Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mam 3-mesacneho chlapceka a naskytla sa mi prilezitost ist v novembri na 4-dnovu konferenciu z mojho pracovneho odboru do Svedska. Organizatori by mi vsetko hradili, akurat sa musim do mesiaca rozhodnut, ci chcem ist. Lukas bude mat v tom case nieco vyse 7 mesiacov. Manzel by bol ochotny zostat s nim tie 4 dni doma. Aj s kojenim by sme to snad nejako vyriesili - asi by som si vopred odstriekala mlieko do zasoby, ktorym by ho potom manzel krmil. Neviem ale, ci vydrzi takto stare dieta 4 dni bez mamy z „psychologickeho hladiska“, tj. ci by som mu tym nesposobila nejaku traumu. Dakujem za rady!
Jana
**Ahojky,
mám prosbu. Strašně toužím po nebesích nad postýlku pro moje miminko. Problém je v tom, že všude, kam jsem se dívala stojí okolo 2000,– Kč, a to je na naše poměry docela dost.
Nevíte náhodou někdo, kde se dají koupit levněji ???
Moc díky.
Mikina**
**Ahojky,
mám prosbu. Strašně toužím po nebesích nad postýlku pro moje miminko. Problém je v tom, že všude, kam jsem se dívala stojí okolo 2000,– Kč, a to je na naše poměry docela dost.
Nevíte náhodou někdo, kde se dají koupit levněji ???
Moc díky.
Mikina**
Pradon, chtěla jsem nové téma a ne se vetřít sem. Onlouvám se.
Ja jsem poprve byla opet na konferenci take, kdyz bylo dceri 7 mesicu. Odstrikala jsem, manzel krmil a vse s dcerou probehlo bez problemu. Jen bych asi mela dodat, ze byla od malicka zvykla byvat s manzelem obcas i na pul dne sama a piti odstrikaneho mleka jsme take meli natrenovano (ze zacatku to vubec nefungovalo…). Take na me neni nijak prilis fixovana, myslim, ze nas s manzelem bere jako rovnocenne „chuvy“: Jednoho chce mit u sebe, ale je jedno koho. Taky jeste bere moji mamku, ktera u nas tenkrat take byla, kdyz jsem byla poprve pryc.
Vetsi problemy nez dcera jsem mela ja. Po pravde receno, konferenci jsem si moc neuzila. Vskere prestavky jsem stravila po zachodech odstrikavanim mleka. Zacatky prednasek jsem vetsinou nestihala. Jedno prso se mi ucpalo a musela jsem jit do hotelu sprchovat teplou vodou, protoze to bolelo. Celkove mel ale vylet dobry vliv na mou psychiku. I kdyz jsem se s odstrikavanim mucila, hezky jsem se odreagovala. Kdyz jsem jela na dalsi konferenci o dva mesice pozdeji, tak uz to bylo v pohode, hlavne asi proto, ze v te dobe se dcerka uz sama dost odstavila, takze jsem mleka nemela tolik.
Jo, a pokud pojedes, tak zacni s odstrikavanim nejlepe hned. Ve 4. mesicich se odstrikava lepe nez v sesti ci sedmi…
Hodne stesti,
lemi
Ahoj, já jsem nechala 6m syna dokonce u tchýně a to na týden. jediný, kdo to špatně snášel jsem byla já
. S sebou jsem měla odsávačku, ale nejspíš už se stejně blížil konec kojení takže mléko se po pár dnech samo přestalo tvořit a to jsem poctivě odsávala každý den tak 3×. Takže neboj jde to ![]()
Ahoj Jano,
já byla na zahraniční pracovní cestě také, když bylo malé 7 měsíců, a to na 5 dní. Celé je naprosto bez problémů strávila u babičky, jen manžel nevydržel a poslední den si pro ni dojel
. V té době už jsem nekojila, takže odpadly starosti s mlékem, a musím potvrdit, že hůř jsem to odloučení snášela já. Každou volnou chvilku jsem tahala z kabelky fotky a stejskala si
, o účtu za telefon nemluvě
.
Každopádně doporučuju, aby byla tvoje malá zvyklá na toho, kdo ji bude po dobu tvé nepřítomnosti hlídat a určitě bych to vyzkoušela „nanečisto“ třeba jenom na den a noc, abys věděla, jak to bude zvládat.
Iva s Viktorkou (v srpnu už 3 roky)
Ja mela odjet taky na 3-4 dny do zahranici na pracovni cestu, kdyz bylo Verunce asi 10 mesicu. Moc jsem se tesila, ale jak se blizil termin, tak se mi zacal svirat zaludek pri predstave, ze budu bez ni a tak jsem to mesic pred odjezdem zrusila a poslala za sebe radsi kolegu … proste jsem srabik! Nika sice na mne byla od mala fixovana, ale s babickou by klidne vydrzela, byla na ni zvykla od maleho miminka. Poprve jsme byly v noci oddelene az ji bylo 22M a to na 2 noci cele a 3. noc jsem dojela po pulnoci, ona byla docela v poho (parkrat si vzpomnela a to hlavne vecer, obycejne ji chodivam uspavat a v te dobe jsme teprve odbouravaly vecerni kojeni), ovsem ja byla doslova nestastna a myslela jenom na ni! A kdyz pak byla snehova kalamita na prestupnem letisti a ja kvuli tomu stravila cely den v Oslu na letisti a snazila se dostat do nejakeho nejblizsiho letadla bez jistoty, ze chytnu spoj (vse melo siiiiilene zpozdeni), dostavala jsem zachvaty hysterickeho place. No dobre, jsem desny mekous a co se tyka Verunky tak sileny zavislak, ale stejne uvaz sama za sebe, jak to asi zvladnes psychicky ty… Urcite mala prezije a pokud je na tatinka zvykla, uplne v pohode pokud vse predem nacvicite a budete se stridat v peci uz ted.
Preju dobry vyber u rozhodovani!:-)
Sulanek mekous:-)
Přidávám se do klubu zavisláků:) Vždycky, když mám na pár hodin dát Elišku babičkám na pohlídání a někam jet, tak mám žaludek na vodě a nervy. Malá si pak ani nevšimne, že se maminka někam ztratila a vůbec mě nepostrádá ![]()
Baghira a Eliška /skoro 15 m./
Ja se taky pridavam se zavislosti ![]()
Parkrat jsme uz nechali nasi malou u babicky na sobotu a nedeli a vubec jsme ji nechybeli, ale mne se styskalo desne, asi si nikdy nezvyknu
mozna az budeme mit druhe dite, budeme radi, ze si chvilku odfrkneme a ja se nebudu tolik nervovat ![]()
Podle mne, to mala zvladne, jde jen o Tebe!
Simona&Kristy(rok)
Jeee, holky, jsem rada, ze nejsem sama matka blaznivka zavislacka. Ackoliv od 7M Verunky pracuji na plny uvazek (nezbyva mi jako svobodne matce nic jineho, z neceho zit a platit hypoteku musim), dodnes z toho nemam dobry pocit a kdyz mam vecer nekam jit, tak si to vzdycky pekne dlouho rozmyslim, zda mi to za to stoji a do kina chodime az na 22h:-))) … to uz Nika spi! A kdyz ted pred tydnem zustala poprve beze mne na prazdninach (je ji 29M) na Morave (sama se rozhodla na posledni chvili a tak jsem ji musela vybalit z auta) na 5 dni a noci, malem jsem doma zesilela jak se mi styskalo. Ona to zvladla v poho, sice mivala chvilkove krize, ale volaly jsme si a vzdycky mi rekla, ze je ji za mnou smutno a ze se na mne tesi a ze mne miluje a sla si po svem a ja pak bulela jako kacena:-)
No nevim zda pomuzeme mamince, ktera se chysta na tu sluzebku
![]()
Pa
Sulda
Ahoj, mám teď 8-mi měsíční dceru a na různé konference jsem jezdila, takže mohu přispět se svými zkušenostmi. Ze začátku (asi ve 4 měs.) byla s manželem se mnou, odstříkávala jsem na záchodě a nosila jim mléko. Když jí bylo 7 měs., jela jsem už sama na 4 dny - zamrazila jsem mléko do zásoby, s sebou jsem měla elektrickou odsávačku a snažila se dodržovat stejné časy pro odsávání a jako při kojení. Anička to zvládla úplně skvěle, po návratu se mi zdálo, že jsem jí ani moc nechyběla. Ale musím podotknout, že je od 3 měs. zvyklá pít odstříkané mléko a je zvyklá od narození na to, že se stará i manžel a moje mami, není na mě moc fixovaná. Samozřejmě se mi stýskalo, ale zase to bylo skvělé pro mojí psychiku, vrátila jsem se úžasně odpočatá a s novou chutí do „maminkovských“ povinností. Takže to zvaž, ale určitě se to dá. Katrin