Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky pomoc! Ja se asi zblaznim, my nemuzeme mit jeden tyden bez problemu
Honzik (7 tydnu) se zacal strasne vztekat, kdyz ho prilozim k prsu. Nemel s prisatim nikdy nejmensi problem, poslednich par dni se zacinal lehce vztekat, nez se prisal, ale slo to zvladnout. Ovsem co predvadi dneska od rana je katastrofa. Jeci, jako kdybych mu trhala hlavu, samozrejme jak rve, nedari se mu prisat, je to dvacetiminutovy boj. Vubec nevim, co se deje, protoze hlad ma. Jakmile se prisaje, je uz klidny a po nakrmeni je zas usmevany, aktivni a v pohode, takze ho podle me nic neboli. V noci je to v klidu, ale dneska od rana uz jsme to absolvovali trikrat a uplne se desim dalsiho kojeni
Mate s tim nektera zkusenost? A jeste lepe nejakou radu? Jsem uz s nervama na dne ![]()
ahoj baru, čím to je a proč to dělá to nevím, ale nám docela pomáhalo, když takhle vyváděl, že jsem mu do pusinky strčila svůj malíček, ten si chvilinku podumlal až se uklidnil tak přišlo na řadu prso, protože čím víc se nemohl k prsu přisát, tím víc řval a k malíčku se přisál bez potíže, naštěstí to období netrvalo dlouho a od těch dob kojíme bez větších potíží do teď
snad vám to pomůže taky a přeji úspěšné a dlouhé kojení
Mě tohle Míša taky dělala, ale bylo to jen pár dní. Přišlo mě, že jak měla hlad a chtěla honem honem..tak jí to pak nešlo se v klidu chytit prsa.
Nebo zkus dát místo malíčku trochu čaje. Já jsem mu flaškou trochu smočila rty a par kapek do pusinky, to ho uklidnilo a pak se pěkně přisál. Třeba to zabere.
Diky moc za tipy. Jsem z toho uz uplne zoufala. Doufam, ze nebudu muset kojeni vzdat, uz jsem si kvuli tomu vytrpela tolik, ze se mi to nechce slozit, ale tohle se fakt neda ![]()
vydrz,je to jen prechodne obdobi,rika se tomu bojkot kojeni,tak se nenech vytocit.Deti uz zacinaji byt zvedave,tak pokud mozno koj nekde v klidu,nenechte se nicim rozptylovat.Sama vidis ze kdyz je ditko ospale tak to jde:)drzim palce,nevzdavej to:)
Bojkot má ale vždycky nějaký důvod - zpomalilo se vypuzování mléka, snědla jsi něco špatně, bolest bříška, chtělo by to vysledovat - náš Matěj thle dělala když ho bolelo bříško, jak pil střeva se pohybovala a jeho to bolelo, pak už o prsu nechtěl ani slyšet… musela jsem hledat vhodné chvilky kdy ho nabídnout… bylo to na palici..
Mám doma to samý, u jedný z holek…přečti si tohle, snad ti v tom něco pomůže: -------------------------------------------------------------------------------------
A zase ten pláč. .Ach, ten je nekonečný! Opět své dítko přikládám k prsu. Saje a saje… po chvíli se odtrhne a začíná se vztekat! Zpátky mu vložím bradavku do úst. Saje a opět se odtrhne a začne ne pláč, ale přímo řev. Nabídnu mu druhý prs. Zdá se, že to bude dobré, ale po chvilce sání se znovu opakuje odtrhávání a vztekání se. A tak nechám plačtivé dítko odříhnout a chovám, houpu, kolíbám, zpívám. Dítko podřimuje a je spokojené. Když přestanu, koukne na mě, našpulí pusinku do obráceného U a spustí! Domácnost stojí, halda prádla čeká na vyžehlení, špinavé nádobí volá o pomoc a teď ještě uvařit a postarat se o starší dítě. Je toho na mě trošku moc! Jsem unavená, znechucená, podrážděná, vyčerpaná. Ještěže vím, že se tato situace potrvá jen týden. Pak se vše vrátí do normálních kolejí a bude zas dobře. A co je příčinou té změny v chování dítěte? Je to růstový spurt.
Růstový spurt je období, kdy dochází k náhlému zrychlení růstu u kojence. Bývá to v období 3. a 6. týdne a 3. a 6. měsíce. Děťátko během krátké doby dosti povyroste a proto má častou potřebu příjmu potravy. U některých maminek nedochází ke spuštění zadního mléka (nejčastěji ze stresu) a proto se miminko vzteká. Zná chuť zadního mléka, chce se i nasytit a ne jen napít. Může mít i nazelenalou stolici. Pláče, protože je nevyspalé, z důvodu častého přikládání a pití sladkého předního mléka má koliky. Ale hlavním důvodem pláče není jen hlad.
A právě v této době hodně maminek sahá po příkrmech. Dosti často podléhají názorům svých maminek a v neposlední řadě i bohužel názorům pediatrů, které v té době zaznamenávají malé váhové přírůstky a barvu stolice přiřazují k tzv. ?hladové". Maminky většinou nevolí alternativní způsob podávání mléka, ale podají ho z lahve se savičkou. A pomalu ale jistě dojde k zástavě kojení. Což je velká a nepopsatelná škoda!
Maminky, vydržte to, zvládněte tuto dosti napjatou stresovou situaci a po týdnu budete obdařeny a vše se vrátí do stavu před spurtem. Přikládejte děťátko co nejčastěji, třeba i po půl hodině. Konejšete, hlaďte své miminko, snažte se jej uklidnit. Pokud bude nejhůře a vy budete mít pocit, že je k neutišení, můžete i přikrmit nejlépe mateřským mlékem, které jste si zamrazily pro ?zlé časy", ale i mlékem umělým. Zvolte však alternativní způsob podávání (kádinkou, lžičkou, stříkačkou ap.), ne však lahví! Věřte, že je to skutečně přechodná záležitost. Nedávejte na rady typu ?máš málo mléka", ?máš slabé mléko", ?máš řídké mléko" atd. Věřte v sebe! Nestresujte se věcmi kolem vás (špinavé nádobí, nepořádek), zkuste zaměstnat své partnery nebo blízké osoby, jistě vám rádi pomohou.
My jsme to měly taky. Vždy jsem jí dala na chvilinku dudlík a pak rychle vyměnila za prso.
Halka
U nas to samy, pomahalo par kapek do pusy. Davali jsme na prdiky BabyCalm, tak jsem mu vzdy kapla par kapek do pusy (ma se davat pred jidelm) on zacal jakoze sat a honem prso a chytil se.
Vydrz, je to jen obdobi.
Nevím po jaké době kojíš, ale zkusila bych krmit o něco dřív, tak aby neměl moc velký hlad a nebyl nervozni, ze to hned neteče.
Pak dej určitě info, která z rad Ti nakonec pomohla ať si vědí další maminky rady ve stejné situaci.
To prejde.
Jeste me napada predem trosku odsat, aby mlicko teklo hned nebo dat par loku ze strikacky, ukolibat ke spani a kdyz je v polospanku vecpat bradavku do pusinky. Oba triky jsem cas od casu pouzivala. Babeta
Ahoj,
to samé se mi stalo u obou dětí a bohužel ani jedno z nich to nepřešlo. Ale u nás se spíš ještě odmítali přisát. Syn to dělal až od 3 měsíců, dcera stejně jako u tebe od 7 týdnů
Nepomohlo na ně nic - jen v noci, když byli rozespalí, se lépe najedli. Začalo to u nich vždy nějakým růstovým spurtem a už je to nepustilo.
Takže vítězil ten, kdo měl víc síly, tj. já a syna jsem kojila do 20 měsíců, dceru ještě kojím (ona bohužel odmítá i příkrmy).
Zažila jsem u dcerky to samé a bylo to teda děsné a to to trvalo jenom asi dva dny…dodnes nevím, čím to bylo, prostě se najednou strašně vztekala a odmítala se ode mě napít, přitom prsa jsem měla úplně nalitá, nejedla jsem nic neobvyklého…nevím, čím to bylo, ale snažila jsem se vždycky před kojením dát do co největšího klidu, nemyslet na to, že to nepůjde, zatáhla jsem závěsy a zavřela dveře, svlékla malou i sebe a zalehla s ní do peřin…po těch dvou dnech to přešlo naštěstí samo, tak snad se to taky zlepší, držím moc palce…
Ahoj, dekuju vsem za tipy a rady. Vyzkousela jsem vsechno a bohuzel pomohlo jen vrazit mu prso, dokud je rozespaly. Malicek nebo dudlika vubec nechytne, zkusila jsem pred kojenim odsat, dat mu trosku MM flaskou, ale bezuspesne
Vyzkousela jsem zmenit polohu, kojila jsem svlecena telo na telo, v klidu… a porad rev. Nakonec jsem sice vzdycky zvitezila a napil se, ale mam nervy nadranc ![]()