Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ano koukají. Musím daleko víc hládat aby byly děti dobře oblečení,aby měly mobil,počítač… to pro bližší okolí . A to širší jako je např. nákup. Musí být ,,dobře,, oblečené. Mám i tak zkušenost ,že za námi chodí ochranka . Naštěstí v okolí (především školním) nás znají,tu a tam koupím ,,dar,, škole-školce,na prázdniny postavíme stany na zahradě a jezdí za dětmi spolužáci
už si prostě na nás zvykli ![]()
No, začínám se toho bát, mám syna a čekám dvojčata a začínám si uvědomovat, jak složitý to je. Budeme se muset stěhovat, kupovat nový auto atd. Upřímně moc nechápu, že do toho někdo jde plánovaně. U nás je to tak napůl plán a napůl náhoda a mám z toho taky celkem trauma. Vždycky jsem zastávala názor, že chci dvě děti a něco jim dopřát a teď to tak asi nebude ![]()
Nepopírám, že mít dvě děti je pohodlnější pro rodinu i pro okolí
Ale nestěžujeme si.
Pro mě byl peprný hlavně návrat do práce, to, přiznávám, bylo hodně nepříjemné. Moje šéfová se na mě dívala s obrovskou nedůvěrou (až mě to docela urazilo, znala mě dost let před mateřskou na to, aby věděla, že nejsem fluktuant). Už pracuji dva roky a díkybohu ji to přešlo.
Naopak se nás teď hodně lidí ptá kdy bude čtvrté. Na třetí se neptal nikdo - asi jsme třetím dítětem prolomili nějakou bariéru normality… ![]()
@martinaaaaaaaaa7 píše:
No, začínám se toho bát, mám syna a čekám dvojčata a začínám si uvědomovat, jak složitý to je. Budeme se muset stěhovat, kupovat nový auto atd. Upřímně moc nechápu, že do toho někdo jde plánovaně. U nás je to tak napůl plán a napůl náhoda a mám z toho taky celkem trauma. Vždycky jsem zastávala názor, že chci dvě děti a něco jim dopřát a teď to tak asi nebude
A proč by to nebylo? Máme normální pětimístné auto, vejdeme se a to jezdíme i se psem.
@Lesina píše:
Nepopírám, že mít dvě děti je pohodlnější pro rodinu i pro okolíAle nestěžujeme si.
Pro mě byl peprný hlavně návrat do práce, to, přiznávám, bylo hodně nepříjemné. Moje šéfová se na mě dívala s obrovskou nedůvěrou (až mě to docela urazilo, znala mě dost let před mateřskou na to, aby věděla, že nejsem fluktuant). Už pracuji dva roky a díkybohu ji to přešlo.
Naopak se nás teď hodně lidí ptá kdy bude čtvrté. Na třetí se neptal nikdo - asi jsme třetím dítětem prolomili nějakou bariéru normality…
ano je to tak ,třetí je to zlomové kdy přecházíš ze strany normálních na tu druhou
i když dnes už tři děti nejsou tak vyjímečné ![]()
Lesina - no u nás se do auta musí vejít dvě vajíčka a autosedačka a ať počítáme, jak počítáme, tak se to tam prostě nevejde. O tom, že bysme tam nacpali kočár pro dvojčata ani nemluvě, v baráku se nevejdeme do výtahu, ani do dveří ke sklepům ( v baráku jedni mají dvojčata a kočár stojí u schránek) atd.
Taky mi přijde, že v dnešní době je mnohem víc rodin, kde jsou 3 děti.
My sami čekáme čtvrté a teda s nějakou extra negativní reakcí jsem se nesetkala snad nikde. Ve většině případů spíš s překvapením. My jsme se teda s manželem nikdy netajili tím, že chceme velkou rodinu.
A pocit, že se na mě dívají divně, jestli někam jezdíme, co kupujeme apod. jsem nikdy neměla a nebo spíš je mi to naprosto ukradené ať si lidi myslí co chtějí.
Martina taky máme obyčejné auto Renaulta megana, je pravda, že jsme tam nemuseli dávat 2 vajíčka a sedačku. Nejdřív tam byli od každé kategorie jedna (vajíčko, 9-18 a 15-36) a teď tam máme 2× 9-18 a 1× 15-36 a vejdou se, akorát už není žádné místo navíc ![]()
Mám 4 děti, poslední dvě jsou dvojčata. Opravdu lidi koukají, snažím se ať jsou holky pěkně oblečené, mají mobily. Co se týká nákupu tak nevím, občas mám divný pocit když dětem vysvětluji že jim koupím jen jednu věc co si vyberou, hlavně z výchovného hlediska a ne že bysme na to neměli. U lidí co mají jedno dítě je to normální ale u nás si říkám jestli to pak nevypadá že jsme socky
. Lidi prostě koukají víc ale jelikož jsme na vesnici tak mi i dost říkají jak mě obdivují, prodavačka mi občas otevře vedlejší kasu at nemusím stát ve velké řadě, nebo dětem dá reklamní dárečky když něco koupím tak mi dá at mám pro všechny ![]()
Jinak ale nakupujem většinou v hypermarketu a tam zase lidi spíš koukají že máme tak narvaný koš a nevědí že máme 4 děti a na nakup jdeme tak jednou za 3 týdny ![]()
No kamarádka má teď čtvrté dítě a je fakt, že se na ní okolí dívá dost divně a už jí tak nějak automaticky zařazují do kategorie „bílých cigánů“.
Často musí dokazovat, že jsou děti dobře oblečený, chodí do školy atd. Dokonce na ní poslali sociálku, což vůbec nechápu, protože mají nadstandartní příjem a dětem nic nechybí. Ale myslím, že občas v tom všem figuruje i závist, protože myslím, že hodně žen by chtělo velkou rodinu, ale ne každá si ji může dovolit.
![]()
Já mám v příbuzenstvu 2× dvojčata a musim říct, že ačkoliv je to pro rodinu záhul, tak jim spíš lehce závidim, protože je úžasné vidět tu jejich soudržnost, kor u těch dvojčat.. Já bych to brala a vůbec bych se neohlížela na okolí… V dnešní době je tolik jedináčků a občas mi je jich líto, vidim to doma, jak mladému chybí parťák nebo parťačka…
Já teda takový rodiny neodsuzuji,spíš obdivuji, protože odnosit, porodit,vychovat a zabezpečit tolik dětí-klobouk dolů. Vždy jsem chtěla velkou rodinu, ale s naším malým mě to přešlo a mám obavy aby nebyl jedináček.
Tak nějak na to asi nemám vlohy- nevím si s ním rady, nevím jak ho naučit spát, asi tápu ve všem ![]()
Takže velký rodiny obdivuji, že to umí rodiče zorganizovat. ![]()
@Lesina píše:
Nepopírám, že mít dvě děti je pohodlnější pro rodinu i pro okolíAle nestěžujeme si.
Naopak se nás teď hodně lidí ptá kdy bude čtvrté. Na třetí se neptal nikdo - asi jsme třetím dítětem prolomili nějakou bariéru normality…
Jsme exoti a to všude.. Dvojčata a ještě k tomu další jedno, nechápu
Tak nedá mi nereagovat, to je přesně naše situace. Když bylo synkovi dva a půl, narodily se nám a holky - dvojčata. Teď je mu 6 a holkám budou 4 a je to paráda. Auto jsme nové nepotřebovali, máme jako někdo Renault Megan combi a tam se to vešlo, i když přiznávám, že poutat vzadu 3 sedačky je teda vopruz.
Ale napřesrok už půjdeme do většího, tak už se těším.
Plánujeme 4, jestli se zadaří. Malej sám o tom hovoří, že by ještě sourozence chtěl, a to si užil na začátku dvojčata, což pro něj nebylo jednoduchý. Teď jsou skvělá parta, a když jsem minulý týden odpadla se střevní chřipkou a ležela tu v zimnici a horečce, Maty se staral o holky i o mě, utíral je na záchodě, dělal jim šťávu, mazal rohlíky a nosil pití i mně. Dojemně se pokaždý loučí u školky, kam Matyho s holkama vedeme /dost to teda flákáme, on je raději doma s nima, tak chodíme tak fakultativně/, když ale jdeme, tak se v šatničce obejmou, políbí, a holky pak po cestě fňukají, že se jim po něm stýská.
Myslím, že než jakékoli finanční benefity, nejlepší pro život jsou sourozenci. Nevíme, jak dlouho tu my rodiče budeme, a podpora sourozenců je něco jiného - znám to z vlastní zkušenosti, mám 3 sourozence.To žádné dovolené v Alpách ani na Kanárech nenahradí.
Vcerejsi rozhovor s kamoskou me inspiroval k zalozeni otazky. Pisu anonymne, zajimaji me nezaujate nazory rodin s vice detmi i nezavisleho okoli.
Kamoska ma od doby, co maji treti, celkem problemy s okolim. Dokud meli ty normalni dve, tak v poho, nikdo se nepozastavoval nad tim, co kupujou, kam jezdi, co decka maj nebo nemaj, ale ted maji peklo, kazdej kouka do nakupniho voziku, ucitelky se osklibaji, kdyz nekam deti nejedou (hm, tak proc delate dalsi, atd).
Zrovna je na zacatku ctvrteho (planovaneho) tehotenstvi a breci cely noci. Koukate taky na velky rodiny kriticteji? Nebo mate pocit, ze ostatni na vas koukaj blbe, kdyz mate vic jak dve deti?