Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, daňové přiznání jsem si vždy dělala sama a zaměstnavatel mi dal jen potvrzení o příjmech. Teď si jen nejsem jistá jak je to když jsem v polovině loňského roku nastoupila na MD. Uvádí se někde na daňovém přiznání celková částka PPM? Nějak jsem to tam nenašla a vychází mi nějak moc přeplatek tak se mi to nezdá
Přece jen je to taky příjem (ale asi už zdaněný ??).
Díky za radu.
PPM se nikam neuvádí, je to nedaněný příjem. A přeplatek by ti měl vycházet cca 12000,– pokud nic navíc neuplatňuješ, jinak ještě víc…
j.a.n.i1 píše:
PPM se nikam neuvádí, je to nedaněný příjem. A přeplatek by ti měl vycházet cca 12000,– pokud nic navíc neuplatňuješ, jinak ještě víc…
ja mela v loni ppm, pak rodicak a cerpani radne dovolene a vratili mi 4tis ![]()
j.a.n.i1 píše:
Takže opravdu jen příjem od zaměstnavatele? Já jsem si to tak myslela jen mě zarazil ten vysoký přeplatek, který je skoro 3× vyšší než loni a předloni.
jizvíková píše:j.a.n.i1 píše:ja mela v loni ppm, pak rodicak a cerpani radne dovolene a vratili mi 4tis
Ono hodně záleží na výši platu a na tom jak dlouho si v tom roce pracovala, podle toho co píšeš to bude dobře, protože jestli si stihla PPM a nastoupit na rodičák, tak si moc měsíců neodpracovala, takže si ani moc nezaplatila na zálohách na daň a tudíž ti vrátili všechno a pak už nebylo co vracet.
Semisek píše:j.a.n.i1 píše:Takže opravdu jen příjem od zaměstnavatele? Já jsem si to tak myslela jen mě zarazil ten vysoký přeplatek, který je skoro 3× vyšší než loni a předloni.
Jojo, to je správně, nezapomínej na to, že za každý měsíc je odečet na poplatníka cca 2000,– a ty si ho půl roku nevyužila a započítáváš ho teď najednou.
j.a.n.i1 píše:jizvíková píše:Ono hodně záleží na výši platu a na tom jak dlouho si v tom roce pracovala, podle toho co píšeš to bude dobře, protože jestli si stihla PPM a nastoupit na rodičák, tak si moc měsíců neodpracovala, takže si ani moc nezaplatila na zálohách na daň a tudíž ti vrátili všechno a pak už nebylo co vracet.j.a.n.i1 píše:ja mela v loni ppm, pak rodicak a cerpani radne dovolene a vratili mi 4tis
dik, no rodila jsem zacatkem ledna ![]()
No tak to mám asi správně. To je ale velmi příjemné překvapení
Čekala jsem nula nula nic, protože hypotéku si teď uplatňuje manžel.. Díky moc jani
Ahoj, já bych k tomuto taky měla jeden dotaz.
Budu si muset udělat daně sama neb jsem minulý rok ofiko pronajímala byt. Ovšem v únoru jsem nastoupila na MD, pak jsem si vybírala dovolenou a současně nastoupila na RD. A ještě mám úvěr ze stavebka na byt a chtěla bych si odečíst úroky z úvěru neb tam mám trvalé bydliště v tomto bytě. Je tu někdo, kdo by mi poradil, jak na to? Vůbec netuším, jak je to s tou MD a RD, co si na daních můžu odečíst a co ne. Předem děkuji za radu.
Ahoj. Asi tady budu za hloupou, ale chtěla bych se zeptat. Loni 2010 v únoru jsem nastoupila na mateřskou. Do března jsem měla smlouvu na dobu určitou. Taky mi budou něco vracet na daních? Normálně mi daňové přiznání dělala účetní. A ještě jeden dotaz. Když už tam teda nemám smlouvu a rodičák mi platí UP- tak kde budu vyplňovat příští rok daň. příznání? Díky moc
Mishaak píše:
Ahoj, já bych k tomuto taky měla jeden dotaz.
Budu si muset udělat daně sama neb jsem minulý rok ofiko pronajímala byt. Ovšem v únoru jsem nastoupila na MD, pak jsem si vybírala dovolenou a současně nastoupila na RD. A ještě mám úvěr ze stavebka na byt a chtěla bych si odečíst úroky z úvěru neb tam mám trvalé bydliště v tomto bytě. Je tu někdo, kdo by mi poradil, jak na to? Vůbec netuším, jak je to s tou MD a RD, co si na daních můžu odečíst a co ne. Předem děkuji za radu.
Takže od zaměstnavatele potřebuje potvrzení o zdanitelných příjmech, papír od stavební spořitelny o úrocích a částku za pronájem. U pronájmu buď uplatníš náklady podle dokladů nebo jako 30% toho cos za pronájem dostala, to je na tobě. Vše vyplníš do daňového přiznání, ideálně použij tenhle formulář http://adisspr.mfcr.cz/…r/uvod.faces PPM a RP se tam nijak neuvádí…
veselabaculka píše:
Ahoj. Asi tady budu za hloupou, ale chtěla bych se zeptat. Loni 2010 v únoru jsem nastoupila na mateřskou. Do března jsem měla smlouvu na dobu určitou. Taky mi budou něco vracet na daních? Normálně mi daňové přiznání dělala účetní. A ještě jeden dotaz. Když už tam teda nemám smlouvu a rodičák mi platí UP- tak kde budu vyplňovat příští rok daň. příznání? Díky moc
Záleží zda si lednu pracovala nebo byla na neschopence, pokud si pracovala, tak jaký příjem máš, teoreticky by ti něco na daních vracet mohli, ale musela by sis u bývalého zaměstnavatele vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech a podat si daňové přiznání. Formulář je zde: http://adisspr.mfcr.cz/…r/uvod.faces
A pleteš si pojmy, daňové přiznání se nevyplňuje kde, buď ti dělá vyúčtování daně zaměstnavatel, nebo si podáváš daňové přiznání sama nebo se nepodává vůbec, pokud nejsou zdanitelné příjmy a nemáš ŽL.
j.a.n.i1 : celý leden jsem pracovala a ke konci a na začátku února jsem si ještě vybírala zbytek dovolený. Letos si mě ještě v lednu zavolala účetní k nim na vyplnění daň. přiznání.
takže když nemám Živ. list, a jsem čistě jen rodičáku- jiný příjem nemám, tak nemusím chodit na finančák za letošní rok? Já to nevím- je rodičák zdanitelnej příjem?
Není, takže to nemusíš řešit ![]()
A jen pro úplnost, to co podepisuješ u zaměstnavatele není daňové přiznání, ale prohlášení poplatníka - jestli chceš aby ti zaměstnavatel uplatňoval slevu a udělal zúčtovaní daní… Podle toho co píšeš, tak ti možná to zúčtování udělá účetní i letos, případně ji zavolej, mohla bys dostat něco zpět ![]()