3 a více dětí a reakce okolí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Betty03
12.6.12 08:22
@martinaaaaaaaaa7 píše:
No, začínám se toho bát, mám syna a čekám dvojčata a začínám si uvědomovat, jak složitý to je. Budeme se muset stěhovat, kupovat nový auto atd. Upřímně moc nechápu, že do toho někdo jde plánovaně. U nás je to tak napůl plán a napůl náhoda a mám z toho taky celkem trauma. Vždycky jsem zastávala názor, že chci dvě děti a něco jim dopřát a teď to tak asi nebude :D

Tak nedá mi nereagovat, to je přesně naše situace. Když bylo synkovi dva a půl, narodily se nám a holky - dvojčata. Teď je mu 6 a holkám budou 4 a je to paráda. Auto jsme nové nepotřebovali, máme jako někdo Renault Megan combi a tam se to vešlo, i když přiznávám, že poutat vzadu 3 sedačky je teda vopruz. :roll: Ale napřesrok už půjdeme do většího, tak už se těším. :dance: Plánujeme 4, jestli se zadaří. Malej sám o tom hovoří, že by ještě sourozence chtěl, a to si užil na začátku dvojčata, což pro něj nebylo jednoduchý. Teď jsou skvělá parta, a když jsem minulý týden odpadla se střevní chřipkou a ležela tu v zimnici a horečce, Maty se staral o holky i o mě, utíral je na záchodě, dělal jim šťávu, mazal rohlíky a nosil pití i mně. Dojemně se pokaždý loučí u školky, kam Matyho s holkama vedeme /dost to teda flákáme, on je raději doma s nima, tak chodíme tak fakultativně/, když ale jdeme, tak se v šatničce obejmou, políbí, a holky pak po cestě fňukají, že se jim po něm stýská.
Myslím, že než jakékoli finanční benefity, nejlepší pro život jsou sourozenci. Nevíme, jak dlouho tu my rodiče budeme, a podpora sourozenců je něco jiného - znám to z vlastní zkušenosti, mám 3 sourozence. :srdce: To žádné dovolené v Alpách ani na Kanárech nenahradí.

• Citovat
  • Upravit
Betty03
12.6.12 08:24

Jo a ještě perlička: když se u nás podařily nečekaně dvojčata, ač v rodině to není, byl to šok. No a před měsícem porodila ségra - jednovaječné holky. Takže až vyrazíme společně, bude to něco. Naše holky jsou sice dvojvaječné, ale hodně podobné, že si je lidi pletou. Mamku málem trefilo, tak jen z toho důvodu se trochu bojím, aby nebylo hned 4-5. Pět dětí by mně nevadilo, ale znovu ten dvojčatový maraton nevím, zda bych zvládla, přece jen to člověku vzalo síly. :?

• Citovat
  • Upravit
20777
12.6.12 08:39

Zakladatelko, mně je tohle moc líto. Znám spoustu rodin, kde je víc dětí normální (znám opravdu hodně pětidětných a čtyřdětných a i třídětných) a přesto mi pořád přijde, že takoví ti „normální smrtelníci“ (spíš bych řekla konzumní společnost) to pořád moc řeší. Strašně záleží na tom, kde bydlíš. U nás je to skoro provinění, takže jsem zvědavá na reakce, až se provalí, že čekáme třetí (a to chcem i čtvrté!). Rodina to bude rozdýchávat velmi těžko, dle nich mají hodně dětí jen tmavší občané a vůbec mají pocit, že nejlepší je mít jedno dítě, aby mohlo mít ten správný komfort. Už mi tím všichni lezou na nervy. Nemluvě o našem okolí snobů. Já se tím naštěstí netajím, že chcji mít víc dětí, než je ten český standard (a přitom mi fakt přijde, že početnějších rodin je čím dál víc :think: ).
Tak vyřiď kamarádce, ať se na okolí vykašle, dá nos nahoru. Je přece mnohem víc, než nějaký člověk, co sice má dvě děti, které chodí značkově oblečené, jezdí po výletech a rádoby si žijí na vysoké noze a přitom jsou samý dluh :pankac: A takových je hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
12.6.12 08:40

