8ročný prvák

Napsat příspěvek
Velikost písma:
concetta
7.5.13 18:08

@hanka.br. Děkuji, že jste mi to tak pěkně vysvětlila. Doposud jsem netušila, že existuje nějaká univerzální pravda o tom, jaké nároky na děti jsou přiměřené. Příště budu moudřejší. Mimochodem, já jsem někde psala, jak je prima, že prvňáci umí v listopadu všechna písmena?
Ach jo… a já bych si třeba naivně myslela, že právě úču by mohlo zajímat, jak to chodí jinde. Jen tak… pro porovnání.

• Citovat
  • Upravit
30478
7.5.13 18:20

@concetta No já nevím, mamko, taky se nechci hádat a kazit si den. Možná je to jen můj dojem, ale váš první příspěvek na mě působil tak, že u vás je to lepší (odklady nejsou, děti umí to a to už tehdy a tehdy…) zatímco u nás jsou děti pozadu i když mají stejný potenciál. Jestli jste to myslela jinak, pak se omlouvám. Snažila jsem se jen vysvětlit, že všechno má svůj čas a že rychleji neznamená líp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.5.13 16:46

@hanka.br. no ja by som @concetta pochopila tak, ze taketo mnozstvo odkladov je zbytocne, ked to ide napriklad v tom Taliansku inak. Moja sestra, vydala sa do Talianska, sa modli aby nemala dieta ktoremu zle vychadzaju roky, lebo tam sa to lame 1.1. a nie 1.9. ako u nas… a ked povie nieco o „odklade“ len skrze zle vychadzajuce roky, tak na nu vsetci taliani pozeraju ze sa zblaznila, preco to chce tomu chudakovi decku urobit :nevim:

Mimochodom, tie spatne socialne navyky s ktorymi chodia prvacata do skoly - nebude to tou absenciou skolky, ako som sa pytala na samom zaciatku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30478
8.5.13 17:19

@Bábi Zlopočasná Myslím, že školky představují jen část příčin - drtivá většina rodičů při zápisech uvádí, že dítě školku navštěvovalo. Samozřejmě, že jejich kvalita může být různá, největší podíl na rozvoji osobnosti dítěte má stejně rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.13 17:20
@hanka.br. píše:
@concetta Nevím, kolik let praxe máte odučeno na základní škole, abych vás nepodcenila. U mě se toto číslo blíží ke dvaceti a na základě toho si troufám říci, že o obsahu vzdělávání jistou představu mám. Národka je jednoznačně nejvíce zaplněná nejen informacemi, dovednostmi, vědomostmi, činnostmi a požadovanými návyky- a to i sociálními, že když slyším, jak se děti u nás šetří, usmála bych se, kdyby mi z toho nebylo smutno. Obsah vzdělávání se stále nafukuje o nové potřebné oblasti, na druhou stranu děti přicházejí do škol stále méně připravené. Stále častější jsou vady řeči, nedostatečná slovní zásoba, chybějí základní návyky a sociální dovednosti. Vše je otázkou priorit, zda chceme, aby prvňák v listopadu uměl psát všechna písmena a během prvního měsíce si školu totálně znechutil, nebo zda se mu obzory otevřou postupně a přiměřeně. Zajímalo by mě, zda jste se dřeli klasický krasopis a vůbec netuším, kam jste v tom fofru nacpali uvolňovací cvičení - tolik nezbytná na správný rozvoj jemné motoriky.Kde je seznamování s kolektivem a novým prostředím. Kam se vám vešlo vyvozování jednotlivých písmen a jak jste vše stihli upevňovat. Kde jsou hlasová cvičení a cvičení fonematického sluchu atd…Možná jsme tady pozadu, ale můžu říct, že zaplaťpánbůh za to.(Mmch - jakou úroveň státní maturity jste si stáhla?)

Mám děti na národní škole a věru nejsem nadšená, když vidím jak je šetří. Nevedou sešity, nepíší psacím, paní učitelka jim dovoluje kapitálky, neustále vyplňují nějaké pracovní listy - ale samostatně řešit úlohy se neučí. Vadí mi to, protože tím jsou děti poškozeny do budoucna pro další život a pro další studium.
I u mě se číslo udučených let blíží dvaceti - jen na vyšším stupni (SŠ). A věřte, za posledních deset let spadla úroveň práce základních škol do propasti. :nevim:
Anonymně kvůli dětem, průser je skoro na všech školách (čím více projektů, tím hůř), ale přece jen se nevyjadřuji lichotivě o naší škole (zvlášt jedna paní učitelka je v tomto vynikající, soukromě ji podezírám, že plavala z matematiky a proto ji skoro neučí) - a už kvůli tomu nechci spojit přímo naši školu s kritikou. :oops:

