Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já taky nejsem fandou odkladů - už tak člověk z výškou ze školy vyleze v 25 letech. Ale když to dítě potřebuje je to jiná věc. No ani nejsem fandou toho, že někdo učí doma děti dopředu psát a číst - možné naučení spatných návyků, které později ve škole můžou dělat paseku a hlavně se dítě může nudit a tím narušuje celý proces ve třídě. Proč dítě nenechat, ať se učí až ve škole. Od toho škola je.
@tterka píše:
Mé dceři bude 6 v červenci a v září nastupuje do školy. Ale kdybyste viděli, reakci logopedky a psycholožky v PPP![]()
![]()
. Na dceru pěly samou chválu, je šikovná, chytrá, samostatná, do školy se vyloženě těší - obě dvě řekly, že k odkladu není důvod. Ovšem pouze do chvíle, než koukly do papírů a zjistily, že je červencová. Najednou důvod k odkladu je
![]()
![]()
. Proč? Protože bude ve třídě nejmladší a prý bude oproti ostatním dětem znevýhodněná a raději ji mám více připravovat na to, že ještě zůstane ve školce
![]()
![]()
. Jako chápete? Já ne
. Dcera do školy chce jít, tudíž půjde a na názory logopedky nebo psycholožky z vysoka kašlu. Radila jsem se s učitelkami ve školce (které ji narozdíl od psycholožky a logopedky vidí téměř denně už tři roky) a podle nich byla už loni na úrovni předškoláků, takže pro odklad nevidí důvod…
Ale byla jsem s ní u zápisu a sešla se tam s deseti maminkami, z toho 7 dává dětem odklad ač dva kluci jsou narozeni v září, tudíž až nastoupí do první třídy, tak jim bude osm celou první třídu, holčička v říjnu… A nejčastější odůvodnění ( i od maminek ze školky) slyším: „Já ho do školy nedám, protože když bude ve školce, tak ještě v září můžeme letět na dovolenou a ze školy bych ho musela uvolňovat (případně na jaře na hory)“, nebo „vždyť se školou jsou samé starosti a JÁ se na to ještě necítím“ (proč se má maminka cítit? Vždyť jde o to, jak se cítí dítě…). Ve školce máme jen u nás ve třídě 9 odkladových dětí a z toho pouze jednomu je doporučen odklad z PPP, od učitelek, od foniatra… Jinak je to povětšinou rozhodnutí rodičů, protože ve školce je prostě pohoda, žádné starosti… A to máme ve školce 3 třídy
A pak se divme, že ve školkách není místo pro tříleťáky, když jsou plné odkladových předškoláků
Tak to je naprosto přesné!!! U nás máme ve školce 5 tříd a z toho 1,5 třídy jsou předškoláci (a kolik je jich s odkladem, tak to fakt radši ani nechci vědět).
@cverunka píše:
Já taky nejsem fandou odkladů - už tak člověk z výškou ze školy vyleze v 25 letech. Ale když to dítě potřebuje je to jiná věc. No ani nejsem fandou toho, že někdo učí doma děti dopředu psát a číst - možné naučení spatných návyků, které později ve škole můžou dělat paseku a hlavně se dítě může nudit a tím narušuje celý proces ve třídě. Proč dítě nenechat, ať se učí až ve škole. Od toho škola je.
Toto bol pristup mojej mamy. Ale ja som vraj za nou prisla s novinami ze ake je to pismeno a co ona placla, to som si zapamatala. A tak bola prinutena hovorit mi tie pismenka spravne… naucila som sa citat proti voli mojej mamy. Ked moja sestra nastupovala o tri roky do prvej triedy, pri zapise hlasila „citat a pocitat viem, to som sa naucila sama, ale pisat nie, lebo ma mama nechcela naucit“ ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
Toto bol pristup mojej mamy. Ale ja som vraj za nou prisla s novinami ze ake je to pismeno a co ona placla, to som si zapamatala. A tak bola prinutena hovorit mi tie pismenka spravne… naucila som sa citat proti voli mojej mamy. Ked moja sestra nastupovala o tri roky do prvej triedy, pri zapise hlasila „citat a pocitat viem, to som sa naucila sama, ale pisat nie, lebo ma mama nechcela naucit“
Jo, tak určitě jsou děti, které jsou rozumově napřed a je nesmysl je brzdit. Na to je ten dřívjší nástup super. Ale někteří rodiče do dětí zbytečně hustí jen aby se chlubili, jakého mají doma inteligenta.
Tím ale nemyslím tebe. ![]()
Tak můj syn je květnový a odklad jsme dávali. Sice PPP odklad nedoporučila, v pěti letech byl na úrovni dítěte devítiletého. Nicméně byl velmi hravý a měl potíže se přizpůsobovat nárokům. Opravdu jsem si nedovedla představit, že bude 4×45 minut schopen sedět a ještě sem tam dávat pozor. A myslím, že v PPP po dvou hodinách testování nejsou schopni takovou skutečnost posoudit. Tam je totiž ideální prostředí, dítě přišlo ráno odpočaté a najedené. Psycholožka s ním v klidu hovořila bez přítomnosti dalších lidí a tím pádem ho nikdo nerušil. Je to jiná situace než ve třídě, kde je 25 dětí a neustále vyrušují. Potom dítě samozřejmě posoudí jinak než paní učitelka. Teď chodí do třetí třídy a za sebe mohu říci, že jsem ani na vteřinu nikdy nezalitovala odkladu. Kluk se učí výborně a ve třídě je s ním několik odkladových dětí. Není to žádný handicap. Ve školce jsem totiž viděla několik dětí, které byly z první třídy vráceny právě pro nesplnění nároků školní docházky - obvykle opravdu nebyly schopny sedět v lavici a zabývat se tím, co paní učitelka chtěla. Jen podotýkám, že syn nemá žádnou diagnózu, pouze jsem vycházela z toho, jak ho sama znám.
Známá dávala dceru, která má narozeniny v říjnu, do školy v pěti letech. Musela ale jít na přezkoušení školní zralosti do pedpsych poradny, poprvé neprošla testem na soustředění, na podruhé se jí to podařilo. Holčička je chytrá a ve škole má samé 1, ale trpívá bolestmi bříška, už ji museli brát i ze školy. Nic jí nenašli, takže asi nervového původu. No, je to na zváženou. Každé dítě, které umí napočítat do desíti nebo přečíst slovo, nemusí být na školu připravené psychicky.
Ja som poznamenana mamou ucitelkou. Ked sa delili prvaci do tried, tak sa handlovalo jeden cigan za dvoch odkladovych… to boli deti ktore nikto nechcel ![]()
Ale ked je pravda ze sa dnes dava odklad na poziadanie, tak sa nedivim ze to uz nie je ziaden handicap ![]()
Já naprosto chápu, když jdou děti narozené koncem roku do školy ve skoro 7 letech. Je to konec konců i můj případ
Ale v osmi? Vždyť to vyjde základku a bude skoro plnoleté ![]()
Jak jste na tom s prázdninovými dětmi, hlavně kluky - uvažujete o odkladu? Učitelka v MŠ mi říkala, že u průměrného kluka nastupuje školní zralost oproti holkám s půlročním zpožděním.
![]()
@Veveří Asi tak. Můj brácha je narozený 21.8., do školy šel v 6 letech. Paní učitelka říkala, že v první třídě byl zamlklejší, tolik se nezapojoval, ale zvládl to v pohodě. Ve druhé se už v pohodě srovnal se spolužákama. Teď je na střední a žádné problémy nemá. Nikdy netrpěl tím, že by byl nejmladší. To možná spíše tím, že měl starší rodiče ![]()
Moja sestra je vydata v Taliansku a tam sa to lame s novym rokom. Kto ma na silvestra 6, ide v septembri do skoly ako 5-rocny.
@Veveří Mam prazdninovou holcicku, odklad mame uz letos takze od zari jde do skoly. Odklad doporucily v PPP i ucitelka v MS. Ma problemy v socialni oblasti, navic jecelkem drobna.Za ten rok se hodne zlepsila ale do skoly se vubec netesi no jsem sama zvedava jak to zvladne ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
Ja som poznamenana mamou ucitelkou. Ked sa delili prvaci do tried, tak sa handlovalo jeden cigan za dvoch odkladovych… to boli deti ktore nikto nechcelAle ked je pravda ze sa dnes dava odklad na poziadanie, tak sa nedivim ze to uz nie je ziaden handicap
Teď už to tak není. Teď už by se z odkladových dala dát jedna třída.
Což by asi ti rodiče, kterým jde hlavně zařídit dětičkám výhodu, koukali ![]()
@Bábrdl píše:
Teď už to tak není. Teď už by se z odkladových dala dát jedna třída.
Což by asi ti rodiče, kterým jde hlavně zařídit dětičkám výhodu, koukali
Jak kde. U nás to za poslední roky opravdu hooodně kleslo.
Naše ředitelka i uvažovala o tom, že by udělala celou odkladovou třídu, ale rodiče by se mohli ozvat, že to je diskriminace…
@Billi píše:
Jak kde. U nás to za poslední roky opravdu hooodně kleslo.
Naše ředitelka i uvažovala o tom, že by udělala celou odkladovou třídu, ale rodiče by se mohli ozvat, že to je diskriminace…
No vida
A já to myslela ze srandy.
Já kolem sebe mám rodiče, kteří klidně narovinu řeknou, že dají děcko později, aby pak bylo nejstarší, že tam tomu bude šéfovat, všechno mu půjde, v těláku bude nejlepší a vybuduje si od začátku sebevědomí
A ještě se vtekají, že už nemají zadarmo školku.
Co pak mají dělat ty skutečně šestiletí špuntíci, když je srovnávají s osmiletými haranty. „podívej jak daleko Pepíček dohodí. A Alenka už čte knížky…“
Rozhodně bych nedávala dřív. V dnešní době stačí i normálně a už je ve skluzu. Možná bych i ten odklad zvážila. ![]()