Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky mam takový dotaz v kolikati měsicich vám začali prcci žvatlat? maly má 9 měsícu a říká jenom ááááááááááá a éééééééééééééé.
@ivet89 nech ji cas ale casto na ni mluv, mne dcera rekla v 5.mesicich máma, ted v 7.vola mámo, nene, ham, mnam. ![]()
Znám deti co co sotva řeknou máma tata i ve 3 letech v 9 měsících bych to opravdu neřešila ![]()
@ivet89 píše:
Malý je jinak strašně šikovný pohybově…
tak asi řeší motoriku a na „mluvení“ mu nezbývá čas
děti to tak mívají, že když pracujou na jedné věci, tak ty ostatní se zastaví. Takže možná ti nejdřív začne chodit a pak se najednou rozpovídá a pusu už nezavře ![]()
@Etcetera78 to je asi pravda
raci ta nase mluvi, jak lozi po ctyrech.
S mou prvorozenou to slo zezacatku dobre, typicky bebebaba rikala uz v pul roce a pak najednou prestala…a zacala rikat slabiky az od dvou letech…Ted jsou ji ctyri a reknu Ti, ze bych ji dala nekdy „zavrihubku“ jestli to znas ![]()
Zkusila bych si pro jistotu všímat, jestli reaguje, když na něj zavoláš a on tě nevidí, jestli se otočí za zacinkáním, tlesknutím nebo jiným zvukem, prostě jestli dobře slyší a pokud ano, tak není potřeba nic řešit.
@ivet89 píše:
Maminky mam takový dotaz v kolikati měsicich vám začali prcci žvatlat? maly má 9 měsícu a říká jenom ááááááááááá a éééééééééééééé.
co máš z toho..moje je ukecaná a žvatlá hodně, ale teprv nedávno se začala trochu plazit - nesedí, nelozí
asi ten vývoj jde nesymetricky u každého jinak
Poruchu sluchu by bylo dobré vyloucit. Moje dítě v pul roce melo už par prvních slov, tak neposoudím.
Prosím tě, my byli tento týden na neurologické kontrole. MUDr. čekala, že už umí tak 15-20 slov, haha. Takže klid, bo já jsem taky klidná. ![]()
@kve-tinka jako jo, může to být prostě různé u různých dětí, ale nejdřív bych vyloučila nějaké trable, třeba konkrétně ty ušiska, protože to je důležité právě kvůli řeči vyřešit co nejdříve. může to být třeba po zánětu středouší tekutinou v uchu, kdy dítě nedoslýchá a tím pádem se opozdí ve vývoji řeči. kamarádky hošík to tak má a zjistili to nějakou kontrolou sluchu, která se snad začala dělat plošně, kontrolovali mu to, zakladatelko? pak už můžeš být klidná, že dítě je zdravé a prostě má svůj čas a pouze ho přiměřeně motivovat. já jsem jako dítě nemluvila nic a po roce začala hned spojovat slova…někdo pořádně nemluví ani ve dvou letech..
@ivet89 píše:
naše dítě má 3,5 m, pusu nezavře, ale zase nedrží hlavu atd.. ono je to fuk, každé dítko umí něco ![]()