Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
aliisek píše:
Ahojte, tak ADHD lze diagnostikovat už ve 2 letech…mám takového syna, teď je mu něco přes 3. Od narození mi přišel „divnej“, neustále jenom brečel. Spánek, řev, spánek, řev a ten řev převažoval, spánku ani tolik nepotřeboval. Vidím to, až teď zpětně, doktorka ani nikdo okolo si ničeho nevšimnli, klasika, že je to živější dítě… Než se mi narodil druhý syn, chtěla sjem ít jasno a vložila se do toho sama. Neurolog, psycholog, kineziolog… ortel porucha pozornosti s hyperaktivitou a prý z toho vyroste, o čemž silně pochybuju. Od rána do večera jenom běhá, sedět neumí, i oběd je za pochodu, rok už po obědě ůbec nespí, takže jede turchem 14h., než večer padne a to je lepší varianta. Utíkání z velké postele běžné, tam ho není možné snad ani naučit, stále je v malé, tu zatím nepřelezl, i když to zkouší a směje se. Vztekání, hysterické záchvaty, brekot na denním pořádku. Neustále vyžaduje pozornost, neexistuje abych se bavila s někým jiným nebo jenom udělat oběd… hrůza, fakt si s ním nevím rady, je to vyčerpávající stále dokola. A ke všemu neuvěřitelně škodí mladšímu synovi. Do školky ho nevzali, není místo ve městě vůbecRáda si přečtu všechny příspěvky tady, dnes už ale ne. Všem maminkách přeju hodně síly na ty naše zlobiče!! Alča
Ahoj, tak náš Kuba je teda úplně to samé co píšeš.. už od mala jen brečel, za jeho život (26 měs) jsem uvařila oběd pouze 2× za jeho přítomnosti. Nemůžu s ním dělat absolutně nic.. Nic ho nebaví, s ničím si nehraje u ničeho nevydrží.. stále jen běhá, vzteká se, hází věci po zemi, prohlíží si knížku tak 5 min Maximálně.. jindy tak minutu a už dělat něco jiného..Venku utíká pryč- stále běhá. Poslední dobou tedy poslechne a zastaví u silnice ale do ted musel být přikurtovaný v kočáru- když se s někým bavím hned ječí nebo vyvádí aby upoutal pozornost.Stále se na něco ptá- pořád opakuje jedno a to samé- např. Kde je děda? odpovíš a zase a dokola… už mám z toho občas pěkně pocuchané nervy. po o teda spí, ale unavený enní nikdy- nikdy se nestalo že by byl nějaký viditelně ospalý…
Jak se svým synem jednáš?…máš už nějaké fígle?.. já zatím tápu ![]()
filad píše:
Doporucuji toto: http://www.ordinace.cz/…ivitou-adhd/
Dcerka je opravdu extremne vzdorovita.
Ale je to jen zlomek co jsem napsala.Kacka
Já jsem se koukla na ten článek a něco mě zarazilo. Asi uprostřed jsou napsané příznaky ADHD a ten 1. odstavec NEPOZORNOST ve všech bodech sedí na mého staršího syna(11 let). On hyperaktivní není, ale tady ta porucha poroznosti tam určitě nějaká bude, protože to sedí naprosto přesně. Poradíte mi někdo co teď s tím?
Anabellka píše:filad píše:Já jsem se koukla na ten článek a něco mě zarazilo. Asi uprostřed jsou napsané příznaky ADHD a ten 1. odstavec NEPOZORNOST ve všech bodech sedí na mého staršího syna(11 let). On hyperaktivní není, ale tady ta porucha poroznosti tam určitě nějaká bude, protože to sedí naprosto přesně. Poradíte mi někdo co teď s tím?
Anabelko, může mít ADD. To je porucha pozornosti bez hyperaktivity. Byli jste v PPP? Tam by Ti k tomu mohli říct víc.
Billi píše:Anabellka píše:Anabelko, může mít ADD. To je porucha pozornosti bez hyperaktivity. Byli jste v PPP? Tam by Ti k tomu mohli říct víc.filad píše:Já jsem se koukla na ten článek a něco mě zarazilo. Asi uprostřed jsou napsané příznaky ADHD a ten 1. odstavec NEPOZORNOST ve všech bodech sedí na mého staršího syna(11 let). On hyperaktivní není, ale tady ta porucha poroznosti tam určitě nějaká bude, protože to sedí naprosto přesně. Poradíte mi někdo co teď s tím?
Právě že nebyli. Já jsem si pořád myslela že je jen takový lajdák. A kdo mě tam může napsat doporučení? Dětská dr?
Dobré je domluvit se ve škole s jeho třídní. Škola může vyplnit papíry o diagnostice dítěte (u nás ty papíry rovnou poskytuje PPP, učitelka vyplní a dá rodičům). Jinak co vím, tak u nás se rodiče objednávají sami. Znám to jen z druhé strany.
Ahoj, jak píšeš s tím mluvením, to je to samé taky, nesmím se s nikým bavit, jinak se vzteká, začne ječet a křičet a opakovat věc neustále dokola. Když se na něco zeptá, já mu odpovím, on jakoby neposlouchal, se na to samé zeptá ještě 3×… A to jsem se ani nezmínila o jeho nočních děsech a buzení v noci, to sem ale tahat nebudu. Abych byla upřímná, fígle zatím žádné fungující nemám
Jedině pořád zkoušet odvádět pozornost hned na něco jiného, když se třeba vzteká, zaujmout ho něčím jiným, ale jde to denně od rána do večera dost těžko. Anebo podle psycholožky snažit se jeho výbuchům, scénám nějak předcházet, zjistit, co třeba často vyvolává vztek a zkusit to obejít… Jenže teorii jsem si vyslechla, přečetla, ale praxe mi nějak nevychází. Nevím, co víc bych poradila, sama radu-pomoc stále hledám
Možná to vyzní ošklivě, ale pro mě je to už 3,5letý peklo ![]()
Ahoj prosímtě chtěla jsem se zeptat jaký máš zkušenosti s léky mám syna s adhd začal chodit do první nejdřív jsem si myslela že to půjde bez leků ale ted z jištuji že beznich to nepůjde tak se ptám máš snimy skušenosti děkuji Jana
Mám syna také s ADHD a poruchou pozornosti.V první třídě syn nuceně,kvůli tř.uč.,měnil školu.Ale polepšil si.Stejně to bylo dost náročné.
Kvůli velkým problémům jsme s ním byli na dětské psychiatrii.Nejdřív dostal Ritalin,ale na něj měl velké než.projevy.Proto dostal Stratteru.Teď chodí do čtvrté.Musím říct,že po lécích se hodně spravil.Jak do pozornosti,tak i v chování.Vždy bylo poznat,když léky zapomněl vzít.Je pravdou,že poslední dobou uvažuji,že by jsme léky pomalu vysazovali.I když začátek letošního šk.roku byl hodně krušný.(Jakákoli změna režimu ho rozhodí.)
S léky zatím žádné zkušenosti nemám. Zkoušeli jsme jen bylinky, čaj na uklidnění, to jaksi nezabírá. Teď jsem pořídila na radu Bachovy kapky Rescue na vyzkoušení. Je to prý i pro mě, že to má zmírnit stresové a nervní situace. Zda funguje zatím nemohu posoudit. Z léků mám na jednu stranu strach, cpát ho už od malička chemií, ale na druhou stranu tuším, že to tak asi dopadne, až nastoupí do školy
Synovi je 3,5roku, do jedné školky jsem ho nakonec udala, chodí tam druhý měsíc a učitelky si obden na něj ale stěžujou…
No to jsem si myslela taky ale začal chodit do školy a je to katastrofa
Pro mě i pro syna byla první třída naprostá katastrofa.
Variantu „léky“ jsem vzala na milost proto,že stav syna byl dost vyhrocený.Je to hrozné,ale v 7-mi letech uvažoval o sebevraždě.Raději jsem volila takto,než být vyřízený syn a já následně taky.Po lécích se opravdu vše uklidňovalo.Hlavně se synem začala být trochu rozumná řeč.
Samozřejmě záleží na přístupu každého rodiče a na dané situaci.
Dobrý den maminky
Tak se přidávám, našemu synovy jsou 2 roky a taky mu byla diagnostikovaná porucha ADHD, teď jsme začaly chodit k dětské psycholožce, která nám prý pomůže se synem, uvidíme jak to dopadne … ale popis co píšete je jako by mu z oka vypadl … jsem ráda, že jsem si mohla přečíst tuto diskuzi, alespoň není člověk sám…
Setkala jsem se také ze strany ostatních maminek z nepochopením, co to mám ua rozmazlené a nevychované dítě, co jsem to za matka …
Pak nám bylo ale řečeno, že za to nemůže … já to vím ale vysvětlete to ostatním že?
Přesně tak spousta lidí to nechápe u nás to nechápe ani můj tchán myslí si že je to výchovou už jsem nato rezignovala už nemám chuť se sním hádat.Ty máš zatím malého prcka ono až ti začne chodit do školy tak tu nemoc pocítíš ještě víc je to hrozně náročný.
Mám dotaz na jestli někdo neví jestli se dá získat finační pomoc pro tyhle děti
Ahojte, tak ADHD lze diagnostikovat už ve 2 letech…mám takového syna, teď je mu něco přes 3. Od narození mi přišel „divnej“, neustále jenom brečel. Spánek, řev, spánek, řev a ten řev převažoval, spánku ani tolik nepotřeboval. Vidím to, až teď zpětně, doktorka ani nikdo okolo si ničeho nevšimnli, klasika, že je to živější dítě… Než se mi narodil druhý syn, chtěla sjem ít jasno a vložila se do toho sama. Neurolog, psycholog, kineziolog… ortel porucha pozornosti s hyperaktivitou a prý z toho vyroste, o čemž silně pochybuju. Od rána do večera jenom běhá, sedět neumí, i oběd je za pochodu, rok už po obědě ůbec nespí, takže jede turchem 14h., než večer padne a to je lepší varianta. Utíkání z velké postele běžné, tam ho není možné snad ani naučit, stále je v malé, tu zatím nepřelezl, i když to zkouší a směje se. Vztekání, hysterické záchvaty, brekot na denním pořádku. Neustále vyžaduje pozornost, neexistuje abych se bavila s někým jiným nebo jenom udělat oběd… hrůza, fakt si s ním nevím rady, je to vyčerpávající stále dokola. A ke všemu neuvěřitelně škodí mladšímu synovi. Do školky ho nevzali, není místo ve městě vůbec
Ráda si přečtu všechny příspěvky tady, dnes už ale ne. Všem maminkách přeju hodně síly na ty naše zlobiče!! Alča