Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Lidi, prosím, neděste mne!
U nás začalo „Proč?“ PŘEDEVČÍREM a už teď jdu do varu jen co to slyším.
Fakt mne ale překvapilo, jak rychle s tím mladej (necelé 3 roky) přišel. Furt nic … a pak najednou „proč“ stokrát za den.
Nemáte tipy na nějaké vhodné odpovědi?
Pro slepičí kvoč používat nechci, protože by to za chvíli začal používat on na mne - a to bych ho asi roztrhla.
Obrátit otázku na něj funguje, ale jenom chvíli.
Co dalšího zabere?
Nezabere nejspíš nic, nebo jen na chvilku
Možná si nevšímat každého proč. Třeba A. se kolikrát zeptala a přitom ani nečekala odpověď ![]()
Tak jsem se pěkně pobavila,
a děsím se toho co mě čeká ![]()
Od neteří vím, že ty otázky už nepřestanou a budou čím dál záludnější, asi začnu schánět různé enciklopedie.
Zatím malá jen ukazuje, když jedu s kočárkem malá ukazuje na vše co vidí a já povídám - to je strom, lampa, pes… lidi kolem občas blbě koukají, asi si myslí že trpím samomluvou… ![]()
mom.kri píše:
Tak jsem se pěkně pobavila,a děsím se toho co mě čeká
Od neteří vím, že ty otázky už nepřestanou a budou čím dál záludnější, asi začnu schánět různé enciklopedie.Zatím malá jen ukazuje, když jedu s kočárkem malá ukazuje na vše co vidí a já povídám - to je strom, lampa, pes… lidi kolem občas blbě koukají, asi si myslí že trpím samomluvou…
Jedna chodící encyklopedie se jmenuje Jura a pohybuje se na eMiminu… Potvrzeno před kamerama AZ-kvízu… ![]()
Juro, tak super, kdy se stavíš?
Já myslím, že celkem zabírá mít staršího sourozence.
Asi jak se synem mluvím na vyšším levelu, tak dcerka sice objevila proč před pár měsíci, ale udolat mě tím se nesnaží. Tak nějak v normě. Zato se synem to bylo výživné. A někdy je ještě teď, má čtyři pryč. Dnes jsem před spaním dcerce říkala „Polámal se mraveneček“. Ta byla celá natěšená a doplňovala verše. Do toho syn:
Co to je „ví to celá obora“? Vysvětlila jsem.
Proč zavolali doktora?
Jak klepe na srdíčko?
Co je to recepis?
Proč prášek cukru?
Co je to rys?
Pokračovali jsme „mraveneček stůně dál“.
Jak dál?
Co je to stůně? (Zná dávno.)
Co to je „byl jako v ohni“?
Co to je proplakal?
Když řekl: Co to je čtyři stáli u postýlky?, tak už jsem řekla nevím. Malá řvala, že chce mravenečka, a každou větu takhle přerušil a já vysvětlovala. Tak jsem doodhrkala mravenečka, malá nechápala a syn se hystericky rozbrečel: Tak já už se nebudu na nic ptát, když mi na nic nechceš odpovědět!
Samozřejmě ve 21 hod. …
A dostaly jste se někdy do situace, že jste odpověď fakt nevěděly? ![]()
jj, kolikrát už
Ale nevymýšlím si, řeknu na rovinu, že nevím. Odpovědí mi je, a proč nevíš?, načež ji odpovím, že nikdo neví všechno a že to zkusíme doma najít buď v knížce nebo na internetu. Většinou se s tím spokojí.
SandraM píše:Často
A dostaly jste se někdy do situace, že jste odpověď fakt nevěděly?
SandraM píše:
A dostaly jste se někdy do situace, že jste odpověď fakt nevěděly?
A ty víš, kde má sluníčko postýlku??? ![]()
haha, super otázka ![]()
Nějaký otázky by stály za zapsání, jednou se nad tím zasměje i dotyčný tazatel ![]()
Máma nám tohle jeden čas psala a myslím, že si s náma taky užila.
Víte, kdo dal měsíc na nebe? No přece rybář
Nevím kde k tomu přišla, ale je o tom naprosto přesvědčená ![]()
ja za tím náhodou vidím nějakou fakt velkou myšlenku
určitě to bude mít spojitost s jezerem nebo rybníkem a odrazem měsíce v něm…a rybář už je jen kousek od toho ![]()
Murka píše:
Víte, kdo dal měsíc na nebe? No přece rybářNevím kde k tomu přišla, ale je o tom naprosto přesvědčená
Dianka zase odmítá čokoládovej jogurt, proože je přesvědčená, že do něj kakaj černoši. ![]()
A ďalej to pokračuje vetami: to ma musíš stále strapňovať? a Daj mi pokoj!
![]()
Eliška píše:
Asi vás neuklidním, období proč? pokračuje ve školních letech obdobím Proč já? a Proč já ne? Případně Já nechci.