Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@canaglia
já jsem v klidu, mě to přijde hodně undergroud, co píšeš
, nemůžeš brát NOZ doslova. To vede na scestí, taková příprava ke styku, hm. No hlavně tím, že se otec zavázal k pobytům dcery u něj, mu upravila výživný, dolní hranice návrhu. On by fakt nechtěl moje kastrůlky a šmírování u sebe doma nebo i jinde
. Místo pobytu tají, možná mu to vysvětlil někdo jako Ty, co by ho čekalo. ![]()
@canaglia na druhou stranu zas mnohý z otců by dojel na paragraf 884, odst. 1 a to že „Rodiče mají být všestranně příkladem svým dětem, zejména pokud se jedná o způsob života a chování v rodině.“ zejména tedy ti, co porušili paragraf 687, odst. 2 a odešli za milenkou
„Manželé si jsou navzájem povinni úctou, jsou povinni žít spolu, být si věrni, vzájemně respektovat svou důstojnost, podporovat se, udržovat rodinné společenství, vytvářet zdravé rodinné prostředí a společně pečovat o děti.“
a tedy pokud jde o to, že otec (resp. rodič, co nemá dítě v péči) o něj nemá pečovat, pouze má právo na styk
tak pak by bylo nutno dodržet paragraf 887 a to že „Výkon práva rodičů udržovat osobní styk s dítětem nemohou rodiče svěřit jiné osobě.“ a v otcově čase by nemělo proběhnout žádné odkládání k prarodičům nebo novým přítelkyním
otázka ovšem zní, zda tedy smí být dítě odloženo třeba ve svém sportovním kroužku, který zrovna prochází víkendovými tréninky před závody
protože tedy nelze, aby s dítětem místo otce vykonával styk trenér, že jo ![]()
ale tedy ať čtu, jak čtu, tak jsem zatím nikde nenašla, že by dítě mělo být na styk připraveno psychicky i materiálně. našla jsem, že má být jenom připraveno, to přece není problém, aby bylo ve čtyři hodiny připraveno u dveří a čekalo na tatínka, ne? o materiální přípravě nebo tedy vybavení dítěte věcmi fakt nic najít nemůžu ![]()
@sagina píše:
@canaglia na druhou stranu zas mnohý z otců by dojel na paragraf 884, odst. 1 a to že „Rodiče mají být všestranně příkladem svým dětem, zejména pokud se jedná o způsob života a chování v rodině.“ zejména tedy ti, co porušili paragraf 687, odst. 2 a odešli za milenkou„Manželé si jsou navzájem povinni úctou, jsou povinni žít spolu, být si věrni, vzájemně respektovat svou důstojnost, podporovat se, udržovat rodinné společenství, vytvářet zdravé rodinné prostředí a společně pečovat o děti.“
a tedy pokud jde o to, že otec (resp. rodič, co nemá dítě v péči) o něj nemá pečovat, pouze má právo na styk
ale tedy ať čtu, jak čtu, tak jsem zatím nikde nenašla, že by dítě mělo být na styk připraveno psychicky i materiálně. našla jsem, že má být jenom připraveno, to přece není problém, aby bylo ve čtyři hodiny připraveno u dveří a čekalo na tatínka, ne? o materiální přípravě nebo tedy vybavení dítěte věcmi fakt nic najít nemůžutak pak by bylo nutno dodržet paragraf 887 a to že „Výkon práva rodičů udržovat osobní styk s dítětem nemohou rodiče svěřit jiné osobě.“ a v otcově čase by nemělo proběhnout žádné odkládání k prarodičům nebo novým přítelkyním
otázka ovšem zní, zda tedy smí být dítě odloženo třeba ve svém sportovním kroužku, který zrovna prochází víkendovými tréninky před závody
protože tedy nelze, aby s dítětem místo otce vykonával styk trenér, že jo
Jo, souhlas.
Boží je skutečně to osobní právo styku, to je neskutečné zvěrstvo, ale je skutečně pravda, že podle nové dikce je to právo osobní, což v důsledku toho nejspíš povede k lavině návrhů na úpravu styku s prarodiči, polorodnými sourozenci, novými partnerkami a novými dětmi, protože to jsou osoby, které jsou pro dítě významné. Tohle snad judikatura zrelativizuje, to doslovné znění je fakt příšerné, to by chlap nemohl ani poslat partnerku vyzvednout dítě ze školky.
Ohledně přípravy na styk, to není řešeno zákonem přímo, ale právě výkladově, kdy se to opírá o povinnost rodiče, který má dítě svěřené do péče chovat se v souladu s právem druhého rodiče na styk, ten umožnit v rozsahu zájmu dítěte a na styku spolupracovat (dle NOZ). Každopádně je NOZ příšernost. ![]()
@canaglia proti tomu často matky (u nás to bude možná otec) brojí..nechtějí aby nová partnerka vyzvedávala ze školy, ani nechtějí aby se dítě s někým jiným než s otcem vídalo..
Chtěla bych děti v létě seznámit s přítelem, a hodně se bojím že kvůli tomu bude ex dělat dusno. Přitom se k němu nestěhuju, a nejsem padlá na hlavu abych se před nimi s ním nějak předváděla. Chci to vzít napřed spíš kamarádsky.
@Padre Paolo píše: Ženy volají po rovnosti (ale jen v lukrativních pozicích, viz úsilí o kvóty žen ve vedení nadnárodních firem), ale nějak se nederou o kvóty pracovních pozic, kde se musí chlap ohánět od nevidím do nevidím, víkendy.
Ahoj holky, jsme rok po rozvodu, komunikace příšerná, teď mi ex napsal, že v době prázdnin, kdy bude mít děti 14 dní u sebe mi pošle za ten měsíc jen půlku alimentů…může tohle vůbec udělat?
Ahoj. Byla jsem 5 let na UP, mám epinu a celkově u nás nic dlouho pro 40+ nebylo i když jsem si udělala pečovatelský kurz, místo nebylo. Můj živ. patrner je v ID 3. stupně, biologická, prostě super. Podnikám od roku 2015 a od března jsem měla stanovené alimenty na mladou, má 13 let ve výši 2900,–. Po dohodě se sociální pracovnicí jsem požádala o zvýšení alimentů, náklady vzrostly a otec se s dcerou nevídá, nemá zájem. No, vyjela jsem jako had, je to můj problém že podnikám a že jsme na tom stejně. Ex si pořídil do os. vlastnictví byt 3+kk a má hypotéku, vloni měl půjčku na auto ale to soudkyni nezajímalo. Teď nás měla jiná, neustále se rýpala v tom že bych měla pracovat 18 hodin denně a ne jenom 16 abych si náklady dohnala sama. A že pak bude i na víc dárku pod stromek. Přijde mi to nefér, otec na tom není zle, další vyž. povinnosti nemá a zájem také ne a soudkyně byla hned rozhodnutá. Na druhou stranu, byl ochotný dát i 700,– 300kč tak jak navrhla soudkyně a 400 když se s mladou uvidí. Jenomže by musela chodit k psychologovi aby byla na cholerika připravená. Tak jsem jim to zatrhla, napsala celkem ostrý dopis sociální pracovnici s tím že jí děkuji. Jenom pro vysvětlení, sjela jsem na polovinu, mám měsíčně čistého 14000,– máti je od března v Ldn kde docházelo k týrání a tak místo práce trajdám a zařizuji a tápu v našem super sociálním prostředí. Tak se držte, my jsme hluboko pod tabulkama ale děcko za pár stovek neprodám…vím jak peníze chybí, sama jsem měla kdysi o 3000 pod živ. min. na 2 lidi a bylo mi doporučeno říct ex aby mi dával víc na alimentech…
@jaelisa píše:
http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…
Díky ale problém je v tom že jsem na diskuze nechodila, celé jsem to konzultovala se socialním pracovníkem který byl pro a podepsal se pod to. Soudy na ně ale moc nedají, a sociální pracovník je na soud krátký, v podstatě toho moc nezmůže. Nejsem vůl a něco jsem si tady vydupala, není to první zkušenost. Bohužel soudkyně je taková jaká je, hodnocení moc kladná neměla a jedno na ní sedělo. Udělá z líčení divadlo, baví se tím.
@mámznítrauma píše:
Bohužel soudkyně je taková jaká je, hodnocení moc kladná neměla a jedno na ní sedělo. Udělá z líčení divadlo, baví se tím.
V českém soudnictví nemusí výsledek řízení záviset na jedné soudkyni. Existují opravné prostředky. Diskuse na e-miminu opravným prostředkem není.
Tady nikdo ten rozsudek nezruší a nenařídí soudu nové řízení.
Příspěvek upraven 24.09.16 v 07:59
@eumedon píše:
V českém soudnictví nemusí výsledek řízení záviset na jedné soudkyni. Existují opravné prostředky. Diskuse na e-miminu opravným prostředkem není.
Není, však já tady nic neřeším, to si řeším jinde. Na co potom diskuze jsou? Nebýt nich tak nevíme co je biologická léčba za svinstvo a na co si dávat pozor při žádání příspěvku na péči. To vím, že sem chodí dost frustrovaní jedinci a soud není o jednom člověku, není talár jako talár, nebojte.
@mámznítrauma píše:
Není, však já tady nic neřeším, to si řeším jinde. Na co potom diskuze jsou?
Na co takové diskuse jsou? Na co jsou diskuse, v nichž se ani na nic neptáte, ani nepodáváte ostatním žádné užitečné informace?
Ahoj vsem, chtela bych se zeptat ohledne vyse alimentu v teto situaci. Manzel plati byvale zene 8000,–(2deti 13,15), jeho cisty prijem 25000,–, ja na rodicovske, mame syna 16mesicu a dalsi na ceste. Byvala zena pozaduje zvysit na alim. Na 10000,–.
Ona ma prijem min.30000-35000, bohuzel se ohani vylhanym danovym priznanim s minimalnim prijmem. Soud ji nic asi nedokaze kdyz ma vsechny prijmy hotove, tudiz nemuzou proverit jeji financni toky.
Co si o to myslite? Dekuji za nazory
@powerfor píše:
Ahoj vsem, chtela bych se zeptat ohledne vyse alimentu v teto situaci. Manzel plati byvale zene 8000,–(2deti 13,15), jeho cisty prijem 25000,–, ja na rodicovske, mame syna 16mesicu a dalsi na ceste. Byvala zena pozaduje zvysit na alim. Na 10000,–.
Ona ma prijem min.30000-35000, bohuzel se ohani vylhanym danovym priznanim s minimalnim prijmem. Soud ji nic asi nedokaze kdyz ma vsechny prijmy hotove, tudiz nemuzou proverit jeji financni toky.
Co si o to myslite? Dekuji za nazory
Prosím anonym - řeším stejné téma.
8000 na dvě děti na čistý příjem 25000 je slušný. A podle kalkulačky na netu tak akorát. Navíc máte potomka. To by mohl manžel možná žádat i o snížení.