Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Parkrat som citala „mame dite, 8 let, v prvni tride“. Je to normalne, alebo som len trafila na prepadlikov?
Ja mam rijnovu slecnu a ak ostane tak chytra ako sa ukazuje, zvazovala som dat ju do skoly v tom roku ked dovrsi sest. Ale pri predstave ze by som dala do skoly 5 rocne dieta, lebo sa rozumovo vyrovna sestrocnym, a ona bude mat o tri roky starsich spoluziakov je mi ponekud uzko. Asi si zacinam zelat aby prestala byt chytra ![]()
To nastane, kdyz ma dite odklad. Tzn. nastoupi v 7 letech a v prubehu roku mu je 8 let. Je to dost obvykle. Nekdy se to tyka i podzimnich deti, takze jim je celou prvni tridu osm.
Předpokládám, že se jedná o děti s odkladem.
Prvňák by měl mít v daném školním roce sedmé narozeniny. Pokud měl odklad, tak má v daném roce osmé narozeniny (tzn. že ty narozeniny může mít již v září anebo taky až v srpnu).
U syna se nám sešla tak 1/4 třídy odkladových dětí, ale s narozeninami v srpnu. Všichni zapadají do té třídy o rok méně.
@Billi je mozne aby dostalo odklad dieta co mu zle vychadzaju roky? Ved to uz jeden odklad ma, kvoli kalendaru… Vsak pred 10 rokmi (ked este moja mama ucila prvakov) boli v triede 8 rocni len cigani.
No, to bude případ mého syna, jenže on ten odklad nemá bezduvodne, tudíž nebude mít proti sestiletym žádnou výhodu. Naopak budeme doufat, aby tomu nakonec nebylo naopak.
Už teď se desim reakci ostatních rodičů a diskuse tohoto typu mě zrovna neuklidnuji.
Ahoj, malej bude mit sest v listopadu, taky jsem chvili zvazovala ze by sel uz letos, umi uz cist, celkem slusne pocita, scita i odcita, takze mam strach ze pak se tam bude nudit, ale duvod ze by tam byly o dva az tri roky starsi deti me odradil
@Bábi Zlopočasná tak neni mozne, aby nastoupilo osmilete dite. V den nastupu mu musi byt 7 let, dalsi den mu muze byt klidne osm. Nevim, jak by se resilo dite s narozeninami 1.9., my resili deti 31.8. a dalsi odklad nedostaly, i kdyz ho potrebovaly. Pry se mely narodit o den/dva pozdeji.
@neprih píše:
Ahoj, malej bude mit sest v listopadu, taky jsem chvili zvazovala ze by sel uz letos, umi uz cist, celkem slusne pocita, scita i odcita, takze mam strach ze pak se tam bude nudit, ale duvod ze by tam byly o dva az tri roky starsi deti me odradil
O tri roky to nikdy nebude, o dva ano.
O tri by slo, kdyby slo do prvni tridy srpnove dite a nastoupilo v den patych narozenin a vedle nej by slo dite, co by mu bylo osm v zari.
@MaDoRaBe tak ja uznavam ze obcas sa stane ze to dieta naozaj potrebuje… ale aj evka pisala ze sa tak zisla stvrtina triedy.
Mna desi ako CASTO to vidam aj ked nevyhladavam, este to nie je u mna priorita. Fakt, co kedysi bolo vysadou ciganov (ale u nich preto ze sa neobtazovali prist skor k zapisu) ma dnes kazde stvrte biele dieta.
Ja zacinam zvazovat prestat davat slecnu do skolky a „zakonzervovat“ ju aby bola dost blba na odklad. ![]()
To budeme doma mít taky, Viki měl 7 let v lednu a měl odklad takže v září půjde jako 7 letý ale v lednu mu bude už 8
. Oni ho vzali až jako předškoláka do školky a ten rok byl málo, a ted za ten poslední rok se hodně zlepšil ![]()
@Bábi Zlopočasná No my byli loni i letos, samozřejmě. Letos jsme ho nechali vybrat, kam tedy chce chodit (loni si vyzkousel zápis a přistup v obou školách). Je pro mne bolestna představa, jak se budou cítit diskriminovani rodiče chytrych sestiletych. To mám každému vysvětlovat, že je s prominutim hloupý?
Taky jsem šla v pěti letech, šest mi bylo v říjnu a chodili se mnou 2 kluci, co první třídu opakovali a nebyl žádný problém, s jedním jsem i seděla v lavici (tuším asi ve třetí třídě)a docela jsme si rozuměli
@Bábi Zlopočasná u nas na skole to je opacny trend, cca 3 roky zpatky 30 odkladu (cca 30%) deti, letos 6 odkladu ani 10%. Co se zpoplatnila skolka pro odkladove a posilaji se vic do PPP. Ted maji odklad fakt potrebne deti. Sama jsem kolikrat presvedcovala rodice, at nedavaji a ted jsou i lepsi paky.
Nejhorší na tom všem je, kolik se těch odkladů obecně dává. Chápu ty, kde je to fakt nutnost. Ale zdůvodnění rodičů, že chtějí o ten rok prodloužit dětem dětství mi přijde dost ujetý ![]()