Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bábi Zlopočasná já mám za to, že dítě může nastoupit do školy až po dovršení 6tého roku, tudíž Tvé říjňátko může nejdřív do školy skoro v 7mi letech ![]()
@MisaHanuska nejhorsi je, kdyz dite cte, pocita, pise, je pripravene (8 v rijnu) a rodice nechteji.
@MaDoRaBe neviem ako Ta ukludnit… ja chapem ze vynimky existuju… a je dost mozne ze mas doma buduceho vysokoskolaka, len je teraz lenivejsi… ale mna zarazil ten trend. Lebo snad sama uznas, ze mat 19 sestrocnych a jedneho 8 rocneho je ine ako mat 15 sestrocnych a 5 osemrocnych… to uz v triede paseku narobit moze ![]()
@Billi Jsme docela male město, moje děti znají i lidé, které neznám já (taťka je trenér fotbalu).
@Koty píše:
@Bábi Zlopočasná já mám za to, že dítě může nastoupit do školy až po dovršení 6tého roku, tudíž Tvé říjňátko může nejdřív do školy skoro v 7mi letech
Po porade v PPP by mohla nastupit na vynimku aj skor, keby bola dost chytra. Co sa teraz este neda povedat, ale podla toho ze ju v zmiesanej skolke tipuju na o rok starsiu ![]()
Taky to tak máme starší je v říjnu, takže půjde v 7 místo v 6 letech, starší dcera je taková hravá pořád, takže jí odklad asi neuškodí, ale u mladší ta je v září narozená tam jsem rozhodnutá zkusit, že by šla od těch 6 do školy pokud to půjde, že mladší se rychle učí.
Taky nad tím přemýšlím
ale my máme ještě pár let čas ![]()
@Billi díky za osvětu
ani jsem nepostřehla, že by se něco změnilo..ale stejně kdyby bylo na mě, tak 5ti leté dítko do školy nedám. Může se projevit nevyzrálost a co pak? Budu ho stresovat přeložením zpět do školky? Mně osobně to příjde hrozně brzo a navíc bych mu o rok zkrátila mládí
ale to je samozřejmě věc názoru..
@Bábi Zlopočasná já tě chápu, rozumím těm obavám, jenže kolik rodičů rekne: Jezis, takovej velkej kluk, to je strašný! A kolik se jich zamysli hlouběji.
Nechci, aby byl vyloučen kolektivem ale loni na to neměl ani omylem.
@MaDoRaBe deti sa same porovnaju. Mame nerobil v triede problem ani 9 rocny cigancik. (rodicia mu asi predlzovali detstvo, bol v prvej triede prvykrat) Ale bol tam sam jediny, bol tichej povahy a mama drzala triedu na uzde. Ale ked sa tam takych zide viac, maju fyzicku prevahu, maju myslenie uz trosicku inde ![]()
Nebude mat Tvoj syn v triede spoluziakov zo skolky? To by hodne pomohlo. Myslim… deti by uz mali svoju „hierarchiu“ a rodicia by boli zvyknuti ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
Parkrat som citala „mame dite, 8 let, v prvni tride“. Je to normalne, alebo som len trafila na prepadlikov?
Ja mam rijnovu slecnu a ak ostane tak chytra ako sa ukazuje, zvazovala som dat ju do skoly v tom roku ked dovrsi sest. Ale pri predstave ze by som dala do skoly 5 rocne dieta, lebo sa rozumovo vyrovna sestrocnym, a ona bude mat o tri roky starsich spoluziakov je mi ponekud uzko. Asi si zacinam zelat aby prestala byt chytra
Nedávej ji dřív! Odklad má dneska 1/4 dětí, často proto, že jim rodiče chtějí dopřát „náskok“ a pak pyšně říkají, naše vendulka je nejlepší ve třídě (aby taky ne, když je o rok starší, žejo)
@Koty píše:
@Billi díky za osvětuani jsem nepostřehla, že by se něco změnilo..ale stejně kdyby bylo na mě, tak 5ti leté dítko do školy nedám. Může se projevit nevyzrálost a co pak? Budu ho stresovat přeložením zpět do školky? Mně osobně to příjde hrozně brzo a navíc bych mu o rok zkrátila mládí
ale to je samozřejmě věc názoru..
No ja zvazujem „skratenie mladi“ versus nuda v skolke, malo podnetov. Ja som sla do skoly sice normalne, ale vedela som citat, pisat tlacenym a snad aj trochu pocitat, a za ten svet som nemohla pochopit preco som najprv v skole nic nerobila a dostavala som jednotky, a potom zrazu som stale rovnako nic nerobila a tie jednotky som prestala dostavat
Dodnes som sa nenaucila ucit sa. A to by som pre dceru nechcela zvlast za tak nizku protivahu ako je predlzit detstvo.
Nasemu synovi bylo v zari 6, dostal odklad, takze pristi rok v zari mu bude 7,ale do skoly nenastoupi, vezmou ho az dalsi zari, takze nastoupi v 7-mi, ale na konci zari bude mit 8-me narozeniny..
@Bábi Zlopočasná u zápisu byl se synkem manžel, on s ním lépe spolupracuje, proto taky byli v sobotu, kdy je tam méně dětí, aby se syn lépe soustředil. Ale mám dojem, že většina skolkovych spoluzaku půjde na druhou školu.
Mé dceři bude 6 v červenci a v září nastupuje do školy. Ale kdybyste viděli, reakci logopedky a psycholožky v PPP
. Na dceru pěly samou chválu, je šikovná, chytrá, samostatná, do školy se vyloženě těší - obě dvě řekly, že k odkladu není důvod. Ovšem pouze do chvíle, než koukly do papírů a zjistily, že je červencová. Najednou důvod k odkladu je
. Proč? Protože bude ve třídě nejmladší a prý bude oproti ostatním dětem znevýhodněná a raději ji mám více připravovat na to, že ještě zůstane ve školce
. Jako chápete? Já ne
. Dcera do školy chce jít, tudíž půjde a na názory logopedky nebo psycholožky z vysoka kašlu. Radila jsem se s učitelkami ve školce (které ji narozdíl od psycholožky a logopedky vidí téměř denně už tři roky) a podle nich byla už loni na úrovni předškoláků, takže pro odklad nevidí důvod…
Ale byla jsem s ní u zápisu a sešla se tam s deseti maminkami, z toho 7 dává dětem odklad ač dva kluci jsou narozeni v září, tudíž až nastoupí do první třídy, tak jim bude osm celou první třídu, holčička v říjnu… A nejčastější odůvodnění ( i od maminek ze školky) slyším: „Já ho do školy nedám, protože když bude ve školce, tak ještě v září můžeme letět na dovolenou a ze školy bych ho musela uvolňovat (případně na jaře na hory)“, nebo „vždyť se školou jsou samé starosti a JÁ se na to ještě necítím“ (proč se má maminka cítit? Vždyť jde o to, jak se cítí dítě…
). Ve školce máme jen u nás ve třídě 9 odkladových dětí a z toho pouze jednomu je doporučen odklad z PPP, od učitelek, od foniatra… Jinak je to povětšinou rozhodnutí rodičů, protože ve školce je prostě pohoda, žádné starosti… A to máme ve školce 3 třídy ![]()
A pak se divme, že ve školkách není místo pro tříleťáky, když jsou plné odkladových předškoláků ![]()