• Citovat
  • Upravit
30478
8.5.13 17:32
@Anonymní píše:
Mám děti na národní škole a věru nejsem nadšená, když vidím jak je šetří. Nevedou sešity, nepíší psacím, paní učitelka jim dovoluje kapitálky, neustále vyplňují nějaké pracovní listy - ale samostatně řešit úlohy se neučí. Vadí mi to, protože tím jsou děti poškozeny do budoucna pro další život a pro další studium.
I u mě se číslo udučených let blíží dvaceti - jen na vyšším stupni (SŠ). A věřte, za posledních deset let spadla úroveň práce základních škol do propasti. :nevim:
Anonymně kvůli dětem, průser je skoro na všech školách (čím více projektů, tím hůř), ale přece jen se nevyjadřuji lichotivě o naší škole (zvlášt jedna paní učitelka je v tomto vynikající, soukromě ji podezírám, že plavala z matematiky a proto ji skoro neučí) - a už kvůli tomu nechci spojit přímo naši školu s kritikou. :oops:

Pokud se vám styl výuky vašich dětí nelíbí, nechápu, proč v jejich zájmu neumísíte děti tam, kde je to lepší. Úroveň základních škol je různá a všude závisí na lidech, kteří v nich učí. Právem rodičů je si vybrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.13 18:17
@hanka.br. píše:
Pokud se vám styl výuky vašich dětí nelíbí, nechápu, proč v jejich zájmu neumísíte děti tam, kde je to lepší. Úroveň základních škol je různá a všude závisí na lidech, kteří v nich učí. Právem rodičů je si vybrat.

Zvažovali jsme to - ale pak jsme pragmaticky rozhodli, že sousední škola je nemlich to samé jako ta naše a vozit dítě dál je časově příliš náročné pro nás i pro děti. Navíc paní učitelka druhého dítka je úžasná a děti naučí i přes projekty a různé blbiny, kterým se věnují mimo výuku. Neříkám, že vše je špatné, problém je, když se narazí na kantorku, která neumí učit a pak se schovává za moderní metody. A přesně to máme.
A tak jsme vymysleli jiné řešení - druhé dítko učíme odpoledne doma sami, protože to vyjde časově lépe než dovážet děti do jiné školy. :nevim: Do budoucna plánujeme víceleté gymnázium, i proto nechceme měnit školu nyní - bylo by to na dítě moc změn. :roll: :zed:

Smutné je, že kopeš za české školství bez rozmyslu, opravdu nevidíš, že má posledních pár let spoustu problémů? 8o

• Citovat
  • Upravit
30478
8.5.13 18:38
@Anonymní píše:
Zvažovali jsme to - ale pak jsme pragmaticky rozhodli, že sousední škola je nemlich to samé jako ta naše a vozit dítě dál je časově příliš náročné pro nás i pro děti. Navíc paní učitelka druhého dítka je úžasná a děti naučí i přes projekty a různé blbiny, kterým se věnují mimo výuku. Neříkám, že vše je špatné, problém je, když se narazí na kantorku, která neumí učit a pak se schovává za moderní metody. A přesně to máme.
A tak jsme vymysleli jiné řešení - druhé dítko učíme odpoledne doma sami, protože to vyjde časově lépe než dovážet děti do jiné školy. :nevim: Do budoucna plánujeme víceleté gymnázium, i proto nechceme měnit školu nyní - bylo by to na dítě moc změn. :roll: :zed:Smutné je, že kopeš za české školství bez rozmyslu, opravdu nevidíš, že má posledních pár let spoustu problémů? 8o

Mohla byste mi oživit, ve kterém příspěvku jsem napsala, že české školství nemá problémy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
9.5.13 08:37

Ehm chtěla bych vidět ty uvolňovací cviky co dělají ve školce. Jestli si myslíte, že vymalováváním obrázků nebo kreslením vlnovek na malý papír je uvolňování ruky, tak jste velice na omylu. Chodím se synem na grafo kurz, a teprve tady vidím v čem dělají učitelky ve školkách chybu. Všeobecně bych řekla, že ve školkách začíná chybět propracovaná předškolní příprava. Chyba je jak na straně školek tak na straně rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
concetta
9.5.13 09:05

@Kla Ve školce měli sešity formátu A4, na které psali čárky, kroužky, vlnovky, ečka, atd. Každý den tak 1 stránku. Prostě to, co jsem já jako malá dělala v první třídě před tím, než nás začali učit písmena. Na prázdniny dostali sešit na předškolní přípravu, který měli celý vyplnit a donést první školní den. Předpokládám, že ty předtištěné sešity připravují nějací odborníci. Jestli je to dostatečné nebo jestli existuje ještě něco jiného a lepšího, to nevím. Vím jen, že syn píše psacím písmem plynule a ruka ho nebolí.

• Citovat
  • Upravit
Kla
2535
9.5.13 09:09

Concetto jenze ruka se ma uvolnovat z ramena ne ze zapesti… a postupne. My tohle delali taky a uplne k nicemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
9.5.13 09:22

@Kla Ono zase není dobré házet všechny školky do jednoho pytle. Já jsem třeba s naší školkou a předškolní přípravou naprosto spokojená. Uvolňovací cviky dělají stejně, jako na grafomotorice (kam jsem s oběma dětmi pro sichr chodila také) a ve finále jsem zjistila, že jsou to jen vyhozené peníze, protože v té školce měli děti více času a pokud byl někde problém, paní učitelka se věnovala více. Navíc ještě u předškolních dětí klub předškoláků, kde je na veškerou přípravu kladen velký důraz…
Případné nedostatky dolaďujeme doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kla
2535
9.5.13 09:28

Tterko to mate velike stesti. My takove stesti nemame. Ale ted uz to je jedno, dite ma ruku uvolnenou, logopedii jsem s nim zvladla taky, takze uz je bez recove vady. Cimz teda nehazim na nasi skolku zadnou spinu, jenom jsem z toho dost zklamana. I z toho duvodu, ze tam maji dost odkladaku, takze logicky by meli pracovat ted hlavne s detmi, ktere nastupuji v zari do skoly…

Vseobecne jsem i na grafo zklamana, jak ucitelky a i psycholozky neumeji pracovat s chlapecky. Me dite je vecne frustrovane z toho, jak pi ucitelky porad chvali holcicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
9.5.13 09:34
@Anonymní píše:
Anonymně kvůli dětem, průser je skoro na všech školách (čím více projektů, tím hůř), ale přece jen se nevyjadřuji lichotivě o naší škole (zvlášt jedna paní učitelka je v tomto vynikající, soukromě ji podezírám, že plavala z matematiky a proto ji skoro neučí) - a už kvůli tomu nechci spojit přímo naši školu s kritikou. :oops:

Ani základní školy bych neházela do stejného pytle a už jen z toho důvodu, že jste sama učitelka, bych rozhodně dětem sehnala jinou školu :zed:
Já mám syna teprve ve třetí třídě, ale nároky má paní učitelka hodně velké (doposud jsem soudila pouze podle stejně starých kamarádů, a minulý týden mě o tom nezávisle na sobě přesvědčili i dvě psycholožky z PPP)…
Na pěkném písmu si ještě dnes velmi zakládá, můj syn je „bohužel - bohudík“ trochu napřed, ruka hodně vypsaná, tudíž písmo již není žádný krasopis. Hodně samostatných prací, každou druhou až třetí hodinu kontrolní test (v jakémkoliv předmětu), mají popsáno již několik sešitů, hodně je kladen důraz na to, aby se děti věděly, jak se mají efektivně učit (u někoho to jde, u někoho hůře). Můj syn má problémy s češtinou a prvoukou (ne nijak závažný, z obou předmětů bude mít zaslouženou dvojku - ale prostě ho to moc nebaví). Ze závěru obou psycholožek je syn nadprůměrně nadaný a inteligentní, jen bude spíše méně komunikativní a technický typ. Tudíž okecávky typu prvouka ho nebaví (za to miluje listování v encyklopediích :lol: ) Vyniká v matematice a to tak, že zvládá v pohodě i učivo z vyšších ročníků a vždy se dobere správného výsledku (i když občas svým vlastním způsobem). Obě psycholožky nám doporučily od šesté třídy přestup buď na gymnázium, nebo ZŠ se zvýšeným zaměřením na matematiku a informatiku, což ho fakt hodně baví a pokud syn bude chtít, rozhodně ho přepíšu i za cenu dlouhého dojíždění, protože chci, aby měl co nejkvalitnější vzdělání a hlavně aby ho škola bavila…
Stejně tak to budu jednou řešit i s dcerou, kterou škola teprve čeká. Dlouhé dojíždění pro mě není argument k tomu, abych dětem neposkytla to, co potřebují… A upřímně moc nechápu, jak může mít takový postoj učitelka :think: :think: :think:
Je bohužel i spousta škol, kdy základkou projde i průměrný žák s vyznamenáním, ale potom se divíme, že na středních školách jsou problémy… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
9.5.13 09:40
@Kla píše:
Vseobecne jsem i na grafo zklamana, jak ucitelky a i psycholozky neumeji pracovat s chlapecky. Me dite je vecne frustrovane z toho, jak pi ucitelky porad chvali holcicky.

Popravdě mám pocit, že je spousta odkladů jen proto, že je to prostě v módě. Když poslouchám maminky odkladových dětí… „takhle si ještě můžeme v září zaletět na dovolenou, to už potom ve škole nepůjde“,,, „já se na tu školu tak netěším, školka je taková pohoda, žádné povinnosti, žádné starosti, tak využijeme možnosti odkladu…“, no a nebo potom geniální doporučení, kdy psycholožka z jiné PPP doporučuje odklad jen proto, že dítě je narozené v létě, tudíž v nevýhodě oproti ostatním dětem :zed: :zed: :zed: - což bylo doporučováno mě i přesto, že se dcera do školy fakt hodně těší. A také půjde…
Ano, jsou děti, kteří odklad samozřejmě potřebují, ale rozhodně to není v takovém počtu, jaký se doporučuje :zed:

Co se týče toho, jestli učitelky mají nebo nemají rády chlapečky… Tak ještě před rokem jsme měli ve školce učitelku, která preferovala chlapečky - vždy a všude. Milovala je, mazlila se s nimi, pochovala - už je v důchodu. Teď je místo ní jiná paní učitelka a chová se naprosto stejně k holčičkám i chlapečkům…
Možná jste fakt jen vybrali špatnou školku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati