A zase daně – RD a DOPČ?

smutná
3.3.11 14:14

A zase daně - RD a DOPČ?

Holky mám RD na 3 roky,malý má rok a půl.3 měsíce jsem pracovala na DOPČ a zaměstnavatel mi strhával zhruba 500,–/měsíc daň.Nemusím už chodit na finančák podat přiznání?Udělal to asi za mě,že?žádné prohlášení ani tak jsem mu nepodepisovala.a vrátí mi na finančáku 3×500,– za ty 3 měsíce kdyz si pozadam,nebo ne?Mam prijem jen RD 7.600,– a asi 3.500,– z té DOPČ.díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1438
3.3.11 14:19

Protože jsi u zaměstnavatele nepodepsala prohlášení, tak ti ze mzdy srazil srážkovou daň a neuplatnil slevu na poplatníka. Takto sražená daň je konečná, přiznání nepodáváš a finančák ti zaplacenou daň nevrací.

Jinak pro příště pokud nemáš jiný příjem a tudíž podepsané prohlášení jinde, tak je lepší ho podepsat, z takto nízkého příjmu bys díky slevě na dani neplatila daň žádnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smutná
3.3.11 14:23

Tak to jsem ráda,že už se nemusím o to starat a přiznání podávat :-D .Jen mi ségra říkala že jí zaplacené daně z brigády taky vracely,ty daně co jí odečetli.Tak jsem nevěděla jestli je vrátí i mě.MOc tomu nerozumím proč někomu vrací,někomu ne :think: Díky

• Citovat
  • Upravit
smutná
3.3.11 14:26

NO já tomu právě moc nechápu.On za mě nemusel platit ani sociální,ani zdravotní,jen ty daně.Takže mě z hrubých 3.360 dával 2.856,– čistého. žádné prohlášení podepsat nechtěl.Máš pravdu že v kolence sleva na poplatníka je 0,–

• Citovat
  • Upravit
1438
3.3.11 14:30

No, tak pokud neplatil zdravotní a sociální, tak jsi měla DPP a ne DoPČ. Nicméně to je z hlediska daní jedno. Kdybys u zaměstnavatele podepsala prohlášení, tak bys z takového příjmu neplatila ani daň. A že to po tobě zaměstnavatel nechtěl - ono je to primárně tvoje starost, jestli chceš nebo nechceš podepsat. Příště máš opravdu lepší se o podepsání přihlásit.

A s tím, proč se někomu vrací a někomu ne. Zjednodušeně řečeno:
Pokud podepíšeš prohlášení, zaměstnavatel ti sráží zálohovou daň a pak ti může udělat zúčtování daně (nebo si můžeš dát přiznání) a pokud vyjde přeplatek na dani, stát ti ho vrátí.

Pokud nepodepíšeš, tak ti zaměstnavatel sráží srážkovou daň a tu stát nevrací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
3.3.11 14:41

Prosím tě, co myslíš tím prohlášením? Je na to daný formulář?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
3.3.11 14:51

Takový ten růžový formulář, dvojlist. Celým názvem „Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků“ - jak se tam vyplňuje, zda uplatňuješ slevu na sebe, na děti, jestli chceš udělat zúčtování daně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smutná
3.3.11 14:54

No ve smlouvě mám dohoda o pracovní činnosti ale říkal že kdo je na pracaku,za toho plati SP a ZP pracák,já jsem na RD,takže to za mě platí stát tudíž už to nemusím znova platit.Ono je to vedené prý jako brigádnická smlouva,proto i když ted marodím,tak nemám nárok na nemocenskou,což je blbé.Jenže to on mi neřekl,že je to vlastně brigáda ale DOPČ.O tom prohlášení jsem nevěděla.Jen mi bylo řečeno že když podepíšu nějaký fialový papír či co,tak si daně budu děla sama.ale žádný papír jsem od nich nedostala tak z toho jsem vyvodila,že je o daně postarané.Nechtěla bych mít kvuli 3 měsícum nejaky nedoplatek na dani a pak s tím problémy.Tak když to odvádí a stará se o to on,tak je to super.Dík

• Citovat
  • Upravit
smutná
3.3.11 14:56

Nevěděla jsem že se ty daně vztahují i na brigády jako byla ta moje.že se může z brigády vracet,ale asi jo.No příště až budu dělat zase brigošku,tak si to holt musím pohlídat.

• Citovat
  • Upravit
7182
3.3.11 14:58

Aha, hned jsem si ho vyhledala a už jsme doma. :) Takže kdybych zase nastoupila na brigádu, tak si o něj mám hned říct, chápu to dobře? A kdybych během roku měla těch brigád víc, tak si o něj řeknu u každého zaměstnavatele?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smutná
3.3.11 14:58

Nikdy mi z brigady nic nevraceli,tak mě nenapadlo,že ted by mi mohli neco vracet kdybych podepsala prohlaseni.Jenze to jsem nepodepisovala nikdy,oni ti zamestnavatele asi vi,proc nas na to,ze to jde i brigad,neupozorni.U normalniho HPP jsou ty dane jasne

• Citovat
  • Upravit
smutná
3.3.11 14:59

Raduš ona je asi otazka ze kdyz reknes ze to chces podepsat,jestli te pak vezmou a nevezmou na tve misto nekoho,kdo to podepsat chtit nebude,chapes me?oni jsou ti zamestnavatele dnes vselijaci

• Citovat
  • Upravit
1748
3.3.11 15:50
Raduš.ka44 píše:
Aha, hned jsem si ho vyhledala a už jsme doma. :) Takže kdybych zase nastoupila na brigádu, tak si o něj mám hned říct, chápu to dobře? A kdybych během roku měla těch brigád víc, tak si o něj řeknu u každého zaměstnavatele?

jo, ale pokud jich bude víc, tak podepsat můžeš pouze u jednoho zaměstnavatele za stejné období, nesmí jich být víc zároveň

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
3.3.11 15:58
Les2311 píše:
Protože jsi u zaměstnavatele nepodepsala prohlášení, tak ti ze mzdy srazil srážkovou daň a neuplatnil slevu na poplatníka. Takto sražená daň je konečná, přiznání nepodáváš a finančák ti zaplacenou daň nevrací.

Jen doplním, že pokud je příjem větší než 5.000,– je to automaticky zálohová daň a je jedno jestli máš podepsané prohlášení. Pokud ho podepsané nemáš tak slevu na poplatníka (případně i na děti) uplaťnuješ až najednou ze všemi příjmy za celý rok v přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smutná
3.3.11 16:03

NO ja jsem letos prave zadne jine prijmy nemela.Od ledna do rijna jsem byla jen na RD,pak jsem od rijna do konce prosince k tomu pribrala tu brigadu.Takze to byly jedine prijmy cca 12.000,– hrubého.Takže fakt nemusím na finančák podávat přiznání i když jsem si něco málo přivydělala?Malého si uplatňuje přítel,to jsem mu podepsala čestné prohlášení,ale slevu na sebe neuplatňuji.Na poplatníka myslím už i zrušili,ne?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák