ADHD ve 4 letech

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
5.4.21 08:31
@Anonymní píše:
Ano, chápeš správně, má až panicky strach projít pod mostem, od mixéru utíká, když zazvoní otec na zvonek, s paničkou se utíká schovat do pokojiku a tam brečí, ve školce se nezapojuje do kolektivu, do děti strká, bourá, tlačí je ke zdi a pak jim sahá do obličeje. Vadí mu každá změna, ruší ho i časté otevírání dveří, člověk, který je ve školce navíc nebo když je tam něco nového, každý nový podnět… Máme za sebou i PPP, zítra jsi jdu vyzvednout výsledek od psychologa…
To, ze se ptá proč, to chápu, ale nechápu, proč se na to ptá několikrát za sebe :zed: :lol:

Panejo, tak to mate narocne s temi zvuky, to my az takhle ne, ale se skolkou a nezapojovanim do kolektivu to mame podobne, plus ze pry syn placa deti apod., ale nejsem s nasi skolkou spokojena a moc tam toho syn neodchodil, takze nemuzu hodnotit, mne se zda ze hodne konfliktu vznika z nedorozumeni, ze syn nechce byt agresivni, akorat se s detmi nepochopi, a ucitelky misto aby se to snazily resit, tak to hroti ad absurdum…

Nekdo se tu ptal na ocni kontakt, s tim ma syn taky problem, ale ve smyslu, ze nezvlada zlobit a lhat a pritom se divat do oci. Cili kdyz po nem vazne neco chceme a vyzveme ho k pohledu z oci do oci, neochotne ho udela (jindy to neni problem, jen pri vytykani co nema delat)…

A kdo pisete ze detem pomohly leky, muzete napsat o jake leky jde? Diky moc!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 08:35
@Anonymní píše:
Syn také pořád saskuje, to má nejradši :mrgreen:, nicméně autismus mě také napadl (ve zprávě od psychiatra má psané autisticke rysy), ale oční kontakt má, takže to asi nebude :nevim:. Když po synovi něco chci, říkám to kolikrát i víckrát a než to udělá, tak mezitím třeba i několikrát odbehne nebo udělá jiné veci, takže si kolikrát přijdu jak policajt, který nad ním musí stát… Pak má dny, když po něm něco chci a "násilím " ho odtrhnu od daně věci, tak ječí nede to…

Takhle nejak to mame taky, ale nas autismus nikdy nenapadl, prave proto ze je syn vpoho a ocni kontakt neudrzi jen kdyz se mu neco vytyka, jinak mu to problem nedela. Psycholozky, s nimiz jsme se radili, konstatovaly (kazda jedno a ty dalsi dve diagnozy vyloucila :mrgreen: ) nerovnomerny vyvoj, asperger, ADD nebo ADHD… takze si muzu vybrat.

• Citovat
  • Upravit
22374
5.4.21 08:40
@Anonymní píše:
Houpání na kolenou dělá od boby, co zvládnul být na čtyřech. Jak mu zatrhujes cyklení? Převede řeč někam jinam, nebo mlčíš nebo mou narovinu řekneš, že se s ním nebudeš bavit pořád dokola o jedné věci a opakovat to stále dokola? Tak trochu jsem koukala net a přijde mi, že se to trochu kloní k Aspergeru nebo i tě poruše, o které jsi psala. Chodíte do normální školky? Má asistenta? Bere nějaké léky? Omlouvám se za smsť otázek :oops:, ale je to něco, co se těší a ráda bych o tom věděla co nejvíc… Čeká nás ještě neurologické vyšetření apod. Klidně můžeš psát i do SZ

Ahoj, kdyz se pta dokola, tak reknu, neco jako, ze uz jsem mu na tu otazku odpovidala nebo ze odpoved neznam. Ma dost tezke otazky a kdyz citi, ze nevim a snazim se mu neco rict, tak kolikrat to zkonci az vzteklou scenou. Syn chodi do normalni skolky s asistentkou. Leky nebere-spi dobre, zvladame-psychiatr, kde jsme byli jen jednou, rekl, ze mame prijit, az jestli budou problemy ve skole. Skolkovym detem dava leky jen, kdyz se to neda zvladnout. Jak se tady ptali na udrzeni pozornosti, tak deti s ADHD vydrzi u toho, co je bavi treba i hodiny. Jde o to, aby vydrzeli i u toho, co je nebavi. Treba ty karticky s dennim rezimem jsme zkouseli a nicemu to nepomohlo, protoze s timto problemy vubec nema. Doporucuji zacit chodit k dobre klinicke logopedce. Me to puvodne nenapadlo, protoze vyvoj reci mi prisel v norme, ale jde i o to, aby rec byla funkcne v poradku, coz opakovani vet mimo kontext neni. Delame cviceni na rozvoj zrakoveho, sluchoveho poznani, vybavnosti slov, grafomotoriky, trpelivosti atd. Je to prevence dis poruch, ktere se casto k ADHD v budoucnu mohou pojit. Od logo dostaneme vzdy mnoho podnetu k cinnostem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.21 08:47

@Oriseka Diky, no ja to zacykleni asi vyresit neumim, dnes treba syn dostal zachvat ze jsem si dovolila vypnout TV (na kt se nedival). Zbesile se dozadoval at ji znovu zapnu, aby si ji on sam mohl vypnout, prudil s tim snad 20×, do toho tu mam mladsiho sourozence s horeckou :roll: no, zachranil me az manzel, ze udelal snidani a kluk se chytil.

Diky moc za vsechny tipy. Logoped - syn mluvi vyborne, ve 3,5 zvlada vse krom r a ř a mluvi plynne i anglicky. Fakt myslis ze to tedy ma smysl? On umi i hodne slozita slova, napr sestiuhelnik… miluje slozite texty pisni, treba zna nekolik pisni od Gotta slovo od slova :nevim: S timhle nikdy nemel problem, ucitelky v Ms rikaly ze v tomhle je lepsi nez predskolaci… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
22374
5.4.21 08:51

Jinak syn take vydava rad divne zvuky, pry si tim uvolnuje pretlak, co ma v sobe a nemame mu to zakazovat, ikdyz je to o nervy. Chodime k dobre destke klinicke psycholozce a to je podle me strasne dulezite, protoze prave poradi, co se ma spravne v ruznych situacich delat a urci spravne diagnozu. Tyto deti jsou male a budou se jeste menit, takze je to normalni, ze vam rekne psycholog, ze je podezreni treba i na vice veci a uvidi se, jak se to dite bude dal vyvijet. Jak tu nekdo psal, tak ano mnoho projevu je normalnich i u zdravych deti, ale jde casto o jejich cetnost nebo intenzitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.21 08:53
@Oriseka píše:
Ahoj, mam chlapecka 5,5 roku s ADHD +semanticko-pragmatickou poruchou. To znamena, ze obcas opakuje vety, ktere nedavaji smysl. Treba se mu nejaka veta libi, tak ji proste rekne, kdyz treba zrovna nevi, co rict nebo jen tak. Taky se casto pta na ty same otazky dokola a taky se cyklime, ale ja vim, ze mu to nemam dovolit(porazeno odbornikem), tak to utnu. Nechape nektere veci, co by uz podle me chapat mel. Nektere hlasite zvuky mu vadi- to se casem meni. Ano, muzes delat dost veci pro zlepseni. Ano, stridaji se lepsi a horsi dny. Ano, hraje si nekdy zvlastne. Mame jeste podezreni na aspergeruv syndrom, ale zatim se nevi. Ano, je nejspis chytry a venku mluvi bezne s cizimi lidmi, doma pomaha. Vlastne mi prijde dost vecich podobnych, jak u nas. To houpani na ctyrech nebude to masturbace?

Mé děti mají ADHD a houpou a kutálí se také. Bylo mi vysvětleno, že jejich mozek jde pomaleji a tím houpáním se ho snaží zrychlit (samozřejmě podvědomé chování).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 08:58

@Oriseka To jsem zrovna psala ja :mrgreen: Ja nemam problem s diagnozou, ale s tim ze nam kazdy rika ze to je na 100% to a nic jineho a kazdy rika neco jineho. Ty dve psycho, ktere jsme vyhledali sami, tvrdily ze nerovnomerny vyvoj a mozna do budoucna asperger, ta z SPC ze jiste porucha pozornosti, plus ze na nas nema ted tak rok cas - super, takoveto strileni diagnoz od boku si muze strcit za klobouk… Takze jdeme jeste k nejake dalsi, pry velmi dobre, cca za tyden. Tak jsem zvedava. Logopeda mi doporuci kdo, muze i pediatra nebo ho muzu hledat sama? Syn ma asi i tu smulu, ze ma 108 cm, je na svuj vek extremne vysoky cili si ho venku cizi lide pletou se starsimi a pak pusobi extremne nevychovane…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 08:59

@Oriseka jeste koukam ze jsi z Prahy, nemohla bys mi dat kontakt na Vasi logopedku a psycho? Kdyztak napisu SZ. Diky!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 09:24
@Anonymní píše:
Ahoj, mám už školní dítko s ADHD, diagnźa přišla definitivně až ve škole, když se složila. Před tím pořád, že živé dítě s bujnou fantazií a temperamentem. A k psycholožce chodila od školky kvůli nočnímu pomočování a to teda dost bez efektu. Teď léky bere a je to mnohem lepší ve smyslu, že se jí ulevilo a má snesitelnější život.
K věcem, které uvádíš - citlivost na zvuky až přecitlivělost, patří k ADHD, různé houpání stereotypní pohybové návyky patří k ADHD - snaží se redukovat neklid, impulsivitu. Skákání myšlenek, nezvyklá spojení slov - ADHD, fakt jim to v hlavě skáče na přeskáčku.
fatazie, úzkosti, strachy, ADHD bohužel u dcery se hodně rozvinulo, vždy když jakoby vývojově poskočí třeba v 1.třídě atd. Teď s koronou je to úplně v pytli. Takže má k ADHD přidruženou úzkostně depresivní poruchu a poruchy spánku.
Co pomáhá krom léků? Pravidelný režim, režim, režim, režim :lol:, laskavost, trpělivost a důslednost. Diskuse omezit kvůli zacyklování, jasné pokyny, ve starším věku rozpisy dne, před tím obrázky, co bude po čem, kdy je u mě, kdy u táty. Doma povinnosti přiměřené věku, pravidelně. Hodně číst, uspávací rituály. najít v čem je dítě dobré a to podporovat a rozvíjet, potřebuje úspěch. Rozhodně pravidelně sport a cílený pohyb. Pokud je kreativní tak to využít, ať se má s čím pochlubit. Nějaká podpora pro Tebe, je to běh na dlouho trať. Příběhy slavných osobností s ADHD to tedy ve školním věku, kdy si dcera vůbec nerozuměla s vrstevníky, díky tomu pochopila, že ADHD je porucha i dar a Tebe jako rodiče to taky povzbudí. Asistenta neměla nikdy, ale teď na distančce by ho potřebovala jako sůl, před tím jí ho nahrazovala hodná družinářka. Dcera neustále něco hledá a ztrácí, připrav peněženku :mrgreen: :mrgreen:. A ty taky sportuj, to pomohlo mně, plus jednu dobu jsem brala antidepresiva, protože to byl záhul a přestala jsem spát. Zas se nikdy nenudíš.

Syn už asistentku pedagoga má, navrhovali i spec. školku, ale do té se mi moc nechce. Léky doporučila paní z PPP, ale psychiatr vzhledem k věku vyčkává. Co se týká čtení, u toho nevydrží, mluví do toho úplně o něčem jiném :lol:, rozpis kdy bude u táty bojkotuje. Uspavaci rituál máme večer koupel, večerníček a spát. Když lestim zrcadla, lesti se mnou, je hodně rychlý, baví ho to, ale je tak trochu flink :lol: Syn ve školce si také hraje sám, děti se od něj distancují. Ale baví ho lepit, stříhat apod. Vyžaduje neustálou pozornost nebo spolupráci ve všem, sám se málokdy zabaví, takže mi moc času pro sebe nezbývá. Jsem na něj sama, mamka hlida jen když jsem v práci a po hodině hlídání toho má až nad hlavu. Já už jsem zvyklá, ale je to někdy záhul. :mrgreen: :pocitac: :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 10:06
@Anonymní píše:
Syn už asistentku pedagoga má, navrhovali i spec. školku, ale do té se mi moc nechce. Léky doporučila paní z PPP, ale psychiatr vzhledem k věku vyčkává. Co se týká čtení, u toho nevydrží, mluví do toho úplně o něčem jiném :lol:, rozpis kdy bude u táty bojkotuje. Uspavaci rituál máme večer koupel, večerníček a spát. Když lestim zrcadla, lesti se mnou, je hodně rychlý, baví ho to, ale je tak trochu flink :lol: Syn ve školce si také hraje sám, děti se od něj distancují. Ale baví ho lepit, stříhat apod. Vyžaduje neustálou pozornost nebo spolupráci ve všem, sám se málokdy zabaví, takže mi moc času pro sebe nezbývá. Jsem na něj sama, mamka hlida jen když jsem v práci a po hodině hlídání toho má až nad hlavu. Já už jsem zvyklá, ale je to někdy záhul. :mrgreen: :pocitac: :zed:

