Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jak se děti učí sčítat, když ne tak, že jim vysvětlím „sčítací algoritmus“ a pak už sečtou prakticky všechno? To se to učí nazpaměť?
Píšu jako rodič. Pro mě bylo těžké se ze začátku s Hejného matematikou srovnat, protože jsem nevěděla co s tím. Ale čím více syn dělal doma úkolů, tím více jsem tomu přišla na chuť i já. Také se stalo, že přinesl domů úkol, tam byla prázdná tabulka a nad ní bylo zadání: „Vyřeš“
. Takže jsem listovala nazpátek, abych věděla co s tím
Někdo tady zmínil násobilku, já jsem docela ráda, že se to učí formou sčítání. Samozřejmě si jí procvičuje i doma, čím víc, tím rychleji mu to jde, protože si ten výsledek zafixuje, ale ví jak k tomu výsledku došel, sčítám. My jsme se to museli naučit nazpamět, a výsledky říkat jako když bičem mrská
. To tady zatím není, učitelka, jim zatím vždycky dala čas, aby se k tomu výsledku nějak dopracovali. Takže za mě po roční zkušenosti Hejný ano a je super. ![]()
@Inam píše:
Někdo tady zmínil násobilku, já jsem docela ráda, že se to učí formou sčítání. Samozřejmě si jí procvičuje i doma, čím víc, tím rychleji mu to jde, protože si ten výsledek zafixuje, ale ví jak k tomu výsledku došel, …
Takže v případě Hejného se děti v podstatě taky učí častým opakováním - tedy drilem. ![]()
Takže mě napadá, že to jaké mají děti výsledky možná tolik nesouvisí s metodou, ale s kvalitou učitelů. Podle Hejného jedou v současnosti především nadšenci milující matematiku navzdory tomu, že se ji na základce učili tradiční biflovací metodou. Kdyby podle Hejného učili učitelé, které logické úlohy nebaví, tak by nejspíš výsledky jejich žáků byly srovnatelné s tradiční metodou výuky. ![]()
@Inam jo, ty prázdné tabulky s jedním číslem a vyřeš jsou dobré
![]()
@terinka4444 píše:
@Inam jo, ty prázdné tabulky s jedním číslem a vyřeš jsou dobré![]()
@alifie dril? Tak bych to nenapsala, nic se nenaučíš, tím, že řekneš, že se učíš matematiku Hejného a ono to do té hlavy skáče samo. Na této metodě je důležité, že učitelé nechají dítě dojít k výsledku samotné. Ty začátky násobilky při této metodě jsou opravdu nenásilné, až mě občas udivovalo, že kluk násobí a ani o tom neví. Všechno se musí cvičit, psaní, čtení. Ale není to biflování 2×3=6 a tak, že se to musíš naučit nazpamět, a jak říkala naše učitelka, když tě v noci vzbudím, tak musíš vědět, že 8×9=72. Přijde mi, že jsi prostě proti této metodě hodně zaujatá a proto jí ani nedáš šanci.
@Inam píše:![]()
já byla tenkrát úplně hotová. Ptám se kluka a co s tím? On že neví
![]()
(tak je to se vším, lepší říct, že nevím, než vysvětlovat natvrdlé mámě
)Tak jsem listovala a nebylo to naposledy
![]()
Holky,
prosím Vás, nemáte náhodou některá doma matematiku pro 2 ročník, 5B, měla by to být snad strana 21, 22 nebo 23..
Měla by to být tato:
http://www.alter.cz/…r-5-sesit-48
Mladej ji odevzdal, i když měl něco dodělat a brečí mi doma.. mají to přísně potrestáno :-/
Mělo by to být zelené cvičení..
Díky MOC předem
Inko, kdyby náhodou p. uč hledala..
K.
Tak 23 to není, to jsme vyloučili..
https://www.google.cz/search?…
takže 21 nebo 22, tam, kde je jsou příklady v zeleném..
K.
Ahoj, teď ji mám před sebou a zelené cvičení je na straně 21 i 22.
@Anonymní píše:
Holky,prosím Vás, nemáte náhodou některá doma matematiku pro 2 ročník, 5B, měla by to být snad strana 21, 22 nebo 23..
Měla by to být tato:http://www.alter.cz/…r-5-sesit-48
Mladej ji odevzdal, i když měl něco dodělat a brečí mi doma.. mají to přísně potrestáno :-/
Mělo by to být zelené cvičení..
Díky MOC předem
Inko, kdyby náhodou p. uč hledala..
K.
Vím, že to myslíš dobře, ale určitě by synovi víc než shánění zadání po všech čertech pomohlo, kdybys ho naučila se normálně omluvit, že sešit omylem odevzdal. Já to tedy beru podle sebe (jako učitelka) a když se dítě dokáže k problému postavit a vyřešit ho omluvou, pak bych takové dítě nikdy v životě přísně nepotrestala. Práci by samozřejmě dokončit musel, jestli to obnáší i nějakou sankci, pak ano, to se nedá nic dělat, povinnost je povinnost. To se přece stane i dospělému, že něco zapomene nebo splete a umět takový problém vyřešit a případně nést následky považuju za jednu z nejdůležitějších životních dovedností. Aby maminka problém řešila za dítě mi moc užitečné nepřipadá, i když to samozřejmě chápu. Nevím, co znamená „přísně potrestáno“, představuju si pod tím něco strašného, ale předpokládám, že tím nic strašného myšleno není.
@hanka.br. píše:
Vím, že to myslíš dobře, ale určitě by synovi víc než shánění zadání po všech čertech pomohlo, kdybys ho naučila se normálně omluvit, že sešit omylem odevzdal. Já to tedy beru podle sebe (jako učitelka) a když se dítě dokáže k problému postavit a vyřešit ho omluvou, pak bych takové dítě nikdy v životě přísně nepotrestala. Práci by samozřejmě dokončit musel, jestli to obnáší i nějakou sankci, pak ano, to se nedá nic dělat, povinnost je povinnost. To se přece stane i dospělému, že něco zapomene nebo splete a umět takový problém vyřešit a případně nést následky považuju za jednu z nejdůležitějších životních dovedností. Aby maminka problém řešila za dítě mi moc užitečné nepřipadá, i když to samozřejmě chápu. Nevím, co znamená „přísně potrestáno“, představuju si pod tím něco strašného, ale předpokládám, že tím nic strašného myšleno není.
Jen pro zajímavost- mám taky druháka - jak řešíš, když dítě zapomene sešit a před hodinou se omluví? U syna je to bez pardonů černý puntík a za 3 puntíky poznámka.
@ivašot. píše:
Jen pro zajímavost- mám taky druháka - jak řešíš, když dítě zapomene sešit a před hodinou se omluví? U syna je to bez pardonů černý puntík a za 3 puntíky poznámka.
u mě píše na papír a musí si to doma přepsat. Teprve pokud se vyprdne na dopsání, nastupuje trest.
@ivašot. píše:
Ve druhé třídě jsem to ještě neřešila. Dítě si vzalo tabulku a fixu a pracovalo na ni.
@hanka.br. ano, tohle mě napadlo taky.
JENŽE on ho měl mít už na dnešní den, a buď neposlouchal, jak mu to řekla, nevím, nechci soudit.
Takže mu dneska přede všemi vynadala, že má VELKÝ PROBLÉM.
Takže mi brečel.. jo, je to cíťa.
Ale zase by v noci blbě spal, ráno stresoval..no a tím, že mě jediný ten úkol, ostatní ty učebnice a sešity odevzdávali a on automaticky taky :-/ Čili jsme ani nemohli oslovit spolužáky.
Jinak děkuji moc @riska23 za pomoc!!!
K.