Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Zbyna píše:
Prosim poradi mi nekdopritel jednou nezaplatil sve bejvale zene Alimenta ale jinak vzdy pravidelne platil jen ted se mu to nejak pokazilo poslal to nechtene na jinej ucet nekomu a na dalsi aby to moch zalatit nemel tak ceka jak se to v bance doresi ale proste nezaplatil jednou co muzeme ted ocekavat
byl to rict i na socialce co se mu prihodilo ale mame strach co jeho bejvala vymysly
prosim o radu co muzem ted udelat nebo co muzem ocekavat
predem vsem dekuji
Pokud je bejvalka potvora, pak doporučuji zaplatit hned i za cenu půjčky. Protože pokud ona podá exekuci, vyměřují se poplatky i z budoucích splátek na několik let dopředu, lze obstavit plat a strhávat automaticky, může to být hodně nepříjemné. Každopádně i bývalce oznámit písemně, co se stalo, že to je nedopatření a bude doplaceno co nejdříve.
Ahojky vespolek, četla jsem tu hodně, ale něják jsem nenalezla přímější odpovědi. Žiji s přítelem v pronájmu s mými 2 dětmi, na které jejich otec platí alimenty. Já momentálně nemám práci a těžko se tu hledá v oboru, chodím na brigády. Přítel má práci cca 15tis čistého. Platí 4tis alimenty.Jeho příspěvek na nájem, jeho životní pojistky (psané na děti jeho děti samozřejmě),telefon, příspěvek na energii, vodné stočné, je cca 6tis. 3tis si nechává na jídlo a celkem mu zbude cca 2tis na oblečení pro sebe a jeho děti, na výlety, na dárky atd. Děti má 1× za 14 dní, plus za nimi jezdí. Jeho ex bydlí v jejich domě s jejich dětmi s novým přítelem. Přítel by se mohl nechat vyplatit, ale nechce z důvodu, že chce svou část nechat dětem. Odvezl si staré auto, starý gauč a tekoucí pračku, osobní věci, co nestihl jako sandále, ty už jsou obsazeny novým přítelem. Jeho ex pracuje, druhou práci (rekvalif. hradili v době manželství) dělá doma, ale myslím, že daňovně nikde neuvádí. Její přítel pracuje, ale nikde ho neuvádí (jako na soc. dávkách atd).A teď chce ex požádat o zvýšení alimentů, s tím, že nemá „na žrádlo“ (její slova, promiňte),ale o víkendech kdy nemá děti, má na pokec kamarádky, chodí na koncerty, byť jednou ta čas, jedou do Itálie, nová obývací stěna, telka, pračka. Nezávidím jí to, ale ráda bych, aby byla soudná. Když máme všichni živit své děti, tak podle pravdy. Přítel vlastně nic nemá a když mu zvýšejí alimenty, tak nebude ani v tom podnájmu.(Je vtipné přemýšlet, že by se vrátil s novou rodinou do jejich domku, má tam TP, ale to je jen vtipná varianta, nedovedu si to představit).Tak mi prosím poraďte..čekat zda požádá o zvýšení (pakliže na to přítel bude mít, není o čem diskutovat, dětem platí vše a řádně)…ale co když na to prostě mít nebude? Nebude bydlet? nebude jíst? Kam vezme děti? Díky všem za rady, porady Nývltka
S jeho výdělkem mu to s velkou pravděpodobností nezvýši.
Jinak je ten příspěvek plný informaci, do kterých ti nic není ( kam jezdí a chodí ).
Pokud nebude mít na zvýšení alimentů, a soud mu je zvýší, může se zpátky nastěhovat do své části baráku a začít se starat o děti (napůl - jednou matka dětí, jednou on) - akorát ten její nový chlap tam bude trošku překážet. Přítel má na baráku trvalý pobyt?
Pro Meluzinka : Pardon, jestli jsem Vás nějak rozlobila. Samozřejmě, že mi nic není do toho co dělá, kam jezdí a na co má přítelovo exka.Po přečtení některých příspěvků jsem nabyla dojmu, že bych měla obšírněji rozvést vše, abych nic nezamlčela. Nechci nasazovat ani jí ani příteli psí hlavu do rozpadu jejich manželství a řešení dalšího mi nic není. Jen jsem chtěla vědět jak by se to mohlo řešit.
Pro Karfice : No myslím, že todle je bezpředmětné, tak se to nedá řešit. Odešel po společných hádkách, ale finále bylo narušeno jiným mužem a to byl definitivní odchod, tudíž návrat do společného nelze, ani tam na to nejsou místnosti. Jen jsem chtěla vědět jak by se to mohlo řešit. Řešení jediné by bylo, já jít na ubytovnu, on jít k rodičům, kde žije jeho bratr, ten by mu dal jeden pokoj. Já se vrátit nechci do svého TP, protože tam bydlí muj ex, z jeho opilství už jsem trošku vyrostla. Rodiče již dávno nemám. Jen jsem chtěla vědět jak ty alimenty. Pakliže se mi podaří nejen brigádničit, tak sklopím hlavu a pomohu hradit přítelovi vše co mu bude nakázáno soudem. Vím, že většina chlapů prostě dělá vše, aby neplatila, zažila jsem to taky. Nenasazuji na nikoho, jen se chci připravit na možnosti znamenající pro mě a mé děti. Děkuji všem za přístup a informaci. Nývltka
Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně odpovídající výše alimentů. Na dceru (9 let) platím v současné době 3000,– a k tomu se podílím na dalších nákladech (platím telefon, polovinu škol v přírodě, kroužků, táborů,…) Beru si ji každé dva týdny na víkend a cca na dva až tři týdny o prázdninách a samozřejmě i dalších svátcích. Nyní si bývalá partnerka podává návrh na zvýšení, protože je to asi málo, ale nechce mi říct ani kolik by si představovala, ani ukázat kolik malá měsíčně stojí. Nechce se ani domluvit, prostě to dala rovnou k soudu. Můžete mi někdo poradit kolik skutečně stojí dítě ve třetí třídě? Měl bych dávat víc? Používají se skutečně ty tabulky, že by alimenty měly být cca 13 - 17% mé čisté mzdy? Bez ohledu na skutečné potřeby dítěte? Nevadí mi dávat peníze malé, ale nemám pocit, že by jakkoliv strádala. Předem děkuji za vaše reakce.
@ondracek píše:
Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně odpovídající výše alimentů. Na dceru (9 let) platím v současné době 3000,– a k tomu se podílím na dalších nákladech (platím telefon, polovinu škol v přírodě, kroužků, táborů,…) Beru si ji každé dva týdny na víkend a cca na dva až tři týdny o prázdninách a samozřejmě i dalších svátcích. Nyní si bývalá partnerka podává návrh na zvýšení, protože je to asi málo, ale nechce mi říct ani kolik by si představovala, ani ukázat kolik malá měsíčně stojí. Nechce se ani domluvit, prostě to dala rovnou k soudu. Můžete mi někdo poradit kolik skutečně stojí dítě ve třetí třídě? Měl bych dávat víc? Používají se skutečně ty tabulky, že by alimenty měly být cca 13 - 17% mé čisté mzdy? Bez ohledu na skutečné potřeby dítěte? Nevadí mi dávat peníze malé, ale nemám pocit, že by jakkoliv strádala. Předem děkuji za vaše reakce.
to nejde říct. Záleží jaké ma dítě koníčky, zdrav. omezeni.
@ondracek Dle mého platíš dost. Dávám 3tis. plus platíš ještě nad rámec alimentů. Pokud bude chtít bývalka zvýšit alíky, OK. Pokud jí opravdu alíky zvýší, tak přestaň platit to okolo a ve výsledku na tom budeš stejně. Netuším, jaký máš plat, ale když spočtu 3tis. + polovina kroužků a táborů + telefon, vyleze mi z toho částka kolem 4,5tis. měsíčně a to už jsou velmi slušné alíky na 9leté dítě (pokud se ovšem bavíme o zdravém dítěti, pokud má nějaké omezení, musí se na to přihlédnout, na ostatní „dobrovolné“ věci jako kroužky atd. na to se ohled nebere, na to dítě může a nemusí chodit…)
Díky za reakce. Malá je díky bohu zdravá jak řípa, žádné zdravotní omezení tedy nemá. Má celkem standardní kroužky, nijak finančně náročné (a jak jsem psal o náklady na ně se dělíme). Měsíčně mám cca 30 tisíc a přesně jak píše maritimka, když podělím další náklady na koníčky apod, dostávám se cca na 4500,– měsíčně. Do toho nepočítám spoření 1200,–, které malé platím poslední tři roky (kdyby v budoucnu byla placená vysoká) ani dovolené či hory, když spolu někam jedem.
Ještě by mě vážně zajímalo kolik asi devítileté dítě stojí měsíčně. Především jídlo a oblečení, o ostatním asi představu mám. A jak se vypočítává poměrná část nájmu a služeb, kterou dítě spotřebuje? Bere se to jako polovina, když žijí v domácnosti dvě?
Ještě jednou díky za reakce.
@ondracek Náklady na energie a nájem se nedělí dvěma, protože i ex samotná by někde musela bydlet. Ano, mohla by třeba v 1+kk, ale nikdo neříká, že to nejde i ve dvou s dcerou. A energie - 9leté dítě si určitě neholí nohy, takže má nižší náklady na sprchu (například), takže i náklady na energie nelze brát polovinu.
Oblečení - logicky - boty, bundy, kalhoty se nekupují každý měsíc, takže náklady na tyhle „dražší“ věci jsou tak jednou za 3 měsíce (bunda 1000,– + boty 1000,– + kalhoty - nějaké džíny - třeba 500,–). K tomu kosmetika měsíčně dejme tomu 300,– (zubní pasta, kartáček, nějaká pleťová kosmetika, sprcháč, v 9letech asi menzes neřešíme). A jídlo - denně snídaně 10,– + 2× svačina cca 20,– (někdy jogurt za 4,– a někdy cheeseburger za 25,–), oběd cca 40,– (někdy škola za 20,–, někdy restaurace za 120,–), večeře 30,– = dohromady za den cca 120,– za jídlo.
Jelikož si ale dítě bereš, musíš to odečíst - takže počet dnů odečteš ze všech položek - energie, jídlo, kosmetika a vlastně i ošacení…
Bych řekla, že náklady na 9leté dítě jsou tak 6-7tis. měsíčně. Ale opravdu záleží, jak je zvyklé dané dítě žít - když poměry dovolí, může dítě žít i za 10tis. či za víc…
@ondracek píše:
Díky za reakce. Malá je díky bohu zdravá jak řípa, žádné zdravotní omezení tedy nemá. Má celkem standardní kroužky, nijak finančně náročné (a jak jsem psal o náklady na ně se dělíme). Měsíčně mám cca 30 tisíc a přesně jak píše maritimka, když podělím další náklady na koníčky apod, dostávám se cca na 4500,– měsíčně. Do toho nepočítám spoření 1200,–, které malé platím poslední tři roky (kdyby v budoucnu byla placená vysoká) ani dovolené či hory, když spolu někam jedem.Ještě by mě vážně zajímalo kolik asi devítileté dítě stojí měsíčně. Především jídlo a oblečení, o ostatním asi představu mám. A jak se vypočítává poměrná část nájmu a služeb, kterou dítě spotřebuje? Bere se to jako polovina, když žijí v domácnosti dvě?
Ještě jednou díky za reakce.
Podle nového občana je předním hlediskem shodná životní úroveň rodiče a dítěte. Pokud platíš výživné, pak už matka nemá nárok na nic dalšího (telefony, kroužky, stavební spoření, nic). Pouze neseš náklady na svou péči a své dovolené. Navíc by ti měla matka poskytovat na aktivity s dítětem veškeré vybavení, které má pořízené, tj. kolo, lyže, snowboard apod.
Jelikož nový občan dává hledisko životní úrovně již na první místo, dosud to bylo jen judikaturou, kterou soudy ignorovaly, pak na výživné má vliv i příjem partnerů, tj. pokud díky partnerovi matky má matka výrazně vyšší úroveň než ty, pak by alimenty měly být nižší, pokud naopak tobě partnerka vysokým příjmem životní úroveň zvyšuje, pak se o to alimenty zvýší, přesněji měly by se, ale soudy na zákony moc nehledí. Nejdřív si to posoudí podle sebe a svých názorů, teprve když si nevědí rady, podívají se do zákona. Každopádně si připrav dobrou argumentaci ohledně podílení se dítěte na tvé životní úrovni, soud by měl zohlednit i podíl osobní péče, samozřejmě další případné vyživovací povinnosti.
@maritimka Děkuju za luxusní přehled nákladů
Vlastním výpočtem jsem se dostal na podobné číslo. To, že jde utratit i výrazně víc je mi jasné, ale mezi horních deset tisíc rozhodně nepatříme ![]()
@canaglia Díky i za informace ke shodné životní úrovni, už jsem na ni narazil jinde a řekl bych, že naše životní úrovně se nijak neliší (pokud jde o bydlení, auto, dovolené,…).
Také mě zaujala informace ohledně příjmů partnera. Má nějaký vliv, že moje partnerka (nikoliv manželka) ještě studuje a nemá prakticky žádný příjem? (s výjimkou brigád)
@ondracek Obávám se, že - kdyby tvoje partnerka měla vysoké příjmy, tak na to soud bude koukat a alimenty ti zvedne. Nicméně opačný případ, partnerka má jen brigády, na to moc koukat nebude. Partnerka není tvoje další vyživovací povinnost (jako by bylo např. v případě vašeho společného potomka, pak by soud bral v potaz první dítě, druhé dítě a ještě tvou nynější partnerku jako třetí vyživovací povinnost). Soud nebere v potaz ani tvoje náklady na nájem, energie, hypo, úvěry, atd. A myslím si, že nevezme v potaz ani to, že ve své domácnosti máš další ženu bez příjmu…