Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, ještě mám jeden dotaz z trošku jiného soudku. Bratr byl loni v prosinci na pracáku. Do listopadu pracoval, teď si bude dělat daně taky sám. Tam je to asi tak nějak stejné, že? Potřebuje potvrzení od zaměstnavatele a co ten UP? To je taky nedaněný příjem?
Já mám podobný dotaz jako Mishaak, akorát jsem na mateřskou nastoupila už koncem r.2009, v r.2010 jsem pak v mateřské pokračovala, vybrala si dovolenou od zaměstnavatele a nastoupila na rodičák,mezitím jsem pronajímala byt. Potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele mám, ale bohuýžel nevím jak ho do formuláře a kam uplatnit když jsem vlastně nepracovala…Můžete mi poradit? děkuji!
ahoj holky mužu Váas nekterou pomoc o radu ohledne danového přiznání?Nevím jak s ním když jsem v lednu 2010byla na neschopence a koncem března jsem nastoupila na materskou.Pak jsem končila MD a nastoupila jsem na rodičák a současne s ním jsem čerpala dovolenou?Takže muj příjem byla pn,materská což jse nadaní ale nevím jestli se uvádí jako příjem jestli ne tak jsem v podstate měla jenom tu dovolenou25dnu a to mi nedelá tych 48000hrubého což jsem se dočetla,takže mám nebo nemám podávat danove přiznaní?ja vubec nevím i když si pamatuji že když jse marodilo tak se peníze vraceli vždy to bylo víc.Ví mi nekdo poradit.Děkuji moc Jaruška
Ahoj,
Prisla jsem podle tohohle potvrzeni o slevu na poplatnika? (Jde mi o to, jestli jim to budu muset vratit a zadat opravu, coz je u nich na dlouho.)
Díky za každou radu.
Příspěvek upraven 21.02.14 v 17:18
@Anielka : a podepsala si ze slevu uplatňuje s nebo neuplatňujes? Když je tam podepsáno ze uplatňujes, tak při čerpání dovolené mas nárok na nedanitelnou částku hned ten měsíc a dělá to zaměstnavatel, takže pokud ji mas na výplatnici, tak nic vracet nemusis. Já byla tex taky podepisovat, ze uplatňují, dělám to každý rok, budu čerpat dovolenou, tak at se to uplatní hned.
Můžu se taky zeptat?
když jsem minulý rok nastoupila na mateřskou v červenci, pracovala tedy jen do června, budou mi něco vracet? ![]()
@Majkelka : ji budou a melo by to byt dost, teda pokud jsi v práci podepsala, aby ti udělala daňové vyrovnani za minuly rok. Jestli ne, tak si to do konce brezna ještě můžeš udělat sama.
@Anielka : aha, já myslela, ze ti vyplatnici poslali.
Jj, podepsala, budou mi to dělat v práci. a platí to i v případě, že dítě uplatňuje přítel?
@Majkelka : ji, já to tak mela u první, na MD jsem šla koncem června a další rok mi vraceli něco pres 10 tis. ( 5×2070 - nedanitelna částka ). A odpocet na dítě je něco jiného. U nás ho ma taky přítel
.
@Majkelka mohou Vám vrátit pouze tolik, kolik Vám bylo na daních sraženo. Ta „nezdanitelná částka“, o které hovoří @myskalucka je pouze sleva z vypočtené daně. Nikdy nejde do plusu, takže za celý celý kalendářní rok - budete-li mít za dobu zaměstnání v kalendářním roce vypočtenou a sraženou daň menší, než je tato roční sleva (24 840,– Kč), bude Vám vrácena jenom ta daň. Nic navíc nedostanete. Záleží tedy, jak vysokou jste měla mzdu a kolik daně jste státu zaplatila.