Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Táto Pavle, to je A ke které je nutné říct i B, jinak je to trochu demagogie:) Ano, naše děti budou bezdětným přispívat na důchody (pokud tedy tou dobou ještě nějaké důchody budou), ale my, co děti máme, čerpáme od státu rodičovský příspěvek placený z daní, které odvádí i ti, co děti nemají, naše děti chodí do dotovaných školek a škol placených i z daní těch, co děti nemají…atd. Takže slovo parazitování mi přijde hodně mimo…
No já nevím, ale přijde mi ta teorie o parazitování bezdětných trochu z cesty. Ženská, která celý život nepracuje a je pořád na mateřské toho do státní kasy taky moc neodvede, spíš z ní vybírá. A nikde není napsaný, že její děti budou mít potom jiný přístup, když má tři dcery a přistoupí k tomu potom stejně, tak z toho důchodovej systém teda moc nemá. Mě třeba přijde fajn, že jsem makala šest let než jsem se rozhodla mít dítě a nakonec jsem ani porodný nedostala, švagrová pracovala půl roku a už je čtyři roky na mateřské (porodný stihla). Tak teda nevím, kdo víc přispěl? Samozřejmě za celý život se to pak asi nějak srovná.
Fandím vám
Můj tchán má čtyři syny, mezi nejstarším a nejmladším je rozdíl 32let
Sice nemají stejné maminky, ale i tak si jsou kluci hodně blízcí.
Mám čtyři děti. Nesetkala jsem se s vyloženě odmítavým postojem, nebo s tím, že by se někdo divil či snad dokonce pohoršoval, že je nás tolik.
Jediné kde je vidět, že dnešní společnost je konzumní a dívá se hlavně na materiální stránky jsou kamarádi mých starších dcer.
Hrozně se diví, jak je možné, že když jsou čtyři, že mají značkové oblečení, počítač, že máme tři auta, že si mohou koupit co vidí..Doufám, že časem pochopí, že o tom život není. ![]()
@Táta Pavel promiň, ale ty jsi mě nepochopil. Já tady vůbec nemluvím o finanční stránce, já jsem psala o tom, zda se žená cítí být matkou…
.To se přece nedá přepočítávat na peníze…
@Táta Pavel píše:A co tím chceš říct? Že lidi, co nemají děti, jsou paraziti na společnosti? Tak tohle je dost hloupá řeč… Co když tvé děti nebudou pracovat a nebudou odvádět státu dost peněz, aby zaplatily tvůj důchod a důchod tvých žen? To pak půjdete a vzdáte se ho?
Tak jednoduché to není - musíš vzít v úvahu, že pokud nemáš dítě, tak tě v důchodu budou živit děti těch lidí, co děti měli, a navíc jim pak nezbude na výživu vlastních rodičů (formou daní). Takže nemít děti je do značné míry parazitování na rodinách s dětmi. A spočítej si, kolik jeden bezdětný důchodce potřebuje od státu peněz. Jsou to 3 milióny, na které se mu musí složit děti jiných důchodců.
@Regina Hero píše:To už bychom se pouštěli na hodně odbornou půdu. Pro případ nízkých výdělků dětí funguje vzájemná rodičovská solidarita, která tyto těžko ovlivnitelné výkyvy vyrovnává, v tom problém není.
A co tím chceš říct? Že lidi, co nemají děti, jsou paraziti na společnosti? Tak tohle je dost hloupá řeč… Co když tvé děti nebudou pracovat a nebudou odvádět státu dost peněz, aby zaplatily tvůj důchod a důchod tvých žen? To pak půjdete a vzdáte se ho?
@me2dova píše:Ano, čerpáš rodičovský příspěvek 250 tis., na který se ale z 90% skládají jiní rodiče, takže přínos bezdětných je nepatrný. Totéž se týká vzdělávání a zdravotní péče. Pokud spočteš čisté transfery, tak ten rozdíl dělá ty 3 mil. na bezdětného. Proto je životní úroveň rodin tak žalostná, protože platí nekřesťanské daně. Je to parazitování.
Táto Pavle, to je A ke které je nutné říct i B, jinak je to trochu demagogie:) Ano, naše děti budou bezdětným přispívat na důchody (pokud tedy tou dobou ještě nějaké důchody budou), ale my, co děti máme, čerpáme od státu rodičovský příspěvek placený z daní, které odvádí i ti, co děti nemají, naše děti chodí do dotovaných školek a škol placených i z daní těch, co děti nemají…atd. Takže slovo parazitování mi přijde hodně mimo…
@martinaaaaaaaaa7 píše:
No já nevím, ale přijde mi ta teorie o parazitování bezdětných trochu z cesty. Ženská, která celý život nepracuje a je pořád na mateřské toho do státní kasy taky moc neodvede, spíš z ní vybírá. A nikde není napsaný, že její děti budou mít potom jiný přístup, když má tři dcery a přistoupí k tomu potom stejně, tak z toho důchodovej systém teda moc nemá. Mě třeba přijde fajn, že jsem makala šest let než jsem se rozhodla mít dítě a nakonec jsem ani porodný nedostala, švagrová pracovala půl roku a už je čtyři roky na mateřské (porodný stihla). Tak teda nevím, kdo víc přispěl? Samozřejmě za celý život se to pak asi nějak srovná.
Co je porodné proti dvacetileté měsíční rentě ve stejné výši? Celkové daňové odvody na osobu a za život jsou u rodičů (počítejme táty i mámy), téměř stejné. Takže pokud je máma na rodičáku, musí se více ohánět chlap a tudíž jsou i větší daně, sociálka i DPH. O tomhle toho dost vím a skutečně tenhle nerovný přístup k rodičům a bezdětným je jednou z velkých příčin poklesu porodnosti, protože dost lidí přemýšlí, zda si další dítě mohou finančně dovolit. Vem si jenom fakt, že žena samoživitelka se dvěma dětmi má menší slevu na dani než bezdětný pár. To jsou prostě ekonomické prasárny, které mají přímý vliv na demografii a pak následně i na důchody a financování zdravotnictví. A dost politiky ![]()
@Táta Pavel Žena samoživitelka se dvěma dětmi má slevu na dani na poplatníka stejnou, jako mají i bezdětní, navíc může čerpat daňové bonusy na děti a to i do mínusu, pokud její roční příjem je vyšší než šest minimálních platů, tj. 48 tisíc… stejně tak může uplatnit i jiné slevy na dani, které existují - pokud má dostatečně vysoký plat, stejně jako bezdětné ženy, muži, páry…
A o tom, zda většina párů přemýšlí, jestli si dítě může nebo nemůže z ekonomického hlediska dovolit, o tom bych po přečtení některých diskuzí, nejen na tomto webu, velmi pochybovala…
@Regina Hero píše:
@Táta Pavel Žena samoživitelka se dvěma dětmi má slevu na dani na poplatníka stejnou, jako mají i bezdětní, navíc může čerpat daňové bonusy na děti a to i do mínusu
Jistě - jakou tedy má celkovou slevu na dani tříčlenná rodina matky samoživitelky s příjmem 30.000 Kč a jakou celkovou slevu na dani má bezdětný pár se stejným celkovým příjmem? Proč má tříčlenná rodina nižší slevu na dani než dvoučlenná se stejným příjmem jen proto, že dva členové té tříčlenné rodiny jsou děti, případně studující? A není to tím, že by děti nevydělávaly, protože sleva na vyživovanou osobu (manželku) je stejná jako na poplatníka. Není to ani životním minimem, protože třeba studující má vyšší životní minimum (náklady) než běžný člověk. Takže je to evidentní diskriminace rodin s dětmi. Žena samoživitelka se dvěma dětmi odvádí jen díky rozdílné slevě na dani státu o 25 tis. ročně více, než by bylo aspoň rovnoprávné s bezdětnými. A fakt už dost politiky.
Děkuji za uvedení do daní apod. Je to docela zajímavé ![]()
Nicméně myslím, že jde hlavně o to, že povědomí lidí je nastavené tak, že více dětí mají jen sociálové a občané tmavší pleti. A to je to, co mi leze na nervy. Ať si má každý tolik dětí, kolik uživí (přičemž každý máme tu hranici nastavenou jinak, já ke svému životu nepotřebuju luxus, ač bych si ho mohla dovolit a pak jsou lidi, co měsíčně utratí desetitísíce a pak další, co naoko žijí luxusně, ale jsou samý dluh), ale ať nehodnotí vícečetné rodiny. To, že třeba nechodí ve značkovém oblečení vůbec nemusí znamenat, že na to nemají, ale to, že o to nestojí ![]()
@Amabilis77 píše:
Děkuji za uvedení do daní apod. Je to docela zajímavé
Nicméně myslím, že jde hlavně o to, že povědomí lidí je nastavené tak, že více dětí mají jen sociálové a občané tmavší pleti. A to je to, co mi leze na nervy. Ať si má každý tolik dětí, kolik uživí (přičemž každý máme tu hranici nastavenou jinak, já ke svému životu nepotřebuju luxus, ač bych si ho mohla dovolit a pak jsou lidi, co měsíčně utratí desetitísíce a pak další, co naoko žijí luxusně, ale jsou samý dluh), ale ať nehodnotí vícečetné rodiny. To, že třeba nechodí ve značkovém oblečení vůbec nemusí znamenat, že na to nemají, ale to, že o to nestojí
Ahoj tak my máme čerstvě 3 děti a v okolí jsem se setkala spíš s překvapením že nejmladší byl plánované miminko. Dokonce prababky z obou stran se s náma nebavily a jedna nám nevěří dodnes že byl Jeníček plánovaný ale to je její boj.
a hlavně ted se může z malého… ![]()
já jsem hrozně ráda že je mám a když jdeme někde všichni pohromadě jsem pyšná mamka že mám velkou rodinu ![]()
a s negativní reakcí jsem se setkala jen na úřadě a mrzí mě že jsem na to nebyla připravená a zmohla jsem se jen na odpověd po které paní sklapla čelist a jednala se mnou naprosto dokonale
bych jí
ted tam jde manžel ![]()
manza pochazi z 11 deti
v cizine se to hold bere jinak
ale klobouk dolu-jeho tata zemrel ve valce a mama to vychovala vsechno sama…Kazdy jeho sourozenec ma odstudovano, nekteri jeste studuji.Jen drahy je ted za exota rodiny, odesel do Svycarska. Pravda to uz je extrem, ja osobne mit dobrou zivotni uroven a vedet, ze vsechny sve deti uzivim a dam jim v ramci moznosti standartni vybaveni tak se nebranim velke rodine a uz vubec bych se na nekoho neosklibala kvüli 4 detem-spis
zaslouzilym maminam!
Chtěla bych obnovit tuto diskuzi už jen proto že mám dva kluky 3 a 5 let, přítel má 12 letýho z prvního manželství a ještě jedno plánujeme… do toho tu mám dost často kamarádky holku 1,5 roku na hlídání a když se všemi jdu na hřiště ve 29 letech koukají na mě a ptají se jestli to všechno patří ke mně jak kdyby se mohli rozmnožovat jen snědí a bílí ne ![]()
@comtessa píše:že jo…taky to slýchám, že v dnešní době je mít víc jak dvě děti luxus, který si mohou dovolit jen…no však víme…my máme zatím dvě děti, plánujeme 4,ale to podle toho, jestli se nám v těch 4 povede holčička, jestli ne, tak budem dělat děti dokud nebude…fakt
jak kdyby se mohli rozmnožovat jen snědí a bílí ne