Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
viky, zkusila jsi jí zapnout ten lux nebo fén? Určitě jedno z toho doma máš.
Jsem to onehdá radila někomu v diskuzi a pak už jen následoval příspěvek s vyvalenýma očima
že to fakt funguje ![]()
vyzkouším ten vysavač…ale teda taky bych tomu nevěřila
ale až zítra, teď usnula na manželovi a noc celkově jakš takš až na dlouhý kojení spí ![]()
Ahojky, my měli doma něco podobného. Nejraději by se jen choval, jak jsem ho položila, byl vzhůru, nebo spal max 10min. Když byl sím byl mrzutý až vzteklý a já pak taky.
Zkus zjistit, proč brečí.
U nás to bylo zřejmě tím, že se ode mně zcela nenasytil. Začala jsem přikrmovat a rázem spal přes den i 2h v kuse, v noci i 8h.
K tomu jsem mu koupila na dobré trávení espumisan kapičky a laktobacilky baby. Dbala jsem na to, aby si po každém jídle říhnul, byl v teple, přebalila aby byl v suchu a poté dala spát do měkké a POZOR: od žehličky mírně nahřáté peřinky
.
Také jsem se ho snažila nějak unavit. Např. jsem ho dávala na bříško, nosila v poloze klokánek, a různě s ním cvičila…
A musím říct a zároveň zaklepat, že od té doby mám téměř vždy tak hodné a usměvavé miminko, o jakém se mi ani nesnilo.
A k tomu to chce když je někdy hůř a miminko nemá svůj den, zachovat chladnou hlavu, protože když je maminka vytočená, naštvaná, podrážděná atd., tak to dítko vycítí a je to ještě horší.
Zkus tedy vychytat co dělá mimču zle a co dobře, a užívej si ho, protože toto období strašně rychle uteče a už nikdy si nebudeš moci svého potomka vychutnat tak jako právě teď. A nechápu k čemu je některým maminkám uklizený byt, teplá večeře, atd., když ty nejranější dny miminka jim utekly zkrs prsty.....
tak na uklízení bych se vyprdla to udělá chlap, ale já jsem hladná a něc jíst musím…a chlap tomu jídlu taky moc nedá tak chci aby měl něco až dojde z práce, jinak nejsem uklízecí maniak…četla jsem, že to může být i růstový spurt, ale to už by ho měla 14 dní
já jsem relativně v klídku…tak do odpoledne, kdy už jsem pak taky mrzutá, jinak do té doby si malou užívám i když nespí, lézt krkem mi začne až tak kolem 16.hodiny
![]()
Viki, vydrž měla jsem to samé s Karolnkou, 12h denně prořvala, chtěla se jen nosit, přes den nespala vůbec. Přejde to. Na blbé rady se vykašli, kdo nezažil takové dítě nepochopí, rozmazlená není, je to povahou. Pořiď šátek nebo nosítko, zkus zavinovačku, nám pomohla hodně. Pevně stáhnout, kojit v zavinovačce a jak usne u prsa, jemně odpojit a dát spát. Tak si nevšimne že ji přenášíš. V noci koj v zavinovačce a jak usne,odpoj a nech jí tam, líp se vyspíš. Jinak hlad určitě nemá, přibírá luxusně. Koj max. 40 minut, většinou kojení trvá max. 20-30 minut, pak už jen dudlají. Ten vysavač můžeš taky zkusit. Držím palce, neboj přejde to
.
Nemám úplně čas číst co psaly ostatní maminky, ale nám pomáhá svazovat (pokud je dávám do postýlky (svazuju ve dne i v noci) a nosit v šátku (když nechtějí být v postýlce a já potřebuju např vařit).
Jo a dřív ještě takové vrnící lehátko. Naše dvojčata spaly první týdny jen svázané s dudlíkem v puse a v tom vrnícím lehátku, jinak prostě ne. Moje mamka na mě koukala jak na blázna a že jako netuší co budu dělat, až z těch vrnících lehátek vyrostou. Ale pro mě bylo v tu chvíli přijatelnější se vyspat, co bude za pár týdnů mi bylo jedno. Teď už spí v postýlkách, často i bez dudlíku, jen to svázání vyžadují.
Když se nosí v šátku tak nespí, ale alespoň nějakou chvíli nekřičí.
Má stejný problém se synem. Je tedy už sedm týdnu starý, ale přes den spí jenom když se někam jede autem a to pouze při jízdě. V noci spí i osm až deset hodin v kuse, takže se alespon vyspím. Ale jak se hodně vyspí tak přes den je neunavný. Zkoušela jsem všechno co tu holky psaly a nic nezabralo - fen, pevné zavinutí, dudlík (ten je schopný vyplivnout z postýlky ven), nošení - no prostě nic. A dneska jsem přišla na jeden fígl. Dala jsem si ho do rychlozavinovačky (není moc pevná) a sedla jsem si s ním na míč a skákala jsem dokud neusnul a po přendání do postýlky spal celou půl hodinu což je u nás zázrak. A odpoledne jsem to zkusila i s autosedačkou na míči a taky to fungovalo a vydržel dokonce hodinu, protože se potom nemusí přendavat a nechám hospát v ní (vím že tam nemá být dlouhodobě). Držím palce aby ti něco pomohlo u nás je největší problém v prdech a kolikách, on by spal i delší dobu,ale probudí ho to a pakuž neusne. V noci se nebudí to si jenom poknouráva ze spaní.
ahoj viky ![]()
hele my jsme se spanim bojovali a bojujeme doted, ale uz je to lepsi…
ze zacatku nam pomahala houpacka (mame tuto ), asi tak od 1. mesice. uplne hned jsem ho tam davat nechtela. tam byl tuhos skoro hned a navic to houpe samo ![]()
jinak by taky porad spal u prsa po kojeni, ale takhle dlouho mu to netrvalo.
doporucuju si precist knizku od karpa, nam to moc pomohlo a to jsem to zacala praktikovat az ve 3.mesici. pevnemu zavinuti se deti casto brani, nenech se odradit, ze se bude kroutit a vztekat mozna jeste vic. zavinuti samo o sobe neni tisici prostredek, ale pripravuje to miminko na to, co prijde potom. je to tam moc pekne popsane. nam vetsinou stacilo jen zavinout a pustit bily sum, tady mas odkaz je to jako ten vysavac nebo fen, ale ja si to nahrala do mobilu a jednu dobu jsem mu to musela poustet i v kocarku. a neboj naporad to nebude, my uz ani nezavinujem ani nesumime ![]()
jinak muzes kojit v leze a boku a muzete u toho spat obe ![]()
to zavinuti je super v tom, ze kdyz ji odlozis tak s ni vlastne malo manipulujes a mozna se neprobudi. nemuze zmenit polohu a hlavne je v teple a v teple zustane, nebude vnimat tu zmenu, ze je u tepla lidskeho tela najednou ve studene postylce ![]()
ale asi to extra velkej spac nebude. janik se ted ustalil na 3×denne 30 minut. to taky neni moc, stihnu max jidlo a v dalsi pauze rychlou sprchu. a sam neusina, mam doma kocarek ![]()
vyrvat bych nenechala, je jeste hodne malicka
tak holky hlafd to určo nebude, malá spala o jedné…pak se vzbudila ale pít nechtěl, bolelo ji bříško…pak se budila skoro každé 2 hodiny či hodinu…pila v noci jen jednou a to tak deset minut ale kňourala a kroutila se z toho bříška…ale nebrečela…teď už zase kouká
zkusím koupit to nosítko a zavinovačku mám jen ty rychlo a ta prd drží…malé neudrží ani ručičky, hned je má venku…
Vájo: díky za všechny rady, budu zkoučet, teď se malá vyprděla, tak do toho to bolení…ale nahřívám bříško, masíruju a dávám kapičky a homeopatika, asi ji to bolí ale spíš než brečí tak ňučí a snaží se tlačit a ono jí to nejde…přes den jsou prdíky lepší… ![]()
viky tady najdes povidani k tomu zavinuti a i obrazek jak a to, chce to velkou tetra osusku treba, ja zavinovala i takove mensi fleecove deky. zkus doma neco pohledat ![]()
Lucipajdo: já bezmyšlenkovitě napsala Vájo a to jsi psala ty
ale tak jsi to snad pochopila, já beru prášky od porodu na štítnou žlázu a zdá se mi když si ho nedám, že je malá hodnější, teď spinká a dnes jsem si ho právě zase zkusila nedat… ![]()
hefilko, tak to by vám mohla pomoct ta hacka, je to látková houpačka na pružině, v té bys ho uhoupala, nikam nepřendaváš a prý v tom děti spí fakt dobře, když potřebují k usnutí pohyb
viky23 píše:
partner je přes den v práci, a navíc umí jen míchané vajíčka
malá stále nespí…už od 10hodin, pila, pak usnula, položila jsme ji spící do postele v tu ránu byla vzhůru a dychtivě si zase cumlala ruku…tak jsem jí dla z flašky co jsem si odstříkala na večer, aby mi pěkně spala najezená a nechce to…
Weru: po kojení nebrečí, je spokojená usne si…nepřijde mi právě hladová…po propuštění z porodky měla jen 2690gramů a v pondělí měla už 3600gramů…teď si ji vzal brečící chlap a je zase klid…ale musí snad někdy spát ne?? já už nemůžu![]()
Mozna to bude spurtik nebo ta kolika? S kolikou teda nemam zkusenost, tak nevim, jestli mimi pak place i v naruci.
Nam mala spi sice v noci po 3 hodkach, al eve dne je taky klidne 3 hodky i vic vzhuru, ale ona nastesti jen kouka, nekdy rve
. A ji a ji a ji, je hladovec. Prvorozena byla stejna, a pak to preslo…
je mi te lito, treba to po sestinedeli prejde. Mozna se chce vic tulit.
Můj malej byl to samé. Je mu ted 8 týdnu a od začátku dokázal přes den spát maximálně 20 min v kuse a to tak 3 x za den. Kočárek je pro něj důvod k naprosté hysterii. Když jezdím nebo houpu tak pohoda. To je ticho. Jakmile přestanu tak do 20 sekund okamžitý řev. V noci je teda hodný. To se budí 2 x za noc a vcelku pravidelně na hodinu. Ale ve dne jsou boje se spaním. Jediný co je zaručený je autosedačka v rozjetým autě. Když vypnu motor, okamžitě řev. Někdy mám pocit že malej má supersenzory ![]()