ADHD a roční dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
69
11.6.21 20:57

Děkuji všem za názory a rady. Na internetu je známo, že ADHD se může projevit již u batolat. Určit tuto diagnózu až v předškolním věku, ale projet už v batolecím.
Hodně z vás tady píše jen o tom poslouchání zákazů. Jenže ona tomu moc dobře rozumí, to na tom dítěti člověk pozná, že chápe to, co mu říkáš a taky když vidím, jak při tom vždy utíká, když jí chci danou věc vzít. Jediné při čem opravdu poslechne je to, když chytne klec od králíka a řeknu jí, že to nesmí, že jí kousne…to jí hned pustí. Sice jí chytne i 2×-3× denně, ale při upozornění jí vždy pustí (náš králík je agresivní). Ona moc dobře ví, že něco nesmí, ale dělá jí strašnou radost, když utíká a směje se tomu. Jenže nestíhám absolutně nic dělat. Není to matkou, jak tady píšete. Když se tomu dítěti musíte věnovat a neustále hlídat, co jí zrovna zajímá a co bere, jelikož všechno dává do pusy, tak opravdu nestíhám. Vezmu jí od něčeho, vrátím to na místo, otočím se a je zase u něčeho jiného.
Nestěžuji si, jelikož dcerku nadevše miluju…jen tady hledám radu, jak mohu dítě třeba zaujmout, když jí hračky nezajímají a telefon nebo ovladač plný bacilů jí dávat nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
11.6.21 21:08

Normalni nudici se rocni dite..misto hledani diagnoz hledej, jak dite zabavit..typu je vsude hafo…dej ji na ruzna mosta krabice se „zakazanymi“ vecmi, co ja vim..kelimek, pouzdro na brejle, hreben, foukaci harmoniku, papirovy kapesniky, prazdny sprej do nosu, rozbite hodinky, kartacek na zuby, vysaci zamek s klicem..cokoli bezpecneho, co te napadne..at si v tom kramari…stav kostky, ktere bude moct bourat… nebezpecne veci nedavej za krabici :roll: kterou navic umi prelezt :roll: ale nekam je normalne zamkni, udelej bezpecny domov…ze se vzteka..jasne, ze se vzteka, neco chce, ty ji to zakazes, ale ona to proste CHCE!! nechape, ze to nesmi a proc, navic jestli jsou to veci, ktere ty uzivas, treba hrnek s kafem, vidlicka, bryle, mobil…ona to proste nechape..takze vysvetluj vysvetluj, ona to za rok za dva mozna pochopi…na rocni dite mluvi vic nez dost.. chodte hodne ven, at si lita na travniku, na hristi, cachta v kybli s vodou..venku je to stejne nejlepsi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
11.6.21 21:10

@Mama2020 Ale to co tady popisuješ je opravdu normální. Rozumí dobře, ale neposlechne. To je NORMÁLNÍ. Že s věcmi utíká a má z toho srandu, to je taky NORMÁLNÍ. A že nic nestíháš a stojíš malému dítěti pořád za zadkem, to je taky NORMÁLNÍ. Doufám, že sis nemyslela, že mateřská dovolená je dovolená :-)

• Citovat
  • Upravit
pet p
11.6.21 21:16

@Mama2020 První důležitá věc je udělat domov pro dítě bezpečný - kabely pryč, všechno, na co nemá sahat, dát do vyšších poloh, prostě ať je prostor bezpečný a může v něm zkoumat. Pokud ji něco zajímá, můžeš jí to půjčit pod dohledem, třeba klidně ať si ten mobil prohlédne, za pár minut ji to přestane bavit (tedy pokud ho nemáš ty sama v ruce každou chvíli). Ovladač můžeš vydezinfikovat, vyndat z něho baterky a nechat ji, ať ho prozkoumá. Je potřeba hledat způsoby, jak jí vyjít vstříc a umožnit jí bezpečně objevovat svět. Čím víc jí toho budeš zakazovat, tím to bude akorát horší.

• Citovat
  • Upravit
pet p
11.6.21 21:19

@Mama2020 Jinak obecně zákazy a tresty nejsou moc dobrý model, zkus nějakou knížku o respektující výchově. Tady jsem o zákazech kdysi něco sepsala: https://petrush-cz.blogspot.com/…luprace.html

• Citovat
  • Upravit
69
11.6.21 21:33
@pet p píše:
@Mama2020 První důležitá věc je udělat domov pro dítě bezpečný - kabely pryč, všechno, na co nemá sahat, dát do vyšších poloh, prostě ať je prostor bezpečný a může v něm zkoumat. Pokud ji něco zajímá, můžeš jí to půjčit pod dohledem, třeba klidně ať si ten mobil prohlédne, za pár minut ji to přestane bavit (tedy pokud ho nemáš ty sama v ruce každou chvíli). Ovladač můžeš vydezinfikovat, vyndat z něho baterky a nechat ji, ať ho prozkoumá. Je potřeba hledat způsoby, jak jí vyjít vstříc a umožnit jí bezpečně objevovat svět. Čím víc jí toho budeš zakazovat, tím to bude akorát horší.

Má starý mobil na hraní i ovladač od DVD přehrávače…tyto věci jí ale nezajímají, protože ví, že je má na hraní a ona chce ty, kterými může ovládat televizi a mobil, který se jí rožíná 😁 Doma mám byt přizpůsobený pro děti a vše mám oschované ve skříních, které mám zadělané těmi pojistkami na děti. Jenže si vždy něco najde. Když už nemá co brát, tak kňourá. Hraju si s ní s míčem, hračkami, plyšáky, děláme blbosti, atd. Jenže ona u ničeho nevydrží. Venku je to fajn, když jsme na zahradě a je třeba v bazénku, jenže na návštěvu nejezdíme každý den. Na hřišti jí to moc nebaví a bere spíš kamínky, klacky, atd. ze země a zase všechno do pusy 😁
Jenže mě mrzí, že nemůžu chodit nikde na návštěvy. To je potom pohroma. Často jsme u babičky, jelikož má s malou krásný vztah a nahrazuje jí otce. Tam má tu krabici, za kterou jsou věci a všude něco, co stahuje a bere. Jsme u babičky každý den a je to něco. Jsme dvě a i tak je to záhul.
Mamka vychovala 2 děti, teta 4 a obě říkají, že toto ještě nezažily.
Její druhá babička (mamka od otce dcerky) říkala, že byl od mala takový hr a vypovídá to přesně tomu, co dělá malá a později mu zjistili ADHD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
11.6.21 22:09

@Mama2020 mám aktuálně 14 měsíčního chlapečka. Ten kluk se od rána do večera už tak dva měsíce nezastaví (pokud nepočítám spánek :mrgreen: ) Samozřejmě ho nezajímá cokoliv je náhrada - viz jiný ovladač, on přeci potřebuje ten co má maminka. Na hřišti nejraději sbírá šišky a také kamínky - místo strkání do pusy nosíme různě velké kyblíky a kelímky a dává je dovnitř (trvalo to než zjistil že je to zajímavější než dávat do pusy). Nejsem teda matka, které by vadilo, že párkrát za den strčí klacek do pusy nebo olízne kámen nebo má ruce od hlíny… Teď jsme na návštěvě u tchánovců čtvrtý den a tady nejraději sahá na televizi - je v jeho dosahu. Už jsem asi tisíckrát řekla že to nesmí a on stejně k televizi přijde, podívá se na mě, usměje se a začne na ní sahat. Vůbec by mě nenapadlo, že by měl mít nějakou poruchu, je to zvídavé, energické batole a přesně takhle ho miluju :srdce:
Babičky samozřejmě taky říkají, že nikdo takový nebyl, že on je torpédo, že neumí poslouchat a já nevím co a já si jen myslím, že už na to prostě zapomněly a nemají na to energii. Případně dítě strkali celý den do nějaké ohrádky což absolutně odmítám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
11.6.21 22:45

Jestli ma rada vodu, tak u nas, kdyz uz nevim co, zabira lavurek s vodou, tam si cachta ruce, ma tam kacenku a kelimky.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
11.6.21 23:12

Jo a jeste doporucuji houpacku, to se jim libi a muzes alespon neco udelat, pak ji vozit po byte v kosi na pradlo byla take oblíbená činnost a i docela dlouho vydržela u kolicku. Dala jsem ji jeji lahvicku a ona do ni vkladala ty kolicky, vyndavala a zase vkladala.. To ji bavilo :) ted uz jede vkladacky, tak kolicky maji utrum. Časem u neceho i malou chvilku vydrzi, neboj 🤣 👍

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
11.6.21 23:20
@Mama2020 píše:
Děkuji všem za názory a rady. Na internetu je známo, že ADHD se může projevit již u batolat. Určit tuto diagnózu až v předškolním věku, ale projet už v batolecím.
Hodně z vás tady píše jen o tom poslouchání zákazů. Jenže ona tomu moc dobře rozumí, to na tom dítěti člověk pozná, že chápe to, co mu říkáš a taky když vidím, jak při tom vždy utíká, když jí chci danou věc vzít. Jediné při čem opravdu poslechne je to, když chytne klec od králíka a řeknu jí, že to nesmí, že jí kousne…to jí hned pustí. Sice jí chytne i 2×-3× denně, ale při upozornění jí vždy pustí (náš králík je agresivní). Ona moc dobře ví, že něco nesmí, ale dělá jí strašnou radost, když utíká a směje se tomu. Jenže nestíhám absolutně nic dělat. Není to matkou, jak tady píšete. Když se tomu dítěti musíte věnovat a neustále hlídat, co jí zrovna zajímá a co bere, jelikož všechno dává do pusy, tak opravdu nestíhám. Vezmu jí od něčeho, vrátím to na místo, otočím se a je zase u něčeho jiného.
Nestěžuji si, jelikož dcerku nadevše miluju…jen tady hledám radu, jak mohu dítě třeba zaujmout, když jí hračky nezajímají a telefon nebo ovladač plný bacilů jí dávat nebudu.

Pořád jsme u toho, že je to normální dítě. Takhle se projevuje většina ročních batolat. Jo, svým dětem jsem se v tomhle období musela věnovat prakticky nonstop. Vítej v realitě, takhle vypadá mateřství a péče o roční dítě. Přestaň u ní hledat nějakou diagnózu. Ten problém je opravdu u tebe a tvých nereálných očekávání, ne tu tvýho, naprosto průměrnýho dítěte.

• Citovat
  • Upravit
1573
12.6.21 00:02

Ty evidentně chceš, aby tu diagnózu měla, už jsi ji k tomu odsoudila, chudák dítě, mít takovou matku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
12.6.21 00:25
@evulinda79 píše:
Ty evidentně chceš, aby tu diagnózu měla, už jsi ji k tomu odsoudila, chudák dítě, mít takovou matku

Zkuste se teď zamyslet nad tím, jakou blbost jste to vlastně napsala. Nikdo si nepřeje, aby bylo jeho dítě nějak nemocné.
Já jsem se tady na něco ptala a chtěla jsem poradit, jak mohu dceru zabavit. Běžte si s vašima „chytrýma“ řečičkama jinam. Měla by jste se za sebe stydět…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
12.6.21 00:27
@Mama2020 píše:
Zkuste se teď zamyslet nad tím, jakou blbost jste to vlastně napsala. Nikdo si nepřeje, aby bylo jeho dítě nějak nemocné.
Já jsem se tady na něco ptala a chtěla jsem poradit, jak mohu dceru zabavit. Běžte si s vašima „chytrýma“ řečičkama jinam. Měla by jste se za sebe stydět…

Zabavit ji nemusis, at si neco najde sama, jen to koriguj a jisti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
12.6.21 08:39

@Mama2020 Taky si myslím, jak píše @Fairushka prarodiče na to, jak se jejich děti chovaly jako roční, už dávno zapomněly. A navíc člověk má tendenci si minulost tak trochu zkreslovat a selektivně zapomínat :-)

@evulinda79 píše:
Ty evidentně chceš, aby tu diagnózu měla, už jsi ji k tomu odsoudila, chudák dítě, mít takovou matku

@Mama2020 Nad tímto doporučuju se fakt zamyslet a šmahem to hned neodsuzovat jako blbost, jak jsi napsala. Totiž to, jak rodiče o dítěti přemýšlí a co „očekávají“, dítě ovlivňuje (může mít ADHD, je divoké a ADHD má jeho otec, takže…). Říká se tomu přisuzování rolí. Pokud si rodiče třeba o dítěti myslí, že je nešikovné a nic mu nejde, tak mu to nemusí vůbec říkat, ale dítě to vycítí a začne se podle toho chovat, bude nešikovné a nemotorné a postupně věci přestane třeba i zkoušet, protože bude „vědět“, že mu to stejně nepůjde. Mrkni třeba na knížku Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly, tam je to o těch rolích v jedné kapitole pěkně popsané.

• Citovat
  • Upravit
1339
12.6.21 12:31

Ja ve všem co popisuješ, stejně jako holky přede mnou, taky vidím normální roční dítě. Určitě je hodně živá, aktivní, energická, určitě ti dává zabrat, ale skutečně se chová jako většina batolat jejího věku. To jestli je zdravotně Ok, to už my neposoudíme, ale jestli mas nějaké obavy, prober to s dr.
Můj mladší je taky šílený torpédo, začalo to okolo roku, přesně jak popisuješ ty. Stačilo se otočit a už byl na stole, sundala jsem ho a hned tam vylezl zase, od rána do večera se nezastavil, hrozná radost z toho když dělal něco zakázaného :D V létě mu budou dva a lepší se to ;) jakmile dítě začne víc vnímat, rozumět, bude i lip spolupracovat. A ano, taky mi různé babičky a tetičky, každá zasloužilá matka několika děti, říkaly, ze takový ještě neviděly :D Některý dítě je proste drak ;)
Hlavně klid, nestresuj se dopředu poruchou, kterou vůbec nemusí mít ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí