Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dle mého hodně záleží na soudci, protože jeden vezme v potaz jen pojištění a je to a druhý vezme v potaz i ty náklady okolo. Ale ta známá to měla takhle, jak jsem psala, jejímu ex započítali jen pojištění. Určitě jdi na soud a uvidíš. Snížit je nesníží a spíš je velká šance, že je zvýší… navíc je škoda, že jsi k soudu nešla hned, neboť do 2 let věku dítěte by tvůj ex platil „alimenty“ i na tebe…
@Anonymní píše:
@maritimka On je svobodný a sám, dělá v lese a mezi náklady si počítá provoz auta, benzín do pily, řětězy atd… A když jsme žádali o hypo tak mu vypočítali cca 12000,– čistýho měsíčně. Ale žádné hypo nemá ani pujčku nic, prostě vše jde jakoby jen na něj. Já jsem požadovala 5000,– aby se malej měl dobře a měl vše co potřebuje, jenže on si našel nákou husu s dítětem a ji manžel platil 3000,– tak mě to taky zkrouhnul. A ted když potřebuju malímu koupit boty, bundu, a další věci tak se mu musim doprošovat aby mu pulku aspon na to přidal, protože sama bych to nezaplatila, většinou nemám ani na tu pulku natož na celé boty. On se má moc dobře a myslí si jak se má i malej skvěle ale nebýt mého doprošování a mých rodičů nežil by tak jak žije.
Pokud je OSVč, soud zajímá to co je na daňovém přiznání. Můj muž je živnostník. U soudu o výživné dokládal daňové přiznání a nikdo s ním neřešil, a neznevažoval náklady spojené s podnikáním.
To co popisujete vy, mi přijde jako náklady nutné pro provozování živnosti ![]()
@pepřenka To asi sou. @maritimka Nešla jsem na soud protože jsem se s nim rozešla já a tak trochu jsem měla černé svědomí a nechtěla jsem mu ublížit ještě víc. Ale dnes se dokážeme domluvit, ale věčný doprošování 250,– na boty a dalších menších částek je mi hanba. Ráda bych měla 5000,– a neřikala mu o nic. Jenže on stále doufá, že se vrátím ale to nikdy neudělám.
@Anonymní píše:
@pepřenka To asi sou. @maritimka Nešla jsem na soud protože jsem se s nim rozešla já a tak trochu jsem měla černé svědomí a nechtěla jsem mu ublížit ještě víc. Ale dnes se dokážeme domluvit, ale věčný doprošování 250,– na boty a dalších menších částek je mi hanba. Ráda bych měla 5000,– a neřikala mu o nic. Jenže on stále doufá, že se vrátím ale to nikdy neudělám.
Určitě jdi na soud, protože domluva s ním není jednoduchá a lepší to nebude, tomu nevěř. Přeju, aby jsi z něho dostala aspoň těch 5tis., což hodně závisí na soudci, jestli vezme v potaz čistě příjem chlapa, což má těch cca 40tis. a nebo, jestli soudce dá za pravdu chlapovi, že nemá zas tak velký příjem, bere těch cca 12tis. po odečtu nákladů na podnikání a tím pádem ti přiklepne tak 3-3,5tis.
Ahoj holky,
chci se Vás všech zeptat, co tomu rozumíte víc, než já.
Můj ex, má soudně dané alimenty v částce 4000 kč, tento měsíc mi poslal pouze 2000Kč a když jsem se ho na to ptala, hodlá to prý už platit každý měsíc. Prý si k soudu podal návrh na snížení alimentů. To snad, ale musí dodržovat ne?
Paní na soc. mi řekla, že je možné ho na soudě „udat“ na exekučním, prý nahlásím jeho zaměstnání a je to. Řekla mi, že když do posledního dne v měsíci, nepošel danou částku, jde to na tom exekučním a bude se to řešit. Čeká mě složitý soud, plný záště a naschválu a tohle mě teď opravdu naštvalo. Prosím jak to je???
Díky všem ![]()
@MambaJ na tom exekučním to budou řešit až ti nezaplatí celou částku a nějaký čas
@sagina píše:
@MambaJ
- i když si podal žádost do konce měsíce, tak do nového rozsudku musí platit podle rozsudku stávajícího
- pokud si žadál o snížení zpětně a soud mu to schválí, tak ti vlastně nic dlužit nebude (pokud tedy platí teď částku, kterou by mu schválili)
- oproti tomu pokud by ti platil plnou částku, tak výživné spotřebované ve prospěch dětí se nevrací, takže i kdyby mu to zpětně schválili, ty bys mu nic nevracela, protože bys výživné mezitím spotřebovala
- takže paní ze sociálky ti radila dobře - jakmile ti do konce měsíce nezaplatí, obrať se na exekutora, můžeš požadovat exekuci nejenom dlužné částky (tedy těch dvou tisíc aktuálně), ale aby se mu ze mzdy strhávalo každoměsíčně i běžné výživné
- ale možná by stačilo svému bývalému o plánované exekuci říct, třeba by radši zaplatil dobrovolně sám, než pak i s náklady exekutora
jak zpětně? o tom by ale Paní na soc. něco věděla a řekla ne… Nerozumím… On je proti mě velmi zaujatý, nedá se sním domluvit, napsala jsem mu sms, kde je ho na to upozorňuji. Vedle v diskuzi psali, že prý by mi nesměl poslat nic, abych ho na to exekuční mohla nahlásit.
Díky a nezlob se, že jsem v tomhle, tak tupá. ![]()
@sagina takže koncem měsíce na soud-exekuční? platí se tam něco? nahlásím jen to jeho zaměstnání a jméno? DÍÍÍKY ![]()
@MambaJ Jediné co vim a co se tu řeší, že pokud ti dá 2000,– nebo třeba jen 200,– nikdo to řešit nebude protože má snahu platit a třeba zrovna nemá. Boužel je to dneska složité.
@MambaJ Kdyby tohle udělal mě, tak moc dobře ví, že by také podle toho své dítě výdal. Pokud by přestal platit neměl by na něj nárok ho ani vidět! ![]()
@Anonymní píše:
@MambaJ Kdyby tohle udělal mě, tak moc dobře ví, že by také podle toho své dítě výdal. Pokud by přestal platit neměl by na něj nárok ho ani vidět!
styk otce a placení alimentů spolu bohužel nesouvisí. Dítě má na péči otce nárok bez ohledu na jeho platební morálku. ![]()
@Anonymní píše:
@MambaJ Kdyby tohle udělal mě, tak moc dobře ví, že by také podle toho své dítě výdal. Pokud by přestal platit neměl by na něj nárok ho ani vidět!
Takže bereš dítě jako rukojmí
??
@Anonymní píše:
@MambaJ Jediné co vim a co se tu řeší, že pokud ti dá 2000,– nebo třeba jen 200,– nikdo to řešit nebude protože má snahu platit a třeba zrovna nemá. Boužel je to dneska složité.
to je zas něco jiného. to, co píšeš, se týká zanedbání výživy, či jak se ten paragraf jmenuje. řeší se to oznámením na policajtech a pokud pak soud shledá otce vinným, jde ten sedět.
exekuce je ovšem něco jiného, tam stačí, když dluží byť jen část výživného. @MambaJ nevím, já exekuce nikdy neřešila. ale teoreticky - rozsudek o výživném můžeš sám o sobě použít jako exekuční titul a jít s ním rovnou za exekutorem. ten už by tě měl případně navést, co všechno od tebe potřebuje či nepotřebuje za součinnost.
@MambaJ
já jsem podávala exekuční návrh na vymožení dlužného výživného. Stejná situace, otec platby pokrátil jen na základě vlastního rozhodnutí. V našem případě nešla zajistit exekuce na plat, protože je otec OSVČ. Až do vydání rozsudku nového platí stávající rozsudek avýše výživného, která je tam uvedená. Někde stačí poslat dopis, nejlépe od právníka, že pokud otec nedoplatí, podáš exekuční návrh.
U nás byl vydán na základě exekučního návrhu exekuční příkaz k platbě - takže otec musel doplatit dluh, náklady exekutorovi a náklady na právní zastoupení. U nás tedy byla situace, že otec peníze měl i majetek. Horší je situace, kde není z čeho brát.