ADHD ve 4 letech

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
22376
5.4.21 11:08
@Anonymní píše:
Syn už asistentku pedagoga má, navrhovali i spec. školku, ale do té se mi moc nechce. Léky doporučila paní z PPP, ale psychiatr vzhledem k věku vyčkává. Co se týká čtení, u toho nevydrží, mluví do toho úplně o něčem jiném :lol:, rozpis kdy bude u táty bojkotuje. Uspavaci rituál máme večer koupel, večerníček a spát. Když lestim zrcadla, lesti se mnou, je hodně rychlý, baví ho to, ale je tak trochu flink :lol: Syn ve školce si také hraje sám, děti se od něj distancují. Ale baví ho lepit, stříhat apod. Vyžaduje neustálou pozornost nebo spolupráci ve všem, sám se málokdy zabaví, takže mi moc času pro sebe nezbývá. Jsem na něj sama, mamka hlida jen když jsem v práci a po hodině hlídání toho má až nad hlavu. Já už jsem zvyklá, ale je to někdy záhul. :mrgreen: :pocitac: :zed:

Pani z PPP neni doktor a nema, co doporucovat prasky. Docela se divim, co si dovoli. Pani z PPP je psycholog nebo specialni pedagog. Me rikali, ze oni jsou hlavne urednici a ridi se doporucenim odborniku. Prasky dava jedine psychiatr a me rikal, ze v tomto veku prakticky vyjimecne v tezkych pripadech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22376
5.4.21 11:27
@Anonymní píše:
@Oriseka My jdeme do Krce, do Thomayerky :-) Kolovraty znám, jsem původem ze Sterbohol, to je kousek… ale s dětmi bydlíme na druhe straně Prahy, takže tohle by asi neslo snadno… zkusím co poradi v Thomayerce a kdyztak bych Ti případně napsala o kontakt na ty Kolovraty, když neseženu nic jiného. Ještě dotaz, kolik mas děti a zvládla ses vrátit po RD do práce? Já se toho desim, zvazuju ze zůstanu doma abych byla synovi k ruce. Mám hodně náročné zaměstnání, hlavně psychicky a časové… ale zase jde to nějakým způsobem dělat i z domu (dělám účetnictví a daně).

Zase ta logopedka neni tak zazracna, abys k ni jezdila pres celou Prahu. To tam urcite v okoli najdete taky dobrou. Musis mit doporuceni od pediatra jinak se to plati a to je zbytecne. Mam 2 deti. Jsem na rodicovske dovolene a od zari uz pujde i mladsi syn do skolky, tak budu schanet neco na pul uvazek. Tesim se do prace, doma me to ubiji a to trochu pracuji po celou dobu rodicaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.21 11:42
@Anonymní píše:
A jeste se chci ostatnich rodicu zeptat, jak utinat to cykleni, syn dokaze byt jak z prirucky o asertivite, nasadi techniku gramofonove desky a jede a nepusti… ale pripada mi ze tahle vytrvalost bude povahovym rysem spis nez projevem poruchy a dal jak poznam poruchu pozornosti, kdyz treba u TV syn vydrzi (nebo i i hrani)… :nevim:

Mám syna s ADHD, už má 12. Je zásadní rozdíl u soustředění na věc, která je baví, v té dokáží být často geniální a pozornost udrží. Selhávají u řízené činnosti, to je typicky škola, kdy musí sedět a dávat pozor. U řízené činnosti se zapojuje jiná část mozku. Taky mě to mátlo. Jinak držím palce, protože skutečné problémy teprve přijdou se školou. Dobře pak vybírejte ZŠ, jsou rozdíly v přístupu. Vyberte školu, která má asistenty pedagoga a s ADHD umí pracovat, ať nemusíte školu měnit uprostřed docházky tak jako my.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 13:33
@Anonymní píše:
Mám syna s ADHD, už má 12. Je zásadní rozdíl u soustředění na věc, která je baví, v té dokáží být často geniální a pozornost udrží. Selhávají u řízené činnosti, to je typicky škola, kdy musí sedět a dávat pozor. U řízené činnosti se zapojuje jiná část mozku. Taky mě to mátlo. Jinak držím palce, protože skutečné problémy teprve přijdou se školou. Dobře pak vybírejte ZŠ, jsou rozdíly v přístupu. Vyberte školu, která má asistenty pedagoga a s ADHD umí pracovat, ať nemusíte školu měnit uprostřed docházky tak jako my.

Ja myslela ze asistenta musi doporucit PPP/SPC? Nebo to je mysleno tak, ze je nutne doporuceni, ale i tak hledat US kde uz s tim maji zkusenosti? A to pak vezmou i nespadove dite? Zlepsilo se to u vas s vekem? Nekdo rika, ze z toho vyrostou, nekdo ze ne.

• Citovat
  • Upravit
22376
5.4.21 14:01
@Anonymní píše:
Mám syna s ADHD, už má 12. Je zásadní rozdíl u soustředění na věc, která je baví, v té dokáží být často geniální a pozornost udrží. Selhávají u řízené činnosti, to je typicky škola, kdy musí sedět a dávat pozor. U řízené činnosti se zapojuje jiná část mozku. Taky mě to mátlo. Jinak držím palce, protože skutečné problémy teprve přijdou se školou. Dobře pak vybírejte ZŠ, jsou rozdíly v přístupu. Vyberte školu, která má asistenty pedagoga a s ADHD umí pracovat, ať nemusíte školu měnit uprostřed docházky tak jako my.

Ahoj, ono uz se to dost zlepsilo a ta inkluze je rozjeta na vetsine skol. Vybirat skolu neni z ceho, protoze jsou tu skoly narvane a nejde se dostat jinam nez do spadove. Jsem na to teda zvedava. Bojim se, ze budou delat problemy, protoze, kdyz je asistentka ve tride, tak musi snizovat pocet deti ve tride, ale do spadove vzit musi, tak snad to pujde :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.21 14:25

@Oriseka Bohužel i v této době jsou státní ZŠ, které si hrají na výběrové a ADHD považují hlavně za selhání rodičů při výchově :,( Synova původní škola měla 750 žáků a jednom jednu asistentku pedagoga na půl úvazku! Systematicky asistenty odmítají a učitelé přitom nemají v hodině čas na individuální přístup. Dala jsem syna na školu, kde jsou asistentům otevření, synovi to moc pomohlo. Věčně se ztrácí v zadání, vyrušuje…ale oni to s ním nevzdávají, i když je to těžké. Asistentka je tam pro více dětí a je to ceněná opora učitelů, skvělá ženská. Tam se ADHD „neléčí“ poznámkami a důtkami, ale přístupem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 14:38
@Anonymní píše:
@Oriseka Bohužel i v této době jsou státní ZŠ, které si hrají na výběrové a ADHD považují hlavně za selhání rodičů při výchově :,( Synova původní škola měla 750 žáků a jednom jednu asistentku pedagoga na půl úvazku! Systematicky asistenty odmítají a učitelé přitom nemají v hodině čas na individuální přístup. Dala jsem syna na školu, kde jsou asistentům otevření, synovi to moc pomohlo. Věčně se ztrácí v zadání, vyrušuje…ale oni to s ním nevzdávají, i když je to těžké. Asistentka je tam pro více dětí a je to ceněná opora učitelů, skvělá ženská. Tam se ADHD „neléčí“ poznámkami a důtkami, ale přístupem.

Nojo, ale co jsemtak slyšela, tak to problém být může téměř kdekoli a kdykoli, např. vím o případu z Moravy, kde sice kluka vzali do ZŠ i s asistentkou, ale zas jen a pouze do ZŠ, do družiny už ho nechtějí… a to není případ ADHD, ale jiného postižení, ale ne nervového nebo jak to říci (prostě to dítě nezlobí, jen je tak často nemocné, že potřebovalo asistenta, aby dohnalo látku) :cert: Anebo naše školka - tam je chlapeček s diagnozou, nevím sice jakou, ale špatně mluví, a dali mu asistentku, která není češka :zed: Já právě i proto uvažuji o tom, že se vykašlu na návrat do práce, protože kdyby mi kluka nevzali do družiny nebo bych ho musela někam vozit do speciálnější školy, tak práci snad ani nestihnu, leda něco dělat z domova…

A co školka, zvládalo vaše dítě běžnou školku? Mně tady paní ze SPC řekla, že letos mi nemůže pomoci, až bude čas, tak syna vyšetří, no a možná jako čerstvě pětiletého ho pomůžou umístit do vhodnější MŠ, která ale bude na dojíždění… a to máme kolem nás 10 školek, ale ze SPC žádnou nevyhodnotili jako vhodnou, a to ho viděla nějak jen okrajově při pozorování jiných dětí :zed: Ale doporučila mi ať ho dám do menší soukromé, že by to prý mohlo pomoci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 14:40

A jen tak mimochodem, sice syn nechodí na ZŠ, takže poznámky a důtky zatím nejsou relevantní, ale u nás takhle „válí“ od manžela rodiče, z jejich rad mi jde úplně hlava kolem a už tam ani nemůžu chodit na návštěvy, protože bych je asi musela prohodit oknem. :cert:

• Citovat
  • Upravit
22376
5.4.21 14:46
@Anonymní píše:

Taky jsem o te nasi spadove skole slysela, ze asistentku tam maji jen 1 a pak jsem koukala na stranky, ze uz jich tam maji myslim 8, takze se to zlepsilo. Jinak takto jsme vybirali skolku, ze v te nasi je asistentka v kazde tride, ale skolky jsou spadove 3 a muze si clovek vybrat, skola je jedna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22376
5.4.21 15:02
@Anonymní píše:
Nojo, ale co jsemtak slyšela, tak to problém být může téměř kdekoli a kdykoli, např. vím o případu z Moravy, kde sice kluka vzali do ZŠ i s asistentkou, ale zas jen a pouze do ZŠ, do družiny už ho nechtějí… a to není případ ADHD, ale jiného postižení, ale ne nervového nebo jak to říci (prostě to dítě nezlobí, jen je tak často nemocné, že potřebovalo asistenta, aby dohnalo látku) :cert: Anebo naše školka - tam je chlapeček s diagnozou, nevím sice jakou, ale špatně mluví, a dali mu asistentku, která není češka :zed: Já právě i proto uvažuji o tom, že se vykašlu na návrat do práce, protože kdyby mi kluka nevzali do družiny nebo bych ho musela někam vozit do speciálnější školy, tak práci snad ani nestihnu, leda něco dělat z domova…A co školka, zvládalo vaše dítě běžnou školku? Mně tady paní ze SPC řekla, že letos mi nemůže pomoci, až bude čas, tak syna vyšetří, no a možná jako čerstvě pětiletého ho pomůžou umístit do vhodnější MŠ, která ale bude na dojíždění… a to máme kolem nás 10 školek, ale ze SPC žádnou nevyhodnotili jako vhodnou, a to ho viděla nějak jen okrajově při pozorování jiných dětí :zed: Ale doporučila mi ať ho dám do menší soukromé, že by to prý mohlo pomoci.

A ted teda chodi do jake skolky? Ma asistenku, jo? A nejste spokojeni? To je dobra, ze ma chodit do soukrome a kdo to bude platit? Statni tu stoji 900,– a soukroma 9500,–.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.21 15:08
@Anonymní píše:
Jasný my taky zkoušeli kdeco než bylo definitivně jasné, že bez léků to nepůjde. Někdo jen později dozraje. Dcera má taky nerovnoměrný vývoj. číst se naučila v pěti letech sama, ale to noční počurávání přešlo až po lékách ve třetí třídě. To jsme si teda užili s tímhle. Když nechce číst tak co vyprávění, zpívání nebo audioknihy ono to dost pomáhá s tou pozorností i neklidem. Nebo jsme měly za úkol vyprávět furt stejný příběh, já pak dělala záměrně chyby a ona opravovala, taky soustředění nebo musela dovyprávět sama a držet tu posloupnost. A do těch rozpisů ho nějak zapoj, dceři se nejdřív líbilo dávat samolepky a pak objevila škrtání, tak ten tvůj by mohl stříhat, to co už bylo :lol:. Nebo spolu dělejte deník i s obrázky, ty může stříhat nebo tak něco zas to pomáhá s orientací. A k tomu zastavování jako ty 4 roky to je docela brzo, pochopila později, ale učila jsem ji to od mala. Ona „hučela lidem díru do hlavy“, takže chytnout za ruce nebo aspon polozit ruku na rameno a říct důrazně nehuč :lol:. A pak jsme si o hučení vymýšleli pohádky a pak měla 2× denně povoleno zpívání hučení, kdy si z toho skládala vlastní songy, takový slátaniny. A pak si složila vlastní ukolébavku, která textově vůbec nedávala smysl, ale tou nás uspávala všechny. bohužel ona jediná u toho neusla :mrgreen: :mrgreen:, jednou nás takhle na dovče uspala 5 rodin i s dětma a ona furt nic. Pak už to uměla i popsat, když byla starší, že je jak když má v sobě motorek, který nejde vypnout, obzvlášť když už je uavená, nedá jí klid až do naprostého vyčerpání.

S těmi audio pohádky je to marný, prostě je neposlouchá, dokonce mu i vadilo, když jsem já něco zpívala nebo tancovali, ale on je tak trochu rozumbrada, snaží se poroucet mě i cizím venku :oops: S pocuravanim problém naštěstí nemáme, ale má ve 4 letech 112 cm, tak cizí lidi také divné koukají, když se „nechová jak by měl“ :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 15:11

Teda zensky, koukam ze ty nase deti jsou vsechny i velike, takze to pak na verejnosti vypada snad i hur nez to je… ach jo… ale moc jste mi vsechny pomohly, ze se muzu ptat a konecne mi nekdo rozumi a ne jako kamosky s uzasne sikovnymi nacancanymi holcickami a nechapajici prarodice :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 15:14
@Oriseka píše:
Pani z PPP neni doktor a nema, co doporucovat prasky. Docela se divim, co si dovoli. Pani z PPP je psycholog nebo specialni pedagog. Me rikali, ze oni jsou hlavne urednici a ridi se doporucenim odborniku. Prasky dava jedine psychiatr a me rikal, ze v tomto veku prakticky vyjimecne v tezkych pripadech.

Ona mi právě říkala, ať zavolám psychiatričce, aby mu dala léky, jenže pak jsem dostala řadu od jedné učitelky že školky, takže se lekum zatím vyhýbáme.

• Citovat
  • Upravit
22376
5.4.21 15:15

V soukrome skolce taky vubec nemuseji stat o to mit tam dite s poruchou chovani. Rodice ostatnich deti si skolku tvrde plati a ocekavaji od ni vic nez od statni skolky. Syn prvni rok chodil do takove soukrome miniskolky na dopoledne a bylo to peklo. Stiznosti skoro kazdy den. Nakonec jsme museli dochazku omezit. Ted je ve statni s asistentkou a pohodicka :palec:. Nase psycholozka vubec soukrome nedoporucuje. Muze tam ucit take nekdo, kdo nema vzdelani (paklize neni akreditovana) a ani jinak nevi nic o ruznych vyvojovych problemech u deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.21 15:22

@Oriseka U nas je to se skolkami slozitejsi, uz jsem tu na to mela i diskusi, ale nechala jsem ji smazat, protoze se nakonec do me zacly poustet zdejsi emiminacky a nebylo to moc k veci. Syn je narozen 1.10., takze podle pravidel u nas byl sice prijat a od zari platim stati skolku, ale udajne smel nastoupit az od rijna.

Tak jsem ho dala na zari do tzv CPD pri DDM, coz je takova skolicka o mene detech, jen na dopoledne a bez jidla. To zvladal dobre, miloval to tam a chtel tam chodit. Zadne velke stiznosti od ucitelek nebyly. Jenze toto 5.10. zavreli a dosud neotevreli, pac DDM patri ke krouzkum pro skolaky…

Inu chtela jsem syna zkusit dat do statni MS, kterou od zari platim jak blbec… tam se osivali ze to neni vhodne skrz covid atd, taky mel syn ockovani tak jsem chtela tyden pockat… no, tyden dal tyden a po mem velkem a opakovanem nalehani ho vzali az 23.11. Adaptace vubec neprobihala dobre, do toho vanoce, pak se to snad jeste zhorsilo, no a v puli ledna kdyz jsem se osmelila se zeptat, ze se nam neco nezda (do te doby probihaly predavky mezi dvermi a nikdo nam nic nerekl), tak nastalo peklo, odmitli ho brat na dele jak 2 hodiny denne, pridaly se kazdodenni litanie co vse je zle, ruzne schuzky v reditelne, kdy se ze dne na den menily terminy… doporuceni ze by bylo fajn aby sel do sourkome skolky, jenze nebylo nikde misto, tak pak ze by bylo prima aby dostal asistentku, jeden den pry ze to je otazka par dnu, dalsi den od jine ucitelky tvrzeni ze to je na mesice az roky :think:

Vygradovalo to v puli unora kdy nam syna ze dne na den preradili do jine tridy, jenze pak mela mladsi dcera ocko a drzela jsem doma kvuli covidu a pak skolku pro covid zavreli a prisel lock down. Behem enj uz mi volala ta osoba z SPC a sdelila mi, co jsem uz psala, ze je evidentni poruha pozornosti a ze mi neumi pomoci ted ani pro zapis na dalsi rok, ale az na 2022/2023 ale ze ta soukroma skolka by pomoci mohla a at to zkusim.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA