Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky. Prosím o radu, mam doma 3 měsíční holčičku a už si opravdu nevím rady. Pořád pláče až se z toho dusí.Když ji položím začne se celá napínat a zvedat nožky, přitom prdí, kaká, krká. Nemáte nějakou radu??? Je na UM,Nutrilon Ar jelikož stále blinkala. Dokrotka mi řekla ať ji dávám do každého jídla Sam simplex, prej ji pomůže na boles bříška. Jinak je prý naprosto zdravá…takže mi nějak nepomohla. Už jsem tak vyšinutá, že když na chvilku usnu tak ji slyšim stále plakat. ![]()
Ahojky, mám už skoro 4M cácoru a taky jí trápilo dost dlouho bříško, někdy jí to zlobí i teď. Zkus jí koupit ještě kapičky baby calm (jsou to bylinky, takže ublížit určitě nemůžou). Malá je používá společně s Lefaxem (to je obdoba sab simlexu, aspoň myslím), před každým jídlem. Pak jí pomáhá teplo na bříško, koupila jsem v DM polštářek s třešnovýma pecičkama, nahřeju ho v mikrovlnce a to si pak libuje. A ječí ti takhle od narození? A není to třeba horší večer?
Právě že není tak uplakaná a napnutá od narození, je to posledních 14 dní co to začala dělat. Hlavně taky když leží na zádech tak jako by chtěla otočit na bok a strašně u toho ječí. Nevím jestli ji berou křeče nebo co.
U nás sabsimplex pomohl jen ve chvíli kdy měl fakt bublinky ve stolici, to se eliminovalo po pár dnech a pak už byl naprd. Zkusila bych pár lžiček fenyklového čaje, ten by měl uvolnit hladké svalstvo a umožnit snadnější vyprdnění, vykadění. Pokud i hodně krká, tak zřejmě při jídle spolyká hodně vzduchu, tak se snažit eliminovat i to, třeba dělat v jídle přestávky na odkrknutí, změnit láhev…
Je možné, že ji kvůli ublinkávání i pálí žáha, stačí když se potrava vrátí do jícnu, takže po nakrmení bych nepokládala, ale držela nějakou dobu ve zvýšené poloze, podložené nohy nebo matraci od postýlky máte?
Jinak bych nechala bez plínky, děti se pak snáz vyprázdní, případně použít rektální rourku.
A nebo zkus probioticke kapicky BioGaya, jsou sice drahe, ale pomahaji. A pak take dat na brisko a vrtet prdelkou ![]()
Ještě mě napadlo: pase koníky? Jestli aktivně jo, tak je možný, že se vzteká, zkouší se otočit na bůček a nejde jí to. Ale u toho by zase asi neřvala až by se dusila… Asi bych nejdřív zkusila vyměnit UM. Verzi AR dělají i jiné firmy a možná sedne malé líp. Ta moje prďola zase nesnesla BEBU, baštila jí asi týden, všechno bylo v pohodě, krásně prděla, kadila a další týden řev a řev a řev. Koupila jsem jinou UM a byl klid. Musíš zkoušet a uvidíš co na ní zabere.
Co zkusit nosit v šátku? Třeba by ji to uklidnilo. A na vyzkoušení se dá i půjčit. ![]()
Také se mi zdá že sam simplex nějak nepomáhá, máme doma i BioGalu ta na maličkou nezabírala už vůbec. Máme v postýlce pod matrací klín, takže je ve zvýšené poloze. Flašku máme od MAM.Problém máme i čajíkem ať ji ho dávám po lžičkách nebo z flašky tak ho okamžitě vyblinká.
Ahojky,
moje kamarádka měla s maličkou taky strašné problémy - už od narození… měla koliku a pak další různé nabalené problémky
řvala strašně často a nic moc nepomáhalo. Museli dlouho čekat a jediné co pak začalo fungovat byla právě ta vzpřímená poloha - třeba ji dávali do hopsadla apod. (i když tedy ještě neseděla, ale pomohlo to… kamarádka byla už na cvokárnu)…
Jinak jak kolem malé stále běhala a utěšovala a utěšovala, tak jí je teď rok a stále přetrvávají potíže s pláčem. Dr. ji oznámila, že miminko je zdravé a byli u nějaké odbornice, která ji zase řekla, že jak kolem ní běhala, tak je na ni malá zase až moc fixovaná
takže ji teď odvyká, aby mimi vydrželo v klidu i když maminka není zrovna u ní… a naštěstí se daří…
Tak přeji ať se bříško umoudří a ať vám nenastanou zase jiné problémy…
PS: šátek je dobrá věc, ale asi bych se taky trošku bála té fixace dítěte potom… některé děti jsou v pohodě, ale některé strašně rychle přilnou k mamince a pak je to srdcervoucí je to odnaučovat ![]()
koníky pase ale moc dlouho ji na bříšku nebaví ležet, cca 2 minuty a začne řvát. Když s ní jdu k doktorce tak si připadám jak kdybych byla blbec, každej problem ji řeknu a ona akorád odpoví že je malá zdravá. Začínám mít černý chmůry, aby ji nebylo něco vážnějšího.....jsem fakt už vyšinutá. Jediné kdy neřve je, když ji nosíme po bytě ale jakmile se zastavíme a stojíme na jednom místě, tak to zase začne.Šátku se docela bojim. ![]()
mě docela pomáhá pohopsat chvíli na míči to většinou i po 10 min. usne, nebo se aspoň natolik uklidní že si s ní můžu sednou normálně do křesla a usne, páč na tom míčí po chvíli dost bolej záda.