ehm, kolik lidí je doopravdy schopných si zpaměti zpočítat, kolik mu má prodavačka vrátit
) Co vymyslím, tak mi v hlavě zůstane (nebo aspoň vím, že jsem to jednou vymyslela, tak podruhé to zvládnu taky), co se nabifluju, tak se s největší pravděpodobností vypaří ![]()
@Jahru můj brácha měl tenhle logický mozek na matematiku, když řekl, že bude maturovat z matematiky, málem jsem omdlela, já jsem biflovací typ, takže chemie a biologie
on prý, že nic jednoduššího než matematika není, on to všechno logicky vymyslel. Na vejšce totéž, jasně, že se musel učit, ale prostě tím logickým myšlením, ne tím, že měl naučené příklady, jak se konkrétní věc počítá, tím i tou matikou na vejšce proplul jako nic a studoval matematilu s hudebkou, takže hlavní obor.
@terinka4444
Když mají děti odchované Hejnou říct, kolik dětí je celkem ve čtyřech řadách po pěti dětech - počítají to
5+5+5+5, nebo to odvozují nějak jinak? Můj budoucí třeťák neodchovaný Hejnou si tímhle způsobem počítá i 8×8, nicméně výsledek by měl dřív, kdyby se nabifloval, že 8×8 je 64. A nedokážu si představit, jak dlouho by si v hlavě tímto způsobem sčítal 80×80. Doufám, že časem si narve do hlavy, že 8×8 je 64, protože jinak ve vyšších ročnících nestihne počítat písemky v matematice. ![]()
@alifie píše:
Viděla jsem pár příkladů - podle mě jsou to logické hlavolamy = zábava pro jedince s logickým myšlením. Nevěřím, že díky řešení hlavolamů se člověk naučí malou násobilku natolik, aby byl schopný ji použít bleskově třeba v obchodě bez používání kalkulačky.
tak mě přechází druhé dítě na druhý stupeň a obě násobilku samozřejmě normálně používají
i v obchodě a bez kalkulačky
nedělej z dětí zbytečně retardy.
Nevím, píšu, že máme za sebou první třídu, násobilka je ve druhé. Vím jen, že mají strašího kamaráda s problémem z matiky, který jim nahustil do hlavy, že druhá třída se nedá zvládnout, že násobení a dělení je strašně těžké a třeba naše dítě, bez jediného problému v první třídě, začalo panikařit, že druhou třídu nezvládnou, že násobení se nedá naučit. Tak jsme řekla, že je to strašně jednoduché, že 23 jsou vlastně dvě trojky vedle sebe, 32 dvě tři dvojky vedle sebe, oba Hejni řekli aháááá a odpověděli na násobení pětkou bez chyby, dál jsemto neřešila, jen jsem podotkla, že dělení je totéž, jen obráceně, že se ty čísla rozkládají. A oni to v té hlavě vidí, vezmou si 20 do čtverečku a rozloží jí na pětky a ty pětky spočítají. Obě běžné děti civěly dál, tak jsem je ujistila, že jsou velmi chytří a že druhá třída je opravdu jednoduchá a že jim to půjde, to jim stačilo. Nepředpokládám, že s násobením bude problém, nebo že budou násobit pomaleji, protože mi to z hlavy vyhodí poměrně rychle
tak ti můžu napsat až za rok, které počítá rychleji. Sčítají a odčítají všichni tak nějak stejně rychle.
@alifie Viděla jsi pár příkladů a z toho máš úsudek o celé metodice…tak to potom jo.
@alifie píše:
@terinka4444Když mají děti odchované Hejnou říct, kolik dětí je celkem ve čtyřech řadách po pěti dětech - počítají to
5+5+5+5, nebo to odvozují nějak jinak? Můj budoucí třeťák neodchovaný Hejnou si tímhle způsobem počítá i 8×8, nicméně výsledek by měl dřív, kdyby se nabifloval, že 8×8 je 64. A nedokážu si představit, jak dlouho by si v hlavě tímto způsobem sčítal 80×80. Doufám, že časem si narve do hlavy, že 8×8 je 64, protože jinak ve vyšších ročnících nestihne počítat písemky v matematice.
@alifie píše:
Když mají děti odchované Hejnou říct, kolik dětí je celkem ve čtyřech řadách po pěti dětech - počítají to 5+5+5+5, nebo to odvozují nějak jinak?
tímhle způsobem to moje děti počítaly ve druhé třídě. někdy ve třetí si začaly dělat tabulky násobků:
http://fit.dospisil.cz/…tabulka2.png
akorát tedy že ty tabulky nebyly 10X10, ale myslím 4X4 nebo 5X5 a čísla pro násobení si do nich zapisovaly dle vlastního uvážení, nešly po sobě postupně. takovou tabulku si musely vytvořit na každou hodinu matiky jako domácí úkol, takže ony si to násobení postupně procvičily a zautomatizovaly.
@terinka4444 píše:
A kdyby mu rozvíjeli logické myšlení, nikdy by takto neděla 80×80, udělá 8×8 a přidí k tomu nuly.
Já jsem prošla klasikou a taky dělám 8×8 a přidávám nuly - to je mechanický nabiflovaný způsob.
Jinak syn ve škole 80×80 ještě neprobíral skončil teprv druhou třídu (a nezkoušela jsem, zda by to spočítal). Takže 80×80 byl jen hypotetický příklad.
Nicméně na základě informace, že 500 ml je půl litru už ve druhé třídě dospěl k závěru že 3 litry jsou 3000 ml (to seděl doma ve vaně a dumal nad objemem šamponu a pracího gelu - a jakým myšlenkovým pochodem dospěl k výsledku netuším
).