Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj, předem prosím, abyste mě tu neukamenovali, je to moje první mimi. Dnesks jsem s malou byla na očkování. V čekárně hrozně moc lidí, zmatek, já si očkování nijak zvlášť nenastudovala.. vyběhla sestřička, řekla “tak dneska dáme 2 vakcíny?” Podala mi papír, já podepsala a bylo to. Až doma jsem se chytala za hlavu proč jsem ji je nerozdělila. Malá je zatím dost ubrečená, jinak ale žádná horečka. Tak bych se chtěla zeptat zda máte někdo zkušenosti s 2vakcíny naráz
U nás taky dávají. Povinnou a nepovinnou zároveň. Už jsme tak byli 2×
Obě děti měly hexavakcínu a Prevenar současně. Doktorka mi nabídla obě varianty (současně, nebo po 14 dnech) s tím, že má lepší zkušenost s podáním v jeden den. Děti neměly žádnou přehnanou reakci, maximálně v den očkování zvýšenou teplotu.
@Lucka1111 píše:
Obě děti měly hexavakcínu a Prevenar současně. Doktorka mi nabídla obě varianty (současně, nebo po 14 dnech) s tím, že má lepší zkušenost s podáním v jeden den. Děti neměly žádnou přehnanou reakci, maximálně v den očkování zvýšenou teplotu.
V čem je lepsi podat dve látky v jeden den?
Naše doktorka ani nenabízela dvě najednou, ale už je to pár let
Nejstarsi syn je taky dostal, tenkrát sem o tom prd vedela a navíc se ockovalo schéma, kde bylo víc vakcín, tak aby se to stihlo. Nic se nestalo, je to větší zátěž na organismus no.
Vždyť to je normální. Hexavakcína je dokonce proti šesti různým nemocem, tak buď v klidu. Lékař to běžně aplikuje a je to odborník, což se o autorech různých pochybných článků na internetu říct nedá. Že sis nic nenastudovala si tedy v klidu odpusť, protože bys i tak byla přinejlepším jenom poučený laik (za předpokladu, že bys četla relevantní zdroje). Lékař tomu rozumí, tak neplaš, nijak jsi dítěti neublížila.
Předposledně synovi dala tři vakcíny, buď v klidu. První den byl mrzutý, poplakaval, měl teplotu max. 37,7. Taky jsem měla obavy, ale pediatrička rekla, že v Anglii dávají i 4 zároven
![]()
Mam deti narozene a ockovane v zahranici, bezne tam ockuji dokonce 3 vakciny najednou - hexu, Prevenar a rotaviry. Mam tak deti preockovane taky. Zadne drama se tam nekona
Blbe je, kdyz ma dite nejakou reakci mimo beznych, tak nevis, na kterou vakcinu to bylo.
Jinak tam taky ockuji MMR s uz nevim cim, tusim meningokoky, to uz jsem nechavala rozdelit.
Je to v pohodě. Neboj. Některý je možno dávat najednou, u jiných je potřeba odstup. Doktorka i sestra moc dobře vědí.
Není to nic výjimečného, sice bych upřednostnil 1 aplikaci za den, současným podáním může dojít ke zvýšení rizika nežádoucích účinků, pokud by byly závažné, muselo by se ukončit oboje očkování.
Proč se očkuje více očkovacími látkami v 1 den? Jediným důvodem je úspora času. Ale ordinace PLDD není žádná spořitelna času.
Taky jsem dávala 2 naráz a dokonce i 3 a v pohodě. V ten den byl akorát uplakaný a trošku zvýšená teplota a druhý den už v pohodě.
Bylo by dobre si tu prestat placat jatra, jak je to v pohode
.
Neni to v pohode, i kdyz to spousta doktoru dela.
Predne - pokud nastane zavazna reakce, nevi se, z ktereho ockovani to bylo. A musi se stopnout oboje.
Za druhe - i oficialni pribalovy letak uvadi, ze pri soucasne aplikaci je vyssi riziko kreci.
A proc se to takto dela?
Uspora casu, dve hrazene aplikace najednou.
A pak existuje riziko, ze pri rozdeleni si rodic aplikaci nepovinne vakciny rozmysli. Jak je v tom „nejak“ zainteresovan lekar necham v rovine dohadu.
Kazdopadne zakladatelko, ted uz s tim nic neudelas, tak to neres, a do priste si nastuduj pribalaky obou vakcin. Na co jsou, jake jsou nezadouci ucinky, jak se aplikuji.
Prevenar vubec nemusis chtit, kdyz na to prijde.
@CocoCoco13 píše:
Taky jsem dávala 2 naráz a dokonce i 3 a v pohodě. V ten den byl akorát uplakaný a trošku zvýšená teplota a druhý den už v pohodě.
Ty bysis nechala dát tri ockovani najednou?
Ahoj, předem prosím, abyste mě tu neukamenovali, je to moje první mimi. Dnesks jsem s malou byla na očkování. V čekárně hrozně moc lidí, zmatek, já si očkování nijak zvlášť nenastudovala.. vyběhla sestřička, řekla “tak dneska dáme 2 vakcíny?” Podala mi papír, já podepsala a bylo to. Až doma jsem se chytala za hlavu proč jsem ji je nerozdělila. Malá je zatím dost ubrečená, jinak ale žádná horečka. Tak bych se chtěla zeptat zda máte někdo zkušenosti s 2vakcíny naráz