Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
prosím o nějaké rady a tipy. Mám děti 20 měsíců po sobě. Miminku bude za chvíli 4 měsíce a druhému ted byly dva roky. Konečně už chodí na záchod jsme přes den bez plen. Problém ted nastáva, jak jsem čekala, že mimi už chce pozornost, chce si hrát. Mám doma všechno - hrací deky, houpátka, lehátka, proutěný koš s hračkami…ale všude brečí, protože se dožaduje abych byla u něj. Nemůžu se od něj vzdálit, což je hrůza. Staršího pořád odbývám a je mi to tak líto, ale zase když chce nočník, tak zase zahazuju mimi. Jak to jde se každému věnuju, ale s vařením, praním, žehlením a úklidem, je to skoro nemožné. Navíc starší je hrozné letadlo, nemůžu mimi dát na deku na pohovku jen tak, starší by ho nechtěně uhodil nebo sejmul hračkou. Neudělal by to schválně, má bráchu moc rád a pomáhá mi (nosí dudlík, plínky, dává pusu) Jen poslední dny domácnost vypadá jak po výbuchu, celý den je slyšet jak řve jeden či druhý nebo oba. Zatím to tak, že veškerou hru jsem přesunula do obýváku s kuchyní, kde stojím aby na mě vidělo mimi z koše a do toho se snažím hrát si a povídat se starším a u toho většinou ještě vařím atd. Manžel je celý den v práci a jak přijde dom, tak pomáha, ale nevím jak překlenout tohle uřvané období, kdy chce mimi veškerou pozornost. ![]()
Jak jste to zvládaly vy?
Tak to me zajima, planuji deti s podobnym vekovym rozdilem… ![]()
@iva-svist mám děti od sebe 2 roky a dva měsíce, tudíž malý má teď 2,5 měsíce a je to jak píšeš ty… hned jsem klidnější, že to tak není jen u nás… já nesnáším bordel a ten co tu kolem sebe vidím mě ničí… do toho ti dva křiklouni.. jak náhodou usne jeden vzbudí se druhý a furt dokola… ale utěšuji se, že jednou přece musí být líp ![]()
Blbe ![]()
mam rozdil 16m. mladsi uz ma teda rok, starsi 2,5. a mam pocit, ze teprve ted to zacina byt poradne na palici, protoze mladsi uz chodi a neustale nekam zdrha a se starsim jeste neni poradna rec, jako ze by pockal, vratil se, sel nekam sporadane za ruku atd.
jsou to proste dve nerizene strely, kazda s vlastni trajektorii…
PS: chodi nam pani na uklid a zehleni. jinak bychom zasli na spinu…
@beruska03 píše:
@iva-svist ale utěšuji se, že jednou přece musí být líp
no lip snad bude, ale mezitim je jeste faze, kdy se mimino zacne hybat
dokud mala lezela tam, kam jsem ji polozila, tak to jeste bylo v klidu…
Mám kluky od sebe 25m, tak ze začátku pohoda, menší byl úžasně hodné miminko, mezi 6-10m menšího jsem měla pocit, že zažívám trvalý boj o přežití. Tento čas mám v mlze. Teď jsou většímu 3, malému 11m a začíná to být dobré. Malej je většího ocásek, začínají si spolu hrát, zalezou si do pokojíku a hrajou si, jsou na sebe hodně zvyklí. A já už si třeba i vypiju kafe… teplý!
Pak jsou ale dny, kdy malej dělá bordel a ječí, velkej dělá bordel a ječí a já mám chuť poházet po zemi misky s vodou a jídlo, zamknout a utéct. Ale neměnila bych, když vidím, jak se mají rádi, jak spolu tak po svém komunikují, jak se větší o malé stará a malé ho zbožňuje… stojí to za to ![]()
Já mám mezi 1. a 2. 22m, a tam to bylo v pohodě, mladší spokojeně ležel kdekoliv, kam sjem ho položila. teď mám 3. 3 roky od mladšího, a teď mám pocit, že ty starší zanedbávám..prcek se velice rychle naučil na chování, v náruči se spokojeně kouká, nebo spinká, jak ho položím, tak 90 procent odložení je neúspěšných, do 3 minut škleby, kroucení, řev
ale víceméně většina činností jde dělat i s miminem v ruce, číst i s nima, kopat si s míčem..snažím se no. ono až budou ty mrňata mobilní, tak už je náruč a roidče přestanou tolik zajímat, azačnou víc objevovat, a bude líp ![]()
Mám rozdíl 22 měsíců. Malá je zlaté miminko, díky bohu. Nevim, jak bych to zvládala, kdyby vyžadovala tolik pozornosti, co její bráška v tomhle věku. Ale i tak jsem úplně ze začátku měla pocit, že ani jednomu nedávám dost, že je odbývám. Malé jsou teď 3,5 měsíce a už to tak necítím, asi jsem si věci trochu zaběhla. Největší problém mám večer, kdy dvouleťák vyžaduje uspávání a při sebemenším kníku miminka se mi zvedá, že miminko pláče a chce papání a že jdeme za miminkem. Takže uložit ho v normální hodinu je boj. Taky ji miluje, krásně se stará, chce ji mýt sprejem, krmit rajčatama, zvedat, hází na ni míč a tak. No jsem zvědavá, co se začne dít, až mimino bude schopné pohybu.
@iva-svist zatím mám jen jedno, ale plánujeme rozdíl cca dvou let..osobně doufám, že mi bude trochu nápomocný šátek (aspoň na domácí páce nebo krizovky) - mládě do něj šoupneš, bude uspokojeno tvojí blízkostí, zároveň můžeš dělat něco v bytě a přitom spolupracovat se starším..zatím ale nemám osobní zkušenost, jen je to můj „plán“ ![]()
@Lucella píše:
já mám chuť poházet po zemi misky s vodou a jídlo, zamknout a utéct
tak to mě rozesmálo
![]()
My plánujem rozdíl taky 25-26 měsíců tak to bude asi podobné. Ale musím to zvládnout, chceme takhle po sobě 3 děti ![]()
Ahoj, mám stený věkový rozestup. A mě z toho zachránil šátek a ergo nosítko… mladšímu dítěti je skoro rok a teprve nyní si spolu hrají na zemi, nebo vydrží mladší si hrát i vedle nás když se starším dělám něco jiného… začala sem s nošením když bylo miminu 3měsice, protože stav doma už byl pro mě nepřijatelný. Nejdřív to milionově pomohlo doma při práci a pak i venku když sem chtěla běhat za starším na hřišti:)…doporučuju…od doby co sem se zabejčila a naučila se vázat do šátku a pak sme pořídili i nosítko ( ne klokanku) si užívám, ne přežívám:)
@Bexi viz můj první příspěvek…myslela jsem si to
takže můj plán má šanci na úspěch
já jsem využívala šátek taky dost hlavně v prvních měsících při těch domácích pracech, když měla malá koliky a tak.. ![]()
@iva-svist co miminko do satku, udelas co potrebujes a nehrozi zmrzacebi od starsiho..
Kluk ma mit v tp ptesne 29mesicu, ale. cekame dve tak.to bude mazec taky