ADHD - hyperaktivita s poruchou pozornosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
421
8.5.13 14:13

Ahoj holky, naše holčina(6 let)má možná taky ADHD, ale nevím, teď to Krejčířová vyvrátila. Chci se zeptat, jestli nevíte, podle čeho se to určuje? To dítě je od malička hyperaktivní nebo se to může objevit až třeba v 5 letech? A taky by mně zajímalo, podle čeho se pozná, že už to je fakt ADHD, že to není třeba jenom přechodná nadměrná aktivita, která za pár let úplně vymizí. A taky ta porucha pozornosti se projevuje přesně jak? Že ty děti nikdy nedělají to, co se po nich chce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aliisek
8.5.13 14:21

Zdravím, knihu Doreen Virtue jsem četla. Vím, že tyhle děti mají jiný vnímání světa, jsou citlivější atd. Ale nemyslím si, že synovi nějak pomůżou moje každodenní motlitby k andělům, aby ho ochraňovali… Zkusila jsem týden a nikam to nevedlo. Před měsícem mu bylo 5, chová se jako blázen, vůbec mě neposlouchá, dělá si co chce, ubližuje mladšímu sourozenci, pořád mu bere hračky aniž by si s nima hrál, vzteka se kvůli malickostem. Prvni rok ve školce to bylo peklo, večně si učitelka stěžovala, že utíká, neposlouchá… Tenhle rok je v jiné třídě a už je to lepší. Děsím se nástupu do školy :( Jsem už vyřízena.

• Citovat
  • Upravit
421
8.5.13 14:27

Aliisek- Víš co mi hlava nebere? Že učitelky vidí, že ty děti za to vlastně nemůžou, protože to mají potrvzené od doktorů a stejně si budou dennodenně ztěžovat. My jsme to taky do teď tak měli, že si učitelky každý den jen ztěžovaly na hyperaktivitu a že si tam dělá co chce, že vůbec neposlouchá.. Myslím, že by se na ně mělo brát trochu ohled..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
8.5.13 15:02

Taky jsem denodenně poslouchala, že si pochvalu nezaslouží, že zlobil. Když se ptám, jak to zlobení vypadá, dostanu odpověď typu - je pořád, jako by do něho bodaly včeličky, chvilku nevydrží na místě a vůbec se nesoustředí. Někdy si nejsem jistá, jestli někteří pedagogové vůbec někdy viděli alespoň základní charakteristiku ADHD :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
8.5.13 15:18

Sarael o www.adehade.cz asi vědět budeš… Podle mě je skvělá kniha od Goetze - ADHD, skvělý základ, stručné a výstižné. U nejstaršího syna jsem měla vždy jen pocit, že je individualita. Zpětně, když se mě jedna kamarádka ptala, jestli jsme si něčeho všimli, už když byl malý, tak jsem si vzpomněla, že jsme docela dlouhou dobu řešili, jestli nemá něco se sluchem. Často totiž nereagoval ani na přímé oslovení (byl holt duchem mimo, ale na nás to působilo, jakoby neslyšel). To stejné už od malička pozoruji u prostředního syna. Tam ale bylo všechno tak nějak náročnější už od miminka. Nesmírně špatně spal, všechno ho vyrušilo. Ze spánku se budil vždy rovnou s křikem. Jeho bioritmus byl neuvěřitelně nepravidelný. Nedalo se nic naplánovat. Doteď s manželem s hrůzou vzpomínáme na noci, kdy jsme ho ve směnách jeden nebo druhý drželi v náručí a hopsali na balonu, aby se zbytek rodiny vyspal. Když byl větší nedokázal ani sekundu zůstat stát rovně na místě, věčně se kroutil, na někoho věšel. Nespočetněkrát zakopl o vlastní nohu, narazil do futer, spadl ze židle. Pořád je špinavý, počmáraný, politý. Nikdy jsme nemohli chodit do mateřských center, protože soustavně něčím narušoval zábavu ostatních. Na pískovišti se stačilo na chvilku věnovat mladšímu a už nám běžel do silnice nebo odcházel s cizím člověkem. Když mu byly tak dva roky, říkali jsme mu strýc Pepin. Pořád mluvil a hrozně hlasitě. A to vše i přes to, že mu neustále ukazujeme hranice, že mu pořád dáváme okamžitou zpětnou vazbu, že si rozhodně nic „nevyřve“. Ale ty projevy se u jednotlivých dětí dost liší a i u jednoho dítěte se můžou lišit v rámci jednoho dne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19799
8.5.13 15:36

Syn byl do roku hodné dítě, pak se změnil, čím víc byl unavený, tím hůř usínal, vztekal se, nevydržel si hrát s 1 věcí, venku utíkal, ve školce měl problémy s ostatníma, tím, že reagoval jinak než ostatní ho děti šikanovaly, učitelky ho chválily a chtěly ho poslat v 6 letech do školy, já po poradě s PPP jsem to vyřešila odkladem, kreslení mu nešlo a nejde dodnes, na řeč jsme chodili 4 roky, pak dostal ritalin a rileptid a škola mu celkem šla, až teď v pubertě máme zase problémy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
8.5.13 20:29

@khamoro To je zvláštní, jak se i jednotlivé diagnósy různě protínají..To, že třeba dítě nereaguje na svoje jméno, by člověk řekl, že to už spíš spadá do nějaké formy autismu, než do ADHD. Díky za odkaz, až mi děti usnou, tak se do toho víc začtu. A co se týče těch knih, no, já sem se do teď soustředila spíš na knihy o autismu a to dceřino ADHD jsem spíš nějak sunula do pozadí, už mi na to nějak nezbývala energie. A jak se pracuje s hyperaktivním dítětem?? My tu aktivitu doma zvládáme dobře, ale jakmile vyjdeme kamkoli ven nebo za známými, tak už to je průser a hlídám si jí na každém kroku, jinak by to zkončilo katastrofou. Máme sice taky svůj denní režim a různé metody od SPC, ale na hyperaktivitu a to její zlobení to teda moc nezabírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
8.5.13 20:31

@hajánek76 A Ritalin mu zabíral?? My jsme ho teď vysadili, protože nezabral vůbec, právě naopak, objevily se ještě mnohem větší úzkosti, že se to už nedalo zvládat ani doma. Teď, když ho nebere, tak je na tom trošku lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
8.5.13 20:33

Hajánku, takové potíže s usínáním, jaké popisuješ, přesně poznávám. A co má vlastně syn za problémy teď? Psala jsi o češtině. Takže zvládat učivo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
8.5.13 20:41

Sarael, u nás psychiatr autismus vyloučil (sama s nim souhlasím). Malý má některé autistické projevy, třeba že vše ochutnává, stereotypní pohyby pri usínání, i zvláštnosti v sociálních kontaktech. Ale je toho míň a podle MUDr. to ještě odpovi i obrázku ADHD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
8.5.13 20:44

U nás to bylo tak. Do 3. měsíců hodné dítě. Najedla se, spala, neplakala skoro vůbec. Pak se to, ale hodně začalo měnit. Moc toho nenaspala, vyžadovala pozornost, když jsme ji chovali, pořád se kroutila, prohýbala. Na devíti měsících chodila. Chodit se naučila tak, že si dolezla k nábytku, otočila se a šla, aniž by to uměla. Samozřejmě upadla (padat uměla dobře na ručičky). Takže si opět dolezla, otočila a šla. K chození jsme ji nenutili. Když byla trochu starší, všude vylezla, kde se nedalo, dotáhla si židli (nebyl problém lézt po lince, po skříních). Hodně skákala, neposeděla. Rozhlídnout se přes silnici se naučila až ve čtvrté třídě. Měla hodně drobných úrazů. S každým byla kamarád, odešla by s kýmkoliv. Když jsme ji něco vysvětlovali, začala nám ukazovat, povídat o něčem jiném, vůbec nás nevnímala. Nejhorší to pak bylo se školou. Při psaní úkolů, čtení pořád něco dělala s rukama, nohama. Když jsme ji na to upozornili, na chvíli přestala a pak to začala dělat znovu. Věčně něco nenosila, zapomínala, což dělá pořád. Na prvním stupni se to jak takž dalo uhlídat, na druhém je to už horší, to se nedá a hlavně já na to už nemám. Bordelář největší kategorie. Udržet si pořádek je její nadlidský výkon. Uklidí si tři věci a při čtvrtý si začne hrát. Když má něco udělat, musíme u ní sedět a připomínat ji, že má povinnosti. Je schopná z myčky uklidit tři věci a zbytek tam nechat. Někdy mám pocit, jestli to nedělá naschvál. Nemá žádnou zodpovědnost.
Samozřejmě má i dobré stránky. Je hodně citlivá. To že nás má ráda, slyšíme denně. Hodně nám i kreslila přáníčka se srdíčky a s textem jak nás miluje. Má pozitivní vztah ke zvířatům. Respektuje nás. Nikdy nebyla vzteklá, naopak přizpůsobivá (což není taky dobře), páč teď v pubertě má sklony se chytat party.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
8.5.13 20:55

@Milli76 Ahoj, při tvém příspěvku mi „trne“!! :( Je to totiž do puntíku stejné, jako u naší holčiny, s tím rozdílem, že my ve škole ještě nejsme a jako úplně se toho děsím, až přijde škola, to bude mazec..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19799
8.5.13 21:03

@Sarael ano ritalin zabral, když se má učit bez něj se nic nenaučí, rileptid jsme měly pomalu ubírat, ale měl zase záchvaty, tak ho musí brát dál, dcera má dysortografii, ve škole nestíhala a dr jí ritalin dala taky, teď po 2 měsících je vidět, že se hodně polepšila, já na léky moc nejsem, ale bez nich by jsme školu nezvládali, syn začal vzdorovat, to už ale asi patří k té pubertě, nechce se učit, někdy už nevím co s ním :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
8.5.13 21:22

Sarel, jsem z toho hodně unavená. V září se uchýlila k Emo stylu. Zjištění to bylo katastrofální. Skončily jsme v péči psychiatra. Musím zaťukat, že nám hodně pomohl.
Strašně se divil, jak to, že ji nebyla dávno nasazena léčba, co s námi v pedagog-psych. poradně ty léta dělají. Prý jsme přišly s křížkem po funuse. Ta léčba se má brát s nástupem školy a ve dvanácti se většinou vysazuje. Bere se to takto, protože do dvanácti let se buduje osobnost. Pokud to ty děti neberou, ve škole jsou považovány za lajdáky a lenochy a to i přes veškerou jejich snahu. A protože nikdy za to nebyly oceněny, začnou to časem vzdávat, až se na to vykašlou úplně. Navíc se stávají lháři, páč lhaní je mnohem míň pro ně unavující, než soustředění, které stejně k ničemu nevede. Bylo nám vysvětleno, že jde o dědičnou, metabolickou poruchu. Prý jim chybí látka, která podporuje aktivitu mozku. Tu látku je možné dodávat v lécích. Prý zdravé dítě během vyučovací hodiny odpoutá pozornost max. 4×, kdežto dítě s ADHD až 15×

Příspěvek upraven 08.05.13 v 21:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
8.5.13 21:41

@Milli76 A ona bere jaké léky? Jestli jí to zabírá, tak to je aspoň jediné plus, že? A vyrostou z toho ty děti alespoň částečně? V dospělosti už zůstává jen ADD nebo se tam pořád projevuje i hyperaktivita?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí