Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Anonymní píše:
Alenko, já nevím, jestli tohle má cenu. Ty sis udělala nějaký obrázek a asi není pochopitelné, že to vážně tak někdo má. Ano, nosím punčocháče, dokonce i trika. Ale nenosím k tomu ani plavky, ani kombinézu na cvočky, ba ani teplákovinové lacláče. Tak už to pochop - věděla jsi totéž, na co se ptám teď já, v deseti letech? A já jsem na tomhle stupni znalosti prostě zůstala a zajímala se o úplně jiné věci, o kterých bych zas třeba mohla poučit já tebe.
Tak k cemu se pouzivaji bodycka a dupacky jsem vedela uz v 7, 8 letech, kdyz jsem dostala miminko-panenku. Ty jsi si s panenkama nehrala? Ja na ne ty dupacky i hackovala(v tech cca 9-10 letech)
. A navic jsem v tomto veku mela v okoli nekolik sestrenic a bratrancu mimin, takze i prebalovat jsem se ucila.
@Anonymní píše:
Alenko, já nevím, jestli tohle má cenu. Ty sis udělala nějaký obrázek a asi není pochopitelné, že to vážně tak někdo má. Ano, nosím punčocháče, dokonce i trika. Ale nenosím k tomu ani plavky, ani kombinézu na cvočky, ba ani teplákovinové lacláče. Tak už to pochop - věděla jsi totéž, na co se ptám teď já, v deseti letech? A já jsem na tomhle stupni znalosti prostě zůstala a zajímala se o úplně jiné věci, o kterých bych zas třeba mohla poučit já tebe.
věděla, hrála jsem si s panenkami, které jsem do miminkovských oblečků oblékala.
@Pudloslava Možná to výstřelek pro matky, co nemají do čeho rejpnout, je, to nevím
Já jsem, jak tu někdo psal, už celkem dlouho přesvědčená o tom, že jednorázkovky používat nechci. A učit se to samozřejmě budu, ale to se budu učit všechno, co se týče dítka. Což se pravděpodobně týká každé prvomatky ![]()
@Pudloslava píše:
vsak ja to napsala v humornem tonu, v jakm se tahne cela diskuse, vubec me nenapadlo, ze bys to pojala jako nejaky rejpani - toz se ti omlouvam
je to dost atypicke, latkovani je vetsinou vystrelek pro matky, ktery uz maj materstvi v malicku, vsechno nacteno, doma se kupi pomucky pro vsechny situace a uz neni do ceho rejpnout - moje predstava. Latkova plenka je dalsi kus hadru a rozhodne lze intuitivne spise pochopit, k cemu je body, nez jak se zachazi s latkovou plenkou. Fakt me to prekvapilo.
Trochu drsný soud, nemyslíš?
Co takhle, když je někdo ekologicky laděný? Co takhle, když chce někdo ušetřit? To jsou totiž nejčastější důvody. Tvá představa je dost nehezká a docela mě mrzí, že tohle si o mně někdo může myslet jen proto, že používám látkové pleny na dítě.
@Pudloslava píše:
je to dost atypicke, latkovani je vetsinou vystrelek pro matky, ktery uz maj materstvi v malicku, vsechno nacteno, doma se kupi pomucky pro vsechny situace a uz neni do ceho rejpnout - moje predstava. Latkova plenka je dalsi kus hadru a rozhodne lze intuitivne spise pochopit, k cemu je body, nez jak se zachazi s latkovou plenkou. Fakt me to prekvapilo.
ty jo tak to je dost děsivý názor - látkování a výstřelek??? já látkovala první dítě od prvního týdne jeho života a za výstřelek to rozhodně nepovažuju, vedla mě k tomu ekologie a zdravý životní styl, představa chemické plastové plenky, kterou má dítě na zadku 24 hodin denně mi přijde dost nechutná, noc nic každý má právo na svůj názor, ale nehaněla bych to ani jedním směrem
zakladatelko od látky se rozhodně nenech odradit, i když zjevně je potřeba se u některých lidí třeba připravit minimálně na dost udivené pohledy ![]()
@lemanka píše:
Tak k cemu se pouzivaji bodycka a dupacky jsem vedela uz v 7, 8 letech, kdyz jsem dostala miminko-panenku. Ty jsi si s panenkama nehrala? Ja na ne ty dupacky i hackovala(v tech cca 9-10 letech). A navic jsem v tomto veku mela v okoli nekolik sestrenic a bratrancu mimin, takze i prebalovat jsem se ucila.
