Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Podobně na tom nejsem, ale zkus na to kouknout takhle:
Babička stárne, nevím, kolik jí je, ale i 3 roky můžou udělat svoje. Nemá tolik energie nebo odvahy na hlídání mrněte - s pětiletým už je nějaká domluva, předpokádám, s dvouletou princeznou asi tolik ne. Furt lepší, než kdyby ji někam vzala a vrátila pomlácenou, protože ji neuhlídala.
U narozenin může hrát i roli, kdy dítě narozeniny má - sama takhle velice nevyrovnaně obdarovávám bratrovu rodinu, jednou prachy jsou, pak ne, jednou zapomenu, podruhé vzpomenu
Naštěstí to nesou statečně. Nebo nemá u dcery dostatečně zaryté, kdy ty narozeniny vlastně jsou a byla ráda, že stihla koupit tričko a bonbony.
Jestli jste v kontaktu, tak bych nečekala a zkusila s ní o tom normálně promluvit. Není nutné hledat zlý úmysl v tom, co lze vysvětlit prostou blbostí (tady spíš zapomenutím, nepozorností apod.) ![]()
To je smutný. Co kdyby si s ní o tom třeba promluvil manžel?
Holka, tak to je divný, že tohle dělá
A zeptala ses jí proč? Jasně, že bych takové chování nesnesla, děti miluju obě stejně a hotovo!! Každé potřebuje ve svém věku něco jiného, ale i tak by to mělo být obsahově podobné, aby to ani jednomu nepřišlo líto.. Děti jsou velmi vnímavé a možná se tě malá pak zeptá, co babičce udělala, že k ní není stejná jak k bráškovi ![]()
Děkuji, ale nesouhlasím s názorem, že třeba zapomněla. Jak může vlastní babička zapomenout na narozeniny vlastní vnučky
Nebydlíme od sebe daleko, takže určitě není hloupá a o narozeninách věděla. Ke všemu jsme jí 14 dní předtím zvali na oslavu, takže to moc dobře věděla. Ona i její manžel.
Manžel s ní o tom párkrát promluvil. Pokaždé stejná odpověd, jak je malá na všechno malá a jak nezná velikosti oblečení. A i když jsem jí ty velikosti řekla, tak nic.
Nejhorší, kdy jsem si to uvědomila bylo, když syna vzala na pout (dcerka samozřejmě byla doma, je malá přece)
Malej si od tama dovezl dvě hračky a sladkosti a malá dostala jen dva sáčky bombonů. Ten smutnej pohled nezapomenu
proč má bráška autíčko a já ne. Hned druhý den jsem jí vzala do města a koupila jí panenku. Takhle to přece nejde ![]()
Zakl.
Já měla podobný problém naštěstí ted už s ex tchánovcema, měli 2 syny, když jsem byla těhotná básnila o vnukovi, a že vnučku nechce, kluci jsou lepší, narodila se samozřejmě holka a nikdy jí nepřijali, a to jsme bydleli v jednom baráku, a to jiná vnoučata nemají, dokonce se před ní zamykali, nikdy jí nehlídali, a na zahradu jí nechtěli dovolit ani malinkaté pískoviště, dnes jsem pryč, dceru neviděli 8 let, a jiná vnoučata dosud nemají, dokonce když malá byla nemocná na štědrý den, ani za ní nepřišli jí popřát a nic jí nedali, malé byly 2 roky, já se s tím srovnala, malá je brala v podstatě jako cizí lidi, ale kdybych byla v tvojí situaci, rozdíly mezi dětma by mi nesměli dělat, udělá to akorát zle mezi sourozencema. Omlouvám se za anonym, chodí sem bývalá švagrová.
@Anonymní píše:
Já měla podobný problém naštěstí ted už s ex tchánovcema, měli 2 syny, když jsem byla těhotná básnila o vnukovi, a že vnučku nechce, kluci jsou lepší, narodila se samozřejmě holka a nikdy jí nepřijali, a to jsme bydleli v jednom baráku, a to jiná vnoučata nemají, dokonce se před ní zamykali, nikdy jí nehlídali, a na zahradu jí nechtěli dovolit ani malinkaté pískoviště, dnes jsem pryč, dceru neviděli 8 let, a jiná vnoučata dosud nemají, dokonce když malá byla nemocná na štědrý den, ani za ní nepřišli jí popřát a nic jí nedali, malé byly 2 roky, já se s tím srovnala, malá je brala v podstatě jako cizí lidi, ale kdybych byla v tvojí situaci, rozdíly mezi dětma by mi nesměli dělat, udělá to akorát zle mezi sourozencema. Omlouvám se za anonym, chodí sem bývalá švagrová.
Nedá mi to nereagovat, tohle mě fakt nadzvedlo. Všude se píše, jak mají prarordiče právo na vnoučata, jak se jim nesmí odpírat kontakt, a pak se najdou takoví, kteří nepřijmou své vnouče jen proto, že je to holka ![]()
Chápu, že není jejich povinnost starat se o vnouče, mají pouze ta práva, povinnost vychovat dítě už splnili, ale tohle je fakt moc. Aby se dítěte stranili a zamykali se před ním, to je chování na facku, pardón!
@Anonymní píše:
Děkuji, ale nesouhlasím s názorem, že třeba zapomněla. Jak může vlastní babička zapomenout na narozeniny vlastní vnučkyNebydlíme od sebe daleko, takže určitě není hloupá a o narozeninách věděla. Ke všemu jsme jí 14 dní předtím zvali na oslavu, takže to moc dobře věděla. Ona i její manžel.
Manžel s ní o tom párkrát promluvil. Pokaždé stejná odpověd, jak je malá na všechno malá a jak nezná velikosti oblečení. A i když jsem jí ty velikosti řekla, tak nic.
Nejhorší, kdy jsem si to uvědomila bylo, když syna vzala na pout (dcerka samozřejmě byla doma, je malá přece)
Malej si od tama dovezl dvě hračky a sladkosti a malá dostala jen dva sáčky bombonů. Ten smutnej pohled nezapomenuproč má bráška autíčko a já ne. Hned druhý den jsem jí vzala do města a koupila jí panenku. Takhle to přece nejde
Zakl.
Ahoj,
tak tohle opravdu nezávidím
![]()
Chápu tvůj postoj, někde jsem četla že ve východě dětí josu prarodiče důležití
a že rodiče mají stanovit pravidla prarodičům a ti je mají dodržovat.
Tak moc držím pěsti ať si tchýně uvědomí že obě děti má mít ráda stejně
a začne je brát stejným dílem ![]()
Holky, ač my milujeme své děti stejně, babičkovská láska taková není. Vidím to na tchýni, na své babičece, na té druhé taky…bylo mi to i řečeno, že babičkovská láska je jiná, že to prostě už není jako u dětí, že prostě ty babičky vždycky, nebo teda dost často, jedno vnouče prostě preferují…a někdy to vidět a někdy ne. A první vnoučata na tom bývají nejlépe. Není to tak, že by tchýně neměla dcerku ráda, ale jednak už si možná na to tolik nevěří, a druhk, ona už se „vyčerpala“ na synkovi a tedka co? dělit tuhle lásku není tak snadné jako tu mateřskou. Nemůže za to, co cítí. A asi si to ani neuvědomuje.
V klidu a mírn s ní o tom promluv, že sis tohoto všimla a že je ti to líto ale hlavně, že se bojíš, aby to nedělalo paseku mezi dětmu. Dcerka je malá, ale později si toho jsitě všimne
Jestli je rozumná, pochopí to. Nehádala bych se, nekřičela bych, láska se nedá vykřičet…Hodně štěstí ![]()
U nas tohle delala babicka, ja jsem byla ta preferovana, bracha ten zavrhovany. Poznala jsem to sama jako dite, snazila jsem se brachovi dat co nejvic, aby nebyl sizeny. Mamka to taky s babi resila, marne. Srovnala se asi po 15letech, kdy si nasla noveho pritele, ktery brachu mel rad. ![]()
K zakladatelce… tohle mi delat babicka s detmi, tak ji syna nedavam. Proste bud bude mit obe deti (klidne jen hodinu, kdyz dceru na delsi dobu nechce) ale pak pujdou OBA domu. Striktne bych na tom trvala. Vsak nemusi mit deti cely vikend.
Chapu, ze je to narocne, sama mam nekdy dost.
Ale pro deti (a hlavne pro dceru) je toto nejlepsi.
Zvladnete to!
@Anonymní píše:
Ahoj holky, tak jdu trošku zanadávat na tchýniraději ale anonymně, nikdy nevíte.
Moje tchýně je povahově docela dobrá ženská, i když si nemáme kolikrát co říct. Naše jediné téma jsou děti. Tchýně nepoužívá kosmetiku, nekupuje si skoro žádné oblečení, má jen základní, ale opravdu základní šatník. Nakupovat chodí jen jídlo. Jinak je to paní, která má ráda práci kolem domu, zahradu, na té dokáže dělat i hodiny, ale mě toto nějak nebere. Ráda si v létě zasadím kytičky do truhlíků a kolem baráku, aby v létě vše bylo barevné, vonělo, kvetlo, ale to je tak vše. Nějaké hodinové okopávání zahrady fakt ve mě není![]()
S manželem máme dvě děti. Synovi je 5, dceři dva roky a mrzí mě chování tchýně. U syna si hrozně přála, aby to bya holčička, protože sama má čtyři syny, tak se těšila na vnučku. Nakonec je to kluk jako buk, ale to na lásce nic nezměnilo, vytvořila si k synovi pevný vztah, kupovala mu oblečení, sháněla po kamarádkách, půjčovala si, hraček měl tolik, že to u nich vypadalo, jako by vykrádali hračkářství. Malého od roku brávali na výlety, do ZOO, všude.
Když měl syn tři roky, narodila se nám dcerka. Říkala jsem si, jak tchýně bude nadšená, že má vysněnou vnučku a ono nic. Za celé dva roky co je malá na světě tak jí koupila jednu čepičku, jinak nic. Těšila jsem se na to, jak jí bude piplat a ono nic. Na hlídání mi neřekne ne, s malou si pohraje, pomazlí jí, ale žádné výlety, když chceme s manželem někam jít a požádáme, zda by si nevzala děti k sobě na noc, tak si je vezme, ale hned oroduje za to, aby kluk u nich mohl zůstat celý víkend. Malou hned ráno vrátí o ní ani slovo
Říká, že je malá moc malá a že má strach s ní někam chodit, ale malého brávali na výlety od jednoho roku
Nedávno měla malá narozeninky, těšila jsem se, že jako každý rok udělá dort (každý rok dělá dětem), dorty mé tchýně jsou vzhledově moc krásné. Dost nedostala, dostala jen jedno tričko a sáček bombonů. Jinak nic.Nemůžu jí asi nic vyčítat, ale mrzí mě to. Za dva měsíce má narozeniny syn, tak uvidíme, co dostane on, ale pokud bude rozdíl mezi nima, tak budu zlá. A at si mě každej odsoudí, ale nesnáším rozdíly mezi dětmi
Je mi z toho nějak smutno.. je nás víc podobných?![]()
takový lidi bych
co to dělají. Akorát to vytvoří blbej vztah mezi těmi sourozenci, protože jeden na druhého budou žárlit.
Já se bojím, že s tím nenaděláš nic. Tchýně dělala rozdíly mezi našema holkama přesně stejným způsobem, a dělá dodnes, i když si myslí, že to líp maskuje. Holkám už je 22 a 18.
Starší dostane před námi dvě stovky, a tajně drahou kosmetiku. Mladší dvě stovky a prd. K narozeninám myslím.
Holky jak vás tak čtu
máme zlaté obě babičky, mám sestru od 15m starší než jsem já
a když měla norozeniny jedna dostala druhá malý dárek aby jí to neblo líto.
Byli sme vychovaná jak dvojčata, a asi to mělo něco do sebe.
Děti se nám dokonce oběma narodili 18,přitom jen můj termín se blížil tomu datu ![]()
A o tchýni vám můžu napsat pokud tahle debata tu bude ještě v červnu ![]()
To máme termín na druhé mimi.
