Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@canaglia ono tomu dítěti je jedenáct a sama už moc kontakt nevyhledava, a ano on je ten co se nechá živit vlastní matkou a prividelava si bokem a není to zase takový chudák. Ale za mě účel to splnilo i když se zvýšení nekonalo. Soudem mám dál stanovené výživné 1.000.-kč na tak starou dceru. Miluji tyhle rychlé soudy na emiminu…
@Riky69 píše:
@canaglia ono tomu dítěti je jedenáct a sama už moc kontakt nevyhledava, a ano on je ten co se nechá živit vlastní matkou a prividelava si bokem a není to zase takový chudák. Ale za mě účel to splnilo i když se zvýšení nekonalo. Soudem mám dál stanovené výživné 1.000.-kč na tak starou dceru. Miluji tyhle rychlé soudy na emiminu…
Nechci tě soudit, jen mě to zarazilo, dát někoho k soudu, protože zlobí. Ale je fakt, že na někoho nic jiného nefunguje. Znám takové taky. Tak se nehněvej. ![]()
@canaglia píše:
Nechci tě soudit, jen mě to zarazilo, dát někoho k soudu, protože zlobí.
a proč jinak se dávají lidé k soudu? protože jsou hodní a řádně si plní své povinnosti? já měla za to, že právě naopak - protože zlobí, povinnosti si neplní a soud je ten vychovatel, který se má pokusit jejich chování vártit do náležitých mezí ![]()
@Riky69 1000 kč na jedenáctileté dítě? Tak to je opravdu směšná částka. Určitě si za čas podej návrh na zvýšení.
Dobrý den, prosím o zachování anonymity.
Chtěla jsem se zeptat, jak je to s výživným, s bývalým máme chlapečka 7,5 měsíce, on má ještě staršího syna na kterého platí, teď jsem žádala o svěření do péče a výživné. On tvrdí, že mi víc než 1400 dávat nemůže (syn má zdr. problémy, na soc. mi řekla, že vlastně u malého se jedná o zvýšenou péči a že by podle ní měl platit kolem 2000).Otec syna jednou říká že má plat 15000, ale v okamžiku kdy po něm chci nějaké peníze tak tvrdí že má 12000, je ho další majetkové poměry: vlastní RD a les. Já beru rodičák 7100 a vlastním 1/2 rodiného domu s mým sourozencem. Na celou výbavičku přispěl 1600.
@sagina píše:
a proč jinak se dávají lidé k soudu? protože jsou hodní a řádně si plní své povinnosti? já měla za to, že právě naopak - protože zlobí, povinnosti si neplní a soud je ten vychovatel, který se má pokusit jejich chování vártit do náležitých mezí
Zlobil tím, že neplatil. Takže domáhat se placení, pokud bezpečně vím, že to je jeho lajdáctví a ne skutečná nouze, je ok. Ale vzít to jako důvod pro zvýšení mi přijde za hranou. Ale to je jen můj pocit, jak vnímám férovost. Důvodem zvýšení alimentů by mělo být, pokud by si žil na vyšší úrovni než dcera. Nic jiného.
@Anonymní píše:
Chtěla jsem se zeptat, jak je to s výživným, s bývalým máme chlapečka 7,5 měsíce, on má ještě staršího syna na kterého platí, teď jsem žádala o svěření do péče a výživné. On tvrdí, že mi víc než 1400 dávat nemůže (syn má zdr. problémy, na soc. mi řekla, že vlastně u malého se jedná o zvýšenou péči a že by podle ní měl platit kolem 2000).Otec syna jednou říká že má plat 15000, ale v okamžiku kdy po něm chci nějaké peníze tak tvrdí že má 12000, je ho další majetkové poměry: vlastní RD a les. Já beru rodičák 7100 a vlastním 1/2 rodiného domu s mým sourozencem. Na celou výbavičku přispěl 1600.
Ještě záleží na věku a potřebách toho staršího dítěte (předpokládám dítě mladšího školního věku bez zvýšených potřeb), pak na rozsahu péče otce o obě své děti, předpokládám 10%. Dále předpokládám, že nikdo z vás neuplatňuje na dítě daňové zvýhodnění ani nebere přídavky či jinou podporu vázanou na dítě (nepočítaje rodičák). Pak by výživné na běžné dítě mělo být cca 1700, při zvýšených potřebách skutečně k těm dvěma tisícovkám. Vycházím z čistého příjmu otce 12000 (že tedy těch 15000 je hrubá mzda). Stačí takto? Počítej ale s tím, že soudům je tohle vše úplně jedno a rozhodují zcela mimo hranice nejen zdravého rozumu, ale i zákonů.
@Anonymní píše:
Můžu si jen rýpnout? Otec syna říká, že má 15tis. a nebo 12tis. - tak když s nim máš dítě, tak snad víš, kolik bere, nebo ne?
Jinak k tématu - myslím si, že ty 2tis. jsou adekvátní vzhledem k potřebám takto malého dítěte a k tomu, že má zvýšené potřeby. Ale uvidíš u soudu, tady ti někdo řekne, že dostaneš 2tis. a soud ti přiklepne tisícovku. Nebo naopak, soud bude mít zdravý rozum a přiklepne ti 3tis. Uvidíš. Kdy máš soud?
@maritimka každý jsme měli svůj účet a měli jsme dohodu co kdo zaplatí, většinou měl kolem 14000 čistého, jelikož teď s ním 9 měsíců nežiji, tak opravdu nevím jaká výplata mu chodí na účet. Výplatu měl jinak pohyblivou, záleželo na měsíci ale většinou to bylo 14000 - 15000. Teď mi jednou tvrdí, že 15000, ale pak to obrátí a tvrdí, že 12000.
Starší syn má 6 let a v září půjde nejspíš do školy, toho má každý druhý víkend a ten týden co ho nemá za ním jezdí. Ve styku s naším synem mu nebráním a snažím se ho vněm podporovat jak jen to jde, ale styk s malým je sporadický, jednou tu byl v listopadu, pak na konci ledna a teď tu byl po 5 týdnech, jiný zájem neprojevil.
@dexonka1 zrovna včera jsem podávala návrh na rozvod, a i mně právnička řekla že se tam musí napsat částka. Takže na začátek tam je uvedené jaké jsou na děti výdaje (školka, SRPŠ, jaké jsou jejich potřeby (běžné, zvýšené, zdravotní stav)..a pak částka (mám na staršího 4l 3,5t a na maldšího 2l 2,5t.). A péči jsme napsali společnou. Na střídavou jsou ještě malí, zvlášť když já jsem na RD. Případná změna formy péče se bude řešit až se změní poměry (malej do MŠ, já do práce).
An. K.
@Anonymní píše:
@dexonka1 zrovna včera jsem podávala návrh na rozvod, a i mně právnička řekla že se tam musí napsat částka. Takže na začátek tam je uvedené jaké jsou na děti výdaje (školka, SRPŠ, jaké jsou jejich potřeby (běžné, zvýšené, zdravotní stav)..a pak částka (mám na staršího 4l 3,5t a na maldšího 2l 2,5t.). A péči jsme napsali společnou. Na střídavou jsou ještě malí, zvlášť když já jsem na RD. Případná změna formy péče se bude řešit až se změní poměry (malej do MŠ, já do práce).
An. K.
Optimální věk pro střídavou péči - jsou v období největší adaptability a nemusí tahat pomůcky do školy. Pokud byste to zvládli střídat klidně 2-3× týdně, budou mít pocit, že jim zůstali po celou dobu oba rodiče. Ale společná je fakt ještě lepší, dobrá volba, pokud jste schopni se dohodnout. Nicméně není příliš obvyklé při společné péči upravovat alimenty, ale i to se dá.
Jen varuji, soudy nejsou na společnou péči moc nastaveny, vím o případu, kdy ji vyloženě proti vůli rodičů zamítli z důvodu, že rosiče nebydlí spolu, přičemž to není zákonnou podmínkou. Takže se nedejte, na soudech sedí velmi často diletanti, kteří neznají a nerespektují zákony, Ústavu nevyjímaje. Trvejte tvrdě na svém shodném názoru. Pokud by soud šel proti němu, odkažte se na Dohodu o ochraně základních práv a svobod, kdy by zásah soudu byl porušením práva na rodinný život.
@canaglia my zatím nejsme rozestěhovaní a nevím kdy to bude možné. Alimenty jsou dané pro budoucnost spíš, případně kdyby měl tatínek svoje zajímavé období kdy někde dluží a přijde mu to normální. stejně jako to, že já mám na děti a sebe 6tis. a on 12. Přičemž drtivou většinu věcí pro děti kupuju já že.
Později to vypadá na střídavé víkendy, a v jednom týdnu já 4,5dne a v druhém tatínek 3.Zní to divně ale zakreslené v kalendáři to vypadá logicky. Nicméně prostě teď chceme společnou, protože nějaký jiný harmonogram dní můžeme vytvořit až po odstěhování a hlavně až budu mít práci, musí se to udělat podle našich možností.
Trvat budeme na společné nebo střídavé, otec absolutně odmítá aby byly děti v mé péči s jeho neomezeným stykem.
An. K.
@Anonymní píše:
@maritimka každý jsme měli svůj účet a měli jsme dohodu co kdo zaplatí, většinou měl kolem 14000 čistého, jelikož teď s ním 9 měsíců nežiji, tak opravdu nevím jaká výplata mu chodí na účet. Výplatu měl jinak pohyblivou, záleželo na měsíci ale většinou to bylo 14000 - 15000. Teď mi jednou tvrdí, že 15000, ale pak to obrátí a tvrdí, že 12000.Starší syn má 6 let a v září půjde nejspíš do školy, toho má každý druhý víkend a ten týden co ho nemá za ním jezdí. Ve styku s naším synem mu nebráním a snažím se ho vněm podporovat jak jen to jde, ale styk s malým je sporadický, jednou tu byl v listopadu, pak na konci ledna a teď tu byl po 5 týdnech, jiný zájem neprojevil.
Aha, tak to je nešikovné. A ještě, když nejeví zájem o prcka. Je zvláštní, že jednoho si bere a druhý je mu šumák. Jestli čeká, až vyroste a bude z něho parťák?
Zdravím všechny maminky,
měla bych dotaz, prosím poraďte webovou adresu ohledně stáhnutí žádostí o alimenty, svěření dítěte do péče, a příspěvku na neprovdanou matku.
moc děkuji a zdravím
Prosim poradi mi nekdo
pritel jednou nezaplatil sve bejvale zene Alimenta ale jinak vzdy pravidelne platil jen ted se mu to nejak pokazilo poslal to nechtene na jinej ucet nekomu a na dalsi aby to moch zalatit nemel tak ceka jak se to v bance doresi ale proste nezaplatil jednou co muzeme ted ocekavat
byl to rict i na socialce co se mu prihodilo ale mame strach co jeho bejvala vymysly
prosim o radu co muzem ted udelat nebo co muzem ocekavat
predem vsem dekuji