Není to zbytečný? No tak si třeba zakladatelka hrála s autama a sestřenice byly starší no, nechápu proč když ty jsi to tak měla, tak ostatní, co ne, jsou divný ![]()
@aleba Já jsem si taky hrála s autama a panenky a cizí děti mi nic neříkali, ale tedy fakt jsem takové hloupé dotazy na netu nepokládala, snad když se průměrně (no i podprůměrně) inteligentní člověk podívá na obleček pro dítě, tak je schopen od pohledu usoudit k čemu by tak asi mohl být ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@aleba Já jsem si taky hrála s autama a panenky a cizí děti mi nic neříkali, ale tedy fakt jsem takové hloupé dotazy na netu nepokládala, snad když se průměrně (no i podprůměrně) inteligentní člověk podívá na obleček pro dítě, tak je schopen od pohledu usoudit k čemu by tak asi mohl být
no podle mě se spíš ptala na kombinace co k čemu… taky jsem jiné dítě než naše neviděla v overálku a přes to košilku, ale mi to přišlo jako dobrej nápad a malá neprotestovala
a když jsou na tohle téma i videoblogy, tak to asi nebude tak neobvyklý dotaz… ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@aleba Já jsem si taky hrála s autama a panenky a cizí děti mi nic neříkali, ale tedy fakt jsem takové hloupé dotazy na netu nepokládala, snad když se průměrně (no i podprůměrně) inteligentní člověk podívá na obleček pro dítě, tak je schopen od pohledu usoudit k čemu by tak asi mohl být
ale tak jo, ale přeci když se někdo zeptá na cokoli, tak ho nikdo nemusí schazovat, že je debi. l ne? Tak prostě s miminy nemá zkušenost, tak se zeptá. Líná huba holý neštěstí, říká se to tak? ![]()
@aleba No, ono to pravidlo, že na hloupou otázku hloupá odpověď většinou platí…
Kdyby se z e- mimina vymazaly všechny hloupé dotazy, tedy takové, které má každý vědět (tj. mít „selský rozum“, „intuici“ a podobné oblíbené termíny) nebo které jsou kdekoli snadno dohledatelné a zjistitelné, nemá cenu vůbec EM spouštět, že?
![]()
Jinak to, že někdo přebaloval půl svého příbuzenstva a oblékal panenku- miminko celé dětství je celkem na prd někomu, kdo je nejmladší z celého širokého příbuzenstva a oblíbenou panenku měl černošku v nějakém pseudoetnickém oblečku (což u černošky kupodivu nebylo body a dupačky).
@Samamama píše:
Kdyby se z e- mimina vymazaly všechny hloupé dotazy, tedy takové, které má každý vědět (tj. mít „selský rozum“, „intuici“ a podobné oblíbené termíny) nebo které jsou kdekoli snadno dohledatelné a zjistitelné, nemá cenu vůbec EM spouštět, že?![]()
Jinak to, že někdo přebaloval půl svého příbuzenstva a oblékal panenku- miminko celé dětství je celkem na prd někomu, kdo je nejmladší z celého širokého příbuzenstva a oblíbenou panenku měl černošku v nějakém pseudoetnickém oblečku (což u černošky kupodivu nebylo body a dupačky).
Ámen ![]()
@Fjodorka píše:
Trochu drsný soud, nemyslíš?
Co takhle, když je někdo ekologicky laděný? Co takhle, když chce někdo ušetřit? To jsou totiž nejčastější důvody. Tvá představa je dost nehezká a docela mě mrzí, že tohle si o mně někdo může myslet jen proto, že používám látkové pleny na dítě.
ani ekologicka ladena ani chuda nezacne driv resit latkovy pleny, nez obleceni pro deti. Jakmile ma zmaknuty obleceni, muze uzacit premyslet o plenach. Jde jen o poradi logickych ukonu. Dat papirovku je proste jednodussi. jakmile mam zmaknuty oblikani ditete, muzui resit, do jakych zajimavych tvaru se daj slozit latkove pleny. To proste neni normalni vedet, jake jsou znacky plen a jak se s nima zachazi a nevedet, co je to „body“. Neco jineho je pocitat s tim, ze „budu latkovat, protoze tomu fandim“ a detaily si zjistit az pozdeji (a tak to nakonec i zakladatelka priznava, tak moc nevim, proc se ohrazuje). Obleceni je level 1, latkovy pleny jsou level 2. Stejne tak uvarit a rozmixovat brambor je level 1, sehnat biobrambory je level 2. Umyt dite je level 1, znacky kosmetiky jsou level 2. atd.
Jinak samozrejme ochrana zivotniho prostredi, jakkoli je vysoce chvalihodna, je pro lidi, kteri neresej existencni nouzi a tedy nadnesene „se nudej“. Ale to je i filosofie a vlastne jakakoli veda a umeni - to neber jako nic dehonestujiciho, to je proste fakt. Chudoba jako motivace k latkovym plenam je zase klasicka znouzecnost.