Strava v 9 měsících

561
8.9.20 10:53

9 mesicni a jidlo

Ahojky. Zeptam se ohledne jidla pro mimino, skoro batole. Syn ma 9 mesicu, zubu ma uz 5 a kouse jak o zavod, nejradeji ji sam. Zatim diky bohu alergie na nic a ani bolebrich. Vsechno ochutnava. Uz jsem davala i rajcata, ji ovoce, zeleninu, jogurty, taky ochutnal uz pribinaka. Dle Dr. uz muze mlecne vyrobky i tvaroh, ale s tucnosti opatrne. Moc nedavama vzhledem k cukru, ale snasi bez problemu. Jidlo mu nesolim. Chci se zeptat, co takhle rajskou omacku nedochucenou? A nejaky typ na spolecna jidla?
Dochazi mi napady. Maly rad basti brambory s brokolici, mrkvi nebo kvetakem, vse v poho. Polevky, testoviny se spenatem a masem. Uz ale nevim co mu varit :nevim: je to porad dokola :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2045
8.9.20 11:04

@dog.s
Nechapu ten cukr. Jakoze v bílém jogurtu nebo v tvarohu je cukr? Jinak já mám teda informace opačné - jogurt ano, naopak spíše tucny. Tvaroh až cca v roce, kvůli vysokému obsahu bílkovin. Prave ten kupovany pribinak má plno cukru a dalších hovadin.
Jinak já zatím vařím pořad zvlášť, většinou v parním mixeru a nebo polívky - jarní nebo normální Cibulku na chvilku hodím na máslo, přidám zeleninu a vodu nebo vývar. Rozmixuju, přidám par kapek smetany nebo lžičku kremoveho sýra. Nebo obyčejný vývar s masem a zeleninou a nudlema.

Edit. Jinak v tom parním dělám vždy co mi přijde pod ruku, přidám olivový olej nebo máslo, občas těstoviny nebo ryzí či kuskus a maso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35849
8.9.20 11:06

U tvatohu je spíš problém s velkým množstvím bílkoviny, která je pro kojence těžko stravitelna. Na netu najdeš spoustu receptů pro děti. Ze začátku se to často opakuje. Buď ráda, že ti něco sni :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22520
8.9.20 11:11

Vareni je porad dokola :D. Pribinak mi prijde zbytecne davat tak malemu diteti. Spis normalni bily jogurt-recky nebo hollandie. Ty deti si pak zvyknou na sladke a bile jogurty uz nechteji. Varte to, co dospelym jen odeberte pred dochucenim-nesolit, nesladit, nekorenit, nic paliveho a samo ne uzeniny. Ja jsem varila hodne ruzne polevky-podle toho, co doma zrovna bylo. Taky lusteniny jsou fajn zdrave. Rizota pokazde s jinou zeleninou nebo ruznym masem. S ditetem jsem treba poprve ochutnala pohanku, mangold, bataty atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
8.9.20 11:16

Místo sladkyho pribinaka dej kvalitní bílý jogurt. A rajskou bych nedávala, neumím si představit tu chuť než dochucení. Já vařím dceri to co nám. Prostě min kořením, min solim, min sladim. Stejně ma nejradši holý brambory. :) A hooooodne vyvary.

• Citovat
  • Upravit
29
8.9.20 11:22

Mě teda Dr. říkala že mléčné výrobky do roka max bílej jogurt a ostatní až po roce a jen nízkotučný, tak místo pribiňáka dej třeba rozmačkany ovoce s jogurtem to mají mimča většinou rády a je to skvělý v tom že můžeš ovoce střídat aby neměl pořád to samí a k hlavnímu jídlu, když se mi nechtělo vařit zvlášť udělala jsem třeba dušenou mrkev, brokolici s kuřecím a sýrovou omáčkou, katův šleh, různý zeleninový rizota, cuketový bramboráky atd. Mimču jsem odendala porci a zbytek dokořenila. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
8.9.20 11:47

Rajskou mu udělej klidně kořenovou zeleninu, na to rajčata, maso a péct. Pak to rozmixovat. A omáčka hotová. Tak samo svíčkovou. Víceméně můžeš vařit cokoliv jen bez soli a koření. Já dávala bylinky. Klidně sekanou z mletého hovězího. Pečené maso na zelenině. Všelijaké omáčky z různé zeleniny. Osobně jsem vařila dceři bez soli do 18m, a pak jen malinko soli. Takže jsem dokupy moc nevařila. Od toho 18m už pak občas omáčky s námi, polévky atd. že my si dosolili. Ale i tak jsem dost ji vařila stále zvlášt.
Tvaroh u 9ti měsičního je blbost celkem. A pribinák uplná zhovadilost…sorry. Udělej raději domácí kaši ovesnou, jáhlovou, rýžovou. Dej bílý jogurt. Tvaroh se má dát po roce je to zátěž na ledviny. Já dělala domáci pribinák v roce šlehačka a tvaroh vyšlehat…bez cukru!!! Bílý jogurt s banánem třeba. Pribinák jsou cukry, škroby, aroma… zbytečné!!! Dcera ve čtyřech letech ho neměla. Když už má ráda lipánka, ale i ten měla někdy před třetím rokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
8.9.20 11:48
@Veruu.M píše:
Mě teda Dr. říkala že mléčné výrobky do roka max bílej jogurt a ostatní až po roce a jen nízkotučný, tak místo pribiňáka dej třeba rozmačkany ovoce s jogurtem to mají mimča většinou rády a je to skvělý v tom že můžeš ovoce střídat aby neměl pořád to samí a k hlavnímu jídlu, když se mi nechtělo vařit zvlášť udělala jsem třeba dušenou mrkev, brokolici s kuřecím a sýrovou omáčkou, katův šleh, různý zeleninový rizota, cuketový bramboráky atd. Mimču jsem odendala porci a zbytek dokořenila. :kytka:

Nízkotučný?? Ufff. Já všude četla že tučný, že nízkotučné výrobký vůbec nejsou vhodné pro děti. I doktorka mi tak říkala. Já dávala řecký jogurt. Selský… 10% tuku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
8.9.20 11:56
@Veru1987 píše:
Nízkotučný?? Ufff. Já všude četla že tučný, že nízkotučné výrobký vůbec nejsou vhodné pro děti. I doktorka mi tak říkala. Já dávala řecký jogurt. Selský… 10% tuku.
jeee moje chyba 🤦‍♀️ má být tučný :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
8.9.20 12:37

U nás bílý jogurt řecký, k obědu buď skleničku nebo co máme my pokud to jde a solím málo. Jinak ji ovoce rád borůvky sám, avokádo hodně u nás frčí s těstovinami a rajčaty, kuřecí vývar s nudlemi, nudle samotný, zelenina uvařená do ruky, pečivo s máslem a šunkou na kostky, okurka a jinak přesnídávky. Jablko ještě moc neday to neumí rozkousat sám, banán na dílky nebo ukousnout jo. Taky ovesnou kaši bych zapomněla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
8.9.20 20:41

Obcas nechapu tuhle vedu, kterou z toho nektere matky delaji. Jasny, nadmerne nesolit, nekorenit, necukrovat, ale občas že si dá pribináka nebo omacku.. no a? Si pamatuju jak jsme opravdu jedli skoro vsechno a nikdo neutrpel újmu. Nerikam cpát děcko vyloženě nezdravě, ale sem tam se fakt nic nedeje. Netreba to tak hrotit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
8.9.20 20:43
@dracula-s píše:
Obcas nechapu tuhle vedu, kterou z toho nektere matky delaji. Jasny, nadmerne nesolit, nekorenit, necukrovat, ale občas že si dá pribináka nebo omacku.. no a? Si pamatuju jak jsme opravdu jedli skoro vsechno a nikdo neutrpel újmu. Nerikam cpát děcko vyloženě nezdravě, ale sem tam se fakt nic nedeje. Netreba to tak hrotit ;)

omáčka ano ale pribinák v necelém roce nikdy!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
8.9.20 20:53

Muj syn 8m papa pedevsim kupovane prikrmy, v kterych je skoro vsude rajcatova omacka, cili rajcata bych vubec neresila.

Pokud chces zustat u rajcat, moc mu chutnaji spagety s rajcatovou omackou a ricotou. Spagety prevarim, aby byly uplne mekke a pak je na prkynku nakrajim na mini kousicky a utopim ve stedrem mnozsti omacky.

Taky mu delam divokeho alijaskeho lososa s bramborem, mrkvickou a bylinkami. Trochu jogurtu k tomu na konec.

Moc mu chutna kupodivu brambor pastinak a kozi syr. Je to chutove moc vyrazne, ale kupodivu jemu to nevadi.

Jinak ochutnava vse od nas. Dnes mu napriklad smakovaly plnene papriky. Davala jsem mu jenom omacku, kterou jsem uvarila z domacich rajcat a pridala do ni lzicku reckeho jogurtu. Sapal se po tom, jaky by nebyl zadny zitrek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
9.9.20 23:18

@Veru1987 sorry já zapomněla, že všechny suroviny v omáčce jsou bezva a super… žadná vyhnaná zelenina, trvalivé těstoviny, žadná fujtajbl zahušťovadla, všechno super čuper… jenom ten pribiňák je peklo no ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
10.9.20 12:22
@dracula-s píše:
@Veru1987 sorry já zapomněla, že všechny suroviny v omáčce jsou bezva a super… žadná vyhnaná zelenina, trvalivé těstoviny, žadná fujtajbl zahušťovadla, všechno super čuper… jenom ten pribiňák je peklo no ;)

tak bohužel vařím omáčky z fujtajbl zeleniny, kupují mraženou třeba na svíčkovou. Těstoviny do roka jsem dávala rýžové, nebo rýži, kuskus, pohanku, jáhly k omáčkám. A zahuštovadla?? Jaké třeba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí