Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte, jsem mladá mamina na mateřské dovolené. Jsem v posledním ročníku zdravotnické VOŠ a píši absolventskou práci na téma KOJENÍ- optimální délka období kojení dle názorů jednotlivých matek, a konkrétně mě zajímá názory matek do 30 let a matek od třiceti let. Také by mě zajímal názor na nekojení z estetického důvodu. Prosím pokud by některá z Vás odpověděla moc by mi to pomohlo. Děkuji předem.
Obě děti jsem měla do 30 let. Obě jsem chtěla kojit z osobních sobeckých důvodů 6 měsíců. Obě jsem nakonec kojila 5 týdnů, tak to trochu nevyšlo. Estetický důvod jsem k tomu neměla, to by mě ani nenapadlo.
+30
Kojim skoro rok a nikdy jsem to nejak neresila jak dlouho bych chtela nebo co bude.
Příspěvek upraven 13.06.14 v 22:19
DO 30 let, 2 odkojené děti.
Optimální dělka kojení - určuje si samo dítě (první 12 a druhé 21 měsíců, ukončení u obou jsem oplakala, ale rozhodly si to samy)
Nekojení z estetického důvodu - každý důvod je důvod, žena má možnost se svobodně rozhodnout, co se svým tělem udělá
@pikola názor na to jak dlouho by mělo optimálně trvat období kojení, jak dlouho si myslíte že dítě potřebuje právě mateřské mléko a kdy je vhodné ho popřípadě odstavit
Do 30, zatím stále kojím (8.m), počkám, až si dítě poví, že už nechce ![]()
Je mi přes 30, mám dvojčata (téměř 20 měsíců) a ještě stále je kojím ![]()
Co se týče estetiky - kdysi jsme se s manželem bavili o mých prsou a já jsme nadhodila, že bych možná někdy (po všech dětech, možná ještě nějaké naplánujeme
) chtěla zpevnění prsou (ne silikon, jen zpevnění vlastní tkáně), před dětmi jsem je měla malé a mohla si dovolit jít i bez podprsenky
teď už rozhodně neee ![]()
V rozhovoru jsme došli k tomu, že už nyní mám takovou operaci vlastně „předplacenou“
kdybych nekojila, stálo by náš UM pro dvojčata mnohem více peněz než taková operace
![]()
30+
Optimální doba kojení 12 měsíců nebo dle potřeby dítěte.
Nekojení z estetického důvodu, jak že někdo nekojí, aby si nezničil prsa? Tak nekojit z tohoto důvodu je pro mě zcela nepochopitelné a považuji to za sobecké.
Do 30, první kojené do roka, odstavila se sama, druhé kojené do 9 M, musela jsem odstavit ze zdravotních důvodů.
Optimální délka kojení dle mě je ta, jak si dítě řekne, jinak tak do 1,5 roku.
Nekojení z estetického hlediska- takové matky asi nikdy nepochopím ![]()
Nad 30. Optimální délka kojení je taková, která vyhovuje jak matce, tak dítěti. Když jim to vyhovuje třeba 15 let - tak je to optimální. Nekojení z estetických důvodů je pí. čovina. A můj názor v absolvenské práci prosím prezentovat doslovně
![]()
Dcera se mi nerodila ve 32 letech, kojit jsem chtěla hrozně moc. Jestli se někdo bojí těhotenství a porodu, tak pro mně bylo největší trauma kojení, v porodnici to nešlo, fanatická sestra mně totálně zničila jak fyzicky tak psychicky. Nakonec se zadařilo a já odcházela sice kojící, ale úplně na dně. Žila jsem v představě, že snad ani dítě bez kojení nemůže přežít a hle po čtyřech týdnech mléko fuč a malá dlabe od té doby BEBU. Vyrovnávala jsem se s tím více než rok a když se mně někdo zeptal „a kojíš“ tak jsem měla chuť vraždit. Dřív matkám děti brali od prsů a Sunar jim narvali hned v porodnici, dnes když nekojíte, dělají z Vás neschopnou matku. Někomu to zkrátka jde a někdo i kdyby se na hlavu postavil má smůlu. Každá mince má dvě strany, jediné co je jasné, že spokojená matka = spokojené dítě ať s mateřským, nebo umělým mlékem.
Mám 2 děti do 30 let - kojila jsem první dítě rok, déle to ze zdrav. důvodů nešlo, druhé 2 roky, přišlo mi to v tu dobu tak akorát pro dítě i pro mě. 3. dítě mám po 30, hodlám kojit do doby, dokud to bude nám oběma vyhovovat, ideál snad kolem těch 2 let…? Uvidíme, co přinese čas, zatím má dítě 10 měs. Estetický efekt byl vždy prvního půl roku, konečně jsem měla prsa:-) S přibývajícími příkrmy se stav vracel do normálu - kde nic tu nic. Ale takhle ta otázka estetických důvodů asi nezněla:-)
Ahoj, patřím do skupiny do 30 let, za optimální dobu kojení považuji 1 rok.. Ikdyž zrovna já jsem jedna z těch co by si minimálně večerní kojení nejradši uchovaly klidně až do 2 let dítěte, pokud se samo dříve neodstaví.. A nekojení z estetických důvodů mi přijde strašně sobecké, nechápu jak milující maminka se může dobrovolně vzdát toho, co je pro její dítě nejlepší..
Hodně štěstí s prací.. ![]()
<30
Synovi 21,5 měsíce, kojím jeho i novorozenou dceru. Jak dlouho? Těžko říct. Na jednu stranu se nám pediatři a výrobci umělých výživ snaží vnutit názor, že půl roku je optimální délka kojení, v roce už je to na hraně, na druhou stranu nám vnucují názor, že UM máme dětem dávat až do tří let. ![]()
Nekojit jen kvůli tomu, abych si nezničila kozy? Nevím, nechápu, názor na to úplně nemám, myslím si jen, že jsou takové ženy trochu naivní, stejně jim ty kozy na ten pupek jednou spadnou. ![]()