3týdenní spurt?

3686
16.1.13 13:43

3týdenní spurt?

Ahoj! Snažila jsem se načíst co nejvíc sama a neotravovat s pitomýma dotazama, ale nedá mi to… Malé je dnes 19 dní a poslední dva dny se mi trhá od prsa. Propne se, zašklebí, odtrhne se, pak pusinkou přejíždí přes bradavku sem tam až je celá od mlíka, zase se chytne, chvilku saje,.. Takhle několikrát. Moc se u toho nevzteká nebo aspoň ne moc nahlas, tak jsem to nijak zvlášť neřešila a přikládala to růstovému spurtu ve třech týdnech. Nakonec se vždycky chytla a vydržela sát dlouho. Dnes je už ale dost plačtivá, prso vyžaduje častěji, tak jsem jen tak pro jistotu ji kontrolně šupla na váhu a zjistila jsem, že po skoro půl hodinovém boji aby se přisála vytáhla jen 50ml, i když minulý týden s přehledem pila 80ml! 8o Tak teď mě jistota opouští, při spurtu se produkce mléka nesnižuje, ne? Nebo je to tím, že je na prsu častěji? Co mám teď dělat? Vážit pokaždé a sledovat denní celkový příjem? Nevím jestli si to vytáhne jindy. Prsa nalité nemám, ale to jsem neměla nikdy kromě noci, kdy měla delší pauzy mezi kojením (skoro5 hodin). Dnes vstávala co 3-4. :nevim: Díky za názory! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13837
16.1.13 13:46

Kojíš častěji, tak je tam méně mléka, nějaký čas trvá než se nabídka navýší. A za mě - určitě nevaž!! Budeš z toho akorát vystresovaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
180
16.1.13 13:51

Taky bych ji nevážila. kojit tak často, jak si malá řekne…a pokud mas pocit, ze mas malo mléka, zkus pít čaje pro kojící matky nebo meltu s mlékem, to mi hodně pomáhalo…někdy je to boj, ale za par dni to bude lepší, uvidíš :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
16.1.13 13:52

Souhlasím, koj jak si řekne, a nevaž! Pokud by byla apatická nebo neměla pomočené pleny nebo vůbec nepřibývala tak je to na místě, ale jinak se tím akorát stresuješ! Mimino nevypije vždy stejně - někdy si dá víc, někdy míň - stejně jako ty ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
16.1.13 13:53

Tak to je normální, když pije častěji, že vypije méně, kdyby pila častěji stejné dávky, tak se to do ní nevejde :mrgreen:
Na váhu se vykašli (to je na kojení šílenej mor, málokdo se dokáže s váhou nestresovat, zda dítě vypilo dost/příliš moc a zda přibírá málo/příliš…), koj podle potřeby, ono se to srovná.
moje zkušnost momentálně je, že moje prsa reagovala na spurtující dítě témě okamžitě, ale než to spurtujícímu dítěti došlo, že může přestat spurtovat, tak to trvalo několik dnů :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
180
16.1.13 13:58

Jo a někdy taky blbnou, než se prisajou, protože je bolí dásínka, když je prso nalité a bradavka tvrdá. tak trochu odstříkat, než miminko prilozis…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3686
16.1.13 15:04

Kojící čaj piju 2× denně a jednou denně Caro, ale teda neodstříkávám, nějak jsem neměla potřebu. :nevim: Každopádně děkuju za rady, vážit před a po jídle teda nebudu, budu sledovat jen přibírání průběžně… Co se týče těch plen. tak vzhledem k tomu, že je imrvére pokaděná, tak se mi moč hledá horko těžko. :lol: Ale díky, snad se to brzy usadí! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1674
7.2.13 22:07

Ahoj, muzu se zeptat, pri spurtu miminko nepribira? Mam o mesic driv narozenou holcicku a podle popisu ma prave ted spurt, vazim pred a po kojeni od zacatku, mela zloutenku a dokrmovala jsem ji odstrikanym, kdyz nedala svou davku. Co mam teda čekat, že ted nebude přibirat? A jak dlouho přibližně ten spurt trva?? Diky za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
8.2.13 07:01

Ahoj, u spurtu má dítě takový jakoby neutišitelný hlad(najednou roste rychleji a tělíčko se s tím musí nějak vypořádat), takže proto chce pořád pít… častějším přikládáním - dle jeho potřeb - se během dvou, tří dnů tvorba mléka navýší a pak je to zase lepší. Přibírat bude, ale možná trochu méně,,, to je individuální. Jinak si teda myslím, že déle jak týden spurt netrvá a nejhorší jsou první dva dny. Právě maminky si často myslí, že mají málo MM a začnou přikrmovat, přitom by stačilo kojení podřídit miminku, i když je to těch pár dní náročnější,,, ale proto jsme chtěly děti, ne? ;) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1674
8.2.13 07:33

@3HE
Kdyz ja nevim, jestli je to spurt nebo jestli ji boli bricho a chce se u prsa jen uklidnit, jak to muzu rozeznat? Vcera prez den skoro nespala, brecela, davala jsem ji pit kdyz chtela, ale pak v noci spala 4,5 hodiny a pak jsem ji musela na kojeni vzbudit asi jak byla unavena. U kojeni mi pak usinala. Tak nevim co to je :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
8.2.13 07:50

A vykadila se někdy během dne? Jeden den nic neznamená.. uvidíš, jaké to bude dnes. Jestli jíš a piješ mléko, mléčné výrobky, tak je vynechej, to dětem vadí…mají z toho křeče. Mimi chce k prsu vždy, když se nějak necítí dobře - takže i při bolení bříška - prostě prso znamená bezpečí :andel: A když nemohla během dne usnout, tak už potom byla i přetažená… a to pak nemůže usnout už vůbec. Takže bych zkusila třeba jít na procházku, třeba by usnula v kočárku nebo se projet autem, tak taky děti dobře usínají ;) A když se vyvětrá, prospí, bude zase lépe chutnat. S miminkami je každý den jiný… a když už si myslíš, že to máš zmáknuté, tak se zase něco změní… ale neboj, časem se naučíš ji poznat a přizpůsobit se :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1674
8.2.13 08:03

@3HE
Jim je minimalne. Ale beru antibiotika augmentin, protoze jsem zacla krvavet a doktorka rikala, ze to muze byt zanet. Nemuze ji to nejak vadit? Jinak mi ted za 12 minut vypila 65ml, coz je na ni docela dost, samozrejme si neodrihla, drzela jsem ji 10minut a pak dala do postylky na levy bok. Prijde mi, jakoby si odrihnout chtela vzdycky, snazi se, ale nejde ji to. :( jinak ma nakakano skoro pokazde, kdyz menim plinu. Kdyz treba dvakrat za sebou nema, vetsinou se pak hodne krouti a place.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
8.2.13 14:36

ATB můžou malé na trávení můžou vadit, ale jestli Dr. ví, že kojíš, tak snad napsala taková, která malé neublíží. Těch pár dní vydrž a uvidíš až je dobereš, jaké to bude. Když si malá neodříhne a dáš ji pak ležet - pokud neusne, tak ji zkus třeba za dvacet minut zase zkusit dát odříhnout - mě malá kolikrát říhla i těsně před dalším kojením… Kakání skoro pokaždé je v pořádku.. lepší než zácpa. Až bude po šestinedělí, tak už nebude kakat pokaždé… nebo taky jo… to neovlivníš ;) Tělo si to řídí samo - když dítě přibírá na váze a neztrácí tím tekutiny-při nějakém opravdu velkém průjmu), tak je to v pořádku.
Na kroucení - když bolí bříško- pomáhá i poloha na bříšku - dát nožky jako žabka - zadeček má pak mezi patama (doufám, že mi rozumíš :) )-zadeček se roztáhne, bříško uvolní a mimi se vyprdí. Natažené nožky vadí- střeva se nemůžou pohybovat a pak zadržují plyny. A když si neodříhává, tak se jí vzduch posunuje dále do střev. Při každém přebalení ji ve směru hodinových ručiček trochu promasíruj bříško kolem pupíku a podbřišek a potom na chvíli nahatou dej do té polohy na bříšku, jak jsem psala.
My chodíme, tak se nám střeva hýbou, ale miminko to má horší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1674
8.2.13 16:44

@3HE
Dik za rady! Hlavne mam problem jak poznat ze je to spurt aze ma hlad a mam ji dat pit nebo jestli ji boli brisko a chce se u prsa jen uklidnit, pak mi prijde, ze se ji to boleni zhorsuje tim jak se prepiji. Nevis, podle ceho to muzu desifrovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1674
8.2.13 17:40

@3HE
Dik za rady! Hlavne mam problem jak poznat ze je to spurt aze ma hlad a mam ji dat pit nebo jestli ji boli brisko a chce se u prsa jen uklidnit, pak mi prijde, ze se ji to boleni zhorsuje tim jak se prepiji. Nevis, podle ceho to muzu desifrovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová