Jak snížit alimenty?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
40965
15.11.16 08:33
@karolína 67 píše:
Dobrý večer,
otec mého syna dostal podmínku pro neplacení alimentů. Peníze poslal 3× a od té doby zase ani korunu-přitom je stále v podmínce. Nevím, ale jestli a kde pracuje, tel. má nedostupný…Poradí mně někdo, jak postupovat dál? Kolik měsíců zas mám čekat, než se opět obrátím na policii? :nevim: Karolína

Pátý měsíc, kdy nezaplatí, se obrať znovu na policii. Oni už zjistí jestli pracuje nebo ne. To si pak můžeš zjistit ze spisu nebo se to dozvíš na soudě. Podle toho bych se pak obrátila na exekutora nebo ne. JInak pokud už je v podmínce, tak je to speciální recidivista a kriminál mu už dost reálně hrozí -) některé tatínky to u soudu probere a na místě to vše uhradí. Tak držím palce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
15.11.16 08:34

Tady jde o situaci, kdy otec se o dítě vůbec nezajímá. Zde potom ani exekuce, ani trestní stíhání není ve sporu se zájmem dítěte, tedy je to legitimní postup vymožení plnění povinnosti (pokud je přiměřená). Osobně jsem toho názoru, že v případě, kdy otec o dítě vůbec nejeví zájem, nepodílí se na péči ani na výchově, pak by matka měla mít nárok nejen na výživné pro dítě, ale navíc i na „výchovné“ pro sebe, protože za otce převzala povinnost se o dítě přiměřeným podílem starat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40965
15.11.16 08:35
@canaglia píše:
A co myslíš, může platit? Kolik má platit měsíčně? Ty to sama bez peněz od něj nezvládneš?

A proč by to měla zvládat sama? I druhý rodič snad má nějaké povinnosti vůči vlastnímu dítěti. Myslíš, že té mamince tyto peníze pro dítě nechybí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
15.11.16 08:39
@Keyllah píše:
JInak pokud už je v podmínce, tak je to speciální recidivista a kriminál mu už dost reálně hrozí -) některé tatínky to u soudu probere a na místě to vše uhradí. Tak držím palce…

A tohle je svinstvo, takhle speciální účinná lítost. Fakticky znamená, že kdo peníze má a jen nechtěl platit, tak z trestu uteče. Pokud ale skutečně nemá, aby se vyplatil (a bez ohledu na to, zda má či nemá zájem se s dítětem vídat a starat se o něj), tak jde do basy. To je přesně opačně, než by to mělo být. Velmi často je to v rozporu se zájmem dítěte, jak právem na styk s rodičem, tak právem na výživné, protože tím je vyživovací schopnost otce do budoucna velmi ohrožena. Jsem spíš pro řešení, kdy stát by měl mít povinnost těmto otcům nabídnout přiměřenou práci, a teprve po odmítnutí této práce trestat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40965
15.11.16 08:39
@canaglia píše:
Tady jde o situaci, kdy otec se o dítě vůbec nezajímá. Zde potom ani exekuce, ani trestní stíhání není ve sporu se zájmem dítěte, tedy je to legitimní postup vymožení plnění povinnosti (pokud je přiměřená). Osobně jsem toho názoru, že v případě, kdy otec o dítě vůbec nejeví zájem, nepodílí se na péči ani na výchově, pak by matka měla mít nárok nejen na výživné pro dítě, ale navíc i na „výchovné“ pro sebe, protože za otce převzala povinnost se o dítě přiměřeným podílem starat.

Souhlas…ale znám případy, kdy ani exekutor ani vězení nepomůže a druhý rodič ani dítě ty peníze nikdy neuvidí…do dnes nechápu, že někomu nevadí jít do vězení, hlavně že nebude platit tři/čtyři stovky měsíčně na vlastní dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3473
15.11.16 08:41
@canaglia píše:
Zde potom ani exekuce, ani trestní stíhání není ve sporu se zájmem dítěte, tedy je to legitimní postup vymožení plnění povinnosti (pokud je přiměřená).

O tom spor není, jen co se asi v praxi stane pokud ten táta bude v kriminále? Pracovat nebude, dostane dite alimenty? NE. A otec, co mé vejplatu prumernou a někde se protlouká a nezaplatil PRVNI alimenty? No na něj posli exekutora. Co se asi stane. Zaplatí první alíky a pak bude splácet to co si vezme exekutor a soud za svou „práci“ a dítě?
Proto řikam že exekuce není zrovna konstruktivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40965
15.11.16 08:42
@canaglia píše:
A tohle je svinstvo, takhle speciální účinná lítost. Fakticky znamená, že kdo peníze má a jen nechtěl platit, tak z trestu uteče. Pokud ale skutečně nemá, aby se vyplatil (a bez ohledu na to, zda má či nemá zájem se s dítětem vídat a starat se o něj), tak jde do basy. To je přesně opačně, než by to mělo být. Velmi často je to v rozporu se zájmem dítěte, jak právem na styk s rodičem, tak právem na výživné, protože tím je vyživovací schopnost otce do budoucna velmi ohrožena. Jsem spíš pro řešení, kdy stát by měl mít povinnost těmto otcům nabídnout přiměřenou práci, a teprve po odmítnutí této práce trestat.

To bych netvrdila…druhý rodič i dítě ty peníze tak konečně dostanou a to je to hlavní. A jestli to některé mamince/tatínkovi pomůže a nebudeme tak živit další krk ve vězení proč ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
666
15.11.16 08:42
@Keyllah píše:
Souhlas…ale znám případy, kdy ani exekutor ani vězení nepomůže a druhý rodič ani dítě ty peníze nikdy neuvidí…do dnes nechápu, že někomu nevadí jít do vězení, hlavně že nebude platit tři/čtyři stovky měsíčně na vlastní dítě…

Já si myslím, že to normální člověk pochopit nemůže. U takových lidí je jistě něco v „nenormálu“ a mít s někým takovým dítě musí být horor. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
15.11.16 08:44
@Keyllah píše:
A proč by to měla zvládat sama? I druhý rodič snad má nějaké povinnosti vůči vlastnímu dítěti. Myslíš, že té mamince tyto peníze pro dítě nechybí?

Z jednoduchého důvodu - duševní hygiena - utápět se v křivdě, že mi ten hajz1 neplatí, lítat po policajtech, exekutorech, soudech, sociálkách, to prostě člověka poznamená víc, než pokud by si odřekl blbou pětistovku (není-li nezbytná k rozumnému přežití). Navíc je lepší dítěti říct - hele tatínek se na tebe vykašlal, zvládneme to spolu, než dítěti říkat, tak jsem konečně tvého otce dostala do lochu. Pokud by chybějící pětistovku měsíčně vzala jako svůj díl odpovědnosti za vadnou volbu otce dítěte, je to v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
15.11.16 08:47
@Keyllah píše:
To bych netvrdila…druhý rodič i dítě ty peníze tak konečně dostanou a to je to hlavní. A jestli to některé mamince/tatínkovi pomůže a nebudeme tak živit další krk ve vězení proč ne…

Pokud by účinná lítost nebyla, dostali by ty peníze dřív. Pokud bych já chtěl matku podusit finanční tísní, tak využiju přesně tohoto ustanovení… Prostá psychologie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40965
15.11.16 08:47
@canaglia píše:
Z jednoduchého důvodu - duševní hygiena - utápět se v křivdě, že mi ten hajz1 neplatí, lítat po policajtech, exekutorech, soudech, sociálkách, to prostě člověka poznamená víc, než pokud by si odřekl blbou pětistovku (není-li nezbytná k rozumnému přežití). Navíc je lepší dítěti říct - hele tatínek se na tebe vykašlal, zvládneme to spolu, než dítěti říkat, tak jsem konečně tvého otce dostala do lochu. Pokud by chybějící pětistovku měsíčně vzala jako svůj díl odpovědnosti za vadnou volbu otce dítěte, je to v pořádku.

Ale zapomínáš na to, že pro nějakou maminku ty peníze opravdu můžou být potřebné. Navíc se na to váže spousta jiných příspěvků, takže trestní oznámení podávat musí…za mě -) nevidím jediný důvod, proč to někomu „odpouštět“ (vyjma opravdu nešťastných případů, ale těch je minimum), je to jeho/její povinnost? Je. Je neplnění této povinnosti trestné? Je!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
15.11.16 08:49
@PetrVesely píše:
@sagina @Kobea „maminkovské“ empatii, porozumění a snaze se domluvit, nezbývá než :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Už ti někdo dlužil na výživném 40 tisíc? Stalo se ti někdy, že jsi na začátku školního roku dostal výživné ve výši celé 1,–Kč pro dvě školní děti? :think: Škola není zadarmo. Děti se taky potřebují obléknout, potřebují dost pomůcek do školy. A ano, já jsem dostala na dvojčata 1,–Kč za měsíc. Empatie šla stranou. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
40965
15.11.16 08:54
@canaglia píše:
Pokud by účinná lítost nebyla, dostali by ty peníze dřív. Pokud bych já chtěl matku podusit finanční tísní, tak využiju přesně tohoto ustanovení… Prostá psychologie.

Já to řeším praxi dnes a denně a opravdu to tak není…pokud se o tom chceš pobavit, nemám problém…pokud ale jde jen o omílání jednoho názoru viz. P. V. necháme toho, ano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
15.11.16 08:56
@Keyllah píše:
Ale zapomínáš na to, že pro nějakou maminku ty peníze opravdu můžou být potřebné. Navíc se na to váže spousta jiných příspěvků, takže trestní oznámení podávat musí…za mě -) nevidím jediný důvod, proč to někomu „odpouštět“ (vyjma opravdu nešťastných případů, ale těch je minimum), je to jeho/její povinnost? Je. Je neplnění této povinnosti trestné? Je!

Proto jsem se ptal, jestli to bez placení zvládne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3473
15.11.16 09:05
@Kobea píše:
Už ti někdo dlužil na výživném 40 tisíc? Stalo se ti někdy, že jsi na začátku školního roku dostal výživné ve výši celé 1,–Kč pro dvě školní děti? :think: Škola není zadarmo. Děti se taky potřebují obléknout, potřebují dost pomůcek do školy. A ano, já jsem dostala na dvojčata 1,–Kč za měsíc. Empatie šla stranou.

40 000 na jednom, prvním výživném? To asi né. O jiné situaci, se nebavím.
Pak si dovolím podotknout že alimenty dluží DITETI…

A na tvé otázky, na všechny je odpověď ANO, bývalá partnerka neposlala za celou dobu co jsem měl syna v péči, do jeho osamostatnění ani 1 Kč za celé roky. Takže ANO, stalo se mi to.

Co tam máš dál?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna