A proč? období

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4242
19.5.11 23:25

:lol:
U nas teda asi vyjimka, nikdy „a proc“ nebylo :lol: :lol:

Jeho prvni veta byla „to to jeeee??“ (co to je) a to trvalo hodne hodne dlouho, nekdy jsem mela pocit, ze to „a proc“ zastupuje :wink: Treba 10× za sebou :mrgreen:

Pak jsme meli „co to je za auto?“ a to nastesti zkoncilo, kdyz se naucil vsechny dostupne znacky aut 8-)

Takze u vsech deti obdobi a proc byt nemusi :lol:

Cimz jsem vubec neodpovedela na zakladatelky otazku :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
19.5.11 23:27
Murka píše:
Nejdřív dobrá zpráva: u nás skončilo proč? období těsně po 3. narozeninách.
Teď ta špatná: na období proč? navázalo období Jak to funguje, jak se to dělá, kde se bere. A ptá se velice dopodrobna, takže jsem už byla nucena oprášit encyklopedie

Taky jsem hledala tahala encyklopedie, zjištovala na internetu.....Pamatuju si, když jsme měla vysvětlit v posteli před usnutím, jak se vyrábí sklo :roll: . Šátrala jsme v paměti, nějak jsme to dohromady dala, ale na rovinu přiznávám, že přesně nevím, že se podívám, přečteme si to......Některé známé si vymýšlejí blbosti, to bych asi nedělala

• Citovat
  • Upravit
byron
19.5.11 23:29
ZelvaVeruna píše: :lol:

Jeho prvni veta byla „to to jeeee??“ (co to je) a to trvalo hodne hodne dlouho, nekdy jsem mela pocit, ze to „a proc“ zastupuje :wink: Treba 10× za sebou :mrgreen:

Pak jsme meli „co to je za auto?“ a to nastesti zkoncilo, kdyz se naucil vsechny dostupne znacky aut 8-)

Cimz jsem vubec neodpovedela na zakladatelky otazku :oops:

Tvoje dítě si nahradilo Proč? za Co to je?
To je dobře, každé dítě- zdravé- by si tímto mělo porjít, je to známka toho, že se dobře vyvíjí.

Takže já budu štastná, až proč nebo co to je přijde i k nám

• Citovat
  • Upravit
4242
19.5.11 23:34

No to teda doufam, ze se dobre vyviji, kdyz to nerikal :-D ale zvedavej je jak opice, to jo 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
19.5.11 23:36

:mavam: Veru, neboj to ještě příjde. U nás to intenzivně začlo před 14 dny. Jen dneska to bylo snad 1000× :zed: prokládané otázkou „co to delááááš?“ :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
19.5.11 23:40

:mrgreen: Tak to jsem necekala, ze i tak pozde :wink:

Ovsem „co to delaaaas“ mam doma taky, nebo jeste dotazy na konkretni cinnosti.. Treba reknu manzelovi „Dane, podivej se, cos udelal!“ a Domca rika „co tatinek udelal??“
Nebo si rikam pro sebe „tady mi to sakra ukaplo..“ a ozve se „co mamince kde ukaaaplo???“ :lol: a hned prileti :lol: (kdyz mu reknu „pojd sem“ tak neprijde :-D )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9943
20.5.11 06:17
Anetta píše:
Ale tak já jsem zase ráda, že capká, že je na to zvyklá..
Ale ta cesta domu je někdy nekonečná :zed:
Prostě od té doby, co začala běhat - 14m tak jsme bez kočáru :-P

tak to máme stejnou situaci, my to měli od 13 měsíců a za 2 hodiny jsme prošli jen jednu ulici, takže když jsem se potřebovala opravdu někam dostat, nasypala jsem mu na jídelní pultík nějaké „zobání“ nebo si po něm jezdil s traktorkem a byl chvíl klid a já pelášila.Tímto byl pro mě jídelní pultík u dítěte nenahraditelný a bohužel zjišťuju, že je přestávají dělat, když se teď poohlížím po sporťáku pro tu naši slečnu :nevim: ale ani teď není jednoduché dojít třeba ze školky domů-máme to 1,3km a stále je v kurzu kdejaká kytička, brouček, páč už je zase větší, tak to zase jinak vnímá a má milion těch otáze „A proč??“ a co to je, a na co to je a jak se to jmenuje, a proč se to tak jmenuje :mrgreen:
Zakladatelku asi nepotěším, ale toto období je poměrně dlouhé a to co teď prožíváš je pouze začátek :lol: Jak už tu někdo psal-spíš se to stupňuje, taky už někdy nevím, jak odpovědět, třeba „divej jede autobus“ - „A proč je to autobus“ - no proč je autobus autobusem-to jsou tak nesmyslné dotazy, anebo jak tu taky už někdo psal mě docela vytáčí, když se ptá na něco, o čem vím, že on moc dobře ví, co to je. Takže taky věčně někde stojím v kopci (u nás je to samý kopec a celá cesta do školky :zed: ) držím kočár, funím jak ježek a furt někde čekám, až se pán pohne aspoň o pár centimetrů
Přeju ještě hodně pevných nervů :lol: :palec: ae to si časem zvykneš, i když stejně mě občas vytočí :lol:
Ale na druhou stranu si říkám-jen ať se ptá, prostě je to zvídavé dítě a čím víc se ptá, tím víc ví a my to musíme holt přežít :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
663
20.5.11 06:28

