Jak snížit alimenty?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5508
26.4.14 23:08
@ondracek píše:
@maritimka Dost nelogické, ale tušil jsem to :?

No není to tak úplně, samozřejmě soudy na to nejsou zvyklé, ale pokud prokážeš vedení společné domácnosti, pak patří ke společně posuzovaným osobám a lze o to opřít argumentaci ohledně životní úrovně. Jak na to soud uslyší, je druhá věc, ale pokud by bývalá partnerka chtěla příliš, pak jako obrana by to mohlo být použitelné. Životní úroveň lze porovnávat podle majetku na hlavu a podle příjmu na hlavu nebo ještě lépe podle indexu životního minima. Zejména pokud by se ti podařilo proti sobě postavit její nulový příjem a na druhé straně výdělečně činného partnera matky, pak by to mohlo u rozumných soudců zabrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
26.4.14 23:11
@maritimka píše:
@ondracek Obávám se, že - kdyby tvoje partnerka měla vysoké příjmy, tak na to soud bude koukat a alimenty ti zvedne. Nicméně opačný případ, partnerka má jen brigády, na to moc koukat nebude. Partnerka není tvoje další vyživovací povinnost (jako by bylo např. v případě vašeho společného potomka, pak by soud bral v potaz první dítě, druhé dítě a ještě tvou nynější partnerku jako třetí vyživovací povinnost). Soud nebere v potaz ani tvoje náklady na nájem, energie, hypo, úvěry, atd. A myslím si, že nevezme v potaz ani to, že ve své domácnosti máš další ženu bez příjmu…

S těmi dalšími vyživovacími povinnostmi to taky záleží na soudu, vím o případu, kdy soud zcela ignoroval další tři děti otce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.4.14 23:29

@canaglia Díky. Asi by bylo dost komplikované dokazovat, že se mnou žije v jedné domácnosti, trvalé bydliště má jinde. Asi jsem naivní, ale doufám, že to půjde i bez toho. Na to porovnání životní úrovně se někde kouknu, třeba je na to nějaká doporučená metodika. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
26.4.14 23:41
@ondracek píše:
@canaglia Díky. Asi by bylo dost komplikované dokazovat, že se mnou žije v jedné domácnosti, trvalé bydliště má jinde. Asi jsem naivní, ale doufám, že to půjde i bez toho. Na to porovnání životní úrovně se někde kouknu, třeba je na to nějaká doporučená metodika. Díky

Proboha nehledej doporučenou metodiku - pro soudy neexistuje. Zvlášť teď po té příšerné změně ze zákona o rodině na nového občana - vůbec nikdo netuší, jak to má být. Soudy si to dělají zcela po svém a dokonce jsou schopné dvěma partnerům vyměřit výživné podle odlišných postupů!!! Možná by spíš pomohlo ex upozornit, že pokud půjde soudní cestou, ať nepočítá s platbami navíc. A ať si spočítá, co je pro ni výhodnější, domluvit se rozumně třeba i s mediátorem, nebo vyhazovat prachy za právníky a totálně si podělat vztahy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.4.14 23:49

@canaglia Podle něčeho se snad řídit musí, ne? Nebo si to vážně dělá každý soudce podle toho jak se zrovna vyspí? Jo vztahům to asi moc nepřidá. Vzhledem k tomu jak reaguje na mé SMS, tak asi o žádné rady a domluvy nestojí. Vše si probere s právníkem :) A to jsem zrovna měl pocit, že spolu až na drobné výjimky vycházíme celkem dobře. Asi klid před bouří…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
27.4.14 00:08
@ondracek píše:
@canaglia Podle něčeho se snad řídit musí, ne? Nebo si to vážně dělá každý soudce podle toho jak se zrovna vyspí? Jo vztahům to asi moc nepřidá. Vzhledem k tomu jak reaguje na mé SMS, tak asi o žádné rady a domluvy nestojí. Vše si probere s právníkem :) A to jsem zrovna měl pocit, že spolu až na drobné výjimky vycházíme celkem dobře. Asi klid před bouří…

Jo, teď jsi na to kápnul. Přesně tak, jak se vyspí. Pokud má tvá ex právníka, tak by byla adekvátní reakce okamžitě zastavit jakékoliv platby navíc nad rámec rozsudku (třeba jen proto, aby pocítila dopady svého jednání a nepoužívala platby navíc na financování právníka) a pokusit se zajistit důkazy o všech dosavadních platbách, aby ti to nenapálili tři roky zpětně, když to nebudeš schopen prokázat. Tohle některé maminky s oblibou dělají a právníci jim to radí. Jestli mohu doporučit, pokus se soustředit i na prokázání podvodu. Pokud máš nějaké doklady o tom, co jsi v minulosti platil, pak jí to neříkej, že je máš, při účastnickém výslechu to uveď, že jsi to platil, nech ji to u soudu popřít a pak teprve vyndej důkazy a podej na ni trestní oznámení pro podvod (ale musí to být za víc než 5000 Kč celkem, co jsi schopen prokázat a co popře). Ale to už jdeš do pořádné bitvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
27.4.14 00:17

@canaglia Díky za rady, ale to asi není nic pro mě. Neberu to jako bitvu, jen se chci alespoň trochu připravit, abych pak jen nekoukal, co se to stalo…

Zajímavá je však myšlenka ohledně doplácení tři roky zpětně. Co je proboha tohle za pitomost? To se mě snad netýká ne? Pochopím to u nějakých neplatičů, případně tam, kde jsou alimenty skutečně na směšné úrovni, ale když posílám víc než mám? Ještě bych asi pochopil od data podání žádosti, jelikož se to může protáhnout, ale proč tři roky zpětně? To má být jako trest? Je to vážně běžná praxe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
27.4.14 09:17
@ondracek píše:
@canaglia Díky za rady, ale to asi není nic pro mě. Neberu to jako bitvu, jen se chci alespoň trochu připravit, abych pak jen nekoukal, co se to stalo…Zajímavá je však myšlenka ohledně doplácení tři roky zpětně. Co je proboha tohle za pitomost? To se mě snad netýká ne? Pochopím to u nějakých neplatičů, případně tam, kde jsou alimenty skutečně na směšné úrovni, ale když posílám víc než mám? Ještě bych asi pochopil od data podání žádosti, jelikož se to může protáhnout, ale proč tři roky zpětně? To má být jako trest? Je to vážně běžná praxe?

Je to velmi běžný postup, kdy naivní chlap platí mnohem více, než musí, protože dítě má rád a nechce dělat problémy. Důvěřivě si neschovává doklady a po třech letech matka požádá o zvýšení alimentů 3 roky zpětně. Pokud uspěje, pak je dlužné výživné vyměřeno i zpětně, soud může zohlednit prokázané platby nad rámec výživného, ale důkazní břemeno je na chlapovi. Pokud nemůže nic prokázat, platí znovu. Dokonce i pokud nemá doklady na předané výživné, platí zpětně i to. Je to jedna z největších čuňáren, kterými se chlapi likvidují. V novém občanovi to zůstalo. Co na tom, že dítě už ty tři roky nějak přežilo a chlap ty prachy mít nemusí, to nikoho nezajímá.
Přeju ti, aby to nebyla bitva. Spousta tatínků si to myslelo. Jak je v tom právník, pak doporučuju se připravit na nejhorší. Prachy dokážou zatemnit mozek hodně lidem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
27.4.14 09:24
@ondracek píše:
Také mě zaujala informace ohledně příjmů partnera. Má nějaký vliv, že moje partnerka (nikoliv manželka) ještě studuje a nemá prakticky žádný příjem? (s výjimkou brigád)

vůči partnerce nemáš vyživovací povinnost, pokud to tedy není matka tvého malého dítěte. dost pravděpodobně na tohle soud slyšet nebude, protože pokud ji živíš, je to tvoje věc, děláš to dobrovolně nad rámec svých povinností a výživné na nezletilé dítě stojí ve finančních povinnostech na prvním místě. jinak u společné domácnosti nehraje roli trvalé bydliště, ale faktický stav. jo, akorát mě ještě napadlo - pokud bys argumentoval přítelkyní ve společné domácnosti, tak by na to mohl soud nahlídnout přesně naopak, než si přeješ - tím, že je vás ve společné domácnosti víc, tak tím ti klesají náklady na bydlení, protože se o ně podělíte, tedy ti teoreticky může zbýt víc na dítě :nevim: (a jak jsem psala - že ti přítelkyně nic neplatí pravděpodobně nebude dostatečný argument, protože je to tvoje věc, že ji živíš, i když nemusíš… i to naopak může přes soudem vypadat blbě, že se bráníš dávat víc peněz do dítěte, když jich máš tolik, že můžeš vyživovat přítelkyni).

jinak ad platby na půl nebo spoření - my to taky tak máme, že ex má nějaké nízké alimenty plus napůl lyžáky, tábory a tak. ALE soudkyni se to velmi nelíbilo a cukala se nám to schválit s tím, že výživné je nízké a ty platby napůl jsou navíc, otec je platit nemusí. protože kdyby si otec neplnil své závazky, tak alimenty lze vymáhat exekučně, ale tyhle platby napůl nelze, protože by nebyly a nemohly být přesně na korunu v rozsudku definované. nakonec nám to tedy schválila. nicméně sociální pracovnice nás upozorňovala, že u nás je i jiná soudkyně, která by nám to neschválila. takže že platíš navíc je od tebe velice hezké, na druhou stranu soud ti může výživné zvednout s tím, že navíc platíš dobrovolně a tedy je to tvoje věc.

a ještě k otázce, jestli by výživné mělo být podle potřeb dítěte nebo jestli podle příjmu rodiče - samozřejmě, že tam kde máš rodič vyšší příjmy, tak tam jsou na místě vyšší alimenty. bylo by to tak i v úplných rodinách, prostě ten přebytek by se dával dítěti na spoření. OK, ty to spoření platíš, takže si to nejspíš uvědomuješ. nicméně to, že spoření platíš, je zse něco navíc, co bys nemusel. a tady záleží na tom, na jakého narazíš soudce - jeden tě pochválí, jak se hezky staráš, ačkoli nemusíš, jiný to posoudí tak, že peněz máš asi dost, když stejně platíš navíc, tak že není problém zvednout alimenty (a ať si to pak z alimentů platí matka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7449
27.4.14 09:59

@ondracek já bych být tebou začala platit jen alimenty, které máš stanovené a víc ani ťuk. Hold se maminka musí snažit, když chce vyšší alimenty a hold vše začne nad rámec alimentů platit sama a typuji, že po měsíci přehodnotí svůj postoj… Protože pokud ti alimenty zvednou, stejně ty platby navíc už posílat nebudeš, nebo ano? Nedělej ze sebe vola (sorry, že to tak musím napsat - u nás doma byl chlap taky za vola, co živil i ex, ale nechal si to vysvětlit a je klid, ex sice zuřila, ale to je mi jedno…) a neživ i ex a její domácnost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.14 16:34

@ondracek
přesně tak, každý soudce podle sebe a podle toho jak se vyspí. No s tím pokrácením platby, tohle udělal ex jako reakci na to, že jsem dala návrh k soudu a soudkyně to vyhodnotila jako naschvál a výživné zvedla a nechala mu to doplatit zpětně. Takže to není tak jednoznačné. A tady je navíc praxe, že do výživného se zahrnují i platby navíc, mimořádné, právě protože soud počítá s praxí, že druhý rodič nemusí zaplatit ani fň navíc. Jinak u zvýšení tvoje ex bude předkládat i náklady na dítě, ty můžeš rozporovat. Praxe zdejších soudů je, že tabulky se drží plus mínus rozhodující je životní úroveň druhého rodiče respektive ta u soudu prokázaná. Pokud je velké rozpětí mezi náklady na dítě a vyměřeným výživným může soud a taky to dělá nařídit, že část výživného půjde na vinkulovaný účet.

• Citovat
  • Upravit
9
27.4.14 20:49

Děkuji všem za reakce, z každé si něco odnesu (včetně toho nebýt za vola, alespoň ne příliš dlouho :) ). Na druhou stranu určitě nechci a nebudu teď nijak zbrkle měnit zavedené zvyky. Myslím si, že by se to spíš obrátilo proti mě a nechci trestat malou tím, že jí seberu telefon nebo nepojede na tábor. Počkám s čím na mě u soudu vyrukuje ex.

Jediné co bych chtěl ještě zjistit je způsob určování životní úrovně. Je na to nějaký formulář, který na místě vyplním, či mi zaměstnavatel potvrdí příjmy apod.? Bere se do toho nemovitý majetek, auto, výplata? Ještě něco? Nejde mi ani tak o domněnky jako spíš o konkrétní zkušenosti. Děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.14 21:11
@ondracek píše:
Děkuji všem za reakce, z každé si něco odnesu (včetně toho nebýt za vola, alespoň ne příliš dlouho :) ). Na druhou stranu určitě nechci a nebudu teď nijak zbrkle měnit zavedené zvyky. Myslím si, že by se to spíš obrátilo proti mě a nechci trestat malou tím, že jí seberu telefon nebo nepojede na tábor. Počkám s čím na mě u soudu vyrukuje ex.Jediné co bych chtěl ještě zjistit je způsob určování životní úrovně. Je na to nějaký formulář, který na místě vyplním, či mi zaměstnavatel potvrdí příjmy apod.? Bere se do toho nemovitý majetek, auto, výplata? Ještě něco? Nejde mi ani tak o domněnky jako spíš o konkrétní zkušenosti. Děkuju.

posuzuje se všechno respektive mělo by, takže ano příjmy jak ze zaměstnání tak ostatní i nepravidelné a pak majetek. Příjmy může chtít soud až 3 roky zpětně. Praxe soudů je různá, zpravidla u zaměstnanců příjmy vyplní a potvrdí zaměstnavatel, většinou je to i rozepsané, co je základ mzdy, odměny, někde to berou souhrnně. U OSVČ daňové přiznání popřípadě finanční deník. Dál je samozřejmě výpověď obou účastníků řízení, soud se bude dotazovat. Pokud to poženete na bitku, můžete se dostat až na kontrolu účtů, výpisy atd.

Počítej s tím, že částka uvedená ex v návrhu bude nadsazená, to je běžná praxe. Obvykle soud rozhodne někam doprostřed. Takže jestli má právníka, bude to ve stylu „hm chcete výživné 4 500Kč tak napíšeme 6000Kč.“

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.4.14 21:13

Dodatek - dotazování soudu je (u výživného) právě na majetek, pozemky, nemovitosti, auta, renty, zlato :D atd.atd.

• Citovat
  • Upravit
9
27.4.14 21:48

Děkuji všem, kdo se podělili o své zkušenosti :potlesk: Na většinu otázek jsem odpovědi dostal, případně jste mě nasměrovali správným směrem. Až bude po „akci“, určitě se rád podělím o nějaké zkušenosti. Ještě jednou díky a mějte se hezky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna