ADHD u 3letého kluka

3
12.6.18 17:31

ADHD u 3letého kluka

Dobrý den,
prosím o zkušenosti ostatních s tímto problémem. Máme teď v červnu 3 letého kluka. Od září jde do školky. Nechce vůbec mluvit a tak jsme to začali nějakým způsobem řešit. Navštívili jsme logopedii následně orl a foniatrii. Komplikovaný porod VEXEM(zvonkem) z toho by mohlo plynout pozdější vývoj řečového centra, Sluch je v pořádku ale foniatrička doporučila neurologa, psychologa a intenzivní logopedii s tím, že by se mohlo jednat o ADHD. Neurologické vyšetření v pořádku žádná anomálie. Byl nám doporučen rybí tuk eye q na foniatrii a k tomu sedálie na neurologii. Zdá se mi že eye q platím značku, že jiné rybí tuky jsou hodnotově vyšší? Kluk neposedí, aby něco opakoval bez šance, nesoustředí se,„jede“ si to svoje. Myslím, že ve školce by se to mohlo napravit. Už teď nám všichni říkají, že se bez asistenta neobejdem. Můžu poprosit o vaše zkušenosti? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7974
12.6.18 17:44

@meda83 Naše nejmladší má dysfázii a ADHD. Školka to teda rozhodně nesrovnala. Nástup bez asistence nefungoval. A první rok i s asistencí ve třídě pro zdravotně znevýhodněné děti (takže jenom 15 dětí na třídu) byl tak děsný, že jsme zvažovali dojíždění do speciálky. Pokud máte takové problémy, tak se rovnou objednejte do PPP nebo SPC (pokud v okolí máte nějaké, které se specializuje na ADHD, je to lepší). Jestli máte v okolí školku s menším počtem dětí nebo logopedickou, tak určitě miřte tam. S doplňky moc neporadím, jsme rybožravci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
12.6.18 18:09

Také doporučuji rovnou SPC, jestli vůbec nemluví, to asi nebude mít souvislost s ADHD, to může být k tomu, může se jednat o vývojovou dysfázii. Poradila bych se tam a rovnou zvážila umístění do spec. školky. Syn má VD a ADHD a dnes mě mrzí, že jsme rok promrhali v klasické školce (i když zvládal dobře, ale nic mu to nedalo) a až pak šel do speciálky, tam se hodně posouvá. Každopádně kontaktovat SPC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
12.6.18 18:15

SPC?? neznam ty zkratky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
12.6.18 18:40

SPC =speciálně-pedagogické centrum
PPP = pedagogicko-psychologická poradna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.18 18:42

@meda83 děti s adhd diagnozou sice mají nějaké společné znaky, ale finále je každé úplně jiné. Já jsem měla adhd syna v úplně běžné školce, problémy s řečí jsme řešili s logopedkou mimo školku, do školy nastoupil řádně bez odkladu, neměl a nemá asistenta. Má jen nějaké úlevy ve škole, ale ty souvisí spíš s dyslexií než s adhd. Nevím co poradit, snad jen pevné nervy. Budete je potřebovat 8)

• Citovat
  • Upravit
9148
12.6.18 18:47

@meda83 to ani nemusí být adhd, může to být nějaká forma autismu nebo tý dysfázky…hledala bych odborníka který umí diagnostiku. Odkud jseš? Já jezdím s dětma do Thomayerky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
12.6.18 18:49

@meda83 a pořád platí, že člověk je na svoje dítě zvyklej a nevidí třeba fůru atypičností…jakej je syn sociálně, hraje si s dětma? Sdílí, kouká kam ukazuješ, slyší na jméno? Mně se zdá z toho popisu, že je to vcelku průšvih. Jen pro ilustraci, mám tři kluky. Zdravýho, pak těžkýho autistu s retardací a nejmladší má dysfázii a lehčí adhd. Takže už jsem viděla velmi různej vývoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
12.6.18 19:53

@Tarjei muzu se zeptat na rozdily ve vyvoji u synu? Jinak To musi byt urcite zahul, pracujete nebo jste doma s detmi? A kolik je detem? Dekuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
12.6.18 19:57
@Tarjei píše:
@meda83 a pořád platí, že člověk je na svoje dítě zvyklej a nevidí třeba fůru atypičností…jakej je syn sociálně, hraje si s dětma? Sdílí, kouká kam ukazuješ, slyší na jméno? Mně se zdá z toho popisu, že je to vcelku průšvih. Jen pro ilustraci, mám tři kluky. Zdravýho, pak těžkýho autistu s retardací a nejmladší má dysfázii a lehčí adhd. Takže už jsem viděla velmi různej vývoj.

jsme z Vyškova, kluk brebenti to svoje, začíná, tak nějak máma, táta, když řeknu přines přinese, ukaž ukáže, na jméno slyší. pedagogická poradna termín až v září, k psychologovi jdeme v červenci. Neurologicky vyšetření autismus vyloučilo, Uvidíme co se z toho vyklube všechno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.18 20:03

@meda83 mnozí se mnou asi nebudou souhlasit, ale pokud byl vyloučen autismus, tak bych se po nějakých dalších diagnozach nehnala, nechala dítě v klidu. Zaměřila se na tu řeč, intenzivně jela logopedii a ono poměrně brzy poznáš, jestli dítě bude dělat pokroky nebo ne.
Mezi dětmi v tomhle věku jsou obrovské rozdíly a i větší odchylky se ještě můžou srovnat.
Můj syn ještě ve 3,5 letech nemluvil vůbec. Měl pár svých slovíček a s nimi si vystačil. Do první třídy nastoupil a mluvil líp než většina jeho spolužáků, kteří nikam nechodili :nevim:
Pedagogická poradna je přecpaná předškoláky a školáky, i teď čekáme na vyšetření přes tři měsíce. :roll:

• Citovat
  • Upravit
35029
12.6.18 21:06

S tím tak úplně nesouhlasím, odborník pozná lépe, kde je problém a může se s děckem hned správně pracovat, ono toho času do školy zase není tolik, i když se to zdá za dlouho. Pokud by se náhodou opravdu jednalo o vývojovou dysfázii, třeba i smíšenou (problém s řečí i porozuměním), tak to rozhodně není legrace a čím dřív se začne s dítětem pracovat, tím lépe. Navíc zrovna VD v kombinace s ADHD je docela peklo, jeden kousek mám doma, tak vím o čem mluvím. Mladší má jen opožděný vývoj řeči a tam je to sice také o logopedické práci, ale naprosto o něčem jiném, ten to stihne snad dohnat do školy, na rozdíl od staršího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.18 21:15

@ixule to je moje zkušenost, mám adhd dítě na prvním stupni, takže to je můj denní chleba. Ale jak jsem psala, každé adhd dítě je úplně jiné. Do školy máš 3 roky, to je času hodně a dítě za tu dobu ujde pořádný kus cesty. Neříkám nepracovat s ním vůbec, to samozřejmě ano.
Ale mám i tu zkušenost, kdy dítě blbě snášelo všechna možná vyšetření, stresovalo ho to a ve finále to vůbec ničemu nepomohlo 8)

• Citovat
  • Upravit
35029
12.6.18 21:54

Tak jasně, ale jen ADHD je dost rozdíl, než když je k tomu vývojová dysfázie. A to se dá odhadnout už z jednoho vyšetření u psychologa, které nijak stresující není. 3 roky je dost málo, pokud bude teď maminka čekat, co se z toho vyklube, ztratí min. půl roku - rok, pak, jak jsi sama psala, čekačky na vyšetření jsou opravdu několika měsíční, k těm dobrým klidně i půl roku, než se začne něco dít, je další rok v čudu a zbývá už jen rok. A u vývojové dysfázie to opravdu není jen o výslovnosti a klasické logopedii. Tyto děti nerozlišují sluchem některé hlásky (i když slyší dobře co se týče slabých zvuků), nerozlišují třeba měkké a tvrdé hlásky, nemluví správně gramaticky, protože na to prostě nemají cit a učí se mluvit, jako by se učily cizí jazyk, je to opravdu na hodně dlouhé lokte a i 3 roky jsou málo, přitom intelekt mají v pořádku nebo i nadprůměrný. Spoustu věcí se učí stejně jako neslyšící a je to na hodně dlouhé lokte. Zvlášť pokud se k tomu ještě přidruží ADHD, vše je ještě složitější. Proto se doporučuje řešit nemluvící děti po třetím roce, pokud je to lehčí vada, jedině dobře a času dost, ale pokud náhodou ne, tak je jedině dobře, když to rodiče ví a mohou podle toho i s děckem jednat, trénovat a zajistit si další věci dopředu. Nicméně, tohle si zakladatelka musí rozhodnout sama :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí