Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
moje 7 mesicni holcicka mi dnes spadla na hlavu z kresla na zem. Po:,–(ila jsem ji do nej a otocila se pro hracku. Ja husa:( nejradsi bych se zabila. Uz jsem tu nekde kdysi cetla, ze nejake mamince detatko taky spadlo. Mam o ni strach, chvili rvala,ale pak se uklidnila a usnula. Nevykazuje zadne znamky urazu.
Mám v souvislosti s tim tyto dotazy:
Jak poznam u ditete otres mozku?
Stalo se vam to nekdy?
Citim se docela mizerne,ale snad to bude ok.
Uzofko, neboj a zachovej klid…
Kdyz nam Ada spadla poprve, malem jsme leteli na pohotovost… Ted uz jen sledujeme, zda se dite po padu chova normalne, neni spave, nema teplotu ci zda se nechova jinak nenormalne - treba zda neni neprirozene spava…
Vsechno tohle zkontroluj a nepocitej s tm, ze to je vas posledni pad. Deti jsou jako ziva voda - k neuhlidani…
Lesina
Ahojky, určitě máš výčitky, to je jasný! Nám malá taky několikrát spadla! Vždycky nám ale radili nenechat jí spát!! Tak nevím…
Letos nám spadla ze zídky na dovolené u bazénu a tak nás odeslali do pokoje a nenechat jí aspoň tak hodinku dvě usnout… kdyby něco, aby se to poznalo.
No nechci tě strašit, určitě bude vše OK!!!!
Lesino,
dekuji, snazila jsem se zachovat klid, zatim jsme na pohotovost nejeli, stalo se to asi pred 40 minutami. Katka prave po tom padu chvili rvala, samozrejme tak,jak jsme ji jeste neslyseli. A pak rychle usnula. To mi je trochu divny, ale zatim jeste pockame s vyjezdem na pohotovost. Hlavou hybala normalne, nohama a rukama taktez.
Uzofka
Ahoj, chci tě taky podpořit. Náš koblížek mi spadl asi v devíti měsících na hlavičku z přebalováku, a to jsem byla přímo u něj!!! Souhlasím už teď s Lesinou že je lepší vyčkat. My hned letěli k doktorce, která nás stejně nechtěla vzít hned ale až začne ordinovat - za hodinu a půl, pak na rentgen hlavičy a skončili jsme na jipce, na což nikdy nezapomenu.....Bohužel malý měl teplotku 38 (rostly mu zuby), rentgen naprosto v pořádku, ale prý je nařízení, že když do roka dítě spadne na hlavičku, musí pobýt jednu noc na jipce na pozorování. Protože jsem nebyla kojící, nechtěli mě nechat s ním přes noc. Když jsem to zkoušela vyjednat se slzama v očích, sám primář mě naprosto neprofesionálně odbyl slovy:„Tak si tu spěte třeba na zemi, pro mě za mě!“ Strávila jsem noc na židličce bez opěradla abych byla vedle něj a další den ještě. Byla to otřesná zkušenost. Za rentgen hlavičky to sice stálo, ale za ten pobyt tam, rozhodně ne. ještě další den i když všechny odběry byly v pořádku a oni sami věděli že teplotká je ze zubů nás nechtěli pustit domů. Možná si některé maminky o mě budou myslet něco špatného, ale já podepsala reverz, jakmile malému teplota 38 klesla.Druhý den jsme pak šli k naší obvodní doktorce a museli jí reverz předat, vůbec se ale nedivila.
Uzofko,
on rev vycerpa, takze je normalni, ze dite nakonec z unavy usne, ale nesmi to byt takova neprirozena malatnost a ospalost. Takove oblbnuti…
Kontroluj malou behem spani, ale pokud spinka klidne, myslim, ze to bude OK.
L.
Tak uz se Kacenka vzbudila, vypada a chova se normalne. Jeste jsem volala nasi detske doktorce. Ta mi rekla stejne jako vy, zmerit teplotku, nesmi zvracet a kdyby mela nejake neprirozene a nekoordinovane pohyby, tak jet na Bulovku. Neda se rici, ze Katka je otupela, ale zase neni tak divoka jako obycejne,budu ji peclive pozorovat a ted si rikam,ze uz se od ni nehnu ani na krok. Teplotu nema.
Co me na tom padu nejvice vydesilo ani nebyla ta rana hlavickou o zem,ale to, jak mela vylomenou hlavicku kdyz dopadla. V prvni chvili mi problesklo hlavou, ze si zlomila vaz. No hnus. Vsem vam dekuji za podporu, uz nejsem tak vyklepana,ale nadavam si porad…
Já vyklopila malou z přenosné tašky na dlaždice ve 2 a půl měsíci. Sice z malinké výšky, ale to není omluva.Je ti jasný jak mi bylo. . .3 dny v nemocnici, hrůza děs už snad nikdy více. Je pravda že od té doby se mi nic takového nestalo až teď po roce a půl spadla ze schodů, ale to už beru jinak. Držím palce ať je vše ok a ty se hlavně uklidníš.
Ahoj holky,
jsem sice „jen“ nakukovatelka, ale jen jsem chtěla napsat, že po pádu se mají kontrolovat oční zorničky, zda jsou obě stejné a jestli děťátko očima nepřirozeně necuká. Také kontrolovat, zda nemá porušenou rovnováhu. Jinak ještě zda mu z uší neteče krev nebo jiná tekutina, ale to už asi není třeba ani psát.
Ať je těch úrazů co nejméně.
Zdravím
Petra
Hluboce soucítím… Úplně mě taky zamrazilo, když jsem si četla vaše řádky. Stejné pocity mám vždycky, když nás doma potká nějaký pád, dítě prostě nejde uhlídat na 100%, ať si kdo chce co chce říká. Ale ty výčitky chápu, sama je mívám, naposledy dneska, kdy na malého začala padat naše těžká dřevěná kuchyňská židle- na poslední chvíli jsem ji zachytila, ale ten pocit co by se mohlo stát byl fuj, fuj, fuj ![]()
Takže podle toho co vím při otřesu mozku je vždycky porucha krátká vědomí, bývá pak zvracení, na událost si dotyčný nepamatuje (což u nemluvněte nezjistíte).
Horší by bylo nějaké mozkové krvácení- to se projeví zevně rozšířenou zornicí na jednom oku, která se nestáhne, když na ni posvítíte, a pak příznaky podle postižení mozk. tkáně- už jste popsali výše- nekoordinované pohyby, zvracení, obrny, zhoršení vědomí. ..
Sama ale vím, že když začnu dítě víc pozorovat ve strachu, vidím všechny možné příznaky.....
Takže je dobré nepanikařit, ale na druhé straně, pokud si nejsme jisti, je lepší lékaře vyhledat.
Mějte se
Uzofko,
mne mala spadla v puli roce z prebalovaku do vany, „cestou“ se silene prastila do hlavy a ja myslela, ze si zlomila vaz… ja jsem teda na pohotovost jela, protoze to vypadalo fakt hrozive, ale tuk tuk nic ji nebylo.
no, psala jsem to i tady a holky me uklidnily, takze neboj, bude to dobry!
R.
Ahoj,
myslím, že snad neexistuje batole, které by jednou aspoň někam nezbuchlo, takže to ber jako trénink.
My měli incidenty dva, vždy jsme jeli do nemocnice, vždy rentgen hlavy, vždy OK, ale vždy jsme museli 48h kontrolovat malou při spaní každé dvě hodiny. Zkusit ji každé dvě hodiny jakoby probudit. Nemusíš zcela, ale jen jestli reaguje na vyrušení, když nani sáhneš = neupadá do bezvědomí. To by se mohlo stát i hodně hodin po pádu, že začne vnitřní krvácení do mozku a dítě by vlastně během spaní upadlo do bezvědomí… Takže doporučuji vstávat, vyplatí se to pro ten klid, že se něco nezanedbalo. Prvních 48h je rizikových. Může dojít ke krvácení i když dítě nezvracelo, po pádu neomdlelo apod.. Takže pro váš klid… choďte kontrolovat „lehkost“ spaní.
E.
My jsem byly 3 dny na pozorování v nemocnici (byla v pořádku) a když nás pouštěli, tak říkali, že se něco může projevit i za několik týdnů. Ale víš co, co je moc, to je příliš. Po pádu ze schodů v roce a půl jsem nenechala hned usnout (stejně nebyl čas na spaní) a v noci 2× koukala jestli reaguje když ji chci vzbudit(zakňourala a popolezla). Další den už nic. Taky mi v nemocnici říkali, že 99% těchto pádů je bez následků, že děti vydrží dost. Poprvé jsem zhubla 3kg za 3 dny
, při tom druhém pádu už jsem se „jen“ klepala asi 5 minut.
ahoj, z nějaké diskuse mám okopírovaný příspěvek - mám to uložené na ploše a jmenuje se to PÁD NA HLAVU - CO KONTROLOVAT? ![]()
obsah je tento:
Velmi pravděpodobně ti doporučí každý doktor při pádu na hlavu nebo uhození se do ní:
Zkontrolovat, zda jde volně předklonit hlavička na hrudník. Pokud ne, mohl by nýt někde problém, tzn jet k Dr nebo na pohotovost.
Zkontrolovat zorničky, jsetli jsou souměrné obě oči, jestli dítě reaguje na podnět (hračka pohybující se dostran a nahoru a dolů).
Přes den i v noci nenechat dítě spát déle než 2 hodiny v kuse, po dvou hodinách budit. Pokud by probudit nešlo, jet na pohotovost.
Další alarmující příznak je zvracení - jet na pohotovost.
Dítě by se takhle mělo kontrolovat 48 hodin po pádu, pro jistotu.
Já tehdy byla na cestě na kyčle, je tam i naše dětská. Prohlédla ho, dala tyhle doporučení. Budila jsem Tomíka 2 noci. Bylo to OK
Nanka
Taky se nám stalo, že malý sebou flákl. Byl ještě ke všemu u babičky. Stalo se to dopoledne a odpoledne začal zvracet. Taky jsem tedy vyrazili do nemocnice na pohotovost. Udělali nám rentgen, kde sice naštěstí nic nebylo, ale poslali nás na dětskou kliniku - do druhého dne na pozorování.
Musím konstatovat, že na dětském byla paní doktorka evidentě s velkými zkušenosti, která po krátkém pozorování mého syna došla k tomu, že otřes mozku to určitě nebude. Choval se naprosto normálně, jen furt blil
A přišla na to, co mu je. Tak nás pustila domů a vybavila potřebnými radami. ![]()
Ono totiž v tu dobu také řádila nějaká střevní chřipka, kterou jsme chytili na plavání (jak jsem o pár desítek minut zjistili, měli to i naši spoluplavci, jen v mírnější formě).
Co tím chci říct? Že je lepší vyrazit za dětským lékařem (pokud to jde) než na klasickou pohotovost. Alespoň v našem případě mi přišlo, že ta paní doktorka na to měla lepší pohled ![]()