Mám si pořídit 4. dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4072
3.7.22 11:59

Kvuli ctvrtemu diteti bych do IVF nikdy nesla a smirila se s tim, ze to za me rozhodl osud a prirozene dite jiz mit nemuzu. IVF je náročné psychicky, fyzicky, mentalne, financne. Pokud jiz mas nejake onemocneni, ty davky hormonů a nasledne těhotenství ti jej mohou zhorsit ci vyvolat další. To bych chapala u zeny, ktera zoufale touzi po prvnim, ale u tebe mi to pripada jako uplne zbytecny risk. Pokud na tom navic nejste ekonomicky nadstandardne, raději bych prostredky investovala do tri stavajicich děti, jejich konicku, studii a spolecneho casu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33336
3.7.22 12:52

@Kriss Tina pokud všechny tři chodí do stejné školky, školy, tak je to jedno. Nebo pokud je možnost dělat práci na částečný úvazek, nebo na HO.
Ale jo, však říkám, že být jediný problém nemit hlídání, tak to důvod asi není. Jenže není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
3.7.22 13:02
@adresa píše:
@Kriss Tina pokud všechny tři chodí do stejné školky, školy, tak je to jedno. Nebo pokud je možnost dělat práci na částečný úvazek, nebo na HO.
Ale jo, však říkám, že být jediný problém nemit hlídání, tak to důvod asi není. Jenže není

Každý nemá možnost pracovat na HO nebo zkrácený úvazek a školka asi nebude to samé co škola. A kroužky budou mít taky asi rozdílné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33336
3.7.22 13:10
@ZuzaM píše:
Každý nemá možnost pracovat na HO nebo zkrácený úvazek a školka asi nebude to samé co škola. A kroužky budou mít taky asi rozdílné.

Právě, těch POKUD je tam dost, proti jsem to psala. Tady je zvykem radit zkrácený úvazek, HO, chuvu, ale to v naprosté většině běžných zaměstnání možné není, nebo se radi prestehovani, to by mě zajímalo, kolik lidí se kvůli práci a škole děti stehuje sem tam. Navíc to stojí taky peníze.
Ale to už tazatelka snad zvažila - jaké má možnosti v práci a jak školy, školky, případně kroužky.
V dnešní době bych při třech dětech a i bez problémů, které má, čtvrté dítě velmi rozmyslela i kvůli financím. Abych za tři roky nemusela dětem vysvětlovat, že na školu v přírodě nepojedou, protože jsou čtyři a musí se uskromnit. To možná budou muset i ve třech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33336
3.7.22 13:12

Rozhodně ji ani nikoho jiného neodrazuji od více dětí, ale ptá se na názor a já ti vidím takhle. Rozhodnutí je jen na nich dvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22425
3.7.22 16:48

Byla bych vdecna za 3 deti a nepokouseka dal osud a zustala u tri.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
3.7.22 19:57
@Anonymní píše:
Děti již větší jsou, měla jsem je mladá. Odkládat právě nemohu, dle gynekologa je teď poslední šance to zkusit. Proto jsem asi i tak nerozhodná, nemám ráda nátlak a teď jsem měla 14 dní na rozmyšlenou. Manžel má také strach z ekonomické stránky, ale má také velkou touhu po dítěti. Dnes si musíme sednout v klidu a rozseknout to. Ono ani není 100% že se těhotenství povede.

Nevěřím ani náhodou, že buď teď, nebo nikdy, ani kdyby to tvrdilo doktorů třeba sto. Myslím, že skoro každá z nás se s nějakými podobnými proroctvími v životě setkala a nakonec bylo všechno jinak. Nenech se tlačit ani na sebe netlač sama. Pokud se momentálně necítíš, nech to zatím plynout. Myslím, že nechránit se je prozatím dostatečná alternativa. A uvidíš/uvidíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5374
4.7.22 22:08
@adresa píše:
@Kriss Tina

Ne, jako jediný argument určitě ne.
A je fakt, že je jiná doba. Mnoho věcí je prizpusobenych dětem, jsou delší dovolené, více volná. Na druhou stranu kroužky po škole a ne v každé práci dlouhodobě toleruji opakované OČR.

Mně je 54, děti dospělé, 90.léta. Když byly malé, měli jsme s manželem dovolenou 3 týdny, bylo nemožné vykrýt letní, jarní, vánoční prázdniny, družina a MŠ měly přes léto 6 týdnů zavřeno.
Jedná babička už nezila, druhá chodila do práce.
Tak do moc neumím představit jak to vse řešit se čtyřmi, až skončí RD. Ale jo, někdo to asi zvládne a podmínky jsou lepší.
Když jsme s manželem šli do kina, hlidal spici dítě tchan v důchodu, když jsem šla k zubaři, tak kamarádka na MD. Neexistovalo vzít dítě sebou.

Ale u tazatelky jsou jiné, podstatné důvody.

U více dětí je to tak, že některé jsou už odrostlejší a muzou pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5374
4.7.22 22:08
@adresa píše:
@Kriss Tina

Ne, jako jediný argument určitě ne.
A je fakt, že je jiná doba. Mnoho věcí je prizpusobenych dětem, jsou delší dovolené, více volná. Na druhou stranu kroužky po škole a ne v každé práci dlouhodobě toleruji opakované OČR.

Mně je 54, děti dospělé, 90.léta. Když byly malé, měli jsme s manželem dovolenou 3 týdny, bylo nemožné vykrýt letní, jarní, vánoční prázdniny, družina a MŠ měly přes léto 6 týdnů zavřeno.
Jedná babička už nezila, druhá chodila do práce.
Tak do moc neumím představit jak to vse řešit se čtyřmi, až skončí RD. Ale jo, někdo to asi zvládne a podmínky jsou lepší.
Když jsme s manželem šli do kina, hlidal spici dítě tchan v důchodu, když jsem šla k zubaři, tak kamarádka na MD. Neexistovalo vzít dítě sebou.

Ale u tazatelky jsou jiné, podstatné důvody.

U více dětí je to tak, že některé jsou už odrostlejší a muzou pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová