Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
smutná píše:
No ve smlouvě mám dohoda o pracovní činnosti ale říkal že kdo je na pracaku,za toho plati SP a ZP pracák,já jsem na RD,takže to za mě platí stát tudíž už to nemusím znova platit.Ono je to vedené prý jako brigádnická smlouva,proto i když ted marodím,tak nemám nárok na nemocenskou,což je blbé.Jenže to on mi neřekl,že je to vlastně brigáda ale DOPČ.O tom prohlášení jsem nevěděla.Jen mi bylo řečeno že když podepíšu nějaký fialový papír či co,tak si daně budu děla sama.ale žádný papír jsem od nich nedostala tak z toho jsem vyvodila,že je o daně postarané.Nechtěla bych mít kvuli 3 měsícum nejaky nedoplatek na dani a pak s tím problémy.Tak když to odvádí a stará se o to on,tak je to super.Dík
to se mi zdá nějaké divné
, z dohody o pracovní činnosti se neplatí zdravotní a sociální pouze v případě, že se jedná o zaměstnání malého rozsahu a v měsíci kdy je výdělek menší než 2.000,– (a to v tvém případě není). Ten fialový papír jak píšeš to bylo asi ono. Nicméně pokud za tebe odvedl tu srážkovou daň (což nejspíš odvedl příjem do 5 a nepodepsané prohlášení) tak se o to vůbec nemusíš starat, tuhle daň odvede zaměstnavatel jako konečnou.
sleva na poplatníka 2.070,–/měsíčně se jen zmenšila o stovku jinak je stále
Prosím o radu, nevím jestli jsem to správně pochopila, kdyžtak mě prosím opravte, doplňte, moc děkuji! Takže pokud budu pracovat na Dohodu o provedení práce s výdělkem nad 5 tisíc Kč, ale méně než 10 tisíc Kč, měl by mi zaměstnavatel strhnout daň 15 %. Pokud podepíšu u zaměstnavatele „Prohlášení“, tak mi strhne o 2070 Kč měsíčně méně, popřípadě nic, pokud je daň menší. To jsem snad pochopila dobře. A teď to co hlavně nevím: V případě, že „Prohlášení“ nepodepíšu u něj ani nikde jinde, bude mi tedy strhávat 15% každý měsíc. Po skončení roku podám daňové přiznání a bude mi vrácena sleva na poplatníka 24 840 Kč (popřípadě méně, podle příjmů)? Nebo mi nebude vráceno nic, protože jsem nikde nepodepsala prohlášení a může to pouze strhávat zaměstnavatel? Moc děkuji za odpověď!
@peta h Pokud ten příjem za měsíc bude nad 5000,– tak to dostaneš vrácené i bez podepsaného prohlášení, pod tuhle částku pouze s ním.
Takže vlastně když vydělám maximálně 10 000 (jinak by museli začít platit i soc a zdravotní), tak z toho je 15% daň 1500 Kč. Sleva na poplatníka je 2070 Kč. což je víc. Takže vlastně při výdělku do 10 tisíc Kč se neplatí daň nikdy žádná, pokud toku dobře rozumím???
@peta h No, skoro, při výdělku mezi 5000,– a 10 000,– vlastně nikdy, při výdělku do 5000,– jen při podepsaném prohlášení.
Jako myslím že už je jen na vyživovanou manželku.Možná pletu jedno s druhým,nevím