Máme čtyři děti a s nějakými negativními nebo nesouhlasnými reakcemi okolí jsme se zatím nesetkala… jen jedna kamarádka, co má sama tři děti, mi řekla, že jsem cvok, že ona by do toho nešla, že lituje i toho, že má to třetí dítě…
Ale jinak je vše v pohodě, auto máme sedmimístné, ale to jsme koupili už dřív, než jsme měli tolik dětí, i když dozadu by se tři autosedačky vešly v pohodě, i kdybychom měli jen tu pětimístnou verzi… naštěstí potřebujeme jen dvě, ty dvě starší děti už jsou větší… počet dětí pro nás není omezením, že by třeba nemohly na nějakou akci ve škole nebo ve školce, pokud by to tak mělo být, asi bych si velmi váhala, jestli jich mít tolik nebo ne…víc dětí teda neplánujeme, už na to nemám věk, ale když jsme čekali ty dvě poslední, tak se manžel smál, co kdyby to byla dvojčata… mě sice v tu chvíli smích přešel, když jsem si představila tu práci s dvojčátky, ale myslím, že kromě občaných nervů na pochodu a nestíhání bych se s tím smířila velmi rychle…
Takže my sice máme čtyři děti, ale je mezi nimi větší věkový rozestup, takže říkám, že máme dvě a dvě… ale stejně, jako jsem se zatím nesetkala s nějakými divnými pohledy nebo odsuzováním kvůli počtu dětí, tak ani třeba kvůli názorům na výživu a podobně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
12.6.12 08:43

@Regina Hero To je možná fakt tím, že je mezi nima rozestup. Mám zkušenost, že víc se kouká skrz prsty na rodinu, co má děti jako stupínky. Já to vzhledem věku musím stihnout tak, aby děti byly cca dva roky od sebe a to už vypadá jinak :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
12.6.12 08:44

Tak u nás je naštěstí v okolí více rodin s více dětmi a 3 je takvý průměr.
Jenže v zaměstnání manžela - to se mohli zbláznit, co to máme za nápady a to ještě nikdo neví, že se nám zadařilo vysněné čtvrté :D Tak, holky pšššt ;) Všude hlásíme, že máme velký dům, tak ho musíme naplnit :lol: Upřímně, nás to baví tak trochu šokovat, chodíme s dětmi všude, jsou opravdu hodné, tak to není žádný problém. Největší sranda je, že čím víc máme dětí, tím víc nám chodí pracovních nabídek a proto třeba nebyl problém koupit nové větší auto, co si budem povídat - DĚTI JSOU POŽEHNÁNÍ :lol:
A líbilo se mi, jak někdo říkal, že je potřeba mít víc dětí, aby se o nás někdo na důchod postaral - vždy je tam větší pravděpodobnost, že se nás některého zželí :lol:
Třeba mě napadá, že mezi herečkami českými i zahraničními, mezi celebritami všeho druhu mají také často po čtyřech dětech - zajímalo by mě, jestli se na ně dívají přes prsty 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.12 08:49

Ahoj, já mám zatím jedno, určitě chci dvě, ted říkám, že možná bych po druhém klukovi zkusila i to třetí - holčičku, ale nevím, to by se vidělo, jaká by byla situace, peníze, čas, vztah…sama znám hodně rodin se 3 dětmi, nemám s tím problém, obdivuji, jak to zvládají a kolikrát ty děti jsou tak vzorně vychovaný víc než v rodině s jedním či dvěma.
Jediné co mi vadí jsou vícedětné rodiny, které na to nemají…hlavně finančně a pak i kapacitou (zvládat výchovu, mít na ně čas…). Prostě toto považuju za nezodpovědné, každý si musí v hlavě rozmyslet jestli zvládne jedno (dokážu se mu dost věnovat? Mám finance ho zabezpečit? Nemyslím nejnovější mobil, lyžovačka v alpách, ale základní potřeby, mám já sama sílu se o dítě postarat když na něj třeba budu sama, mám rodinu, která pomůže?) Tak jsem uvažovali s manželem, no spíš já, viděla jsem dost smutných osudů..vím, že se o děti postaráme po všech stránkách a když se staně něco špatného, máme i toto ošetřené (pojištění, spoření, máme zázemí v rodině..)
Prostě chci říct, že pokud je někdo dlouhodbě nezaměstnaný a žije z ruky do huby, přijde mi krajně nezodpovědný si pořizovat další a dlaší děti, chápu chtějí, ale být rodič je taky myslet pak na to dítě než jen na to chci další, ale dokážu mu dát to co si každé dítě zaslouží? (opět nemyslím jen materiálně). Ale myslím, že to není případ maminek co tu ted diskutují, věřím, že vy víte, že více dětí zvládnete.

• Citovat
  • Upravit
29350
12.6.12 08:52
@Amabilis77 píše:
@Regina Hero To je možná fakt tím, že je mezi nima rozestup. Mám zkušenost, že víc se kouká skrz prsty na rodinu, co má děti jako stupínky. Já to vzhledem věku musím stihnout tak, aby děti byly cca dva roky od sebe a to už vypadá jinak :lol:

No, ale i tak spíš slyším jen takové ty řeči, že je krásné mít velkou rodinu a že nás obdivují, jak to zvládáme a že jsme se k tomu rozhodli, že to není běžné, nebo takový ten klasický scénář od lidí, co mě neznají: Jé, dvě holčičky, to je krása, tak ještě brášku k nim. Já odpovím, že bráchu máme už většího. Tak oni zase, že tři děti - to už je velká rodina. Tak řeknu, že máme čtyři děti, že máme ještě větší sestru. A pak mě teda polechtají ego, když řeknou, že na to nevypadám (no asi mají problémy s očima), že mě obdivují, jak to zvládám (což potěší), a pak většinou každý řekne, že nám fandí a podobně.
Druhá věc je, že mě je celkem jedno, co si o nás kdo myslí, já jim taky do ničeho nemluvím, ať si každý žije, jak chce, když tím neobtěžuje okolí a neubližuje to nikomu a stejně tak se mi vrací reakce okolí… jinak vím, že když někdo chce uškodit nebo pomluvit, udělá to, i když máš jen jedno dítě, takže tím to není… ale čímdál víc potkávám mezi neznámými taky rodiny s třemi nebo čtyřmi dětmi… třeba syn si našel děvče a najednou zjišťuji, že má taky tři sestry, z toho ta nejmladší je skoro stejně stará jako naše Gabča…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
12.6.12 08:56
@Regina Hero píše:
No, ale i tak spíš slyším jen takové ty řeči, že je krásné mít velkou rodinu a že nás obdivují, jak to zvládáme a že jsme se k tomu rozhodli, že to není běžné, nebo takový ten klasický scénář od lidí, co mě neznají: Jé, dvě holčičky, to je krása, tak ještě brášku k nim. Já odpovím, že bráchu máme už většího. Tak oni zase, že tři děti - to už je velká rodina. Tak řeknu, že máme čtyři děti, že máme ještě větší sestru. A pak mě teda polechtají ego, když řeknou, že na to nevypadám (no asi mají problémy s očima), že mě obdivují, jak to zvládám (což potěší), a pak většinou každý řekne, že nám fandí a podobně.
Druhá věc je, že mě je celkem jedno, co si o nás kdo myslí, já jim taky do ničeho nemluvím, ať si každý žije, jak chce, když tím neobtěžuje okolí a neubližuje to nikomu a stejně tak se mi vrací reakce okolí… jinak vím, že když někdo chce uškodit nebo pomluvit, udělá to, i když máš jen jedno dítě, takže tím to není… ale čímdál víc potkávám mezi neznámými taky rodiny s třemi nebo čtyřmi dětmi… třeba syn si našel děvče a najednou zjišťuji, že má taky tři sestry, z toho ta nejmladší je skoro stejně stará jako naše Gabča…

ten scénář znám,jenže když dojdu k našemu počtu většinou upadají do mdlob :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Táta Pavel
12.6.12 09:02

Tak až zase někdo bude kamarádce něco vyčítat, že má moc dětí, tak ať dotyčnému připomene, že to budou její děti, kdy té bezdětné nebo jedno či dvoudětné osobě bude vydělávat na důchod. A větší počet sourozenců je pro děti to nejvíc, co pro ně může člověk udělat. Rodiče tu nebudou navěky a pak se budou moct sourozenci navzájem podporovat. Proto považuju rozvíjení vztahů mezi sourozenci za důležitější než vztahy s rodiči. Početnější rodinou tedy není bohatší jen tvá kamarádka, ale i její děti. A co může být na světě víc, než dát život?
Mně se nikdy nepodařilo mít dvě děti, po prvním přišla hned dvojčata, a pak to ještě několikrát pokračovalo. I když to bylo a ještě je hodně těžké, nelituju toho. A nějaké poznámky okolí jsou mi úplně fuk.

