Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tvl. Dejcham zhluboka a nebudu teda zla. Kojenec je maximalne frustrovanej, o agresivite bych fakt nemluvila. Klidne placni ale lepsi je zabranit fyzicky v tom nezadoucim. A vydrzet no…ma kousatka?
Normální miminko
syn má teď sedm měsíců a kouše, škrábe. Na au reaguje smíchem. Jasný, on totiž neví, že to říkám, protože mě to bolí. Myslí si, že to dělám ze srandy. Nerozumí tomu. Řešení je jedině zabránění tomu, aby dělal co tě bolí. A reagovat ne moc nahlas, aby z toho právě neměl srandu- jo jde to špatně
Třeba jen větou - to bolí. Prostě jsou to miminka. Jinak samozřejmě začíná výchova. Vysvětlovat můžeš, ale velký úspěch to mít nebude. Spíš zamezovat. V tom nosítku u nás pomáhá mu dát muchláčka. Musela jsem i přestat v nosítku skoro úplně kojit neboť prostě kouše. Ono to zas přejde ![]()
Když někomu něco nejde, tak většinou není spokojený. Ukaž mu jak to udělat líp. Vysvětluj emoce. Ono nic jiného s tím neuděláš. Vyrůstá z miminka
co se ti nelíbí to ho nenech udělat.
Ani NE, ani placani.
Jedine co zabira je tomu predchazet a zabranovat. Chytit ruku a nenechat ho to udelat.
Kojenci opravdu nejsou agresivní. Je to vcelku běžná vývojová fáze. Řešení je dítěti zamezit v nežádoucím chování. Chytni mu ruce, dej mu něco, co může v rukách zmoulat. A prostě vytrvej a čekej, přejde to. A přijde zase něco jiného. Ale opravdu tě mimino nekouse ze vzteku. Jakože plánovane, teď jsem nastvanej, tak kousnu mámu… takový myšlenkový pochody nezvládá, ted objevuje svět, zjišťuje, že má nějaký emoce, zjišťuje, že jeho chování vyvolává reakce okolí… ale prd tomu rozumí.
Ale neudělá to. Sice sranda, ale nejsi pokousana… mne se taky mimino smálo, když mi do krve rozkousalo bradavku..v tom věku to prostě nechápe. Výchova je snad zatím úspěšná, je mu 9 a kouše jen jídlo. ![]()
Mně to syn dělal taky, je to dost normální. Nesmíš ho vůbec nechat, být ve střehu a prostě mu tu ruku zadržet včas. Pokud nepřestane, zvednu se a konec zábavy, jdu z jeho dosahu. Děcka to pochopila velmi rychle i bez plácání.
@Anonymní píše:
Syn má strašnou srandu, i když mu v tom zabráním.
Taky si může vynucovat pozornost
to mi dělá, když se mu zrovna nevěnuji. Ale ráda je stejná - předcházet. A to taky, když pokračuje, dám ho na zem. To nesnáší, když není u mě, takže hned řve ![]()
Zkus mu nějak šetrně doplnit hořčík - tohle nutkavé škrábání, mačkání pih, tahání bradavek, žmoulání vlasů může značit nedostatek hořčíku, dítě je pak nervózní a snaží se uklidňovat těmi pohyby.
@AnastazieB To mě ani nenapadlo. A jakým způsobem? Potravinami? Dnes opět to samé, ale tentokrát při usínání. Měl nutkání škrábat, zatínat nehty a mačkat mě a u toho napůl spal. Když jsem mu dala ručičky pryč, dal jednu na nosítko a škrábal to a druhou rukou mě škrábal na krku. Vypadám, jako kdybychom měli doma kotě ![]()
Ráno byl po probuzení protivný, seděl a kopal nožkami, nadskakoval, tlačil (do hlavy), rozhazoval rukama a vypadal, jako kdyby se vztekal. Někdo píše, že dítě v tomto věku se neumí vztekat, no, opravdu to tak vypadá. Můžou to být ty zuby třeba?
@Tarjei jj, kousátka má. Ale kouše nejraději knihy, postýlku, nábytek. Já mám podezření, že je zase problém se zubama.
Jak ho přesně doplnit kojenci nevím, zkus si něco o tom vyhledat. A samozřejmě zuby to být můžou, může ho něco někde bolet, může mít nějakou blokádu někde…
Krásný den,
prosím o radu nebo o názor někoho se zkušenostmi s agresivitou u kojence. Na internetu jsem dohledala jen články o agresivitě batolat.
Syn začal být přibližně od 6. měsíce agresivní. Nyní je mu 9 měsíců a často se vzteká. Leze, sedí, stoupá si a začíná pomalu obcházet nábytek. Když mu něco nejde, mračí se, dělá předkus, háže věcmi a zaklání hlavu dozadu. Pokud jsem v blízkosti, zarývá do mě nehty, škrábe mě, štípe mě a teď máme novinku - přileze a kouše a u toho se mračí. Je vidět, že to dělá ze vzteku.
Má teď období, kdy se chce nosit a usíná jen v nosítku a je více protivný (asi zase zuby), ale i když chce být u mě a usíná třeba, škrábe mě do krve, štípe mě a je to velmi bolestivé.
Když mu rázně řeknu NE, má z toho srandu. Jednou mě hodně škrábnul do obličeje pod oko a já ho plácla automaticky přes ručičku. Neměla jsem to v plánu, hodně mě to bolelo a byl to reflex. On se tomu ale smál!
Domluvit se mu nedá a asi nezbývá nic jiného, než to zkoušet a vydržet. Ale co potom, když to nezabere? Nebo tomu lze předcházet už nyní?
Díky za všechny rady k tématu.