Ahoj, to je teda hrozný. Moje babička mezi náma rozdíly nedělala, ale děda jo. Ten měl dokonce evidentně radši tetu, než mýho tátu. Nijak mě to teda nepoznamenalo, on si s náma ale celkově nijak nehrál.
U svých dětí bych postupovala tak, jak píše @Lucci. Co se týká nákupu oblečení, na to bych se vykašlala, mám to podobně. Sestra je starší, jejím dětem máma nakupovala jak divá, naší malé taky ne, už si tolik netroufá kvůli odhadu. To je mi jedno. Ale výlety, dárky, to bych se snažila srovnat.
Nevím, asi to má každý jinak, nevíme, co cítí, ale jsou jisté hranice. ty děti za to přece nemůžou.
nedávno jsem o tom mluvila s mamkou, máme teDˇprvní holčičku a je to jejich třetí vnouče. říkala, že když se narodilo první, tak se do ní hrozně zamilovali, ale když ségra čekala další, tak se báli, že už to druhý už tolik milovat nebudou. a pak prý zjistili, že ho milujou stejně jako to první a o to třetí už se nebáli ![]()
takže na tom bude něco, že babičkovská láska je trochu jiná. navíc, vím, že i někteé matky preferují jedno dítě, i otcové, tak je to možná o opvaze.
zkus se zpetat manžela, jestli nedělala rozdíly i v nich, když byly děti.
Ahoj holky, tak jdu trošku zanadávat na tchýni
raději ale anonymně, nikdy nevíte.
Moje tchýně je povahově docela dobrá ženská, i když si nemáme kolikrát co říct. Naše jediné téma jsou děti. Tchýně nepoužívá kosmetiku, nekupuje si skoro žádné oblečení, má jen základní, ale opravdu základní šatník. Nakupovat chodí jen jídlo. Jinak je to paní, která má ráda práci kolem domu, zahradu, na té dokáže dělat i hodiny, ale mě toto nějak nebere. Ráda si v létě zasadím kytičky do truhlíků a kolem baráku, aby v létě vše bylo barevné, vonělo, kvetlo, ale to je tak vše. Nějaké hodinové okopávání zahrady fakt ve mě není
S manželem máme dvě děti. Synovi je 5, dceři dva roky a mrzí mě chování tchýně. U syna si hrozně přála, aby to bya holčička, protože sama má čtyři syny, tak se těšila na vnučku. Nakonec je to kluk jako buk, ale to na lásce nic nezměnilo, vytvořila si k synovi pevný vztah, kupovala mu oblečení, sháněla po kamarádkách, půjčovala si, hraček měl tolik, že to u nich vypadalo, jako by vykrádali hračkářství. Malého od roku brávali na výlety, do ZOO, všude.
Když měl syn tři roky, narodila se nám dcerka. Říkala jsem si, jak tchýně bude nadšená, že má vysněnou vnučku a ono nic. Za celé dva roky co je malá na světě tak jí koupila jednu čepičku, jinak nic. Těšila jsem se na to, jak jí bude piplat a ono nic. Na hlídání mi neřekne ne, s malou si pohraje, pomazlí jí, ale žádné výlety, když chceme s manželem někam jít a požádáme, zda by si nevzala děti k sobě na noc, tak si je vezme, ale hned oroduje za to, aby kluk u nich mohl zůstat celý víkend. Malou hned ráno vrátí o ní ani slovo
Říká, že je malá moc malá a že má strach s ní někam chodit, ale malého brávali na výlety od jednoho roku 
Nedávno měla malá narozeninky, těšila jsem se, že jako každý rok udělá dort (každý rok dělá dětem), dorty mé tchýně jsou vzhledově moc krásné. Dost nedostala, dostala jen jedno tričko a sáček bombonů. Jinak nic.
Nemůžu jí asi nic vyčítat, ale mrzí mě to. Za dva měsíce má narozeniny syn, tak uvidíme, co dostane on, ale pokud bude rozdíl mezi nima, tak budu zlá. A at si mě každej odsoudí, ale nesnáším rozdíly mezi dětmi
takový lidi bych
co to dělají. Akorát to vytvoří blbej vztah mezi těmi sourozenci, protože jeden na druhého budou žárlit.
Je mi z toho nějak smutno.. je nás víc podobných?