Jasný my taky zkoušeli kdeco než bylo definitivně jasné, že bez léků to nepůjde. Někdo jen později dozraje. Dcera má taky nerovnoměrný vývoj. číst se naučila v pěti letech sama, ale to noční počurávání přešlo až po lékách ve třetí třídě. To jsme si teda užili s tímhle. Když nechce číst tak co vyprávění, zpívání nebo audioknihy ono to dost pomáhá s tou pozorností i neklidem. Nebo jsme měly za úkol vyprávět furt stejný příběh, já pak dělala záměrně chyby a ona opravovala, taky soustředění nebo musela dovyprávět sama a držet tu posloupnost. A do těch rozpisů ho nějak zapoj, dceři se nejdřív líbilo dávat samolepky a pak objevila škrtání, tak ten tvůj by mohl stříhat, to co už bylo :lol:. Nebo spolu dělejte deník i s obrázky, ty může stříhat nebo tak něco zas to pomáhá s orientací. A k tomu zastavování jako ty 4 roky to je docela brzo, pochopila později, ale učila jsem ji to od mala. Ona „hučela lidem díru do hlavy“, takže chytnout za ruce nebo aspon polozit ruku na rameno a říct důrazně nehuč :lol:. A pak jsme si o hučení vymýšleli pohádky a pak měla 2× denně povoleno zpívání hučení, kdy si z toho skládala vlastní songy, takový slátaniny. A pak si složila vlastní ukolébavku, která textově vůbec nedávala smysl, ale tou nás uspávala všechny. bohužel ona jediná u toho neusla :mrgreen: :mrgreen:, jednou nás takhle na dovče uspala 5 rodin i s dětma a ona furt nic. Pak už to uměla i popsat, když byla starší, že je jak když má v sobě motorek, který nejde vypnout, obzvlášť když už je uavená, nedá jí klid až do naprostého vyčerpání.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.4.21 10:28
@Anonymní píše:
Jasný my taky zkoušeli kdeco než bylo definitivně jasné, že bez léků to nepůjde. Někdo jen později dozraje. Dcera má taky nerovnoměrný vývoj. číst se naučila v pěti letech sama, ale to noční počurávání přešlo až po lékách ve třetí třídě. To jsme si teda užili s tímhle. Když nechce číst tak co vyprávění, zpívání nebo audioknihy ono to dost pomáhá s tou pozorností i neklidem. Nebo jsme měly za úkol vyprávět furt stejný příběh, já pak dělala záměrně chyby a ona opravovala, taky soustředění nebo musela dovyprávět sama a držet tu posloupnost. A do těch rozpisů ho nějak zapoj, dceři se nejdřív líbilo dávat samolepky a pak objevila škrtání, tak ten tvůj by mohl stříhat, to co už bylo :lol:. Nebo spolu dělejte deník i s obrázky, ty může stříhat nebo tak něco zas to pomáhá s orientací. A k tomu zastavování jako ty 4 roky to je docela brzo, pochopila později, ale učila jsem ji to od mala. Ona „hučela lidem díru do hlavy“, takže chytnout za ruce nebo aspon polozit ruku na rameno a říct důrazně nehuč :lol:. A pak jsme si o hučení vymýšleli pohádky a pak měla 2× denně povoleno zpívání hučení, kdy si z toho skládala vlastní songy, takový slátaniny. A pak si složila vlastní ukolébavku, která textově vůbec nedávala smysl, ale tou nás uspávala všechny. bohužel ona jediná u toho neusla :mrgreen: :mrgreen:, jednou nás takhle na dovče uspala 5 rodin i s dětma a ona furt nic. Pak už to uměla i popsat, když byla starší, že je jak když má v sobě motorek, který nejde vypnout, obzvlášť když už je uavená, nedá jí klid až do naprostého vyčerpání.

Tohle mi ohromně připomíná syna, to hučení. Ale ve 3.5 je fakt malý na to, aby to dokázal popsat. My se ho často ptáme proč to děla (a i jiné věci), ale nejčastější odpověď “ze to není legrace” nedává smysl. Poslední dobou říká “nemůžu si pomoci” což taky nevím jestli je realita anebo se ve skolce naučil reakci aniž by věděl, co to vlastně znamená.

• Citovat
  • Upravit
22374
5.4.21 10:33
@Anonymní píše:
@Oriseka Diky, no ja to zacykleni asi vyresit neumim, dnes treba syn dostal zachvat ze jsem si dovolila vypnout TV (na kt se nedival). Zbesile se dozadoval at ji znovu zapnu, aby si ji on sam mohl vypnout, prudil s tim snad 20×, do toho tu mam mladsiho sourozence s horeckou :roll: no, zachranil me az manzel, ze udelal snidani a kluk se chytil.Diky moc za vsechny tipy. Logoped - syn mluvi vyborne, ve 3,5 zvlada vse krom r a ř a mluvi plynne i anglicky. Fakt myslis ze to tedy ma smysl? On umi i hodne slozita slova, napr sestiuhelnik… miluje slozite texty pisni, treba zna nekolik pisni od Gotta slovo od slova :nevim: S timhle nikdy nemel problem, ucitelky v Ms rikaly ze v tomhle je lepsi nez predskolaci… :nevim:

Syn ma vyslovnost umernou veku. Uz mu chybi jen R s hackem. Nechodime na logopedii kvuli vyslovnosti, ale kvuli tomu, aby neopakoval vety mimo kontext a taky cvicime ty dalsi veci. Treba cvicime vytleskavani slov, prvni a posledni hlasku, rozlisovani slov podobne znejicich, hledani rozdilu mezi obrazky, casovou posloupnost pribehu a mnohe jine. Musi se najit logoped, co dela toto vsechno. Logo neni jen o vyslovnosti. Logo nam doporucila psycholozka a doufam, ze se diky tomu vyhneme dys porucham.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22374
5.4.21 10:45
@Anonymní píše:
@Oriseka To jsem zrovna psala ja :mrgreen: Ja nemam problem s diagnozou, ale s tim ze nam kazdy rika ze to je na 100% to a nic jineho a kazdy rika neco jineho. Ty dve psycho, ktere jsme vyhledali sami, tvrdily ze nerovnomerny vyvoj a mozna do budoucna asperger, ta z SPC ze jiste porucha pozornosti, plus ze na nas nema ted tak rok cas - super, takoveto strileni diagnoz od boku si muze strcit za klobouk… Takze jdeme jeste k nejake dalsi, pry velmi dobre, cca za tyden. Tak jsem zvedava. Logopeda mi doporuci kdo, muze i pediatra nebo ho muzu hledat sama? Syn ma asi i tu smulu, ze ma 108 cm, je na svuj vek extremne vysoky cili si ho venku cizi lide pletou se starsimi a pak pusobi extremne nevychovane…

Je, to mame stejne. Syn je taky vysoky. Na trilete prohlidce mel 105cm a ted ma 125 a ma 5,5roku a neni ani predskolak, protoze je narozen v zari. Je to hloupe, kdyz kazdy tvrdi neco jineho. Me se to nestalo. V PPP, kde jsme take byli, nejsou kompetentni strilet diagnozy a pak uz jsme byli u te klinicke psycholozky, na kterou mam kladne reference a verim ji. Asperger je taky ve hre, ale jeste se nevi, protoze je jeste maly a syn neni asi nejaky jasny standartni pripad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22374
5.4.21 10:59
@Anonymní píše:
@Oriseka jeste koukam ze jsi z Prahy, nemohla bys mi dat kontakt na Vasi logopedku a psycho? Kdyztak napisu SZ. Diky!

Psycholozka nebere nove pacienty, ma dlouhodobe Stop Stav. My jsme se tam doslova protlacili skrz znamost a jeste cekali X mesicu. Zkus Krc, tam ted nekdo psal, ze necekal dlouho, tak uz se to asi zlepsilo. A tam by meli byt taky dobri. K logopedce chodime do Kolovrat. Je to uplny kraj Prahy, takze spis jestli bydlis nekde timto smerem a je fakt dobra, ale takova dost specificka, ne kazdemu to vyhovuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.21 11:06

@Oriseka My jdeme do Krce, do Thomayerky :-) Kolovraty znám, jsem původem ze Sterbohol, to je kousek… ale s dětmi bydlíme na druhe straně Prahy, takže tohle by asi neslo snadno… zkusím co poradi v Thomayerce a kdyztak bych Ti případně napsala o kontakt na ty Kolovraty, když neseženu nic jiného. Ještě dotaz, kolik mas děti a zvládla ses vrátit po RD do práce? Já se toho desim, zvazuju ze zůstanu doma abych byla synovi k ruce. Mám hodně náročné zaměstnání, hlavně psychicky a časové… ale zase jde to nějakým způsobem dělat i z domu (dělám účetnictví a daně).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA