Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Jako vydělat si na ojetinu něco jiného jako vést samostatný život se svým bydlením, rodinou… Já psala, že mladí chtějí řešit bydlení, rodinu, mít školu za sebou a ne se lopotit na výšce do 27 let. Jako vydělat na ojetinu není zas tak těžké, taky jsem si při škole vydělala na hodně věcí
ALE ona si nejenom vydělala na ojetinu, ale ona už od nec. 16 letech nebyla fin. závislá na rodičích. Ona se v 17 letech přestěhovala ke svému příteli a rodiče „nestála“ ani korunu. Každý měsíc měla docela slušný příjem a přídavky, které její rodiče na ni dostávali, ji ukládali na knížku. Nyní je ji 22 let a studuje Karlovu univerzitu a přitom pracuje na plný úvazek. Díky práci v hotelu se naučila velmi slušně komunikovat v angličtině a v němčině. Studovala sice jaz. gymn., ale praxe je praxe ![]()
@nepřihlášená karin píše:
ALE ona si nejenom vydělala na ojetinu, ale ona už od nec. 16 letech nebyla fin. závislá na rodičích. Ona se v 17 letech přestěhovala ke svému příteli a rodiče „nestála“ ani korunu. Každý měsíc měla docela slušný příjem a přídavky, které její rodiče na ni dostávali, ji ukládali na knížku. Nyní je ji 22 let a studuje Karlovu univerzitu a přitom pracuje na plný úvazek. Díky práci v hotelu se naučila velmi slušně komunikovat v angličtině a v němčině. Studovala sice jaz. gymn., ale praxe je praxe
Takže spíš tady to je příklad, jak mít dítě rychle z domu. To ti právě vadilo, ne? A nejednou to obhajuješ. No každopádně bych nebyla nadšená, kdyby se 17 letá dceruška odstěhovala k borcovi. ![]()
@Anonymní píše:
Myslím, že asi není důležité, aby bylo dítě z domu. Docela tu maturitu v 18 - 19 chápu. Mladí chtějí pak řešit bydlení, nebo mít rodinu, prostě vydělávat a starat se o sebe a ne do 30 let pobírat kapesné od rodičů a bydlet na koleji. Sama už jsem se těšila, až budu vydělávat a nebudu muet o peníze říkat rodičům
a ještě, jak píšeš, že jsi si musela říkat rodičům o peníze, tak jsi si nevydělala asi dost na to, aby jsi si o ně říkat nemusela. Ona si od těch 16 letech o peníze už říkat nemusela, to je ten velký rozdíl. A vyzkoušela si taky žít v pronajatém bytě s kamarádkou a živit se sama, když se cca po 1.5 roce s přítelem rozešli a ona si s kamarádkou pronajala malý byt
@cverunka píše:
Takže spíš tady to je příklad, jak mít dítě rychle z domu. To ti právě vadilo, ne? A nejednou to obhajuješ. No každopádně bych nebyla nadšená, kdyby se 17 letá dceruška odstěhovala k borcovi.
Proč? Já nikde nepsala, že by mi vadilo, kdyby se moje dcera brzo odstěhovala. Já se ptala ostatních, tak lépe čti
Ta holka, když k nám nastoupila měla víc rozumu, než nějaká třicítka. Někoho tak neuvěřitelně pracovitého a k tomu ještě člověka, který má tak srovnané hodnoty jsem vážně do dneška nepoznala.Jo a to mi její máma říkala, že jako dítě byla neuvěřitelně rozmazlená a zlobivá ![]()
Ja jsem jako dite mela odklad, sla jsem az v sedmi letech. Vetsina tech osmiletych jsou deti, ktere jsou narozene zari a dal. Tj. mam prosincoveho syna, takze kdyz bych mu ted dala jeste odklad, tak by mu bylo osm let v prvni tride v prosinci. Ja bych odklad teda davala z jasnych duvodu.
Od rodicu jsem se odstehovala ve 20 letech. Nevim, jakou to ma souvislost s odkladem
. Podle me je spis blbost devata trida.
Dost mě toto odkladové téma zajímá. Žiju totiž v Itálii, kde odklady neexistují, děti chodí do školy v 5-6 letech. Osnovy jsou mnohem náročnější než v ČR, v listopadu 1. třídy už děti psaly diktáty psacím, všechna písmena. A celá třída to v zvládla. Někdo lépe, někdo hůře, ale zvládly to všechny děti (asi polovina ještě 5letí). Syn má teď 8 let, chodí do 3 tř. a probírají zlomky, převod jednotek (km, cm, mm, l, dcl, ml atd), desetinná čísla, píší slohy… zatímco některé děti jeho věku v ČR se učí sčítat a odčítat do 10. Tím chci říct, že odklady by určitě byly dobrá věc, kdyby se dávaly jen těm opravdu potřebným. Ale je škoda, aby české děti, které mají určitě stejný potenciál jako všechny ostatní, zaostávaly, protože se je bojíme mít na ně určité nároky a připravit je na to, že v životě se musí překonávat těžkosti a že ne vždy jde vše samo.
