Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Také se mi do léků moc nechce… Zlatá to učitelka… Důvodem je co jsem tak pochopila synovo chování ve školce - bourání do děti, skákání po nich, je hodně afektovaný, vadí mu sebemenší změna ve školce včetně karnevalu nebo když tam byl mikuláš s čertem, časté otvírání dveří ho ruší, každý člověk navíc, narusuje program ostatním, nespolupracuje… Léky byli navrhnuty dřív, ale nakonec, když jsem volala na psychiatrii, tak mu napsala asistentku pedagoga a léky vzhledem k věku nepsala, protože jsem Teda řekla, že bych chtěla zkusit nejdřív toho asistenta ev. výhledově menší kolektiv děti, ale během školního roku ho nepřeřadí, takze zatím asistent a IVP. Ještě nás Teda čekají další vyšetření, tak uvidíme co bude dál.
A tu asistentku a IVP uz mate nebo teprve budete mit? A je moznost mensiho kolektivu? U nas by to neslo. Vsechny tridy jsou maximalne narvane. Syn asistentku ma uz druhy rok a pohoda. IVP nema, ten mu nenapsali a nijak nechybi. Asistentku mu napsala ta psycholozka, co delala diagnostiku jeste pred nastupem do statni MS.
@Oriseka píše:
A tu asistentku a IVP uz mate nebo teprve budete mit? A je moznost mensiho kolektivu? U nas by to neslo. Vsechny tridy jsou maximalne narvane. Syn asistentku ma uz druhy rok a pohoda. IVP nema, ten mu nenapsali a nijak nechybi. Asistentku mu napsala ta psycholozka, co delala diagnostiku jeste pred nastupem do statni MS.
Asistentku má od února od PPP, IVP taky, nabídku menšího kolektivu jsme dostali taky, ale je to nějaká speciální škola, kde jsou i postižené děti (ale v jiné třídě), má taky, tak právě nevím jestli ho tam mám přeřadit.
![]()
@Anonymní píše:
Asistentku má od února od PPP, IVP taky, nabídku menšího kolektivu jsme dostali taky, ale je to nějaká speciální škola, kde jsou i postižené děti (ale v jiné třídě), má taky, tak právě nevím jestli ho tam mám přeřadit.![]()
Vse ma sve plusy a minusy. Ve specialni skolce pracuji lide s vyssim vzdelanim a maji tam pomucky/ucebny/moznosti, ktere bezna skolka nenabizi. Asistent je vetsinou nekdo jen s kurzem, takze o problematice vi casto velke kulove. Je to spatne placena pozice, takze motivace zjistovat informace nemusi byt moc velka. Normalni skolka je ale obvykle blize a dite se tam vetsinou potka s vrstevniky z okoli. Jestli je to trida spesl pro deti s ADHD, tak bych se bala, ze tam pochyti, to co jeste neumi. Prave proto byla vymyslna inkluze, aby deti byly mezi zdravymi spoluzaky. Taky specialni skolka je porad jeste urcite stigma. Nam nikdo specialni skolku nenabizel.
@Oriseka píše:
Zatim nedela konkretni sport. Je maly a nezraly na to. Mel nejake sportovni krouzky, ale ty jsou dloouho zavrene. Sportovne ho rozvijim ja nebo manzel. Kazdy den jsme minimalne 4hod. venku. Jezdime na kole. Syn uz ujede 30km v slusnem tempu. Chodime na hriste, na venkovni posilovny, hazet micem, talirem, na kos, kopat do brany, na kolobezku, nahravat si florbalkou, splhat na tyci atd. No proste vsestranny pohyb, coz je pro male deti to nejlepsi. Mozna uz pristi skolni rok ho nekam dam. Libila by se mi treba atletika. Jo, nektere prace se delaji blbe na castecny uvazek. Je mozny, ze budu muset vzit neco z ceho nebudu uplne nadsena, ale bude to mit dobrou pracovni dobu. Mam obavu, ze kvuli Corone budou vic znevyhodnene matky malych deti a celkove nezamestnanost stoupne.
To jste skvělí když se mu takto věnujete
My se též snažíme, ale připadá mi na to jednak celkem malý a jednak není vůbec pohybově nadaný, je spis neohrabany, což je s tím ADHD trosku paradox. Nicméně dcera 15M je pohybově úplně jinde, ta všude vyleze, dobehne, a to chodí chvili, syn je oproti ni lenoch. Muž mu navíc všechno dovolí, o tom máme spory stále dokola; nebýt mne, snad by stále jezdit na odrážedle pro prcky a manžel by ho do kopce potahoval na svihadle
takhle jsem zasáhla vloni a i přes počáteční odpor jezdí velmi slušně na first biku a zkousime trikolku, ale nějak nechápe princip slapadla, takže o kole si zatím muzu nechat jen zdát
ale aspoň jsem zrušila stupatko ke kočáru, jen at se chlapec snaží všude sám… ačkoli mě to zas limituje ohledně možnosti kam s dětmi jit, musím to mít bezpečně v dosahu abych případně oba zvládla dovézt domu sama, nekam dal s nimi sama radej nechodím, to až s mužem…ale zase lepší než kamarádka která svého skoro 4-letaka vozí v kočáru (prý aby to měla snazší
)… atletiku chceme taky, nebo běh nebo lezení.
Ohledně práce a corony, uvidíme co bude. Myslím ze to muže pomoci home offisum, ale nezaměstnanosti a nezamestnatelnosti se jako maminka dvou děti bojím také. Já sice muzu zkusit dělat na sebe z domova, ale bez zázemí velké firmy budu špatně shánět klienty a navíc hodně podnikatelů zkrachuje, takovým pak člověk nechce dělat ucto ani daně neb hrozí platební neschopnost a ještě budou chtít aby to člověk nedělal poctivě což nechci já, proto i zvazuju co jsme si schopni dovolit a jestli bych případně nepřežila třeba prvních par tříd základky v domácnosti a bez práce ![]()
@Anonymní píše:
To jste skvělí když se mu takto věnujeteMy se též snažíme, ale připadá mi na to jednak celkem malý a jednak není vůbec pohybově nadaný, je spis neohrabany, což je s tím ADHD trosku paradox. Nicméně dcera 15M je pohybově úplně jinde, ta všude vyleze, dobehne, a to chodí chvili, syn je oproti ni lenoch. Muž mu navíc všechno dovolí, o tom máme spory stále dokola; nebýt mne, snad by stále jezdit na odrážedle pro prcky a manžel by ho do kopce potahoval na svihadle
takhle jsem zasáhla vloni a i přes počáteční odpor jezdí velmi slušně na first biku a zkousime trikolku, ale nějak nechápe princip slapadla, takže o kole si zatím muzu nechat jen zdát
ale aspoň jsem zrušila stupatko ke kočáru, jen at se chlapec snaží všude sám… ačkoli mě to zas limituje ohledně možnosti kam s dětmi jit, musím to mít bezpečně v dosahu abych případně oba zvládla dovézt domu sama, nekam dal s nimi sama radej nechodím, to až s mužem…ale zase lepší než kamarádka která svého skoro 4-letaka vozí v kočáru (prý aby to měla snazší
)… atletiku chceme taky, nebo běh nebo lezení.Ohledně práce a corony, uvidíme co bude. Myslím ze to muže pomoci home offisum, ale nezaměstnanosti a nezamestnatelnosti se jako maminka dvou děti bojím také. Já sice muzu zkusit dělat na sebe z domova, ale bez zázemí velké firmy budu špatně shánět klienty a navíc hodně podnikatelů zkrachuje, takovým pak člověk nechce dělat ucto ani daně neb hrozí platební neschopnost a ještě budou chtít aby to člověk nedělal poctivě což nechci já, proto i zvazuju co jsme si schopni dovolit a jestli bych případně nepřežila třeba prvních par tříd základky v domácnosti a bez práce
Mas deti male, jeste muzes byt dlouho na rodicaku a pak se uvidi. Treba se neco sikovneho najde. Mozna se vam ani to ADHD nepotvrdi. Syn, co se naucil chodit, tak porad behal. Na hrubou motoriku je sikovny, ale jemna motorika byla tragedie. To jsme museli moc cvicit a doslova jsem ho ruznymi cilenymi aktivitami naucila kreslit, protoze to vubec nechtel. Kolem tech 3,5 roku jsme rusili stupatko, protoze byl konecne schopny zastavit na kraji chodniku a presedlal na koloodrazedlo. Asi 3 mesice pred 4.narozeninama se naucil na kole, ale byl na nem moc rychly, tak pak jeste dlouho jezdil na tom koloodrazedle, kdyz byl jen se mnou. V tomto veku taky zacal s bubnovanim. No z toho mi tekly nervy silene. Asi 3 mesice, kdyz nemel nic zabavnejsiho na praci, tak bubnoval do cehokoliv. Kdyz jsem mu to bubnovani zatrahla, tak pak mel tiky. Je to ten vnitrni neklid, co tyto deti maji.Jsem rada, ze tohle obdobi mame za sebou.
@Oriseka Bubnovani mame doma uz dlouho
Ale to mi ani tolik neva, syn je prokazatelne hudebne nadany, takze udrzi rytmus, dobre intonuje a pamatuje si slozite texty… kdyz ma jeho aktivita hlavu a patu, jde to. Vic mi vadi blekotani nesmyslu, cimz mam dojem ze se uklidnuje zrovna ten nas a dela to kdykoli a kdekoli a pak takove to… jak to popsat… od rana neposedi, nepostoji a proste uz vis ze nekde neco podela, pokazi, ze ho musis sledovat kazdickou vterinu protoze jinak se muze stat cokoli. A pritom treba mame jit ven a on to umyslne zdrzuje… no to bych ho pretrhla jak hada
Ale byvalo to mnohem horsi, ve jeho veku 1,5-3 jsem myslela ze zesilim, ted se to pomalu zlepsuje.
@Anonymní píše:
@Oriseka Bubnovani mame doma uz dlouhoAle to mi ani tolik neva, syn je prokazatelne hudebne nadany, takze udrzi rytmus, dobre intonuje a pamatuje si slozite texty… kdyz ma jeho aktivita hlavu a patu, jde to. Vic mi vadi blekotani nesmyslu, cimz mam dojem ze se uklidnuje zrovna ten nas a dela to kdykoli a kdekoli a pak takove to… jak to popsat… od rana neposedi, nepostoji a proste uz vis ze nekde neco podela, pokazi, ze ho musis sledovat kazdickou vterinu protoze jinak se muze stat cokoli. A pritom treba mame jit ven a on to umyslne zdrzuje… no to bych ho pretrhla jak hada
![]()
Ale byvalo to mnohem horsi, ve jeho veku 1,5-3 jsem myslela ze zesilim, ted se to pomalu zlepsuje.
Nerikej, ze taky bubnuje? To jsem snad u zadneho jineho ditete nevidela
. Porad mi lidi rikali, ze bude bubenik, ale me to lezlo krkem. Dalsi vec, kterou se odlisoval od jinych deti. U neho to nebylo prijemny a jsem rada, ze uz to nedela. U nas se to taky vekem vse zlepsuje. Kdyz ale vezmu kolik veci za svuj kratky zivot dokazal rozbit. Kolik knizek jako maly roztrhal nebo proste necim hodil a ono se do rozbilo. Ted uz je jinde, ale ta aktivita zustava. Ted tomu rika, ze dela triky-porad nejak skace, toci se, dela bouracky. Skoda, ze si neda rict. Ten uz by mohl umet veci. Ma silu, vytrvalost, mrstnost. Ale protoze na to, co rikam kasle, tak neumi poradne ani hvezdu
. Rada bych tu energii nasmerovala do neceho uzitecneho, ale smula.
@Oriseka Ti naši chlapci asi budou dost podobní
Náš taky zničí kde co, a uhlídat se to nedá, dřív jsem z toho často bývala úplně hotova, ale člověk časem otupi. Mám zničenou celou kuchyň, musel přes ni jezdit autíčky, tak mám v určité výšce přes všechny spodní skříňky rýhy
Při jídle je schopen znicehonic začít píchat vidličkou do stolu (do rytmu); své místo má oblepene prebalovacimi podlozkami pro mimina, aby to bylo měkké a nedostal se až na desku, “hrál” si se sprchacem na autobus tak, až zničil zavíráni a muž to musel opravovat… knížky co vydržely mě a mého brachu on silenym způsobem okousal, vlastně donedávna okusoval vše možné..: určitou část priborniku mám radej mimo jeho dosah aby mi to neničil a neničil ani povrchy skříněk a podlahy
Nejhorší pro mě jsou výchovný litanie od tchyně typu ze mu čerstvě ke 3. narozkam koupi sadu vlaku pro 3-8 let a strašně se diví ze za první odpoledne hned něco ponici, když prosím at to nakupuje, neposloucha. Říkáme mu občas ze je pohromak ![]()
@Anonymní píše:
@Oriseka Ti naši chlapci asi budou dost podobníNáš taky zničí kde co, a uhlídat se to nedá, dřív jsem z toho často bývala úplně hotova, ale člověk časem otupi. Mám zničenou celou kuchyň, musel přes ni jezdit autíčky, tak mám v určité výšce přes všechny spodní skříňky rýhy
Při jídle je schopen znicehonic začít píchat vidličkou do stolu (do rytmu); své místo má oblepene prebalovacimi podlozkami pro mimina, aby to bylo měkké a nedostal se až na desku, “hrál” si se sprchacem na autobus tak, až zničil zavíráni a muž to musel opravovat… knížky co vydržely mě a mého brachu on silenym způsobem okousal, vlastně donedávna okusoval vše možné..: určitou část priborniku mám radej mimo jeho dosah aby mi to neničil a neničil ani povrchy skříněk a podlahy
Nejhorší pro mě jsou výchovný litanie od tchyně typu ze mu čerstvě ke 3. narozkam koupi sadu vlaku pro 3-8 let a strašně se diví ze za první odpoledne hned něco ponici, když prosím at to nakupuje, neposloucha. Říkáme mu občas ze je pohromak
Syn nicil veci jinym zpusobem, ale jinak jo, znicil jich dost. U nas byl z toho hotovy manzel, protoze hracky po nem, co mu vydrzeli x let a uschoval si je pro dalsi generaci, tak za chvili znicene. Ve skolce zase vzal detske plastove kleste a otevrel je tak vehementne, az je rozlomil. V tomu se pridava, ze ma vetsi silu, nez jine deti. Muzu te potesit, ze tohle se vekem dost zlepsilo a uz rozbije neco jen vyjimecne. Tchyne se nastesti syna nedozila, protoze by z nej asi byla hodne nestastna. I tchan z nej byl hodne hotovy. Neco takoveho nezazil a on je jeste prakticky o generaci starsi, takze dost jine zpusoby vychovy. Tak ono i s manzelem se to muselo dost utrepat a nase skoro jedine hadky (za 19 let, co jsme spolu), byli o vychove syna. Nakonec si manzel i tchan zvykli, ze je takovy jaky je. Taky pomohlo, ze dostal diagnozy a tim jsme si odskrtli dohady, co delame pri vychove tak spatneho. Pak nam trochu povyrost i druhy syn a ten je uplne jiny a uplne jinde, takze vidime nazorne, co se tou slavnou vychovou ovlivnit da a co ne.
@Oriseka Jo, já už ted vidím ze mladší dcera je taky úplně jiná, ale nasi tchanovci mají na vše jasný názor a zastávají takové to ze ADHD, autismus apod jsou nesmysly a ze je VŠE námi, oni ale zkritizuji vše a o vnoučata se nikdy moc nezajímali, jejich psi jsou pro ne přednější ![]()
To my jsme s mužem jen chvíli oproti Vám, syn je vymodleny, muž na nej strašně dlouho čekal a má za sebou už jedno bezdětné manželství… i proto je muž skvělý a syna snáší snad lip než já, ale zase mu často dovolí až moc na můj vkus.
Prosimte, muzu se Tě ještě zeptat jak to funguje na vyšetření v té Krči? Jde tam dítě samo nebo s rodičem? Musí mít roušku nebo test? Jak dlouho to trvá? Chci tam dnes nebo zítra volat a ověřit si to, ale i tak. Mama mě navíc straší ze nezaparkujem, ze bude jistě plno kvůli covid očkování… díky moc
@Anonymní píše:
@Oriseka Jo, já už ted vidím ze mladší dcera je taky úplně jiná, ale nasi tchanovci mají na vše jasný názor a zastávají takové to ze ADHD, autismus apod jsou nesmysly a ze je VŠE námi, oni ale zkritizuji vše a o vnoučata se nikdy moc nezajímali, jejich psi jsou pro ne přednější![]()
To my jsme s mužem jen chvíli oproti Vám, syn je vymodleny, muž na nej strašně dlouho čekal a má za sebou už jedno bezdětné manželství… i proto je muž skvělý a syna snáší snad lip než já, ale zase mu často dovolí až moc na můj vkus.
Prosimte, muzu se Tě ještě zeptat jak to funguje na vyšetření v té Krči? Jde tam dítě samo nebo s rodičem? Musí mít roušku nebo test? Jak dlouho to trvá? Chci tam dnes nebo zítra volat a ověřit si to, ale i tak. Mama mě navíc straší ze nezaparkujem, ze bude jistě plno kvůli covid očkování… díky moc
My nechodime do Krce. Jen jsem psala, ze doporucuji Krc, protoze ta psycholozka, kam chodime ma stop stav(ucila se u Krejcirove z Krce). U nas ma dite rousku a rodic respirator. To vysetreni bude vypadat vsude podobne, takze nejdriv anamneza s rodicem, pak ho bude pozorovat pri hre a chvili si s nim hrat a povidat, pak bude delat testy(logicke rady, doplnovani, prostorova predstavivost atd.) a pak rekne, co a jak a casem doda papir, kde to bude rozepsane. U nas to trvalo 2krat 1 hodina a pak byla jeste treti hodina na moje otazky. To ze ma ADHD na nem pry videla uz na chodbe, kde jsme cekali
.
Ahoj,
mám dítko už ve škole, v létě bude mít 7 let. U psycholožky jsme byli kvůli asistentce, což nám dala, bohužel na další vyšetření nedošlo. Jednak tam bylo ve hře PAS a na to že se nespecializuje. Nakonec jsme se v PPP dohodli, že to budeme řešit jestli budou problémy ve škole. Ve škole nejsou. Distančka je trochu peklo, hlavně když ho to nebaví.
Je tu podezření na PAS, nebo porucha pozornosti, nebo oboje.
Kluk se taky jevil jako malý honě nešikovný na sport. Pozdě chodil, nic nového nechtěl zkoušet, všeho se bál, na prolézačky nechtěl. Výšky a voda je problém doposud.
Teď už je to lepší, hlavně se nesmí do ničeho nutit. Na kole a inlajnech jezdí jak ďáblík i když začal před půl rokem. Jen na kolektivní sporty není.
Nemáme problém s ničením věcí, zato oblékání a samoobsluha je hrozná. Musím u něj stát, aby se vůbec oblékl. Když na chvíli odběhnu, tak když přijdu neví, jestli se oblékal, nebo svlékal a co má vůbec dělat. Prostě mu myšlenky odběhnou jinam a na něco takového jako oblékání už nemá kapacitu…
Se zvuky, změnami, davy lidí má problémy dosud. Musí se pořád hýbat, něco si drmolit. Prostě pusu nezavře… Občas ještě má záchvaty vzteku, když něco nemůže pochopit. Nejhorší je když se zacyklí a chce něco vysvětlit, co se moc vysvětlit nedá. To nevím jak řešit…
@Anonymní píše:
Ahoj,
mám dítko už ve škole, v létě bude mít 7 let. U psycholožky jsme byli kvůli asistentce, což nám dala, bohužel na další vyšetření nedošlo. Jednak tam bylo ve hře PAS a na to že se nespecializuje. Nakonec jsme se v PPP dohodli, že to budeme řešit jestli budou problémy ve škole. Ve škole nejsou. Distančka je trochu peklo, hlavně když ho to nebaví.
Je tu podezření na PAS, nebo porucha pozornosti, nebo oboje.
Kluk se taky jevil jako malý honě nešikovný na sport. Pozdě chodil, nic nového nechtěl zkoušet, všeho se bál, na prolézačky nechtěl. Výšky a voda je problém doposud.
Teď už je to lepší, hlavně se nesmí do ničeho nutit. Na kole a inlajnech jezdí jak ďáblík i když začal před půl rokem. Jen na kolektivní sporty není.
Nemáme problém s ničením věcí, zato oblékání a samoobsluha je hrozná. Musím u něj stát, aby se vůbec oblékl. Když na chvíli odběhnu, tak když přijdu neví, jestli se oblékal, nebo svlékal a co má vůbec dělat. Prostě mu myšlenky odběhnou jinam a na něco takového jako oblékání už nemá kapacitu…
Se zvuky, změnami, davy lidí má problémy dosud. Musí se pořád hýbat, něco si drmolit. Prostě pusu nezavře… Občas ještě má záchvaty vzteku, když něco nemůže pochopit. Nejhorší je když se zacyklí a chce něco vysvětlit, co se moc vysvětlit nedá. To nevím jak řešit…
To cykleni se pry ma utnout. Taky mi to dela. Treba se zepta, jakym smerem je Afrika a kdyz nekam ukazu, tak co je opacnym smerem stejne daleko a ted nevim, tak proste reknu, ze nevim a konec uz na nalehani neodpovim, protoze pak se ty otazky opakuji nebo stupnuji, takze nevim tecka. Kupotivu to funguje lip, nez se porad snazit odpovedet a nakonec se stejne rozcili, protoze odpoved neni dostatecne dobra. Na oblekani je nejlepsi motivace, kdyz ji ma, tak je obleceny za 2minuty sam, ale to u nas neni nejaky extra problem, protoze on ven vetsinou chce. Jestli to zvlada ve skole bez asistentky, tak super
. Ja uz jsem smirena, ze to bez asistentky nepude a jen doufam, ze to zvladne bez medikace.
@Oriseka Diky moc a promin s tou Krci, neuvedomila jsem si to. Uz jsem tam volala a pani byla moc mila, pry max 2 hodiny, spise hodinu a pul, nerikala nic ohledne prostoru pro otazky, naopak se divila ze jsem svolila ze pujdu jen ja a manzel ne, ale muz musi hlidat dcerku, takze to by ani neslo. Pak jeste zkousela jeslti by tam syn nezustal sam, coz ale netusim, asi uvidime na miste. Tak jsem zvedava jak to nas brouk zvladne a co se dozvime, urcite pak napisu ![]()
Teda devcata, ja stale jeste trosku doufam ze z toho syn treba vyroste nebo ze asitent nebude potreba, ale kdovi… jestli jo, to pak bude samostatny projekt, najit mu odpovidajici ZS, ac v okoli mame 4, nicmene nevim ze by ani jedna z nich asistenty nejak vitala…