• Citovat
  • Upravit
Táta Pavel
12.6.12 09:06
@Amabilis77 píše:
@Regina Hero To je možná fakt tím, že je mezi nima rozestup. Mám zkušenost, že víc se kouká skrz prsty na rodinu, co má děti jako stupínky. Já to vzhledem věku musím stihnout tak, aby děti byly cca dva roky od sebe a to už vypadá jinak :lol:

Nám se povedly 4 děti v rozpětí 38 měsíců a častěji se lidé obdivovali než že by odsuzovali. A zážitky, kdy jsem vozil všechny 4 děti na sportovním kočárku pro jedno dítě, patří k tomu nejkrásnějšímu, co jsem zažil.

• Citovat
  • Upravit
20777
12.6.12 09:07
@Táta Pavel píše:
Tak až zase někdo bude kamarádce něco vyčítat, že má moc dětí, tak ať dotyčnému připomene, že to budou její děti, kdy té bezdětné nebo jedno či dvoudětné osobě bude vydělávat na důchod. A větší počet sourozenců je pro děti to nejvíc, co pro ně může člověk udělat. Rodiče tu nebudou navěky a pak se budou moct sourozenci navzájem podporovat. Proto považuju rozvíjení vztahů mezi sourozenci za důležitější než vztahy s rodiči. Početnější rodinou tedy není bohatší jen tvá kamarádka, ale i její děti. A co může být na světě víc, než dát život?
Mně se nikdy nepodařilo mít dvě děti, po prvním přišla hned dvojčata, a pak to ještě několikrát pokračovalo. I když to bylo a ještě je hodně těžké, nelituju toho. A nějaké poznámky okolí jsou mi úplně fuk.
:palec: Jojo, pak budou chtít všichni důchod, ale na lidi, co pracují na tom, aby vůbec měl kdo na důchod vydělávat, koukají skrz prsty :mrgreen: Zlehčuju to :jazyk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
12.6.12 09:08
@Táta Pavel píše:
Mně se nikdy nepodařilo mít dvě děti, po prvním přišla hned dvojčata, a pak to ještě několikrát pokračovalo. I když to bylo a ještě je hodně těžké, nelituju toho. A nějaké poznámky okolí jsou mi úplně fuk.

Naprostý souhlas :potlesk:
A kolik máte nakonec dětí, mohu-li se ptát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
12.6.12 09:09
@Táta Pavel píše:
Nám se povedly 4 děti v rozpětí 38 měsíců a častěji se lidé obdivovali než že by odsuzovali. A zážitky, kdy jsem vozil všechny 4 děti na sportovním kočárku pro jedno dítě, patří k tomu nejkrásnějšímu, co jsem zažil.

už to čtu :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
12.6.12 09:09
@sophinka píše:
ten scénář znám,jenže když dojdu k našemu počtu většinou upadají do mdlob :mrgreen:

Jojo, tak vy už jste o něco napřed a už vás ani nedoženeme… ale zůstaneme na čtyřech, i když jedna sousedka na starém bytě se pořád ptala, kdy ještě pořídíme toho chlapečka, když máme teda „zase jen holku“… tak jediné, co mě tedy vadí, nejsou ty řeči o počtu dětí, ale spíš ten názor (a měly ho tak tři sousedky - bydleli jsme v domě se samými důchodci), že každý chlap chce syna a co teda budeme dělat, když čekám zase holčičku… to jsem slyšela od chvíle, kdy se mě první z nich zeptala, jestli víme, co to bude a tak jsem jí řekla, že Gábinka bude mít sestřičku… ta jedna z nich to říkala docela zoufale, tak raději ani nepátrám, jak to měla ona, když toho syna měla až jako třetího… no, nejspíš jí chlap říkal, že holky jsou něco podřadného a jen syn je to dobré, co žena musí chlapovi porodit… teď už naštěstí nebydlíme v paneláku, takže mně nějací sousedi můžou být ukradení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová