Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Neblbni, já sterilizátor nemám, lahvičky jen vyplachuju, občas vyvařím a jsou položené na kuchynské lince na útěrce. Kojeneckou vodu nepřevařuju. Mé dítě je živé a zdravé. Tak to tak nehrot ![]()
Tak s tou sterilitou bych to tak nehrotila, koneckonců, když někdo kojí, tak prsa taky nejsou sterilní
Já teda ani nesterilizovala po každým použití, jen důkladně umyla. A převařovala jsem v rychlovarce, takže to je jen chvilka.
A děti žijou ![]()
Prosím tě klid, absolutně nemusíš podávat UM do sterilních lahviček!! Vysterilizovala si je a nech je klidně na té pleně, já sterilizovala 1× denně po do 6ti nedělí. Pak když jsem si vzpomněla a teď už vůbec. ![]()
Voda stačí přejít varem a vypnout. ![]()
Příspěvek upraven 13.06.14 v 16:38
A jestli máte dobrou vodu (což třeba v Praze je), tak bych se vybodla i na tu balenou a dávala normálně z kohoutku.
Ježíš kojeneckou vodu nemusíš převařovat vůbec!!! Já myslela z kohoutku…tu převařuji do dnes.
@brulinka píše:
Neblbni, já sterilizátor nemám, lahvičky jen vyplachuju, občas vyvařím a jsou položené na kuchynské lince na útěrce. Kojeneckou vodu nepřevařuju. Mé dítě je živé a zdravé. Tak to tak nehrot
@Anonymní píše:
No jo, ale i u tak malého miminka?
I u tak malého miminka. Každé dítě, i to nejmenší, by mělo v rozumné míře přijít do styku s každodenními bakteriemi, aby si budovalo svoji vlastní imunitu. Flašky vyndej ze sterilizátoru a dej na utěrku a odebírej. Vodu si převař (myslím, že 5 minut je doporučení) klidně dopředu a pak jen ohřej na správnou teplotu. Já jsem kojeckou později už nepřevařovala vůbec. Teď už používám nepřevařenou vodu z kohoutku.
Ahoj, já mela taky aventacky sterilizátor, lahvičky jsem mela pak postavené na odkapávací, v tvrm případě na utěrce, klidně, žádná hrůza, vodu jsem si ptevarila vždycky na pul den(prevarovala jsem večer a ráno) a pak ji nalila do avent lahviceky(té nejvetsi, jako zásobník)a pak z ni při aktualni přípravě ulila do malé lahvičky, přidala mliko a ohřála. Neboj, ono si to všecko sedne, najdeš si svůj režim co ti bude vyhovovat
Já jsem dávala UM jen v šestinedělí, takže jsem dodržovala i to převaření kojenecké vody (v rychlovarné konvici, pak jsem chladila ve studené vodě) a lahvičky jsem sterilizovala po každém použití. Pak jsem je dala buď na čistou utěrku, nebo jsem je nechala ve sterilizátoru. Ale možná jsem to moc hrotila, prsa jsem si taky jen před každým kojením opláchla normální vodou, takže by asi bývalo stačilo vyvařovat třeba jen jednou denně (něco v tom smyslu říkali i v porodnici).
Malej má 3 měsíce, denně jsem vyvařovala jen asi do konce 1.měsíce ted už asi 2 za týden hodím do vody a vyvařím. je od narození na UM.
jinak kojenecká voda se převařovat nemusí. třeba Rajec nebo Aquila, tak je to přímo psáno.
@Anonymní píše:
Prosím o radu. Mám třítýdenního syna a je na UMa já ještě trochu tápu v přípravě UM. Mám sterilizátor od aventu, ale nevím, kde mám po sterilizaci skladovat lahvičky, aby byly celou dobu sterilní. Stačí když budou položené např. na útěrce nebo pleně nebo by měly být někde v uzavřené krabičce? Mám čtyři lahvičky a četla jsem, že po sterilizaci jsou lahvičky sterilní jen dvě hodiny - v případě, že sterilizátor otevřu což samozřejmě musím, když chci použít první lahvičku. Ještě jsem se chtěla zeptat jak je to s převařováním kojenecké vody. Je tady spousta diskuzí, ale nikde jsem nenatrefila kolik minut by se měla voda převařovat. Já jsem jí nechala projít varem a hned vypla, ale nevím jestli to není málo. Na obalu je sice napsáno, že není nutno převařovat, ale přece jenom není jisté jestli v lahvi nejsou nějaké bakterie, jestli byla voda dobře skladována…děkuji za rady
lahvicky vydrzi sice sterlni kratce, ale ty je nemusis mit sterilni - nejsou to chirurgicke nastroje. Staci, ze je mas ciste. prso taky nemas sterilni.
male mnozstvi bakterii diteti neublizi, dulezite je, abys tam nemela cele kolonie bakterii, ktere by se ti na plastovem povrchu dozajista udelaly, kdybys to obcas nevyhubila. Za optimum se povazuje 1× denne. stejnou flasku muzes pozivat cely den, pouze ji umyvat a vysterilizovat staci 1× za cely den. takze ti teoreticky staci jedna flaska.
vodu staci prevarit, kdyz bys chtela byt dukladna, tak varit minutku.
flasky a dudliky sterilizuji v mikrovlnce v paracku na knedliky, coz je funkce to stejne, co parni sterilizator do MW, akorat za desetinu ceny.
Zakladatelko, já chápu, že máš starost, ale nehroť to tak. Stačí vyvařit jednou denně, můžeš je nechat někde na plence třeba
Kojeneckou vodu nepřevařuj, zbytečná práce. Pokud i tak trváš na převaření, stačí do bodu varu a vypnout. Jak bude miminko růst, přestaneš si dělat starosti s takovými věcmi, kdyby jsi viděla co můj syn za 3 roky na světe olízl nebo snědl, nejspíš by jsi valila oči ![]()
Teda takhle jsem nešílela ani já ![]()
lahvičky stačí vyvařit jen občas. Takhle na začátku jsem je vyvařovala vždycky večer, jinak normálně jen vymývala.
Teď, když syn pije mléko jen k snídani a občas večer už jsem nevyvařovala ani nepamatuju ![]()
Jinak od samého začátku mám lahvičky položené na lince a ani mě nenapadlo je ukládat do nějakého sterilizátoru ![]()
Vodu převařuju teda dodnes, ale jen v rychlovarné konvici, naliju do termosky a syn ji má tak dlouho, dokud ji nedopije:) a žije:)
Chápu, že chceš pro miminko to nejlepší, ale čeho moc, toho škodí ![]()
Prosím o radu. Mám třítýdenního syna a je na UMa já ještě trochu tápu v přípravě UM. Mám sterilizátor od aventu, ale nevím, kde mám po sterilizaci skladovat lahvičky, aby byly celou dobu sterilní. Stačí když budou položené např. na útěrce nebo pleně nebo by měly být někde v uzavřené krabičce? Mám čtyři lahvičky a četla jsem, že po sterilizaci jsou lahvičky sterilní jen dvě hodiny - v případě, že sterilizátor otevřu což samozřejmě musím, když chci použít první lahvičku. Ještě jsem se chtěla zeptat jak je to s převařováním kojenecké vody. Je tady spousta diskuzí, ale nikde jsem nenatrefila kolik minut by se měla voda převařovat. Já jsem jí nechala projít varem a hned vypla, ale nevím jestli to není málo. Na obalu je sice napsáno, že není nutno převařovat, ale přece jenom není jisté jestli v lahvi nejsou nějaké bakterie, jestli byla voda dobře skladována…děkuji za rady