Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
zdravím všechny maminy, které tedy na miminu jsou. Celé těhotenství mi diskuze pomohly odpovědět na spousty otázek a hlavně jsem zjistila, že člověk není ve svých problémech sám.
Ted začínám 41tt a od pátku je mi zle, chytla jsem od manžela chřipku…takže rýma, kašel slabá teplota. Doted jsem malého přemlouvala at už jde ven (procházky, maliník, vytírání a horké koupele), ted se modlím aby tam vydržel až do plánovaného vyvolání
Už jsem zde přečetla ostatní diskuze o porodu s chřipkou atd, ale mě spíše trápí, že co je mi špatně, tak mi hrozně ztvrdlo bříško a mám hotak už dva dny v kuse. Nemůžu skoro nic, stačí se zvednout z křesla a hned mě chytnou poslíčci, jaké jsem dosud neznala. Mám to bříško uplně ztažené a zatuhlé. Malý se hýbe, ale dost to bolí, protože cítím jak je to tuhé. Nevíte někdo, jestli to prckovi nemůže vadit, nebo jestli je to normální. Od včera se mi rozjel i průjem, což je u mě neobvyklé, trpím celý život chronickou zácpou a v těhu ještě víc. Mnohdy nevím, od čeho mě vlastně to bříško a záda bolí…mám jen strach, co to dělá s prcekm a aby se mi z toho nerozjel porod ![]()
Děkuju všem za odpověd
Ivča
Průjem může být předzvěst porodu. Bolesti zad a bříška též.
A bříško je ztuhlé permanentně?
Jo, před třetím porodem jsem taky měla trochu průjem, ačkoliv jinak mám opačný problém. Tělo se asi chystá. To tvrdé bříško - asi to prckovi moc dobře nedělá, ale pokud se hýbe, je to snad OK. Kdy jdeš na kontrolu?
Průjem je u mě klasicky příznak porodu a bývá to tak, tělo se připravuje, uvolňuje se místo v pánvi. Však ti odpůrci klystýru toto přesně říkají, stejně většina maminek má střeva dávno vyprázdněná… No však máš nejvyšší čas, tak hodně štěstí, ať to jde rychle. ![]()
Děkuju moc za odpovědi. Kontrolu mám až v pátek, což mě přijde docela za dlouho. Akorát v pátek, kdy se mi ta chřipka rozjela jsem byla na kontrole a bříško už bylo ztuhlé, jenže to bylo jen pár hodin, což nebylo tak podezřelé, ale od té doby nechce povolit. Doktor říkal, že se k ničemu neschyluje, bříško, že je prý ještě nahoře, hlenová zázka neodešla a že ještě týden počkáme a pak se domluvíme na vyvolání. A zatím ani ty bolesti nevypadají na porod…teda jsou zcela nepravidelný…mám jen obavy, jestli to zatuhnutí je v pořádku, jestli to nemůže způsobovat ta chřipka
Začalo mi i po 2 týdnech znova ta řezavá bolest při pohybech prcka v podbřišku, jak se prcek zavrtává ![]()
@iva-svist - tak urcite prujem jsem taky jako znameni zacinajiciho porodu mela. Ale nejvic me zarazi, ze ve 41.tydnu jdes na kontrolu az za tyden
to ti behem toho tydne nebudou delat ani monitor??? ![]()
Osobně si myslím, že se ti rozjíždí porod, ale to, že jdeš na kontrolu až v pátek, to je trochu divný a rozhodně by to tak být nemělo..po 40 tt se chodí nejdřív 2× týdně a pak obden..rodila jsem 41+5 tt vyvolávaně…Pokud by tě to dneska pořád trápilo, vyrazila bych zítra do porodky ať ti natočí monitor, jestli je prcek ok a taky ať udělají průtoky pupečníkem..
Já měla na 36.tt virózu, hodně kašle a rými. Průšvih byl kašel, který vyvolával kontrakce… tak odpočívej a spíš se poraď, co můžeš na utišení kašle… Jinak je to už na přírodě. Tvrdnutí je normální, ve tvém týdnu by snad bylo i nenormální, kdyby to tak nebylo. Možná je to i souhra náhod. Že tvrdnutí nesouvisí s chřipkou, ale spíš s porodem, který je na spadnutí, průjem jsem měla také… Hodně štěstí.
Ahoj, neboj se jet zitra pro jistotu na monitor a tam jim to vše řekni. Podle toho co popisuješ se ti blíží porod. Lepší být za plašilku než pak litovat. Myslím si, že páteční kontroly se ani nedočkáš, to určitě porodiš. At je to rychlé, bezbolestné
![]()
Je pravda, že nejjistější bude asi raději zajet zítra do porodky. Taky jsem si myslela, že ted budu chodit častěji na kontrolu, byla jsem překvapená, že mám přijít zase až za týden. Nedělali mi ani vaginální vyšetření, nevím ani CS hodnotu…možná proto jsem více nervozní. Děkuju moc…uvidíme, třeba máte pravdu a za chvíli už nebudeme dva v jednom ![]()
Tak se jen vracím k této diskuzi a chci všem, co jste mě podpořili složit poklonu, neboť jste měli pravdu. Do páteční konroly jsem opravdu nevydržela
Byla jsem do středy 2 dny v nemocnici kuli té chřipce a odpoledne mě pustili a večer jsem jela zpět s prasklou vodou…takže opravdu to vše bylo už předzvěst… ![]()