@MaDoRaBe píše:
@Bábi Zlopočasná No my byli loni i letos, samozřejmě. Letos jsme ho nechali vybrat, kam tedy chce chodit (loni si vyzkousel zápis a přistup v obou školách). Je pro mne bolestna představa, jak se budou cítit diskriminovani rodiče chytrych sestiletych. To mám každému vysvětlovat, že je s prominutim hloupý?
Prosím Tě, co řešíš
. Syn je říjnový, chytrý - chodí do první třídy a nikdy mne nenapadlo pátrat, jak tam jsou staré děti. Osobně bych své dítě dříve do školy nedala (a to kvůli sociální zralosti, opravdu málokteré má na školu v 5-ti letech a chytré může být jak chce), pokud by byl syn narozen od května do srpna velmi bych zvažovala odklad (a o výsadě romských dětí, co je to za blbost
). Pokud má syn jakýkoli problém, věř, že jsi pro měj udělala dobrou věc a odklad mu určitě moc pomůže. A tím, co kde budeš vysvětlovat, tím se vůbec netrap
. Řeš své dítě to je přece důležitější ![]()
@Bábi Zlopočasná
Presne toho se prave bojim, dcera je prazdninova a do skoly jit chce, takze zadny odklad a nastoupi v cerstvych 6-ti letech. Co tam ale bude predvadet, když pulka deti bude o rok nebo dokonce o 2 roky starsi, fakt nevim…
@NikaXS píše:
@Bábi Zlopočasná
Presne toho se prave bojim, dcera je prazdninova a do skoly jit chce, takze zadny odklad a nastoupi v cerstvych 6-ti letech. Co tam ale bude predvadet, když pulka deti bude o rok nebo dokonce o 2 roky starsi, fakt nevim…
Co by předváděla, neboj. Určitě to samé co ostatní.
@concetta píše:
Dost mě toto odkladové téma zajímá. Žiju totiž v Itálii, kde odklady neexistují, děti chodí do školy v 5-6 letech. Osnovy jsou mnohem náročnější než v ČR, v listopadu 1. třídy už děti psaly diktáty psacím, všechna písmena. A celá třída to v zvládla. Někdo lépe, někdo hůře, ale zvládly to všechny děti (asi polovina ještě 5letí). Syn má teď 8 let, chodí do 3 tř. a probírají zlomky, převod jednotek (km, cm, mm, l, dcl, ml atd), desetinná čísla, píší slohy… zatímco některé děti jeho věku v ČR se učí sčítat a odčítat do 10. Tím chci říct, že odklady by určitě byly dobrá věc, kdyby se dávaly jen těm opravdu potřebným. Ale je škoda, aby české děti, které mají určitě stejný potenciál jako všechny ostatní, zaostávaly, protože se je bojíme mít na ně určité nároky a připravit je na to, že v životě se musí překonávat těžkosti a že ne vždy jde vše samo.
Ráda bych viděla, jak zcela negramotné dítě za dva měsíce školní docházky píše diktáty psacím písmem se všemi písmeny. A celá třída to zvládne! Mmch - třeťáci v ČR se učí totéž co tvůj syn.
@hanka.br. píše:
Ráda bych viděla, jak zcela negramotné dítě za dva měsíce školní docházky píše diktáty psacím písmem se všemi písmeny. A celá třída to zvládne! Mmch - třeťáci v ČR se učí totéž co tvůj syn.
Fakt píše. Také bych tomu nevěřila, kdybych to neviděla. První měsíc byl masakr, celé víkendy jsme psali stránky a stránky v písance. Já neříkám, že je to správné takhle to hnát, jen říkám, jak to je.
A že ve 3. třídě se učí to samé… nevím, možná dnes ano… já jsem se to určitě ve 3 neučila… ale rozdíl je, že těm třeťákům je 7-8 a ne 10.
Mimochodem jsem ta poslední, která by básnila nad tím, jak je to mimo ČR užasné a jak je to u nás špatné… od té doby, co jsem v zahraničí, jsem strašný patriot. Prostě mám jen dojem, že v ČR je v poslední době tendence ty děti nějak moc šetřit. Třeba dnes jsem četla článek o státní maturitě z čj, jak si studenti stěžují, že byla těžká. Stáhla jsem si zadání, a přestože už přes 15 let česky skoro nemluvím a nepíšu, přijde mi to zadání vyloženě primitivní. Tak nevím ![]()
@concetta Nevím, kolik let praxe máte odučeno na základní škole, abych vás nepodcenila. U mě se toto číslo blíží ke dvaceti a na základě toho si troufám říci, že o obsahu vzdělávání jistou představu mám. Národka je jednoznačně nejvíce zaplněná nejen informacemi, dovednostmi, vědomostmi, činnostmi a požadovanými návyky- a to i sociálními, že když slyším, jak se děti u nás šetří, usmála bych se, kdyby mi z toho nebylo smutno. Obsah vzdělávání se stále nafukuje o nové potřebné oblasti, na druhou stranu děti přicházejí do škol stále méně připravené. Stále častější jsou vady řeči, nedostatečná slovní zásoba, chybějí základní návyky a sociální dovednosti. Vše je otázkou priorit, zda chceme, aby prvňák v listopadu uměl psát všechna písmena a během prvního měsíce si školu totálně znechutil, nebo zda se mu obzory otevřou postupně a přiměřeně. Zajímalo by mě, zda jste se dřeli klasický krasopis a vůbec netuším, kam jste v tom fofru nacpali uvolňovací cvičení - tolik nezbytná na správný rozvoj jemné motoriky.Kde je seznamování s kolektivem a novým prostředím. Kam se vám vešlo vyvozování jednotlivých písmen a jak jste vše stihli upevňovat. Kde jsou hlasová cvičení a cvičení fonematického sluchu atd…Možná jsme tady pozadu, ale můžu říct, že zaplaťpánbůh za to.(Mmch - jakou úroveň státní maturity jste si stáhla?)
@hanka.br. píše:
@concetta Nevím, kolik let praxe máte odučeno na základní škole, abych vás nepodcenila. U mě se toto číslo blíží ke dvaceti a na základě toho si troufám říci, že o obsahu vzdělávání jistou představu mám. Národka je jednoznačně nejvíce zaplněná nejen informacemi, dovednostmi, vědomostmi, činnostmi a požadovanými návyky- a to i sociálními, že když slyším, jak se děti u nás šetří, usmála bych se, kdyby mi z toho nebylo smutno. Obsah vzdělávání se stále nafukuje o nové potřebné oblasti, na druhou stranu děti přicházejí do škol stále méně připravené. Stále častější jsou vady řeči, nedostatečná slovní zásoba, chybějí základní návyky a sociální dovednosti. Vše je otázkou priorit, zda chceme, aby prvňák v listopadu uměl psát všechna písmena a během prvního měsíce si školu totálně znechutil, nebo zda se mu obzory otevřou postupně a přiměřeně. Zajímalo by mě, zda jste se dřeli klasický krasopis a vůbec netuším, kam jste v tom fofru nacpali uvolňovací cvičení - tolik nezbytná na správný rozvoj jemné motoriky.Kde je seznamování s kolektivem a novým prostředím. Kam se vám vešlo vyvozování jednotlivých písmen a jak jste vše stihli upevňovat. Kde jsou hlasová cvičení a cvičení fonematického sluchu atd…Možná jsme tady pozadu, ale můžu říct, že zaplaťpánbůh za to.(Mmch - jakou úroveň státní maturity jste si stáhla?)
Vážená paní učitelko, já se vážně nechci hádat. Odučeno nemám nic, odpozorováno mám pouze jako žák před 30 lety a jako rodič teď. Opakuji, nemyslím, že ten počáteční fofr byl správný… jen jsem popsala svou zkušenost. Téma se týkalo odkladů a já si myslím, že jich je moc. Opět je to jen dojem založený na tom, co se dočtu a co slyším od známých, nemám to nijak statisticky podloženo. Toto je internetová diskuse maminek, ne odborné školení.
Syn do školy chodí naštěstí stále velmi rád, možná proto, že má tolerantní (i když náročnou) paní učitelku.
K vašim otázkám: uvolňovací cviky se uči v posledním ročníku školky, stejně jako fonetická cvičení. Do osnov zš toto nespadá. Krasopis se nedřou… nebazíruje se na něm. Vyučování je od 8,30 do 16,00 s 2hod přestávkou na oběd a volnou hru. V novinách jsem se dočetla, že letos je maturita jen v jedné - té jednodušší úrovni. Tu jsem si také stáhla.
@concetta Nikoho neškolím, jen se snažím vnést do tmy trochu světla. Že jsem učitelka neznamená, že nejsem maminka a nevidím důvod, proč nereagovat, když vidím, že někdo tvrdí něco, co se nezakládá na pravdě (např. že v ČR neklademe na děti nároky nebo se bojíme je klást - viz první příspěvek - a jiné). Nebo jak je prima umět v listopadu všechna písmena zatímco tady je děti neumí.
Jako vydělat si na ojetinu něco jiného jako vést samostatný život se svým bydlením, rodinou… Já psala, že mladí chtějí řešit bydlení, rodinu, mít školu za sebou a ne se lopotit na výšce do 27 let. Jako vydělat na ojetinu není zas tak těžké, taky jsem si při škole vydělala na hodně věcí