Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znáte tuhle knížku? Kolikrát (skoro vždycky ) si na ní vzpomenu, když čtu diskuse v téhle kategorii. Zjednodušeně - autor tvrdí, že způsoby, jak projevit někomu lásku, respektive možnosti, aby se někdo cítí milovaný (já tedy slova láska a milovaný moc nemusím, ale pro tenhle případ…) nebo šířeji řečeno emočně uspokojovaný když se mu dostává od protějšku určitého jednání, se dají shrnout všechny do pěti skupin (popis jako chování od chlapa k ženě, ale lze to samozřejmě modifikovat na jakékoliv dvě osoby jakéhokoliv bližšího vztahu):
A dále se tvrdí, že každý má své 1 - 2 prioritní způsoby. Tudíž když se mu nedostává projevů partnerské podpory „jeho“ způsobem, protějšek se může přerazit, ale člověk stejně není ve vztahu spokojený.
Např. žena je „pozornostní“ a muž „skutkový“ a snaží se jí zachovat způsobem sobě vlastním - dlouho do večera je v práci, aby přinesl hodně peněz a o víkendu sní snídani téměř ve stoje a letí makat na baráku, sekat zahradu, leštit auto a večer vyklízí myčku a luxuje… a ona je nešťasná, protože by si s ním chtěla chvíli jen tak sednout a popovídat nebo jít na výlet a má pocit, že z manželství nemá vůbec nic.
Nebo žena je „skutková“ a muž „fyzickokontaktní“, žena zběsile uklízí, vaří, peče, žehlí, popřípadě nahazuje barák, štípá dřevo atd. atd. a on by si radši snědl chleba s máslem a vytáhl poslední čisté ponožky z koše s prádlem, jen kdyby si našla víc času na manželskou erotiku nebo si večer u televize lehla s hlavou u něho na klíně.
Podaří se vám najít v tomhle sebe nebo svého partnera? Je to trochu zjednodušující jako všechna schémata, ale docela zajímavé.
Mimochodem, existuje i kniha „5 jazyků lásky pro děti“
Eva
Máte zkušenost s Návrat domů Děti a pět jazyků lásky?
Přidejte zkušenost s Návrat domů Děti ...Znám a dost mi pomohla. Taky mi přijde, že spousta partnerských problémů začíná právě tím že nerozumíme „jazyku“ druhého.
Znám, dost nás to změnilo, hodně jsme pochopili. Mylsím že spousta problémů ve vztazích by nebyla, kdyby ji lidi znali.
Znám a doporučuju
taky myslím, že spousta problémů by nemuselo být, kdyby lidé hovořili správným jazykem
Sice je to už stará diskuze, ale oživím, aby si to přečetlo více páru. Fakt pěkně napsaná knížka a jde najít i na uložtu, takže nemusíte kupovat. Zde odkaz
Pět jazyků lásky
Znám - a mně pomohla hodně v tom najít sama sebe a pochopit, proč jsem měla pocit, že mi manžel nedával to, co jsem potřebovala a přitom jsem měla dojem, že já jemu toho dávám dost. Po přečtení knížky jsem zjistila, že spolu sice mluvíme, ale každý „jinak“. Když jsem jí dočela (já v PDF na mobilu), jemu jsem ji půjčila v knihovně. A pak jsme si vyříkali, kdo se našel kde a co je pro každého z nás to „ono“, co bychom každý potřebovali (ale dostávali). Spokojenost vlastně závisí na maličkostech, které člověk ale mnohdy nevidí… takže za mě plus ![]()
Ahoj, konečně jsem ji taky dočetl a myslím, že by to měla být povinná četba. Člověk si uvědomí, že je potřeba zapracovat na jazyce lásky toho druhého a opačně. Každý jsme měli jinou výchovu a to se odráží na našich vztazích. Dá se na tom ale pracovat. Třeba to obejmutí každý den funguje. Vyslechnout si ženu a až pak ji dát radu a nekecat do toho hned. Babička s dědem jsou spolu už přes 40 let a stále se objímají. Je dobré mít ve svém okolí někoho, kdo je vzorem.
Potkal jsem o víkendu sestřenici, která se měla rozvádět. S manželem vypadali spokojeně. Řekla mi, že byli před rokem párkrát u poradce, který se věnuje rodinnému poradenství. Dělali si tam test na rozpoznání vnímaní lásky. Rady toho poradce si vzali k srdci a prý ji to zachránilo manželství a její manžel díky tomu změnil přístup k ní. Nevím jak dlouho jim to vydrží, ale rád slyším, že se to někomu podaří.
Máte někdo zkušenost s rodinným poradenstvím, které vám pomohlo před rozchodem/rozvodem? Třeba Denisa Říha Palečková říká, že dost párů se rozvádí zbytečně brzo a nedají tomu šanci nebo neví, jak na to. Tam, kde je nevěra, alkohol, násilí je to těžší.
@LukeR1 Ja teda myslím, že většinou do té poradny jdou příliš pozdě. Obvykle proto, že chlap odmítá. Pak už je pozdě.
My jsme chodili několik měsíců, a hodně mi to dalo, myslím, že u jiného páru a dostatečně včas by to úspěch mělo.
Mně by třeba zajímalo, jaké máte jazyky lásky. Vy, co jste si to dělali. Opravdu každému vyjde něco jiného?
Není to dělané tak, že tam všem vychází skoro to stejné?
Znám, my jsme kombinace fyzicky dárková a fyzicky skutková. Dost to pomohlo pochopit ty rozdíly i když né se jich úplně zbavit.
Ale knihu jsem nečetla a ani si nedělala žádný test. Stačilo se jen trochu zamyslet nad tím co děláme. A koncept knihy znám z povídání. Samotná kniha prý zrovna nějak super pecka není. Přeci jen je autor z jiné kultury a tak se tam přidala i nějaká ta balast složka.
@Evalu píše: Více
Ano, mam ji rozectenou, z me strany splnuju vicemene vsechny body, a stejne jsem pro ni nebyl dost dobrej…takze asi tak.
Tohle už je překonaný koncept, ale cokoli k uvědomění čehokoli je lepší než nic.
@jasperka2 píše: Více
Jaky je aktualni funkcni koncept tedy?
@Andelskej_Satan píše: Více
Neexistuje jeden funkční koncept. V čase se mění vztah, měníme se my, přichází děti, potkáváme lepší protějšky, zamilováváme se, chybí intimita, sex, začínáme být jako spolubydlící, přichází závislosti, odchází zdraví…