U nás taky období „a proč“ trvá neustále a mám pocit, že až to skončí tomu staršímu, tak to začně u mladšího. Takže ještě pár let mě to čeká. Nezbývá než vysvětlovat, odpovídat nebo převést řeč na něco jiného, ale bohužel s rizikem, že ho to zase zaujme a bude a proč. Jinak ty děti moc dobře chápou, že se ptají třeba po sté na úplnou kravinu, ten můj už se potutelně usmívá, když ví,že zase padne a proč o nějaké jasné věci. Občas pomůže na a proč odpovědět „proč myslíš?“…
Jinak ještě nesnáším otázku „na co to je?“ - pravidelně, ve městě - když jdem kolem těch držáků na kola - už z dálky se mě ptá… Takže já odpovídám, že třeba na vzducholodě, nebo na auta, prostě úplnou kravinu. Přitom moc dobře ví na co to je, ale zeptá se mě u každého kolostavu (cca 3× za cestu městem a 3× zpátky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
20.5.11 08:19

Chm, se mám na co těšit :lol:

Cotojéééé? už skončilo, nastoupilo to záludnější A puoooč?
Včera u oběda - Odložila vidličku a tak hloubavě se zadívala na talíř - Mami, a puoč papáme? :think: :mrgreen:
No abys vyrostla a měla sílu na hraní.
A puoč? :roll:

Je fakt, že nejlepší u zjevně provokujících dotazů bude vrátit jí otázku, kecá ostošest, tak ať si taky namáhá závity :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
20.5.11 09:32
ZelvaVeruna píše: :lol:

Cimz jsem vubec neodpovedela na zakladatelky otazku :oops:

Tak že bysme ho taky přeskočili? U nás je to totiž naprosto stejný scénář - „co to je za značku?“. Už jich umí požehnaně, i já začínám být dobrá, občas potkáme i nějaké špeky 8-) :lol: Nejlíp se zabaví na parkovišti před Kauflandem :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
20.5.11 09:36

Kačenka má období „A proč“ propojené s obdobím „Já chci“ a „Ne a ne a ne…“ :roll: Někdy už jsme zralá na Bohnice. To obzvlášť v kombinaci s Klárčinýmy více sofistikovanými dotazy „Jak to funguje?“ nebo „Jak se to vyrábí?“
Myslím, že to nikdy neskončí, ale což…aspoň se něco doučím při zjišťování odpovědí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
20.5.11 11:50

Synovi je 3 a půl. Jeho „Proč?“ mě občas přivádí v šílenství, protože se snažím odpovídat mu pravdivě.
Většinou, když už toho mám dost, tak to otočím a vrátím mu jeho „Proč?“ zpátky (Proč myslíš, že je to tak?) Obvykle to zabere, odpoví si něco sám a začne ho pak zase zajímat něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
20.5.11 12:39

My teď máme období „čo“ (co)? Taky dobrý. Když jsem překonala a proč.. myslela jsem že už to nejhorší je za námi, ale tohle „co?“ je ještě horší. Cokoliv jí řeknu, na to se třeba třikrát i víckrát zeptá co???, až už mi přišlo jestli třeba špatně neslyší, ale manža vypozoroval, že když jde o něco pro Terku důležitého tak to slyší napoprvé :palec: Ale je fakt, že někdy k večeru, kdy jsme opět měly den „CO???“ občas odsekávám „nic“. Terezka je hodně ukecaná, takže tohle slůvko použije během dne mockrát. Zlaté období „proč“. To se ptala jen když se něco dělo, ale „co“ je celý den. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
20.5.11 12:54

Dneska mám čerstvý úlovek pro pokročilé:

A: Mami koukej, třešinky
Já: Koukám, vidíme je každý den přece.
A: Jooo, ale už sou trošku červený.
Já: A až budou celý červený, tak už se můžou trhat a jíst.
A: Mamíííí tady je jedna červená!!! (Na jedné z třešní je miniaturní načevenalý flíček)

Já: To je ještě málo, až bude celá červená.
A: Mamíííí? (Začínám tušit „otázku“)

Já: Ano?
A: Proč je červená a ne modrá?
Já: Protože třešně jsou červený.
A: A proč? (Ano i u pokročilých se tohle někdy objeví :D)

Já: (chvilka přemýšlení) Protože třešinky jsou červený a modrý jsou švestky.
A: Aha (Vidím jak ji to v hlavě šrotuje)

A: Mami, to někdo chodí každý den ty třešinky natírat barvou?
Já: Ne ne, to dělá sluníčko, jak na ně svítí, tak červenají a taky jsou pak sladký.
A: Ale jak?!?!? Kde se tam bere ta červená? To vyleze z pecky? (chvilka ticha 8-o ) To asi ne, pecka není červená. A jak můžou bejt sladký? To tam někdo nasype cukr, jooo? Tak jak mami???
Já: Říkám, že to dělá sluníčko a pojď už jsme tady. (uff ještě že už jsme u školky :D)

A: A mami, jak to, že je švestka modrá a třešinka červená?
Já: !!!!!!!!!!!!!!!!

Cesta od busu ke školce nám trvá cca 15minut a pokaždé si najde něco. Minule to zas byl kos, co tahal z trávníku žížalu (jak ji bude jíst?, to si ji upeče?, nebo uvaří? a nebolí to tu žížalu? a jak žížala dýchá? žížala nemá nohy? to je had jo?) :hug: Teď už jsou ty rozhovory barvitější, dřív to bylo právě samé a proč? na všechno a pořád. Teď už je vidět, že to chce vědět. I když někdy je to :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
20.5.11 17:52

:lol: :lol: :lol:
tak nevim, jestli se tesim na toto obdobi, pac hlava se mi vari uz ted :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí