Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potrebovala bych radu nebo nejaky typ, jak naucit prcka aby spal celou noc. Malemu sou 3 roky. Asi rok a pul co sme se s manzelem rozdelili. Ja ho od narozeni ucila aby spal ve sve postylce, coz se mi bez problemu darilo. Od te doby co sme se rozesli uz tomu tak neni. Kdyz je u tatinka, tak automaticky spi v posteli s nim, on ho rovnou do sve postele i uklada. Pokojicek ma jen na uskladneni hracek. Ja ho naopak ukladam do pokojicku a do jeho postele, kde bez problemu usne behem cteni pohadky. Pravidelne vsak kolem jedne hodiny rano se probbudi se zachvatem place a neprestane a neusne dokud ho nevemu k sobe do postele, nebo dokud si nelehnu k nemu v jeho posteli. Pak se opet vratim do sve postele, jenze neuplyne ani pul hodina a maly je zase vzhuru a zase place.. takze nakonec stejne spi u me v posteli. V pokojiku ma tlumene svetlo ktere sviti celou noc aby se nebal. Usina s oblibenyma hrackama.. tak nevim kde je problem.
Můžu ti říct, že tutéž otázku si kladu taky, našim dvojčatům bude 3 a půl a celou noc taky nespí. Takže se utěšuj, že je jen jeden
- naše spaly v postýlkách, pak samy chtěly k bráškovi do pokojíčku, mají postele vedle sebe, velké letiště, což jim vyhovuje, jinak by padaly, jsou na sebe fixované, takže večer jsme je nacházeli spící různě v objetí. Do půlnoci spí většinou dobře, jenže pak jak nastane lehčí fáze spánku, různě se začnou vrtět, hlavně jedna, kňučí a fňuká, a když tam nedojdeme aspoň pohladit, přešla by v pláč a řev, nejde to ignorovat. Takže jak začne, jeden z nás tam letí, někdy stačí pohladit, někdy se mele a mlátí a musím k ní zalehnout a chvilku ji držet. Někdy probudí i druhou, tak ležím uprostřed a konejším na obě strany.
Někdy tam usnu, pak se proberu, odejdu, a za hodinu třeba zas některá. Jsou noci, kdy takhle otravovaly od půlnoci do 4 co 20 minut. Někdy vyměkneme, když to nejde, jednu odnesu k manželovi a já spím ve druhé posteli u druhé. Když je dobrá noc, vzbudí se tak 3×, a tak kolem půl 7 přijde jedna nebo druhá, nebo si ji přinesu a spíme cca do 8 (když nemusíme vstávat). Nicméně aby usnuly večer a vzbudily se ráno, to je náš sen. ![]()
tak treba neni zralej spát sám ne?navic rozchod rodiu mu taky nepomohl,a nezapomen ze u tatinka spi s nim,a u tebe musi sam
nechala bych si ho u sebe v posteli,ty se vyspis a malej bude spokojenej
On chce byt ve svoji postylce.. kdyz usina.. usne behem 5 minut bez problemu. V noci kdyz se vzbudi nema cenu se ho ptat proc tam nechce byt protoze je v nejakym polospanku.. nekdy dokonce breci ze spani.. ani nejde probudit a utisit. ![]()
Naší dceři budou za necelý měsíc 3 roky a zhruba od vánoc máme to samé. Akorát nevyžaduje ke mně do postele. Téměř každou noc se minimálně jednou vzbudí s pláčem tak musím přiběhnout a většinou stačí pohladit, i když asi před týdnem jsem si jí po neustálym běhání za ní vzala do postele. Možná je to jen období.
Dekuji vsem za nazory a prispevky. Dneska z Timina vylezlo ze se tam sam boji, ze pry je tam obluda. Zajimalo by me jestli mu to nekdo napovidal, nebo si to nabulikoval sam
takze budem bojovat s obludou a samozrejme ze ji dostaneme
![]()
Mám dvojčata už jim budou skoro 4 roky a máme to stejné, bud se vzbudí jedna nebo druhá a chtějí k nám, tu jednu se mi občas podaří utěšit v její postýlce, druhá tam nezůstane ani za nic řve že se bojí, přitom večer tam usne v pohodě. No ale ted jsme je sestěhovali se staršíma sestrama do jednoho pokojíčku a jsou tam dvě noci a obě spaly až do rána, tak uvidíme jak se to bude vyvíjet, asi se opravdu ty děti bojí. Já bych ho prostě brala k sobě a zatím to nehrotila. Mě i 7 letá dcera jednu dobu chodila že tam někoho vidí kdo ji stojí nad postelí
to už se pak bojím i já
![]()