Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
moje miminko patri mezi ty nekakave. Staci mu jednou za dva-tri dny. Tak to bylo doposud. Udajne proto, ze materske mleko je bezezbytku stravitelne. Snazim se kojit po 2hodinach a necham ho pit min. 20minut, takze by nemel byt hladovy. Pocurane plenky mame primerene casto. Naposledy mel stolicku pred tydnem -barvy horcice a primerene tekutou, tj. nevypada to na hladovou stolici.
Poradte jak mu pomoci. Nekdy mam pocit, ze tlaci a pak nic. Jen prdiky. Mate s timto problemem zkusenost? Co s tim, kdyz pije jen MM a Nutrilon Omneo, jsou mu 4 tydny. Diky predem za rady.
Marki a Marecek
ahoj,
podle mojí zkušenosti je to normální,kojené dítě nemusí kakat i 10 dnů,jedné mojí kamarádce malý kakal jednou za 14 dnů.naše malá tak 1× za týden.oni to mlíčko opravdu beze zbytku stráví a určitě bys poznala,kdyby ho něco bolelo,o tom nepochybuj.takže to ber v pohodě a má to i jedno velké plus a to je nižší spotřeba plenek.
luka
Ahoj Marki, já myslím, že je to snad v normě, zvlášť, když děťátko kojíš. Nám se stávaly týdenní pauzy taky (a taky jsem z toho byla mírně nervózní
) Ale pro klid duše bych učitě zašla k dětské lékařce, ať to máš posichrované. Možná má prostě tvoje mimi ideální příjem ![]()
Veru
Ahoj Marki,
jak už tu psaly holky, u kojeného děťátka to opravdu není nic výjimečného- my sice s malým míváme ty pauzy nejvýš 3 dny, ale od jiných maminek vím, že mohou být i více než týden. Kdyby měl nějakou poruchu pasáže, určitě bys to poznala - byl by výrazně nespokojený, prošedlý, zvracel by… Jestli to tak není, nemusíš se vůbec nijak znepokojovat! Pediatři akorát doporučují, pokud je pauza delší než týden, zkusit podráždit konečník např.teploměrem, rekt.rourkou nebo zkusit zavést kousíček glycerinového čípku. Taky pomáhá heřmánkový čaj - působí projímavě. Brzké kakání je pak zaručeno !
![]()
Pa
Viťka + Pavlík 4m
Holky, diky za uklidnění. Mám ke srovnání jen mimčo mé sestry a to zrovna patří k těm, co mají stoličku i vícekrát denně. Jinak, nám nepomohl ani teploměr do zadečku…
Ale musím dodat, že během té doby, co jsem si četla Vaše příspěvky se mrňouskovi ustarané maminky zželelo a povedlo se mu TO. Sláva, sláva! Takže teď je to skutečně týdenní pauza a doufám, že vše bude nadále v pořádku.
Ahoj a ať se Vám i mrňouskům daří!
Marki+Mareček
Opravdu si s tím nedělej starosti, naše malá to měla přesně tak a bylo to v pohodě. Pak jednou také nekakala, víc jak týden, a měla tvrdé bříško a kroutila se a tlačila. Doktorka nám napsala hylak, což jsou nějaké přirozené stření bakterie v kapičkách, dali jsme je a do dvou dní se to zase spravilo.
Tak držím palce, určitě to bude OK, ale kdybys byla někdy z toho vystrašená, doktorka určitě pomůže. ![]()
Ahoj náš malej taky kadil jednou za 10 dní, dokonce jednou za 12 a to jsem už šla za doktorkou, ona mu promačkala břicho a řekla, že zácpa tam není, že si nemám dělat starosti. Některé miminka tak kakají, zkrátka to spotřebují. Lenka
Ahoj Jantarka, vitaj v klube nekakaých detí. Moja malá prvé 4 mesiace kakávala raz za 10-14 dní a môžem Ti povedať že žiadne problémy s tým nemala. Dnes má 18M kakáva stále nepravidelne, niekedy po 24 hod. niekedy raz za 2 dni.
Ahoj Jantarko,
když byla Niki hodně malinká,tak se mi párkrát taky stalo,že několik dnů nekakala.Já z toho taky hned viděla problém.Opravdu to nic není!!!Kojené mimi tedy stráví všechno MM beze zbytku a to je dobře ne?Vím jaký je to, když prcík tlačí a kroutí se a nic v plence.Já jsem začala hodně pít kefíry a jíst švestky,trošku projímací ovoce a to by ses divila, jak to funguje.Kakání se zpravidelnilo i několikrát denně,což přetrvává dodnes,ikdyž už nekojím.Kamarádka mi ještě k tomuto problému radila v nouzové situaci udělat odvar z ovesných vloček a pár lžiček mimi dát.Já to ale nezkusila.Taky můžou 1/2 glycerinového čípku,ale to mi přijde zbytečné,když se dá pomoci jinak přírodněji,než rovnou léky.
Tak ať Vás to už nezlobí
Ahoj Naďa a Niki 11m