Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
jsem tedy spise z diskuze Nove snazici se
ale momentalne jaksi nejak na me nejde spanek a tak jse prochazela ruzne diskuze.
Pisu tady proto, ze se zvysujje pocet rodicu, kteri tapou jesli nahodou nemaji hyperaktivni ditko. Pripadne hypoaktivni.
Ja mam takovou holcicku … nyni ji bylo 5 let.
Spousta maminek rika, ze se neda ADHD diagnostikovat moc brzy, ale verte, ze da. Pouze jde o to, ze na tuto diagnozu se v naproste vetsine prijde az s nastupem do skoly a to hlavne proto, ze se projevi i pridruzena porucha uceni.
My jsme podezreni pojali velmi brzy a diky tomu jsme tedy mohli take s timto pracovat.
Proste jsem chtela, pokud bude mit nekdo nejake otazky, nebo se bude chtit poradit, klidne mi pisnete.
Take jsem jiz pred rokem vytvorila blog prave s touto tematikou.
www.kathyalp.blog.cz - mimo to tam take najdete tema TOURETTUV (cti turetuv) SYNDROM
Kacka
Kolikrát jsem si říkala, že založím podobnou diskusi:-) Moje starší dítě má při nejmenším hooooodně energie. Je to takový upírek, protože mě energie ubývá. Jestli je vyloženě hyperaktivní - nevím. Ale nápadně se chováním liší od ostatních dětí.
Teď nemůžu psát, mladší chce jít spinkat. Ale jsem zvědavá, jestli někdo něco napíše ![]()
Ahojky,
no zacatky ADHD (ADD) lze vypozorovat uz pred nastupem do skoly.
U Martinky to bylo tak, ze jsme se jakoby postupne skladali „puzzle“ z jejiho chovani ![]()
Zacalo to tim, ze v 10ti mesicich vylezla z detske postylky a nebylo mozne ji tam udrzet (radeji jsme uz tehdy zvolili normalni postel se zabranou aby nelezla z vysky), cviceni maminek s detmi byla katastrofa, narusovala vsem program a ostatni maminky nam davaly najevo, ze nase pritomnost tam neni vhodna, protoze mala strhavala pozornost i jejich deti. Nedelala zadna cviceni s nimi, naopak lezla do mistnosti s ruznymi cvicebnimi pomuckami, zkoumala satnu, kuchynku atd. V 15ti mesicich naprosto odmitala kocar - od te doby ani golfky. Na hristi litala od klouzacky ke kolotoci, houpacce, piskovisti - nikde nevydrzela dele jak 2 minuty. Kdykoliv jsme vysli ven, tak mala musela jit jen za ruku, jinak okamzite brala drahu, pustit jsme ji mohli jedine kdyz v dosahu nebyla silnice. Ve trech letech (v lednu 2007) jsme ji dali do skolky, ale po trech mesicich ji vyhodili. Ze v zadnem pripade. Nemohli zajistit jeji bezpecny pobyt ve skolce. I pres velkou fyzickou zdatnost jeste neumi ani na kole protoze kdyz neco zahledne tak zacne ukazovat - pusti riditka - nebo se otaci za tim co ji zaujalo. Nereagovala ani na to, jak se rika: tak ja jdu sama - a jine deti hned letely za mamkou aby ji nahodou neztratili - u nas ani nahodou…
to si asi martinka v duchu rikala (tak si matko jdi aspon budu mit klid
)
Nyni navstevuje Spec MS a byla ji pridelena i osobni asistentka, ale vzhledem k tomu, ze u nasi dcerky jde o masivni psychomotoricky neklid, nefunguje v podstate ani jeji pomoc.
Doporucuji toto: http://www.ordinace.cz/…ivitou-adhd/
Dcerka je opravdu extremne vzdorovita.
Ale je to jen zlomek co jsem napsala.
Kacka
filad teď jsi mě docela vyděsila. Jako bys popisovala naší Elišku! Až na to vylézání z postýlky tedy. Já nijak nejsem překvapená, že moje dítě je tak živé (já jsem na tom byla stejně, z postýlky jsem vylézala už v 8měsích - zdaleka jsem ještě ani nechodila, ale tohle jsem zvládala s přehledem). Jinak úplně to samé. Do mateřského centra s ní nechodím z jediného důvodu - při společném cvičení Eliška absolutně odmítá spolupracovat. Plavání jsme nakonec zvládli, male po několika vzdorovitých hodinách, na hřišti je to to samé, co vaše Martinka a to Eliščino vztekání jsem si vysvětlovala tím, že asi bude paličatá. Vzteká se oprvdu příkladně, nejdříve dupe nožkama, pak si v klidu lehne na zem, kde pak začne kopat nohama a řvát.
Ahojky Veru,
Elinka je jeste malicka, vubec se tim ted nemusis tak stresovat, spis kdyby problem pretrvaval, tak bys mela moznost to resit, a to si myslim je velmi dulezite, vis…
Rika se, ze je mozne vypozorovat tohle v utlem veku, napriklad kdyz rozdily mezi detmi stejneho veku jsou znatelne, trvaji vice jak pul roku atd…
Proste si myslim, ze je lepsi kdyz clovek tyto veci ma moznost resit co nejdriv i kdyby nakonec diagnoza nepadla …
Elisku nech realizovat podle sveho .. nechce spolupracovat, nema cenu ji nutit… tim by spise se jako zasekla … a kdyz se vzteka… nech ji vztekat… asi krute vid
ale vyplati se… kdyz zakazes tak i kdyby se mela zblaznit tak nepovol… v zadnem pripade. A hlavne - ja resila pri vtekacich scenkach strasne okoli… vsichni hrozne chytri jak by hned dite vzali remenem atd… no proste des… a ted na ne kaslu … je to moje dite a at si kazdy vychovava to sve jak sam uvazi…
Navic taky by se klido mohlo jednat o drivejsi nastup obdobi vzdoru… to zacina ani ne tak vekem ale ve chvili kdy si dite uvedomuje vlastni osobnost. A co byl u nas take problem, ze kdyz mala byla nahodou u tchanovcu, kteri nedodrzovali za:,–(y, ktere jsem ja u male vyzadovala, tak ona to pak zkousela i na me, ale u me narazila. Takze to vlastne pro ni pak bylo jeste tezsi…
Kdyz budes cokoliv chtit vedet, urcite pisni.
Jo a jeste doplnim… co se vztekani tyce, tak mala po chvili vztekani - kdy jsem nepovolila - zacala spis uz litostive plakat a pak byla schopna udelat to co se po ni pozadovalo…
a napriklad, pokud nepomohla domluva a ja treba rekla venku, ze pokud bude delat to co nesmi (vzdy se jednalo ale o konkretni vec) tak pujde domu… neuposlechla tak jsem ji proste sebrala a sla s ni domu… zadne jako treba: kdyz udelas to a to tak ti dam to a to… ne ne… nejak se mi nechce aby mala reagovala na uplatu (no uprimne ani tak nereagovala nikdy - zkusenost ze skolky)
Proste co se rekne, tak to bude… udela neco spravne, chvalit chvalit chvalit - u nas napriklad uz jen kdyz si oblekne treba salu … chvalim jako blazen, jako kdyby vyhrala nejake zavody
![]()
Verrunko - neboj ne každé živější dítě trpí ADHD.
Některé děti se do cvičení např. nezapojují proto, že je to v tomto věku prostě nebaví.
My máme doma totéž - malá je ďáblík, cvičit s ostatníma nebude, protože ona prostě NEBUDE dělat to co dělaj oni = tancování že teď se zvednou ručičky a teď se klekne a teď se otočí dokola.
(já jako dítě jsem byla uplně jiná, drala jsem se zuby nehty na spartakiádu
fascinovalo mě, když můžu dělat přesně to, co dělají ostatní, když můžu zapadnout a mít to podle šablony. Má to i stinné stránky: trpím nedostatkem fantazie, jako dítě jsem nejradši měla omalovánky, kde bylo přesně určené, kam se má načmárat která barva. Jak to bylo víc na fantazii, byla jsem bezradná.)
Ale dcera zase vydrží hodiny u prohlížení knížek, dlouho dlouho u malování, u různých činností, kde může uplatnit svou kreativitu.
Když si s ní budeš něco prohlížet, vydrží sedět i dvě hodiny.
hyper tím pádem není.
Ale není „stádní jedinec“.
jen proč to celý píšu:
naše dítko např. při cvičení v Sokole vypadalo nejen hyper.
Ono vypadalo supermegagigahyper.
Ostatní maminky koooooukay (nechci říct jak. Každej koukáme jinak žejo), protože ty jejich dětičky tam tleskaly a dupaly a točily se a prostě dělaly přesně, to , co dělat měly.
Naše dítě lítalo od jednoho konce tělocvičny ke druhýmu, byla jsem za stávkokaza, zpovykance a neschopnou matku.
Tak jsme chodit přestaly, a máme klid.
Pitri…
i ja jsem svuj prispevek spise psala prave kvuli treba prevenci… jestli mi rozumis… ze jako pokud by nekdo mel pochybnosti nebo tak, ze to muze o to drive zacit resit nez az treba prave s nastupem do skoly …
Samozrejme k urceni neceho takoveho je treba vysledovat vice veci, proto i ten odkaz ![]()
no, já jsem si v tom Sokole teda tady na to své dítko koukala celkem nevěřícně. Jako že všichni kromě nás a jednoho chlapečka dělaj to samý (= to co ukazuje cvičitelka).
Naše dítě to prostě nedělalo nikdy, případně to dělalo po dobu 2 minut.
Pak nás ve školce hnaly k nějaký psycholožce a kdesi cosi - naše dítě u tý psycholožky sedělo hodinu na zadnici a dělalo co ona mu řekla.
takže jsme odešli s tím, že je prostě individualistka, dítě proti proudu…
no DOUFAM že ve škole když paní učitelka řekne, že budou něco dělat, tak to dělat bude, jinak teda nevim nevim
to bych prostě byla pořád na koberečku!!!!!
![]()
Já to vztekání řeším tak, že si jí přestanu všímat. Ve chvíli kdy to zjistí se přestane vztekat. Tak věci neřeším jakože když nebudeš dělat tohle, dostaneš tohle. To nee. No, doufám, že u nás to bude prostě jen tím, že bude trošku živější, uvidíme. ![]()
Ahoj, chtěla jsem se zeptat holek co mají starší dítko s ADHD, jak řešíte přístup k mladšímu? Jedou oba na stejný režim, nebo má každý jiný? Mladší se dostává do věku kdy už bude muset taky začít poslouchat a něco dělat, tak abych věděla zda je dobře chovat se k nim oběma jako kdyby měli toto, nebo je nějak odlišovat
Což mne nenapadá jak, aby si jeden z nich nepřipadal ukřivděný.
Ahoj,
nevím jestli jsem ten správný člověk na odpověď …
Mám syna 9 let ADHD a mladšího 3 roky.
Starší má stále svůj řád (dle možností) a snažím se ho učit pomáhat mladšímu sourozenci. S oblékáním,mytí rukou apod. Ovšem není každý den posvícení,že.Poslední dobou nejvíc řeším jejich vzájemnou „spolupráci“.Mám pocit,že je to jako házení hrachu na zeď.Bez odezvy. ![]()
Jinak,zatím jsem neřešila jestli každému nastolit jiný režim.(Jednomu přísnější a druhému méně) Tak nějak to zatím vyplývá samo od sebe.Každý má své povinnosti úměrné věku.Nároky mám na oba stějné (zase přiměřeně věku).Je fakt,že s mladším jsem schopna se kolikrát rychleji a líp domluvit.
Tak teď nevím,jestli jsem nějak pomohla. ![]()
Díky za reakci ![]()
Asi taky budu doufat, že se to prostě vyvrbí… Ono navíc vypadá že mladší asi bude hyper taky, takže mu to neuškodí.
Hanule - Chvílema si říkam,že snad i ten mladší bude ADHD,ale zase doufám,že je to jen věkem,že se to srovná.Ale pravdou je,že pořízení je s ním lepší.
Držím palce,aby to u vás bylo jen období a zase se to uklidnilo.A hodně trpělivosti a klidu. (Samotné se mi ho kolikrát moc nedostává.)